Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy?

05.06.08, 18:33
    Zarabiaja malo:
    '- Doświadczony prokurator dostaje ponad 4,5 tys. brutto, a stres jest bardzo
    duży. Odchodząc np. do notariatu, ma nie tylko lepsze pieniądze, ale kończy
    pracę i może się zobaczyć z dziećmi po południu. A nie gania np. w nocy po
    polu w poszukiwaniu śladów - tłumaczy jeden z kieleckich prokuratorów.'

Czyli notariusz lub adwokat zarabia kilka razy wiecej, jesli to bedzie 5 razy
    wiecej to wyniesie to 22,500 zl. miesiecznie brutto. Jest to oczywiscie
    niesprawiedliwe. Zarobki notariuszy i adwokatow powinno sie obnizyc, a zarobki
    sedziow i prokuratorow zdecydowanie podwyzszyc. Skoro srednia krajowa to w tej
    chwili prawie 4 tys. zl. brutto to chyba nie bedzie wygorowana kwota pensja
    dla sedziego w wysokosci dwoch srednich krajowych, czyli 8 tys. zlotych. Do
    takiej kwoty powinno sie tez obnizyc zarobki notariuszy adwokatow. Po co
    notariuszom te drogo, ale jednoczesnie ohydnie, wystrojone kancelarie notarialne?

gazetapraca.pl/gazetapraca/1,74785,5275385,Sedziowie_i_prokuratorzy_rezygnuja_z_pracy.html
    Obserwuj wątek
      • mijo81 Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy 05.06.08, 18:47
        Mimo tych danych zaraz kowanieczka wyskoczy że to jednak aplikacja
        sędziowska jest lepsza od adwokackiej czy notarialnej...bo większy
        prestiż, jest trudniej itd....ha ha :)
        • dziunia25 Do mijo81 05.06.08, 19:34
          Nie wiem czemu (ale na wszelki wypadek nie podoba mi się to :))jak
          zerkłam na ten wątek to sobie pomyślałam, że ekspertem będzie tu
          kowaneczka. Poczekajmy jeszcze do godziny W, a napewno się pojawi.
          • mijo81 Re: Do dziunia25 05.06.08, 19:41
            Ja już się na nią nie mogę doczekać :) Czekam na jej argumenty typu
            że zawód sędziego jest lepszy niż adwokata bo sędzia jest zmuszony
            do zajmowania się daną sprawą a adwokat może sobie wybierać :)
            • dziunia25 Re: Do mijo81 05.06.08, 19:47
              Nie jesteś w błędzie. Kowianeczka napisze tak:
              Wyższość zawodu sędziego nad adwokatem polega na tym, że sędzie może
              skazać na pięciokrotne krzesło elektryczne wszystkich
              przedstawicieli hadlowych i akwizytorów. A adwokat musi ich bronić,
              bo za to otrzymuje kasę, chociaż i tak wszyscy wiedzą, że sędziowie
              są przekupni.
              • mijo81 Re: Do mijo81 05.06.08, 21:28
                No i zobacz, była na forum i olała ten temat :(
                • mijo81 Re: Do mijo81 19.07.08, 00:44
              • Gość: EWA Re: Do mijo81 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.08, 11:35
                Przekupnych sędziów karać i publikować w prasie.
        • Gość: roman Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy IP: 83.238.68.* 23.06.08, 12:56
          a nie przyszło jeszcze nikomu do głowy ze pensja jest zależna od
          wyników pracy i budżetu bo ostatnio to strajki tylko w budżetówce a
          ciekawe skd brać kase. Moze inaczej jeżeli minimalna płaca jest 11oo
          zł brutto to sędzia prokurator lekarz nauczyciel bedzie zarabiał np
          3 krotna minimalną zapłate to może wtedy ludzie którzy zarabiaja
          najmiej beda zarabiać więcej bo będzie wzrastała minimalna placa.A
          tak nawiasem mowiąc to niech ci panowie zarobia 8000 zł a umowę im
          dać na 1100 zl jak to się ogólnie praktykuje w tym kraju to będą
          mieli emeryture ładną. a mowienie o stresie bieganiu i zbieraniu
          sladow to między bajki włożycto bardziej policjant jest narazony jak
          prokurator czy sedzia to jemu tez dać 10000 zł sędziemu 20000 prok
          30000 a pracownikom ktorzy wypracowuja dochód narodowy damy 3 razy
          dziennie miskę zupy i pochówek gratis oraz darmowe miejsce pod
          kościołe i kapelusz gratis
          • Gość: ewa Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.08, 11:42
            W szkole konieczna jest reforma. Zróżnicować pensum i zwolnić połowe
            dyrektorów i pedagogów. Szkoła ma uczyć. Stała pensja, zlikwidować
            nagrody(nigdy nie zależały od wyników nauczania), karać za
            partactwa.
      • Gość: kowianeczka Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy IP: *.lodz.msk.pl 05.06.08, 21:55
        Dziękuję za darmową reklamę mojej skromnej osoby. A gdy chodzi o komentarz merytoryczny, to weźcie pod uwagę, że nie każdy adwokat zarabia więcej od sędziego czy prokuratora. O tym już pisałam w innym wątku, ale wy zdajecie się być ślepi. To, że garstka adwokatów ma spektakularne dochody, to nie jest wystarczająca podstawa do uogólnienia, że adwokaci zarabiają więcej niż sędziowie/prokuratorzy. Jest cała rzesza szarych adwokatów, których zarobki są relatywnie niskie. A dysproporcje w zarobkach adwokatów będą się pogłębiały, z uwagi na niedawną reformę aplikacji korporacyjnych, której ideą było dopuszczenie do wykonywania zawodu szerszej grupy absolwentów prawa.
        • mijo81 Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy 05.06.08, 22:05
          Sorry, ale średniointeligentny adwokat czy notariusz zarabia o wiele
          więcej niż średniointeligentny sędzia czy prokurator. Nie twórz z
          wyjątków reguły. Poza tym płaca sędziego czy prokuratora jest
          ograniczona a adwokata czy notariusza nie.
          A poza tym sędziowie zastrajkowali jak nauczyciele, pocztowcy itp-
          chyba o czymś to świadczy !!!!
          No właśnie, studenci walczą w pierwszej kolejności o szerszy dostęp
          do zawodu.....adwokata czy notariusza......a sędzia czy prokurator
          jakoś nie jest w centrum ich zainteresowań.

Nawet przedstawiciel handlowy zarabia więcej niż sędzia :)
          • Gość: kowianeczka Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy IP: *.lodz.msk.pl 07.06.08, 02:41
            mijo81 napisał:

> Sorry, ale średniointeligentny adwokat czy notariusz zarabia o wiele
            > więcej niż średniointeligentny sędzia czy prokurator. Nie twórz z
            > wyjątków reguły. Poza tym płaca sędziego czy prokuratora jest
            > ograniczona a adwokata czy notariusza nie.

Wyrobienie sobie nazwiska i renomy zajmuje adwokatowi średnio kilkanaście lat. Owszem, średniointeligentny adwokat po kilkunastoletnim stażu pracy może zarabiać więcej niż sędzia, ale na pewno nie świeżo upieczony adwokat. Świeżo upieczony sędzia zawsze będzie zarabiał więcej od świeżo upieczonego adwokata. Sędzia ma od początku do końca swojej kariery zapewniony stały dochód, a adwokat nie. To też się liczy.

Dlaczego się nie odnosisz do prognoz na przyszłość? Skoro z roku na rok będzie coraz więcej adwokatów, to automatycznie ich zarobki będą mniejsze.

> A poza tym sędziowie zastrajkowali jak nauczyciele, pocztowcy itp-
            > chyba o czymś to świadczy !!!!

Haha, lekarze zarabiający kilka tysięcy też strajkowali - i co z tego? Generalnie w Polsce już strajkowały prawie wszyskie grupy zawodowe - taki nasz urok. Już niedługo będziemy mieli do czynienia z falą niezadowolenia wśród adwokatów i notariuszy, bo większa liczba osób wykonujących ten zawód=mniejsze zarobki.

> No właśnie, studenci walczą w pierwszej kolejności o szerszy dostęp
            > do zawodu.....adwokata czy notariusza......a sędzia czy prokurator
            > jakoś nie jest w centrum ich zainteresowań.

No i ten szerszy dostęp spowoduje, że przeciętny adwokat będzie zarabiał netto 1200 zł. A zarobki sędziego będą się zmieniały na przestrzeni lat wraz ze zmianą ekip rządzących. Dzisiaj zarobki sędziego to ok. 4000 zł (+/-), a za kilka lat może już 8000?

> Nawet przedstawiciel handlowy zarabia więcej niż sędzia :)

To zostań przedstawicielem handlowym i nie marudź. Na tym forum wypowiadało się wielu ph, którzy nie widzieli na oczy nawet 2000 netto, a sędzia ma znacznie więcej.
            • mijo81 Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy 10.06.08, 23:07
              > Wyrobienie sobie nazwiska i renomy zajmuje adwokatowi średnio
              kilkanaście lat.
              Sędzia
              > ma od początku do końca swojej kariery zapewniony stały dochód, a
              adwokat nie.
              > To też się liczy.

No właśnie, to jasno pokazuje który zawód jest bardziej wymagający !

> Owszem, średniointeligentny adwokat po kilkunastoletnim stażu
              pracy może zarabi
              > ać więcej niż sędzia, ale na pewno nie świeżo upieczony adwokat.
              Świeżo upieczo
              > ny sędzia zawsze będzie zarabiał więcej od świeżo upieczonego
              adwokata.

No właśnie, to jasno pokazuje który zawód jest bardziej
              perspektywiczny !

> Dlaczego się nie odnosisz do prognoz na przyszłość? Skoro z roku
              na rok będzie
              > coraz więcej adwokatów, to automatycznie ich zarobki będą mniejsze.

Mam nadzieję, że będą mniejsze! Ale skoro zarabiają oni 5 razy
              więcej niż sędziowie to myślisz że ich średnia pensja zbliży się do
              zarobków sędziów?!

> Haha, lekarze zarabiający kilka tysięcy też strajkowali - i co z
              tego? Generaln
              > ie w Polsce już strajkowały prawie wszyskie grupy zawodowe - taki
              nasz urok.

No właśnie, to jasno pokazuje że ta grupa tak gó..ane pieniądze że
              musi strajkować

Ju
              > ż niedługo będziemy mieli do czynienia z falą niezadowolenia wśród
              adwokatów i
              > notariuszy, bo większa liczba osób wykonujących ten zawód=mniejsze
              zarobki.

Jasne, pewnie będą strajkować i masowo porzucać adwokaturę na rzecz
              stanowiska sędziego !
              Pamiętaj, mniejsze nie znaczy tak gó..ane jak zarobki sędziego

> No i ten szerszy dostęp spowoduje, że przeciętny adwokat będzie
              zarabiał netto
              > 1200 zł. A zarobki sędziego będą się zmieniały na przestrzeni lat
              wraz ze zmian
              > ą ekip rządzących. Dzisiaj zarobki sędziego to ok. 4000 zł (+/-),
              a za kilka la
              > t może już 8000?

Chyba jeden z największych idiotyzmów jaki czytałem. Ale wiedz że
              opieranie się na tak niedorzecznych prognozach świadczy o twojej
              znikomej wiedzy na temat rynku pracy.
              Równie dobrze można założyc że nauczyciele będą zarabiać 8 tys.

> To zostań przedstawicielem handlowym i nie marudź. Na tym forum
              wypowiadało się
              > wielu ph, którzy nie widzieli na oczy nawet 2000 netto, a sędzia
              ma znacznie w
              > ięcej.

PH nie ogranicza stawka wyznaczona przez Ministerstwo
              Sprawiedliwości :)

• Gość: kowianeczka Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy IP: *.lodz.msk.pl 10.06.08, 23:30
                Czyżby cię odrzucili na egzaminie na aplikację państwową i dlatego pleciesz takie brednie?!
                • mijo81 Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy 10.06.08, 23:34
                  Brednie to ty pleciesz.....wiele osób to tutaj potwierdza.
                  Czyżbyś się nie dostała na bardziej obleganą aplikację adwokacką lub
                  notarialną?
                  • Gość: kowianeczka Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy IP: *.lodz.msk.pl 10.06.08, 23:45
                    mijo81 napisał:
                    > Czyżbyś się nie dostała na bardziej obleganą aplikację adwokacką lub
                    > notarialną?

To, że te aplikacje są oblegane, to nie wpływa na szanse na dostanie się na nie. Rozbrajasz mnie i rozśmieszasz tymi swoimi arguemntami. Egzaminy na aplikacje korporacyjne nie mają charakteru konkursowego, więc nie ma znaczenia, ile osób do nich przystępuje. Każdy, kto uzyska określone ustawowo minimum punktów, zostaje przyjęty.

Zupełnie inaczej jest na egzaminie na aplikację państową, bo tu są określone limity przyjęć. Ma więc on charakter konkursowwy i liczba zdających osób ma znaczenie, bo oznacza ona liczbę konkurentów do pokonania.
                    • mijo81 Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy 10.06.08, 23:52
                      Tak, tak i oczywiście bardzo łatwo uzyskać to minimum i z łatwością
                      przyjmują cię na aplikację - nie musisz się starać, mentorzy walą do
                      ciebie dzwiami i oknami.

Zaraz zacznę ci udowadniać że lepiej być robotnikiem budowlanym niż
                      sędzią.
                      • Gość: ewa Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.08, 11:52
                        Dlaczego prawnicy nie zdają egzaminu z matematyki? Prawnik który
                        nie umie logicznie myśleć jest nic nie wart. Egzamin z matematyki
                        eliminuje nieuków.
                        • mijo81 Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy 12.09.08, 22:59
                          na studiach mają logikę....
              • Gość: kowianeczka Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy IP: *.lodz.msk.pl 11.06.08, 05:27
                mijo81 napisał:
                > Mam nadzieję, że będą mniejsze! Ale skoro zarabiają oni 5 razy
                > więcej niż sędziowie to myślisz że ich średnia pensja zbliży się do
                > zarobków sędziów?!

Chłopie, w jakim ty świecie żyjesz. Nawet to cię nie przekonuje?

"2000 zł to miesięczne zarobki adwokata z 8-letnim stażem pracy. Ukończył studia prawnicze, ma własną firmę. Przeważnie pracuje po 10 godzin dziennie, wyłączając weekendy. Swoich klientów ma z Opola, Wrocławia i Krakowa. Zna angielski, niemiecki i rosyjski".
                gazetapraca.pl/gazetapraca/1,74785,5293502,Polska_Lista_Plac_2008.html?as=9&ias=15&startsz=x
                • mijo81 Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy 21.06.08, 00:27
                  Babo, w jakim ty świecie żyjesz, sędziowie strajkują, uciekają do
                  korporacji !!!!
        • dziunia25 Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy 05.06.08, 22:31
          Nie ma za co. Reklamę to Ty sobie sama robisz. Tacy ludzie, jak Ty
          są potrzebni, a Ty niewątpliwie jesteś perełką na tym forum.
          Całe szczęście, że mam poczucie humoru.
          • Gość: Toni Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy IP: *.toya.net.pl 06.06.08, 00:22
            Mimo tych danych zaraz kowanieczka wyskoczy że to jednak aplikacja
            sędziowska jest lepsza od adwokackiej czy notarialnej...bo większy
            prestiż, jest trudniej itd....ha ha :)

Ona robi konkurencję iberii.pl :-) Gdybym miał się przejmowac bzdurami jakimi
            pisze o przedstawicielach handlowych to chyba dawno bym poszedł na bezrobocie:-)

A zarobki w branży sądowniczej wcale są nie takie wysokie i nie przesadzajmy że
            niby dlaczego trzeba je obniżać. Kolega z mojej firmy Vestas stawiał ostatnio
            nowe pole turbin wiatrowych pod Darłowem (koszt jednej 1,5 mln EUR) i samej
            prowizji skasował 28 tys PLN. Fakt że taka gratka trafia się mu raz w roku, ale
            za kilka lat kto wie.... energia wiatrowa staje się coraz bardziej modna i myślę
            że w tej branży zarobki będą najwyższe w Polsce (tak jak jest np. w Szwecji czy
            Danii)

Nie porównujmy tez pracy prokuratora który jest zwykłym urzędnikiem za marne 4,5
            brutto, do adwokata czy notariusza występującego w sprawie osób publicznych czy
            ogólnie interesów wart miliony złotych. Uważam że załugują na godne pieniądze.
            • mijo81 Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy 10.06.08, 23:10
              Naiwniakowi nie przetłumaczysz. Każde wiarygodne dane próbuje
              podważyć swoimi idiotycznymi prognozami na przyszłość. Szczyt głupoty
              • Gość: kowianeczka Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy IP: *.lodz.msk.pl 10.06.08, 23:38
                mijo81 napisał:

Mówisz w tym momencie o sobie. Ciekawi mnie tylko, czy jesteś przedstawicielem handlowym, który cieszy się, że raz na kilka miesięcy uda mu się zarobić tyle co sędzia (czyli 4 tys), choć większość ph nie zarabia nawet 2 tys. czy też jesteś absolwentem prawa, który odpadł na egzminach na aplikację państwową (bo tam oprócz testów jest część opisowa i ustna) i dlatego poszedł do korporacji (bo tam w wyniku reformy wystarczy tylko zaliczyć miminum punktów na teście)?
                • mijo81 Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy 10.06.08, 23:55
                  Nie, mówię o tobie. Inni też tak mówią
                  Tyle co sędzia to ja miałem jak kończyłem studia. A kim
                  jestem...poczytaj sobie moje posty.
                  • Gość: kowianeczka Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy IP: *.lodz.msk.pl 11.06.08, 05:22
                    mijo81 napisał:
                    > A kim
                    > jestem...poczytaj sobie moje posty.

Nie chce mi się na razie uruchamiać wyszukiwarki z twoim nickiem, ale domyślam się, że nie jesteś wziętym adwokatem, bo nie sądzę, by ktoś taki przebywał na forum dla bezrobotnych.
                    • mijo81 Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy 21.06.08, 00:30
                      He he, no jestem kiepskim adwokatem....zarabiam tylko 3 razy więcej
                      niż sędzia !!!!
                      • Gość: kowianeczka do mijo IP: *.lodz.msk.pl 22.06.08, 04:21
                        Zdradź na jakim stanowisku pracujesz, bo nie wierzę, że na forum dla bezrobotnych przesiadują adwokaci. Nie obchodzi mnie ile zarabiasz, tylko czym się dokładnie zajmujesz. Twoje przechwalanie się zarobkami z jednoczesnym robieniem tajemnicy co do profesji jest zastanawiające. Wyobraź sobie, że są na tym forum ludzie, na których liczba zer nie robi większego wrażenia i bardziej ich interesuje charakter wykonywanej pracy, jej wyższy sens, perspektywy rozwoju, atmosfera w pracy itd.
                        • mijo81 Re: do mijo 22.06.08, 12:06
                          Poważnie, jestem adwokatem...tylko tak kiepskim że mam czas na forum
                          i zarabiam nie 5 razy więcej od sędziego a tylko 3 razy więcej czy
                          jestem na dnie drabiny adwokackiej.

No dobra, niech ci będzie ....jestem przedstawicielem handlowym
                          który skończył prawo i ma za sobą nieudane podejścia na aplikacje
                          sędziowskie, adwokackie itd.
                          • Gość: kowianeczka Re: do mijo IP: *.lodz.msk.pl 23.06.08, 05:31
                            Widzę, że się kolego wymijasz od konkretów. Najwidoczniej musisz mieć jakiś powód;) Kocham takie typy - głośno ryczą, a zapytani wprost obdarzają rozmówcę "wymijaczami".
                            • mijo81 Re: do mijo 29.06.08, 00:26
                              Sama stwierdziłaś że muszę byc jakimś kiepskim adwokatem...więc ja
                              tylko potwierdzam błyskotliwość twojej opinii !!!
                              • Gość: kowianeczka Re: do mijo IP: *.lodz.msk.pl 29.06.08, 23:23
                                Nie stać się na konkrety, to lepiej nie pisz nic. Masz ułożone różne wymijające wypowiedzi na temat tego, czym się zajmujesz, na użytek różnych wątków. Czytam twoje posty przez wyszukiwarkę i wiem, że wiele ludzi cię już pytało, gdzie konkretnie pracujesz i na jakim stanowisku. A ty albo się boisz odpowiedzieć, bo cię ktoś z forumowiczów wyśmieje, albo się boisz, że cię pracodawca namierzy (ale z ciebie strachajło;) albo jesteś ogólnie pierdoła z charakteru (i sam tak naprawdę nie wiesz kim jesteś). Nie lubię takich mało konkretnych osób jak ty.
                                • mijo81 Re: do mijo 29.06.08, 23:42
                                  Konkrety masz powyżej i po prostu potwierdziłem twoje konkretne
                                  przypuszczenia. Czego ty jeszcze chcesz....mam zaprzeczać twoim
                                  przypuszczeniom ????

A ja lubię takich ignorantów i egocentryków jak ty...dzięki tobie
                                  człowiek może się dowartościować i sobie może powiedzieć....ach..i
                                  tak są więksi imbecyle na tym świecie :)
                                  • Gość: kowianeczka. Re: do mijo IP: *.lodz.msk.pl 01.07.08, 10:19
                                    Znów brak konkretów. Może będziesz miał wreszcie odwagę napisać, jaki kierunek skończyłeś, gdzie pracowałeś dotychczas oraz gdzie pracujesz obecnie i na jakim stanowisku. Jak nie napiszesz, to rzeczywiście jesteś tylko nędznym forumowym gawędziarzem i wdawanie się z tobą w dyskusję to strata czasu. Wielu forumowiczów cię o to pytało w różnych wątkach, a ty za każdym razem się od tego wymijasz. Tchórzostwo!
                                    • mijo81 Re: do mijo 04.07.08, 18:53
                                      Słuchaj młotku, jedna inteligentna forumowiczka wynalazła że jestem
                                      ablowentem prawa który 5 lat pracuje w Capie. Czy to nie jest
                                      konkret ???? To jest konkret i ja ten konkret potwierdziłem !!!

Nie wierzysz własnym konkretnym wypowiedziom?
            • mijo81 Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy 10.06.08, 23:10
              Naiwniakowi nie przetłumaczysz. Każde wiarygodne dane próbuje
              podważyć swoimi idiotycznymi prognozami na przyszłość. Szczyt głupoty
      • Gość: roman Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy IP: 83.238.68.* 23.06.08, 13:00
        jezeli prokurator ma taki duży stres a to co zarabia to za mało to
        niech idzie do innej pracy dostanie umowe o prace na 1100
        zl /powszechna praktyka w kraju/ a zarobi 5000 to i emeryture bedzie
        miał zaje..... a jak sędziemu mało to niech mu prokurator dołoży i
        na odwrót
        • Gość: pracownik Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.08, 16:02
          Nie wiem jak jest z prokuratorami ani adwokatami, ale wiem jak jest w sądzie.
          Uważam że pensja sędziego nie jest niska, biorąc pod uwagę charakter tej pracy,
          obowiązki i porównując ogólnie pensje jakie mają ludzie na państwówce. Dopóki
          człowiek bliżej w to nie wejdzie to nie widzi co się dzieje.
          Każdy ma wolny wybór, jak mu zarobki nie odpowiadają to idzie gdzie indziej i
          już. Ale myślę że nie chodzi tu do końca o zarobki. To zawód gdzie zbytniego
          rozwoju nie ma, większość sędziów (w tym akurat wszystkie kobiety jakie
          spotkałam w tym zawodzie), robią same atmosferę nie przyjazną, uważają się za
          "najważniesze".
          Może i dobrze że się niektórzy zwalniają, niech zostają tylko ci co mają do
          tego powołanie.
          • Gość: studentka Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy IP: *.mtvk.pl 23.06.08, 17:11
            a ja studiuje medycyne ale jak mi się marzy<i wiekszości moim wolnym
            kolezanką> mąż prawnik ehhhhh i ahhhhh:D niewazne czy sędzia czy adwokat!:P:D
          • mijo81 Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy 29.06.08, 00:28
            A bo tak jest, sędziowanie to gó..any zawód, to już prokurator musi
            się więcej narobić
      • mojekontolalala Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy 29.06.08, 01:11
        po pierwsze to powinni być odwoływalni i usuwalni jak są podejrzenia korupcyjne a nie godlike immunitet na wszystko, choćby w 5 gazetach wyszło na jaw że określony bierze, choćby były dowody, to koledzy nie odwołają, najpierw uczciwość i moralność i dobre wychowanie, potem zarobki
        • mijo81 Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy 04.07.08, 18:55
          No i dlatego tam się kowanieczka pcha, cokolwiek zrobi będzie
          nieusuwalna...nawet jak nic nie będzie robić
          • Gość: jaa Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 19:26
            Jak można porównywać notariat, adwokaturę do sędziego czy prokuratora?
            Przede wszystkim pierwsze to wolne zawody i wg mnie powinny być ceny ustawiane
            przez nich samych. Kogoś stać to stać, nie stać to nie stać i tyle.
            Sędzia może i czasem zarabia mniej ale ma fuchę do końca życia i poważanie w
            społeczeństwie. :)
            A prokuratorów nie lubię, psy gończe, dorobkiewicze.
            A najlepiej być komornikiem. :)
            • mijo81 Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy 04.07.08, 19:30
              Ceny to można sobie dowolnie ustalać jak mamy wolny rynek. Notariat
              czy adwokatura nie ma cech wolnego rynku.

Dla mnie sędzia to synonim lenistwa. Już prokuratorzy muszą się
              bardziej natyrać.

Komornik...hm...niebezpieczny zawód :)
              • Gość: jaa Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 19:46
                Niebezpieczny zawód? Za dużo TV. :)
                • mijo81 Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy 04.07.08, 19:52
                  He he, życia żaden jeszcze nie stracił, ale garnkiem w głowę już
                  obrywali :)
              • Gość: Aztek Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 18:48
                A pracowałeś jako sędzia? Ja akurat tak (odeszłam do adwokatury) i
                uważam że praca sędziego wykonywana uczciwie jest cholernie ciężka.
                Pracowałam w wydziale karnym. 3 razy w tygodniu wokandy, wieczorami
                w domu uzasadnienia, przygotowywanie się do rozpraw,
                stres,odpowiedzialność itd. Naprawdę coś o tym wiem...
                Teraz pracuję jako adwokat, mam wolne weekendy, więcej czasu
                zarabiam więcej, nie mam nad sobą szefa. Plusy można by mnożyć.
                Żeby było jasne. Moim marzeniem była praca sędziego. niestety
                polskie realia, chęć posiadania "normalnego" domu gdzie nie leżą
                stosy akt, gdzie nie mam czau na nic, gdzie zarobki są jakie są,
                spowodowały, że odeszłam. I ... nie żałuję.
                pozdrawiam wszystkich
                • mijo81 Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy 12.09.08, 08:32
                  "praca sędziego wykonywana uczciwie jest cholernie ciężka."

No właśnie, a że mało kto ją wykonuje uczciwie więc jest
                  najłatwiejsza. Naprwdę, nie trzeba się przykładać....przygotowywałaś
                  się do rozpraw...mało który sędzia to robi, a widać to dokładnie na
                  rozprawach
                  • Gość: Aztek Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.08, 22:42
                    Niestety, tak jak piszesz, też jest. Zawód sędziego wykonują zwykli
                    ludzie, jak każdy. Ale zgadzam się również, iż skoro decydujemy się
                    na taką odpowiedzialność, to z pełną świadomością konsekwencji.
                    W każdym razie, w moim wydziale (karny - SR) dostawaliśmy nieźle w
                    tyłek i wierz mi, mało kto z nas miał wolne weekendy czy wieczory.
                    jak myślisz, dlaczego odchodzimy do wolnych zawodów? Ale
                    op...dalacze wśród nas też byli (tylko w inych wydziałach, ale to
                    już całkiem inna historia, w każdym razie ich ilość rosła z wiekiem;)
                    • mijo81 Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy 12.09.08, 22:56
                      No właśnie, im starszy sędzia tym bardziej leniwy. Rozumiem że wśród
                      młodszych jest inaczej, ale właśnie ci młodsi i bardziej pracowici
                      spieprzają stamtąd bo nie chcą wykonywać roboty za starych i
                      jednocześnie za marną kasę. Dlatego też mam taki negatywny stosunek
                      do tego zawodu, bo tworzą go coraz mniej pracowite i mniej ambitne
                      jednostki.
      • spokojny.zenek Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy 05.07.08, 15:53
        arek103 napisał:

> Zarobki notariuszy i adwokatow powinno sie obnizyc

Jak zamierzasz osiągnąć ten zbożny cel?

• mijo81 Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy 05.07.08, 16:34
          Poczytaj posty kowanieczki, ona wie jak to zostanie osiągnięte :)
      • Gość: krzysiek23 Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy IP: *.xdsl.centertel.pl 02.09.08, 23:35
        zdecydowanie powinni zarabiać więcej,przynajmniej dwa razy tyle co teraz
        • mijo81 Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy 03.09.08, 21:13
          Spoko, jedą ustawą wszystko zostanie już niedługo zmienione i
          adwokaci czy notariusze będą żebrać aby zostać sędziami lub
          prokuratorami
      • Gość: ja Krótko i na temat IP: *.magma-net.pl 04.09.08, 08:46
        Powinni zarabiać mniej niż w tym momencie.
      • Gość: ewa Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.08, 11:31
        Powinni mieć dodatki za każdy poprawny wyrok tzn. wyrok którego nie
        zmieni apelacja. Za złe wyroki, powinien ponosić karę. Zacznijcie
        cenić jakość pracy.
        • mijo81 Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy 12.09.08, 14:12
          To jest niemożliwe, sędziowie nie mogą być w ten sposób karani bo to
          byłby zamach na ich niezawisłość...więc mogą robić co chcą...czyli
          generalnie jak najmniej :)
        • Gość: kowianeczka Re: Ile powinni zarabiac sedziowie i prokuratorzy IP: *.lodz.msk.pl 13.09.08, 18:07
          Gość portalu: ewa napisał(a):

> Powinni mieć dodatki za każdy poprawny wyrok tzn. wyrok którego nie
          > zmieni apelacja. Za złe wyroki, powinien ponosić karę. Zacznijcie
          > cenić jakość pracy.

Jakaż "inteligentna" uwaga. Apelację też rozstrzygają sędziowie, a nie maszyny - też mogą się mylić. Po drugie - co z wyrokami, od których już apelacja nie przysługuje? Kto miałby wymierzać kary sądziom apelacyjnym - Bóg?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka