Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy da się tak? Ciężkie naruszenie obowiązków

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.10.08, 10:15
    Złożyłam wypowiedzenie, ponieważ znalazłam lepszą pracę (w
    dotychczasowej zarabiałam tylko 950zł netto, a w nowej mam zarabiać
    1500 netto, właśnie skończyłam studia i kilka firm się mną
    zainteresowało).

Mam miesięczny okres wypowiedzenia. Chciałam rozwiązać umowę za
    porozumieniem stron, ale szef się nie zgodził. Mieliśmy kiepskie
    relacje i jest to czysta złośliwość z jego strony. W firmie rotacja
    pracowników jest duża i nie ma problemu ze znalezieniem kogoś
    innego.

Szef chce mnie zmusić do pracy do końca listopada, co sprawi, że
    nowa praca przejdzie mi koło nosa (chcą mnie tam od początku
    listopada i basta).

I teraz: co miesiąc przy wypłacie teoretycznie powinnam podpisać
    pasek, ale w firmie czasami o tym zapominają i paski podpisuję
    hurtem co 2, 3 miesiące. Nie mam podpisanego paska za wrzesień
    (chociaż dostałam wypłatę). Czy mogę zgłosić do PIP ciężkie
    naruszenie obowiązków pracodawcy wobec pracownika - niewypłacenie
    pieniędzy za wrzesień - i odejść natychmiast? Oczywiście potem pasek
    podpiszę i pieniędzy od szefa nie wezmę, chcę tylko zwolnić się jak
    najszybciej.
    Obserwuj wątek
      • Gość: wilk Re: Czy da się tak? Ciężkie naruszenie obowiązków IP: *.kasprzaka.dabrowa.net 12.10.08, 12:17
        Zgłoś dziada do PIP, a oni już coś na niego znajdą.Nikt nie jest kryształowo czysty.
      • Gość: abc Re: Czy da się tak? Ciężkie naruszenie obowiązków IP: *.chello.pl 12.10.08, 16:14
        o czym ty piszesz, jezeli dostalas wyplate to co chcesz zglaszac?
        Pasek i jego podpisywanie to wymysl wewnetrzny tej firmy, nie ma
        takich obowiazkow; a to ze dostalas wyplate udowodnia Ci
        potwierdzeniem wykonania przelewu na konto i zeczywiscie wylecisz za
        oszustwo z pracy heh
        • Gość: Ania Re: Czy da się tak? Ciężkie naruszenie obowiązków IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.10.08, 16:37
          Guzik prawda, bo dostałam gotówkę do ręki.
          • Gość: hvacrse Re: Czy da się tak? Ciężkie naruszenie obowiązków IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.08, 18:40
            Skoro pracodawca jest gnojkiem to nie miej żadnych skrupułów.
            Nie ma dowodu ze Ci zapłacił więc zgłoś i ewentualnie wycofaj zgłoszenie jeśli
            pozwoli Ci odejść wcześniej. Rozważ jeszcze kwestię 4-ech dni urlopu na żądanie
            które Ci rocznie przysługują.
            Powodzenia !!
            • Gość: jaco? Re: Czy da się tak? Ciężkie naruszenie obowiązków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.08, 21:15
              "Skoro pracodawca jest gnojkiem"

Jest gnojkiem, bo co? Bo przestrzega zawartej umowy o pracę? Bo
              wypłaca wynagrodzenie takie jakie strony uzgodniły?

• spad_ukp Re: Czy da się tak? Ciężkie naruszenie obowiązków 12.10.08, 21:40
                Zgadzam się z Tobą. Ludzie mają pretensję do pracodawcy, że korzysta z prawa
                pracy jakie mu przysługuje, czyli miesięczny okres wypowiedzenia. Domyślam się,
                że autorka postu naobiecywała w nowej firmie, że z odejściem z dnia na dzień nie
                będzie problemu i teraz ma pretensje do obecnego pracodawcy, że potrzebuje
                miesiąc na znalezienie i ewentualne przeszkolenie pracownika.
              • Gość: hvacrse Re: Czy da się tak? Ciężkie naruszenie obowiązków IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.08, 22:02
                > Jest gnojkiem, bo co? Bo przestrzega zawartej umowy o pracę? Bo
                > wypłaca wynagrodzenie takie jakie strony uzgodniły?
                >

Bo jest złośliwy i utrudnia człowiekowi życie do ostatniego dnia. Taka typowa
                mentalność polaczka, nie tylko pracodawcy. Żeby przypadkiem się komuś nie
                polepszyło. Wszechobecna zazdrość, fałsz, zawiść i prostactwo. Z tego co
                piszesz, jesteś takim właśnie polaczkiem.
                • Gość: jaco Re: Czy da się tak? Ciężkie naruszenie obowiązków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.08, 22:31
                  :))))))

ciekawe jaką ty masz mentalność?
          • Gość: 71 Re: Czy da się tak? Ciężkie naruszenie obowiązków IP: *.chello.pl 12.10.08, 21:28
            Pewnie kwitowałaś odbiór gotówki, możliwe że są jakieś nagrania z wewnętrznej TV. Raczej powinien go skontrolować ZUS czy płacił właściwe kwoty. Przecież z niewolnika nie ma pracownika. Zmotywować go jakoś trzeba żebysam chciał Twojego odejścia.
      • agulha Re: Czy da się tak? Ciężkie naruszenie obowiązków 12.10.08, 23:48
        Z takim podejściem, jak Twoje, to można w ogóle wszystko. Od razu go oskarż o
        mobbing, molestowanie, podkradanie z torebki pieniędzy, pracę po nocach,
        niedogrzane pomieszczenia, brak wody do picia latem i co tylko sobie zamarzysz.
        Tylko się nie zdziw, jak zostaniesz formalnie oskarżona o pomówienie. Albo
        (bardziej subtelne) jak Twój dotychczasowy pracodawca zada sobie trud
        odnalezienia tego nowego i opowiedzenia mu, z kim zamierza pracować.
        Stary pracodawca be, bo nie chce puścić wcześniej, a nowy cacy, chociaż nie może
        bez Ciebie żyć ani dnia dłużej, niż do 1 grudnia? Obyś się nie przeliczyła z tym
        nowym miejscem pracy. Normalni pracodawcy pytają po prostu, jaki pracownika
        obowiązuje okres wypowiedzenia w poprzedniej pracy, poza tym planują rekrutację
        tak, żeby móc poczekać na nowego człowieka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka