Gość: elmo Pracujesz w barze? Uważaj na napiwki! IP: *.tessel.pl 24.07.09, 14:12 I juz państwowy złodziej straszy... Jak nie zapłacisz haraczu dobrowolnie to dostaniesz pstryczka w nos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felek Re: Pracujesz w barze? Uważaj na napiwki! IP: 82.113.121.* 24.07.09, 14:31 Gdyby nie napiwki to przeciez wielu osobom nie oplacaloby sie byc kelnerem. Odpowiedz Link Zgłoś
mgr2000 Pracujesz w barze? Uważaj na napiwki! 24.07.09, 14:14 Za komuny mozna bylo oberwac mandat "przez brak dowodu osobistego" a teraz trzeba nosic przy sobie kase fiskalna. Moze tak wszczepic modul fiskalny w okolicy du..py kazdemu i po krzyku. W celu przeprowadzenia kontroli trzeba przy..dolic delikwentowi palka pelniaca role skanera. Modul naliczalby mandat dopiero po trzykrotnym przypi..doleniu plus walniecie ostrzegawcze w leb. A tak na serio to tam wlasnie mam miejsce na durne pomysly urzednikow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mops Pracujesz w barze? Uważaj na napiwki! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.09, 14:14 Prawda jest taka, ze podczas pracy sezonowej znakomita ilość mlodych ludzi zatrudniona jest "na czarno" (moja znajomwa wlasnie pracuje jako barmanka nad morzem). Ktos moze mi napisac jakie sa konsekwencje (zarowno dla pracodawcy jak i pracownika) jesli udowodni sie, ze ktos pracuje "na czarno" ? Odpowiedz Link Zgłoś
mgr2000 Re: Pracujesz w barze? Uważaj na napiwki! 24.07.09, 14:21 Jak Ci sie podoba bialy kolor to zatrudnij sie na bialo. Nikt nam nie wmowi, ze biale jest biale....... A konsekwencje czarnego: jak zwykle ---grozi 10 lat wiezienia......itd. Sami sobie zgotowalismy taki durny los. Nie winmy za to Kaczorow, Tuskow, Zydow i calej reszty swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mops Re: Pracujesz w barze? Uważaj na napiwki! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.09, 14:26 Własnie mnie dziwi swoboda pracodawców ("czarnodawców"), że tak swobodnie, bez zadnych skrupulow i poszanowania prawa zatrudniaja na prace sezonowa po kilkanascie osob (bez umow!), zdajac sobie sprawe z konsekwencji. Skad u nich taka ignorancja i "odwaga" ? Odpowiedz Link Zgłoś
mgr2000 Re: Pracujesz w barze? Uważaj na napiwki! 24.07.09, 14:39 Kontrola jest wyrywkowa i nie ma zadnego zwiazku z potencjalnym przewinieniem. Prowadzacy jakakolwiek dzialalnosc dobrze o tym wiedza. Jedno wykroczenie wiecej, jedno mniej -co za roznica. Proces kioskarki o 2 grosze nabite na kase fiskalna ciagnie sie juz 2 lata. Czy byloby inaczej gdyby w gre wchodzily 4 zlote? A co zrobic z chlopami, ktorzy wynajmuja sasiadow do zniw? Nie dosc ze nie placa ZUS to jeszcze nie maja zamocowanej na kosie kasy fiskalnej. Jak sie zdrowo pukniesz w glowe to moze jeszcze potrafisz trzezwo pomyslec. Jak cztasz tylko GW to niestety slabo to wrozy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbig2009 Re: Pracujesz w barze? Uważaj na napiwki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 14:48 Oczywiście napiwki rzadko kiedy sa opodatkowane i z reguły trafiaja do kieszeni studentów, którzy zawsze byli "bogaczami" Tymczasem prawdziwi bogacze np. adwokaci i lekarze z prywatna praktyka nie musza mieć kas fiskalnych... Ale zawsze łatwiej "walnąc po głowie" studenta i kioskarke niz adwokata z całym zapleczem środowiskowym czy lekarza....przecież w końcu w ich łapy każdy kiedys trafi...także oszołomy od fiskusa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mops Re: Pracujesz w barze? Uważaj na napiwki! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.09, 14:53 Nie studiowałem kodeksu pracy. Wiem, ze ten moj komentarz to taka dygresja nt komentowanego artykulu. Konczac moje dywagacje nt pracy "na czarno", konstatacja jest taka, ze w praktyce tacy pracodawcy moga czuc sie bezkarnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meeeeee a ten co daje napiwki może byc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 15:30 oskarżony o wręczanie łapówek lub płatną protekcję .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elmo Re: a ten co daje napiwki może byc IP: *.tessel.pl 24.07.09, 15:53 Albo nie zaplacenie podatku od darowizny. Odpowiedz Link Zgłoś
osiedlowyglupek Re: a ten co daje napiwki może byc 24.07.09, 18:05 albo namawianie do innych czynności za pieniądze.Stręczycielstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
mgr2000 Re: Pracujesz w barze? Uważaj na napiwki! 24.07.09, 16:05 Chlop zbierajacy siano z pomoca sasiadow nie popelnia przestepstwa. Slowo bezkarnie jest naduzyciem w tym i wielu innych przypadkach prac sezonowych (o napiwkach z litosci nie wspomne), bo sugeruje, ze ludie zbierajac zniwo zasluguja na kare. Pomysl chlopie, czy naprawde panstwo dorobi sie na podatku od napiwkow? I co warte jest takie panstwo? Go..wno warte -Ci powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.jonek Re: Pracujesz w barze? Uważaj na napiwki! 24.07.09, 17:36 Gość portalu: mops napisał(a): > Prawda jest taka, ze podczas pracy sezonowej znakomita ilość mlodych ludzi > zatrudniona jest "na czarno" (moja znajomwa wlasnie pracuje jako barmanka nad > morzem). Ktos moze mi napisac jakie sa konsekwencje (zarowno dla pracodawcy > jak i pracownika) jesli udowodni sie, ze ktos pracuje "na czarno" ? eno durniu to nie jest wina pracodawcy tylko was durnie ze pracujecie na czarno i nikt wiecej nie ponosi winy. jeszcze zeby pracodawca placil 200% podstawowej wyplaty to ok, ale dostajecie te same pieniadze i sie na to godzicie to nie miejcie pretensji do nikogo bo to jest tylo wasza wina. co myslicie ze jak by sie wszyscy nie zgodzili pracowac na czarno to by knajpy czy bary pozamykali? Odpowiedz Link Zgłoś
kloszu Pracujesz w barze? Uważaj na napiwki! 24.07.09, 15:08 hahaha chyba to artykuł na zamówienie Rostowskiego... brakuje kaski to szukają jej nawet w napiwkach. Te napiwki to 2/3 płacy takiej osoby i nie ma żadnej możliwości wyegzekwowania podatku z tego tytułu. Przepisy których nie da się wyegzekwować są nikomu niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymocher Pracujesz w barze? Uważaj na napiwki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 15:18 zacznijcie od rydzykowych napiwków,cegiełek i głośnych należności,potem skubcie owieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty płatnik Pracujesz w barze? Uważaj na napiwki!ojcaDyrektora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 15:25 Nie bądź głupi ojcu wolno i się dorobił. Ja będę go naśladował i też zostanę mecenasem -żadnej cegły nie rozliczę. Odpowiedz Link Zgłoś
4v ten artykuł to jakiś "żal" 24.07.09, 15:32 "żal", a raczej żal jakiegoś poszkodowanego na umyśle urzedasa z MF. kiedy wreszcie doczekamy się kas fiskalnych u lekarzy, prawników i księży? łatwiej oczywiście zatruwać życie studentom, tak jak wcześniej zrobiono to np z taksówkarzami. a święte krowy jakie są, każdy widzi. urzędasy nie czepią się pingwinów, prawiczków i konowałów, bo wzajemnie na sobie pasożytują, w tej swojej zasranej sitwie.... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak A kto to wykryje? 24.07.09, 17:01 W jaki sposób można wykryć, że kelner nie "zeznał" napiwku w swoim PITcie? Wiecie w jaki? W ŻADEN! Nikt normalny, a nawet nasze Min. Finansów nie będzie śledził kelnera i dokonywał zakupu kontrolowanego. A skoro to jest niewykrywalne, to postępujmy tak, jak w przypadku darowizn Kołodki: przejdźmy nad tym do porządku dziennego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magic Re: Pracujesz w barze? Uważaj na napiwki! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.09, 17:28 oszuści to ci którzy nie wykazują w picie swoich zarobków w istotnej kwocie - tacy kelnerzy niby zarabiają 600 zł, a pod stołem wyciągają ze trzy klocki. Każdy by tak chciał. Ukarać ich mandatem 5000 zł za przestępstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Pracujesz w barze? Uważaj na napiwki! IP: *.hsd1.nj.comcast.net 25.07.09, 01:43 Prawie kazdy dochod juz jest OPODATKOWANY. Pisze PRAWIE bo jeszcze nie siegnieto po podatki z prostytucji, streczycielstwa,czy dawaniu UPY przez "zawodowych kolarzy".Chyba dlatego ze PANSTWO nie moze byc w swoich zalozeniach SUTENEREM.Choc zalozenia mozna zmienic, zalozyc w odpowiednie miejsca liczniki, kasy fiskalne, ile podatkow nieopodatkowanych wplynie do kaski !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Pracujesz w barze? Uważaj na napiwki! 05.08.09, 16:56 Jeśli przepuszczamy napiwki przez kasę fiskalną to.. jaką stawką podatkową są obciążone napiwki?? Przecież to absurd. A dlaczego np. żebracy pod kościołem nie mają kas fiskalnych?? Odpowiedz Link Zgłoś