Dodaj do ulubionych

In vitro jestem Przeciw!

18.10.10, 17:52
Życie ludzkie powinno być poczęte w naturalnych warunkach a nie w laboratorium jak jakiś eksperyment naukowy.
Obserwuj wątek
    • dusk76 Re: In vitro jestem Przeciw! 18.10.10, 19:51
      jestem za
      a wątek niepotrzebny
      • absit Re: In vitro jestem Przeciw! 18.10.10, 21:01
        dusk76 napisał:

> jestem za
        > a wątek niepotrzebny

Ja też jestem za...in vitro. Raczej trudno wytłumaczyć kochającemu się małżeństwu pragnącemu dziecka, że skoro im Bozia poskąpiła płodności to mają sobie dziecko wybić z głowy. Podobnie jak trudno wytłumaczyć głuchemu że skoro Bozia poskąpiła mu słuchu to ma zapomieć o aparatach słuchowych czy inny chory ma wybć sobie z głowy leczenie...bo skoro Bóg tak chciał to nie ma co tego zmieniać.
        "Absurdem jest dzielić ludzi na dobrych lub złych.
        Ludzie są albo czarujący, albo nudni".
        Oscar Wilde
        • alloallo Re: In vitro jestem Przeciw! 18.10.10, 22:29
          Skoro wszystko dzieje się wg planu Boga to również pozwolił na wynalezienie metody in vitro więc wszystko jest OK:)
        • never44 Re: In vitro jestem Przeciw! 19.10.10, 09:47
          "dusk76" Zgadzam się z Tobą w 100 % Lepiej tego nie można było napisać święta prawda nie leczmy się nie róbmy nic bo najwyraźniej Bóg tak chciał...
          A co do "samakasia" to aż mi Cię szkoda, jak czytam takie pierdoły jakie wypisujesz. Albo nie masz dzieci i nie chcesz ich mieć i gó... wiesz...a jeśli masz dzieci to jeszcze bardziej mi Cię szkoda bo powinnaś wiedzieć jakie to szczęście mieć dziecko a nie wszyscy mogą mieć dzieci drogą naturalną...ludzie starają się latami i pragną tego dziecka jak niczego więcej na świecie i jeśli ma to być ostatnia szansa dla takich ludzi to popieram to w 10000%...a szkoda się wysilać na takich ludzi jak Ty..
          • never44 Re: In vitro jestem Przeciw! 19.10.10, 09:49
            Tfffuuu miało być "absit " zgadzam się z Tobą sorki za pomyłkę.
            • samakasia Re: In vitro jestem Przeciw! 19.10.10, 15:39
              Skoro chcą dzieci to mogą adoptować. Ile jest w Polsce sierot dzieci porzucanych przez matki ?
              Dlaczego te dzieci nie mogą mieć normalnej rodziny. Ułatwić bardzo skomplikowany proces adopcyjny a nie szukać innych metod. Jak będzie im zależeć na dziecku to je pokochają i będą kochać jak swoje.
              • totoli Re: In vitro jestem Przeciw! 06.11.10, 06:25
                gdyby głupota mogła unosić latałabyś jak jaskółka
          • xpc60 Re: In vitro jestem Przeciw! 02.11.10, 13:09
            In vitro nie leczy niepłodności. Polecam lekturę KKK.

Techniki te praktykowane w ramach małżeństwa (...) pozostają one moralnie niedopuszczalne. Powodują oddzielenie aktu płciowego od aktu prokreacyjnego. Akt zapoczątkowujący istnienie dziecka przestaje być aktem, w którym dwie osoby oddają się sobie nawzajem. "Oddaje (on) życie i tożsamość embrionów w ręce lekarzy i biologów, wprowadza panowanie techniki nad pochodzeniem i przeznaczeniem osoby ludzkiej. Tego rodzaju panowanie samo w sobie sprzeciwia się godności i równości, które winny być uznawane zarówno w rodzicach, jak i w dzieciach".

Poza tym takie usilne dążenie do osiągnięcia własnego szczęścia to egoistyczny hedonizm. Nie każdy przecież musi mieć własne dzieci. Być może misją bezdzietnych małżeństw jest wychowywanie dzieci doświadczonych przez los? Pomyślcie.

• krpi Re: In vitro jestem Przeciw! 04.11.10, 12:51
              Choć temat jest poważny to rozbawił mnie ten komentarz.

Cieszę się, że poczęcie wielu dzieci "na drodze" aktu płciowego zawiera w sobie godność i równość a i za pewne miłość i zrozumienie a In Vito to tylko zachcianka rodziców i z pewnością nie przemyślana, hedonistyczna decyzja powodujące powstanie niechcianych i nie kochanych dzieci.
    • miastkowa Re: In vitro jestem Przeciw! 19.10.10, 17:19
      Ale nie jest jeszcze obowiązkowe, prawda? Nie chcesz, nie stosuj. W czym problem?
      • lechowski51 Re: In vitro jestem Przeciw! 19.10.10, 18:56
        Tez jestem przeciwko in vitro.Coz z tego ze dziecko rodzi matka skoro dawczynia jajka moze byc inna kobieta,podobnie rowniez z plemnikami.Powstaje w tenn sposon etyczny kociokwik.Kto jest matka biologiczna,ktorodzaca,kto spoleczna?.Kazde ingerowanie czlowieka w ogromna tajemnice zycia prowadzi do tego ze pozniej jedni szalency chca klonowac a drudzy przerywac zycie na zyczenie.
        W polskich domach dziecka czekaja tysiace biednych dzieci,ktore pragna milosci i rodzinnego domu.Dla mnie poczecie dziecka droga in vitro jest przejawem egoizmu a nie milosci.
        • absit Re: In vitro jestem Przeciw! 19.10.10, 20:37
          Gdybyś był kobietą, matką to poczułbyś różnicę między miłością do dziecka, które się przez kilka miesięcy nosiło pod serduszkiem, a miłością do dziecka adoptowanego.... to podobnie jak z seksem - z prawie każdą kobietą osiągniesz satysfakcję, ale prawdziwą przyjemność da Ci seks z ukochaną kobietą. Prościej nie umiem.
          • never44 Re: In vitro jestem Przeciw! 20.10.10, 08:43
            o toż to! święta prawda! Nosić dziecko w sobie przez tyle miesięcy, czuć jego ruchy bicie serca i wszystko nigdy nie będzie równomierne z adoptowaniem dziecka, i nikt z nas nie powiedział że adoptowane dzieci nie mają prawa do miłości i rodziny ale jeśli jest taka możliwość to niech każdy zadecyduje za siebie. Jeśli ktoś chce in vitro to powinno być to jego prywatną sprawą a nam nic do tego. Pisanie takich rzeczy typu "metoda in vitro" to egoizm mija się z prawdą. Równie dobrze można stwierdzić masz 2 dzieci po co decydujesz się na 3??? Jesteście egoistami powinniście adoptować dziecko a nie myśleć tylko o sobie.
            • krpi Re: In vitro jestem Przeciw! 20.10.10, 11:08
              W takim razie mam pytanie (bardziej do przeciwników in vitro) - czy jeśli komórka jajowa pochodzi od żony a plemniki od męża (istnieje tylko i wyłącznie problem z samym zapłodnieniem wewnątrzustrojowym, które musi być dokonane "w szkle") to czy takie in vitro jest według Was zgodne z nauką Kościoła czy też nie?
              • fnh81 Re: In vitro jestem Przeciw! 20.10.10, 19:06
                wiecie co... masakrą jest to , że Kościół wpier**la się obecnie we wszystko...

samakasia - to Ty jesteś egoistką i tyle... może Ty możesz miec dzieci, ale są pary które tego baardzo pragną, a nie mogą niestety ich mieć, dlatego in vitro im pomaga - przeciez to nie jest wychodowanie dziecka! to pomoc w jego "poczeciu"

absit - zgadzam sie z Toba w 100% :)
    • xpc60 Re: In vitro jestem Przeciw! 02.11.10, 12:59
      Ja również jestem zdecydowanie PRZECIW invitro.
      • hemafrodyta Re: In vitro jestem za 04.11.10, 16:10
        No dobrze, a jak myslicie , jaki jest stosunek bekartow spolodzonych przez panie i panow w sutannach do tych z in vitro. Jak myslicie ile zaplodnionych jaj obumiera w lonie kobiety, szacunkowo mniej czy wiecej niz tych z nadprodukcji w in vitro.
        Z pozycji zewnetrznego obserwatora moze zarodek jest juz czlowiekiem ale z pozycji zarodka nim nie jest bo czlowieczenstwo to swiadomosc, czyz nie tak ?. Kosciol wp..la sie w majtki bab , a ilu kalekim, samotnym i nieszczesliwym dzieciom pomog ten kosciol. Wasz Wojtyla glodnym dzieciom rozdawal rozance. Zejdzcie na ziemie hipokryci i mentalni popaprancy.
      • dobra_passa Re: In vitro jestem Przeciw! 08.11.10, 14:43
        Jestem za in vitro. Przecież powszechnie wiadomo, że nie sięga się po nie od razu, tylko wówczas, gdy inne metody zawiodą.
        Najbardziej zagorzałym przeciwnikom nie życzę, by znaleźli się w skórze kobiety cierpiącej na "potrzebę macierzyństwa". Tłumaczenia w stylu: "tyle dzieci w sierocińcu" też są mało przekonywujące, bo ta kobieta pragnie cząstki małżeńskiej miłości jaką jest to dziecka, a nie po prostu dziecka. Po prostu dziecka, to ona pragnie jak już nie ma innej możliwości. Jestem przekonana, że w Polsce nie będzie zakazu IN VITRO, zresztą generalnie sprawa już rozbiega się nie o to czy zakazywać, tylko o to czy refundować, a jeśli tak, to kiedy... Refundacja IN VITRO dałaby szansę małżeństwom z mało zasobnym portfelem, Ci których stać i tak sobie poradzą, nie w Polsce, to za granicą.
        • loginn99 Re: In vitro jestem Przeciw! 10.11.10, 00:27
          jestem ZA !
          • xpc60 Re: In vitro jestem Przeciw! 10.11.10, 16:41
            Jeszcze by tego brakowało abyśmy z naszych podatków finansowali zbrodnie dokonywane na embrionach... Przy dzisiejszej ekipie rządzącej, tak "światłej i nowoczesnej" wszystko jest możliwe. Na szczęście ze względu na duży deficyt budżetowy (zwany Zieloną Wyspą) póki co nie możemy na to liczyć.
            • hemafrodyta Re: In vitro jestem Przeciw! 10.11.10, 18:18
              xpc60 - ci ktorzy zdecyduja sie na in vitro i ci ktorzy ten proces wspieraja tez placa podatki wiec jak widzisz nikt po twoja czesc podatku reki nie wyciaga., A tak szczerze to twoj glos o mordowaniu embrionow jest wyjatkowym idiotyzmem. Zapewne nie wiesz ze proces "mordowania embrionow " przebiega rowniez i w jajowodach kobiet kiedy zaplodnione jajo jest przez organizm odrzucane. Proponuje napietnowac bozie za fuszerke w urzadzaniu rozrodu. A czy wiesz ze organizm decyduje ktory plod ma sie urodzic a ktory umrzec ? A czy wiesz ze miliony pokrak, nieuleczalnie chorych to wynik chemicznej ingerencji czlowieka w procesy rozrodu ?
              Nie masz zielonego pojecia o czym piszesz.

samakasia napisala --Życie ludzkie powinno być poczęte w naturalnych warunkach a nie w laboratorium jak jakiś eksperyment naukowy.

Jakie to sa te naturalne warunki ? Skoro do zaplodnienia dochodzi poza organizmem kobiety oznacza to ze bog sie na to zgadza a zatem akceptuje in vitro.

Jestem za in vitro, za nowoczesnymi metodami zapobiegania ciazy ale jestem przeciw skrobankom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka