dziad_proszalny
07.08.08, 11:07
witam serdecznie:)
pracuję jako jeden z kilku sprzedawców w sklepie w dużym centrum handlowym w systemie dwunastogodzinnym od poniedziałku do soboty, w niedziele sklep jest czynny od 10 do 21 (oczywiscie nie pracuje cały czas w tych godzinach;)
być moze będzie mi potrzebny wspomniany w tytule wątku UNŻ. znam ogólne przepisy, prześledziłem również prawne interpretacje dotyczące terminu składania wniosków o UNZ.
mam natomiast następujące pytanie:
czy w przypadku wzięcia 4 dni UNŻ (który jest wszak specyficzną formą urlopu wypoczynkowego) od czwartku poprzedzajacego wolny ustawowo piatek 15.08., w weekend (który wszak do urlopów sie nie zalicza) pracodawca NIE MA PRAWA wymagać ode mnie bycia fizycznie w pracy? (czyli czy jest możliwe: biorę wolne w czwartek, piątek ustawowo wolny - 15.08., sobota i niedziela WOLNE - ponieważ UNŻ trwa przez poniedziałek, wtorek i środę)
z tego, co wiem, w przypadku urlopów wypoczynkowych rozpoczęcie go w czwartek/piatek powoduje, że weekend MUSI być wolny.
czekam na odzew - i pozdrawiam :)
p.s. co do toku składania UNŻ to zdaje sobie sprawę z terminów i tego, że musiałbym to robic każdego z urlopowych dni przed rozpoczęciem pracy - chodzi mi tylko o mozliwość zapewnienia sobie na 100% wolnego weekendu.