Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Przymusowy dzień na żądanie???

IP: *.solidex.com.pl 19.02.09, 13:16
    Mam pytanie do fachowców...
    Firma Commercial Union wpadła na następujący pomysł:
    Jeżeli w poniedziałek pracownik prosi o 1 dzień urlopu, który miałby wypaść w
    tym samym tygodniu np. w czwartek - to pracownik ten ma obowiązek wystawić ten
    urlop jako "dzień na żądanie"...

Czy to jest zgodne z prawem?
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: Przymusowy dzień na żądanie??? 19.02.09, 13:20
        Gość portalu: Moni napisał(a):

> Mam pytanie do fachowców...
        > Firma Commercial Union wpadła na następujący pomysł:
        > Jeżeli w poniedziałek pracownik prosi o 1 dzień urlopu, który miałby wypaść w
        > tym samym tygodniu np. w czwartek - to pracownik ten ma obowiązek wystawić ten
        > urlop jako "dzień na żądanie"...
        >
        > Czy to jest zgodne z prawem?

Nie. Jest to niezgodne z prawem. To pracownik decyduje kiedy chce wziąć dzień
        urlopu na żądanie i pracodawca nie ma prawa mu tego narzucać. Na upór pracodawcy
        najlepszym lekarstwem jest Państwowa Inspekcja Pracy.

S.
        • Gość: Moni Re: Przymusowy dzień na żądanie??? IP: *.solidex.com.pl 19.02.09, 13:36
          A do Państwowej Inspekcji Pracy wystarczy zadzwonić, czy trzeba składać jakieś
          pisemne skargi? Boimy się zwolnień za coś takiego...
          • snajper55 Re: Przymusowy dzień na żądanie??? 19.02.09, 19:58
            Gość portalu: Moni napisał(a):

> A do Państwowej Inspekcji Pracy wystarczy zadzwonić, czy trzeba składać jakieś
            > pisemne skargi? Boimy się zwolnień za coś takiego...

Nawet mail wystarczy, ale dane trzeba podać.

"Jednocześnie informujemy, że dane osoby wnoszącej skargę (zwracającej się o
            poradę prawną) podlegają ochronie. Dane te, nie są również ujawniane w trakcie
            prowadzonych czynności kontrolnych.

Skargę na działalność pracodawcy prosimy kierować zgodnie z właściwością do
            Okręgowego Inspektoratu Pracy lub oddziału okręgowego inspektoratu pracy
            właściwego do rozpatrzenia sprawy ze względu na siedzibę pracodawcy."

Lista Inspektoratów:
            www.pip.gov.pl/html/pl/porady/07070000.htm

S.
        • lena575 Re: Przymusowy dzień na żądanie??? 19.02.09, 22:26
          Obawiam się,że się mylisz. Pracownik ma obowiązek zaplanować swój
          urlop minus 4 dni urlopu "na żądanie". Jeśli swój urlop bierze w
          ramach zaplanowanego urlopu i w termiie w którym zaplanował to nikt
          go nie zmusi do wzięcia czegokolwiek innego i w jakikolwiek inny
          sposób. Inaczej jest z tymi 4 dniami. Ma on je prawo (nie obowiązek)
          wziąć na żądanie a zgłosić musi przynajmniej w dniu w którym nie
          przyjdzie do pracy. Nie ma prezciwwskazań by zgłosił go 4 dni
          wcześniej.
          • snajper55 Re: Przymusowy dzień na żądanie??? 19.02.09, 23:34
            lena575 napisała:

> Obawiam się,że się mylisz. Pracownik ma obowiązek zaplanować swój
            > urlop minus 4 dni urlopu "na żądanie". Jeśli swój urlop bierze w
            > ramach zaplanowanego urlopu i w termiie w którym zaplanował to nikt
            > go nie zmusi do wzięcia czegokolwiek innego i w jakikolwiek inny
            > sposób. Inaczej jest z tymi 4 dniami. Ma on je prawo (nie obowiązek)
            > wziąć na żądanie a zgłosić musi przynajmniej w dniu w którym nie
            > przyjdzie do pracy. Nie ma prezciwwskazań by zgłosił go 4 dni
            > wcześniej.

Masz rację pod warunkiem, że w CU mają plan urlopów. Założyłem, że tegoż planu
            nie mają, gdyż inaczej nie ma żadnego problemu - pracownik albo ma urlop
            zaplanowany, albo bierze na żądanie (bo nie ma już innego niezaplanowanego
            urlopu) i nikt do niczego nie musi go zmuszać.

"Jeżeli w poniedziałek pracownik prosi o 1 dzień urlopu, który miałby wypaść w
            tym samym tygodniu np. w czwartek - to pracownik ten ma obowiązek wystawić ten
            urlop jako "dzień na żądanie"

Może jestem zbytnim formalistą (pedantem ;)), ale nie mogę zgodzić się na
            "obowiązek wzięcia urlopu na żądanie". Pracodawca może co najwyżej odmówić
            udzielenia urlopu, ale zmuszać pracownika do brania dnia na żądanie nie ma prawa
            (zmuszać = nie przyjmować innego wniosku urlopowego).

S.
      • Gość: R Re: Przymusowy dzień na żądanie??? IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.02.09, 22:54
        Pracodawca może nie udzielić zgody na urlop w terminie, o który
        wnioskujesz.
        Dlatego w takiej sytuacji pozostaje Ci urlop na żądanie, które to
        rozwiązanie, zgodnie z prawem, sugeruje sam pracodawca.

Snajper podaj podstawę prawną, skoro uważasz inaczej.
        • snajper55 Re: Przymusowy dzień na żądanie??? 19.02.09, 23:17
          Gość portalu: R napisał(a):

> Pracodawca może nie udzielić zgody na urlop w terminie, o który
          > wnioskujesz.
          > Dlatego w takiej sytuacji pozostaje Ci urlop na żądanie, które to
          > rozwiązanie, zgodnie z prawem, sugeruje sam pracodawca.

Sytuacja została inaczej opisana. Co innego sugerować, a co innego stwierdzać,
          że pracownik w jakiejś tam sytuacji ma obowiązek wziąć urlop na żądanie. To jest
          oksymoron, sprzeczność sama w sobie.

> Snajper podaj podstawę prawną, skoro uważasz inaczej.

Czego podstawę ? Tego, że termin urlopu na żądanie wybiera pracownik ?

S.
          • Gość: R Re: Przymusowy dzień na żądanie??? IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.02.09, 00:17
            Myślę, że problemem jest niefortunnie zadadane pytanie.
            Stąd wg mnie Twoja nadinterpretacja.

Z opisu nie wynika, że pracodawca zmusza do urlopu na żądanie, ale
            proponuje ów urlop zamias "zwykłego", którego nie chce udzielić, bo
            wniosek został wystosowany "za późno" (to mogą dowolnie regulować
            wewnętrzne ustalenia w firmie, lub może być nieuregulowane).

• snajper55 Re: Przymusowy dzień na żądanie??? 20.02.09, 12:40
              Gość portalu: R napisał(a):

> Myślę, że problemem jest niefortunnie zadadane pytanie.
              > Stąd wg mnie Twoja nadinterpretacja.

To rzeczywiście jest dość prawdopodobne. :) Choć trzeba pamiętać, że pracodawcy
              przejawiają nieskończoną inwencję w wymyślaniu własnych kodeksów pracy.
              Interesujący przykład:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=91503852

S.
              • rraaddeekk Re: Przymusowy dzień na żądanie??? 20.02.09, 13:34
                To inna bajka.
                Świadome oszukiwanie pracowników.

W przypadku urlopu, to niestety czym większa korporacja tym dłuższy
                termin zatwierdzania.
                Dlatego, jeśli nagle coś wypadnie, to jedynym wyjściem jest urlop na
                żądanie.

Pracowałem w średniej firmie (około 150 pracowników) chociaz były
                plany urlopowe (wtedy jeszcze były obowiązkowe), to wystarczył dzień
                wczesniej telefon do szefa oraz ustne uzgodnienie, że papierowy
                wniosek wysyłam faxem, a następnie doślę oryginał do centrali firmy.

Teraz pracuję w korporacji (plany urlopowe nie obowiązują), gdzie
                wniosek muszę wpisać do systemu SAP, następnie musi przejść całą
                ścieżkę decyzyją począwszy od akceptacji pracownika, który
                oficjalnie bedzie pełnił zastepsto (to nic, że zwykle jest z innego
                krańca kraju), po szefa i dział personalny.
                Niby miało być pięknie, bo wszystko bez papierów, ale biurokracja
                jest jeszcze większa i zabiera masę czasu od wniosku do akceptacji.
                Nie można wieczorem z domu zadzwonić, ale tzreba ładnych parę dni
                wcześniej być podpiętym do sieci wewnętrznej (ewentulanie logowanie
                przy uzyciu tokenu przez VPN) aby wprowadzić wnisoek do systemu.
                • lena575 Re: Przymusowy dzień na żądanie??? 20.02.09, 15:39
                  No to współczuję :) Też mam SAP i część pracowników, którzy nie mają
                  swojego adresu mailowego bo rotacyjnie pracują na jednym. Prowadzę
                  dla nich jakby oddzielny system urlopów co powoduje,że dogadujemy
                  się bez problemu ale nie ma ich w SAP-ie a więc podwładny nie moze
                  mnie zastępować. By wrzucić mój urlop, jak zastępcę wpisuję mojego
                  dyrektora :)
      • lu221 Re: Przymusowy dzień na żądanie??? 20.02.09, 17:34
        BZDURA!
        Dzien wczesniej lub najpozniej w tym samym dniu!
        • Gość: Stella Re: Przymusowy dzień na żądanie??? IP: *.chello.pl 20.02.09, 23:13
          A może by tak jakąś podstawę prawną .... bo chyba piszesz BZDURY ...
      • Gość: abc Re: Przymusowy dzień na żądanie??? IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.09, 23:59
        Moim zdaniem przepisy KC są w tym przypadku jednoznaczne:

"Art. 163.

§ 1. Urlopy powinny być udzielane zgodnie z planem urlopów. Plan urlopów ustala pracodawca, biorąc pod uwagę wnioski pracowników i konieczność zapewnienia normalnego toku pracy. Planem urlopów nie obejmuje się części urlopu udzielanego pracownikowi zgodnie z art. 1672.

§ 11. Pracodawca nie ustala planu urlopów, jeżeli zakładowa organizacja związkowa wyraziła na to zgodę; dotyczy to także pracodawcy, u którego nie działa zakładowa organizacja związkowa. W takich przypadkach pracodawca ustala termin urlopu po porozumieniu z pracownikiem. Przepis § 1 zdanie drugie i trzecie stosuje się odpowiednio.

Art. 167.2.

Pracodawca jest obowiązany udzielić na żądanie pracownika i w terminie przez niego wskazanym nie więcej niż 4 dni urlopu w każdym roku kalendarzowym. Pracownik zgłasza żądanie udzielenia urlopu najpóźniej w dniu rozpoczęcia urlopu.

Art. 167.3.

Łączny wymiar urlopu wykorzystanego przez pracownika na zasadach i w trybie określonych w art. 1672 nie może przekroczyć w roku kalendarzowym 4 dni, niezależnie od liczby pracodawców, z którymi pracownik pozostaje w danym roku w kolejnych stosunkach pracy."

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka