Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Klik, klik, czyli nauka na odległość

27.07.09, 08:05
    Cudownie.
    W Indiach i Chinach rozwiną się farmy klikaczy, którzy sumiennie obejrzą
    wszystkie materiały (nic z nich nie rozumiejąc - ale system weryfikuje
    obecność na stronie), klikną gdzie trzeba zgodnie z instrukcją (a jak klikną
    gdzie nie trzeba, to będą drobne błędy zwiększające realizm) i gdzieś w Polsce
    powstanie za parę złotych nowy student, tym razem taki, który swojej szkoły w
    życiu nie widział. Zastępstwo na egzaminie końcowym to formalność, bo i jego w
    tej szkole nie widzieli.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jimi Re: Klik, klik, czyli nauka na odległość IP: 94.127.105.* 27.07.09, 09:00
        Na szczęście jest sporo osób, które chcą się czegoś nauczyć - oszustwo prędzej
        czy później wyjdzie na jaw - chociażby brakiem kompetencji, a tego nie wybroni
        żaden certyfikat :-)

• proofnick Re: Klik, klik, czyli nauka na odległość 27.07.09, 09:26
          No właśnie. W e-learningu liczy się przede wszystkim materiał, a nie jeżdżenie
          na szkolenie po to żeby pić.

Ja znalazłem takie strony z video kursami:
          Katalog video kursów - www.kursolandia.pl/

i jeszcze taka strona z kursami pakietu biurowego OpenOffice:
          polishwords.com.pl/video_tutorials.php
      • cloclo80 Re: Klik, klik, czyli nauka na odległość 27.07.09, 09:29
        W necie roi się od darmowych wykładów indyjskich profesorów dotyczących
        rozmaitych dziedzin techniki więc póki co nie potrzebują pobierać nauki i
        konserwy PAN.
        • cloclo80 Re: Klik, klik, czyli nauka na odległość 27.07.09, 09:30
          nauki u konserwy PAN
      • Gość: wsadowy Brałem w tym udział... IP: *.softhis.com 27.07.09, 10:21
        Witam,
        brałem w tym udział w jednej z polskich uczelni. Mogę podsumować to tylko w
        ten sposób. Jest to kupowanie tytułu i nic więcej. Byle by tylko klient
        zapłacił, poklikał... Po semestrze się wypisałem... Oczywiście są sprawdziany
        i egzaminy, ale sprawdzian piszesz w domu...
        Egzamin oczywiście pisany jest na uczelni, tak jak odbywa się to w normalnym
        trybie, ale właściwie chodzi o to żeby bimbać i klikać przez semestr a na
        koniec odwalić egzamin na 3.0 i do przodu...

Poziom zajęć, żenującą niski, brak jakichkolwiek podcastów czy filmów, nagrań
        z autentycznych zajęć, wykładów.
        5 minutowy filmik przed zajęciami, następnie zadania jakie masz zrobić na
        podstawie tego co miałeś przeczytać pomiędzy zajęciami, później czat z
        wykładowcą (jeden wielki burdel...), i później znowu zadania na następny tydzień.
        Obawiam się, że jeżeli MEN nie wprowadzi odpowiednich restrykcji, każdy baran
        będzie mógł poszczycić się tytułem magistra, a przecież już takich niedouków
        praktykujących Zdać Zakuć Zapomnieć mamy dziesiątki tysięcy...
      • Gość: alterego Polskie uczelnie e-learning IP: *.range86-149.btcentralplus.com 27.07.09, 13:01
        Powinny uczyć się od najlepszych. Za wzór stawiam The Open
        University w UK. Uczelnia z czterdziestoletnim doświadczeniem,
        ceniona wśród studentów i pracodawców, dla których studia i praca to
        atut. Materiały dostarczanie przez ten uniwersytet, są na niezwykle
        wysokim poziomie i w zadziwiający sposób efektowne i efektywne.
        Każda partia materiału ma wyznaczony czas do nauki, jest szereg
        zaliczeń i na koniec egzamin (jedyny moment, w którym trzeba pojawić
        się na żywo, na sali wykładowej). Dla studentów o niskich dochodach,
        liczne granty i dofinansowania...
      • Gość: titta Re: Klik, klik, czyli nauka na odległość IP: *.botany.gu.se 27.07.09, 13:31
        To co najfajniejszego w szkole czy na studiac (czasem rownie waznego
        co sama wiedza) to ...kontakty towarzyskie.
        Nauka przez internet jest jednak nieoceniona gdy chodzi o pojedyncze
        przedmioty: dzieki temu mozna zrobic specjalistyczne kursy np. w USA
        nie zmieniajac swojego planu zajec. Bardzo przydatna rowniez gdy nie
        chce sie przerywac nauki majac np. male dziecko.
      • Gość: Alka Klik, klik, czyli nauka na odległość IP: *.aster.pl 27.07.09, 13:47
        Czy istnieją i czy ktos mógłby polecic dobre kursy języków obcych przez internet? Chodzi o kursy z udziałem lektora, zadawaniem prac, sprawdzaniem, ocenianiem tych prac, chociaż czasami rozmową w j. obcym z lektorem np. przez Skype'a itp. Będę wdzięczna za taką informacje. Dzięki.
        • Gość: lisica Re: Klik, klik, czyli nauka na odległość IP: *.chello.pl 18.01.10, 15:52
          Nie wiem o jaki język chodzi ale jeżeli niemiecki to polecam deutschkurs.pl mają
          to wszystko o co pytasz. Dla mnie rewelacja, czyli wszystko co potrzebne w nauce
          języka co oznacza również żywy kontakt z lektorem co sama przyznasz w nauce
          języka jest czymś koniecznym.
      • Gość: Ania Klik, klik, czyli nauka na odległość IP: 194.42.116.* 27.07.09, 13:51
        hmm..ukończyłam studia I stopnia na Państwowej uczelni a potem byłam zmuszona
        właśnie zrobić studia na uczelni wirtualnej i szczerze mówiąc, studia dzienne
        w realu to były wakacje, ja sie nauczyłam naprawdę dużo właśnie przez ostatnie
        dwa lata i sama obecność jak czasami wystarczała na dziennych studiach w realu
        tutaj nie wystarczała... i te e-learning też był dziennymi, spędzałam średnio
        po 5 godzin i codziennie byłam w bibliotece, zajęcia odbywają sie przez 7 dni
        w tygodniu a chaty są często organizowane późno w nocy, to były dwa lata
        koszmaru...i zniewolenia, teraz wiem, że nie poszłabym na takie studia drugi
        raz..ale należy najpierw to zobaczyć jak wygląda w rzeczywistości i potem
        wypisywać opinie...prawdą jest że co szkoła to szkoła i różnie to może
        wyglądać na każdej uczelni.
        • Gość: Damian Dubiak Re: Klik, klik, czyli nauka na odległość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.09, 15:47
          Wszystko zależy od zaplanowania procesu nauczania przy wykorzystaniu
          e-learningu. To jest w zasadzie najważniejsza rzecz przy jego zastosowaniu w
          nauczaniu zdalnym. W momencie kiedy system nauczania nie zostanie odpowiednio
          opracowany, wystąpić mogą problemy w przyszłości(chociażby z motywacją,
          zaangażowaniem). Jeżeli system natomiast zostanie odpowiednio zaplanowany i
          wdrożony, e-learning będzie często bardzo dużym wsparciem dla nauczania
          tradycyjnego na uczelniach a w pewnych przypadkach nawet może je zastąpić.
          Niestety wiele uczelni chce bardzo ograniczyć koszty i nie podchodzą poważnie do
          e-learningu-zdając się jedynie na dostępne za darmo systemy open source i
          samodzielnie je wdrażając przy pomocy swoich pracowników(nie chodzi tu tylko o
          wdrożenie techniczne).
          W konsekwencji e-learning jest odbierany niechętnie przez kadrę nauczającą,
          studentów - projekt niepowodzi się. Powodować to może zniechęcenie na przyszłość
          wszystkich stron jakie miały z tym styczność.
          Dlatego też e-learning trzeba dobrze wdrażać- wtedy naprawdę będzie miał on
          bardzo duży sens i może przynieść ogromne korzyści.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka