Dodaj do ulubionych

Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca

06.01.07, 15:19
Witam !
Chciałabym sprowadzić auto i znalazłam na necie firmę PROSPERITA z Mielca
oferującą kompleksową usługę w tym zakresie. Czy ktoś może korzystał z ich
usług, proszę o opinię. Firma ta oferuje sprowadzenie i załatwienie wszyskich
formalności a następnie odkupienie od niej zarejestrowanego samochodu,
nawiasem mówiąc za trochę niską cenę. A warunkiem zawarcia umowy jest wpłata
zaliczki w wysokości 4 tyś. złotych.
Obserwuj wątek
    • konev3 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 07.01.07, 12:23
      Firmy nie znam, ale sama nazwa jest zastanawiająca :)
    • melonus Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 07.01.07, 20:08
      oj z tymi zaliczkami jest różnie - jeszcze 4 tys - na Twoim miejscu nie
      pchałbym sie w to... troszke sie interesuje samochodami ale firme słysze po raz
      pierwszy...
    • popelina6 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 08.01.07, 22:00
      groups.google.at/group/pl.misc.samochody/browse_thread/thread/764ec973a02
      8f54/ca34b295ac8853df?hl=de#ca34b295ac8853df Tu pod tym linkiem równiez ktoś
      docieka odnośnie tej firmy.
      • popelina6 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 08.01.07, 22:02
        groups.google.at/group/pl.misc.samochody/browse_thread/thread/764ec973a02
        8f54/ca34b295ac8853df?hl=de#ca34b295ac8853df
        jakoś dziwnie nie podświetliło całego linku więc trzeba kopiować :)
        • dywan76 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 15.01.07, 00:25
          Zwróćmy uwagę, że adres prosperita.net.pl został utworzony 28 grudnia 2006:))

• jacek19671 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 15:29
        Własnie wrociłem z Mielca i firma juz nieistnieje. Zgłosilem to na policji i co
        dalej?????
    • misiooo11 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 15.01.07, 11:55
      Witam pania Jogoda56. Czy skorzystała pani z oferty firmy PROSPERITA? jestem
      sam ciekawy poniewaz rowniez byłem zainteresowany autem do sprowadzenia przez
      ta firme. Obawiałem sie ryzyka utraty zaliczki (dosc duza 4 tys) i nie
      podlegała ona negocjacji. Bardzo prosze o kontakt na forum osoby ktore kupiły
      auto przez wyzej wymieniona firme. Z gory dziekuje!! pozdrawiam
    • 30977em Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 16.01.07, 17:45
      witam chcialabym sie dowiedziec czy jednak ma pani/pan wiecej wiadomosci na
      temat tej firmy prosperita,bo faktycznie jakas chyba podejrzana,prosze o jakies
      bliske informacje,czy kupowac u nich czy nie.wielkie dzieki.
    • zyga801 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 19.01.07, 20:46
      hej własnie też sie tym zainteresowałem i nic nie moge znależć o firmie niby
      prosperuje długo ale własnie ktos zauważył ze są od 2006 roku wiec to dziwne ja
      jutro podjade do Mielca i sie cos rozgladne.
      wydaje mi sie ze ceny jakie maja to lekka przesada jak bym mieli auta w takich
      cenach to bezproblemowo mogli by je gonic w Polsce w normalny sposób a nie po
      jakiejs zaliczce ....
      co wy o tym myslicie?
      • krzychudab Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 01.02.07, 16:03
        Nie wiem jak to ocenicie. Sam pracuję w branży samochodowej jednak związanej z
        autami powyżej 100 000 PLN a na taki mnie jeszcze nie stać, więc zainteresowałem
        się firmą Prosperita. Oczywiście jak usłyszałem o zaliczce (moja firma też
        bierze zaliczki ale my mamy duży salon, serwis itp.) wsiadłem w auto i
        pojechałem do Mielca. Tam obejrzałem firmę, biuro i poprosiłem o dokumenty
        firmowe. Facet jest z Krakowa, pracuje u niego kilka osób. Wyszukiwaniem aut
        zajmuje się osoba będąca cały czas w Niemczech i z tą osobą też mogłem
        porozmawiać telefonicznie. Możecie to potraktować jako próbę, bo wpłaciłem
        zaliczkę i czekam na auto. Pozytywne jest to, że było to w połowie stycznia a
        dzisiaj firma sama do mnie zadzwoniła.
        • pawelwone Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 03.02.07, 23:00
          bardzo sie z tego ciesze! a kiedy przywiozą panu ten samochód?:) ja też
          chciałbym sprowadzić samochód poprzez tą firmę ale narazie sie wstrzymam aż
          spotkam zadowolonego klienta:) więc jeśli będzie pan już miał samochód to prosze
          tutaj napisać:) jest pan z Podkarpacia( okolice mielca ropczyc a moze dębicy?)
        • mirek9926 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 04.02.07, 13:40
          chciałbym z tobą pogadać na temat tej firmy bo chciałem zamówić od nich auto
        • mirek9926 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 04.02.07, 13:43
          jeszcze jedno gdybyś mógł wysłać na adres mirbul68@o2.pl
          • krzychudab Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 04.02.07, 23:41
            Jeszcze czekam na auto ale jak tylko będzie to na pewno napiszę.
            • minger Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 05.02.07, 11:43
              Ja podpisałem umowę w połowie stycznia, więc moje auto będzie na przełomie
              lutego / marca... no może w połowie lutego. Umówiłem się z Prosperitą, że gdy
              będzie pierwszy transport samochodów (miał być 2 tygodnie temu!), to będę mógł
              obejrzeć samochody, że te w ogóle zaczęły przyjeżdżać. Od 2 tygodni otrzymuję
              odpowiedź, że samochody będą za 2-3 dni, bo albo stoją na urzędzie albo mają
              problemy na urzędzie z zarejestrowaniem firmy, albo... że jednak wyjadą za 2-3
              dni. I tak w kółko. Nikt jeszcze nie dostał aut. Jak będę coś wiedział, napiszę.
              Ale im nie daruję... przyczepię się jak rzep.
              • yapkovitz Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 05.02.07, 14:52
                Mam nieodparte wrazenie ze krzychudab to pracownik ww. firmy. Sprawdzice ile
                jest wpisow na forum gazety uzytkownika krzychudab :)
                • redshine Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 06.02.07, 12:17
                  Witam
                  Podpisałem umowe w grudniu czyli pionier jestem :) Z informacji od wlasciciela
                  jutro tj. w środe samochody (szt 52 w tym moj) maja byc w Rzeszowie. Jutro podam
                  wiecej szczegolow. Mam sie kontaktowac po godz. 15 z szefem. pozyjemy zobaczymy :)
                  • cinu222 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 06.02.07, 15:30
                    Bardzo bym prosił o podanie wiecej szczegułów bo podpisałem umowe z tą firmaą
                    lecz nie wpłacilem jeszcze zaliczki redshine prosił bym Cie o jakis kontakt ze
                    mna chociażby na gadu 2022588 bo chciałbym obgadać jak to wszystko sie obchodzi
                    z góry dzieki
                    pozdrawiam
                    cinu222
                    • mielczaninek1 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 06.02.07, 19:03
                      hmm mam pytanie: dzis w swiecie internetu i wolnych granic przeciez mozna by
                      sobie autko prywatnie sprowadzic cio?? ?? bez problemow posrednikow i widzi sie
                      co sie kupuje. pozdrawiam
                      • pawelwone Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 06.02.07, 20:36
                        Nie ma problemu... jak mi znajdziesz samochód za granicą w takiej cenie z takim
                        przebiegiem i z takim wyposażeniem jak wiekszość z tych samochodów to chętnie
                        skorzystam...
                        • mielczaninek1 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 07.02.07, 07:30
                          a co Cie konkretnie interesuje?? ?? ??
                          • pawelwone Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 07.02.07, 10:17
                            mnie interesuje Avenssis 2005 r. sedan 2.2 D4D 177 KM. full wypas bez navi (jaką
                            zaproponujesz mi oferte)lub Audi A6 2004 r. sedan Diesel(obojętnie). Czekam na
                            oferte i porównam ją z Prosperitą:)
                            • mielczaninek1 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 08.02.07, 10:56
                              takie audi a6 to by sie znalazlo za ok 50-60 tysiecy...
                              • pawelwone Re: Czy ktoś zna firmę... do - mielczaninek1 08.02.07, 19:01
                                50-60 tys?;> bardzo ciekawe:] skoro u nas chodzą 2 razy więcej! moj nr gg
                                2375100! prosze o kontakt! skoro by sie takie znalazło;]
                  • redshine Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 07.02.07, 15:27
                    Witam
                    zgodnie z obietnicą kolejna porcja wiadomości. Jestem po rozmowie z szefem i
                    jego ludzmi. Moj samochod ma byc jutro u mnie. Oczywiscie najpierw serwis.
                    Zobaczymy co z tego wyniknie. Na razie jestem mile zaskoczony. Jutro bedzie
                    wszystko jasne :)
                    pozdrawiam - jak bedzie po wszystkim to sie odezwe.
                    • reziela Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 07.02.07, 15:42
                      Witam, Bardzo ucieszyla mnie ta wiadomosc, bo wczoraj przelalam im zaliczke a
                      dopiero potem przeczytalam opinie na ich temat w internecie. Same negatywy, no
                      moze z wyjatkiem twojej. Mam nadzieje ze wszystko bedzie ok. Pozdrawiam i
                      czekam na informacje.
                    • krucha8 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 08.02.07, 16:18
                      Witam.
                      Czy odebrałeś już zamówiony samochód ?
                      Dzwoniłem dziś po południu na podane numery tel. na stronie Pr... i
                      cisza,brak chętnych do ich odebrania (stacjonarne),a kom. wyłączone.
                      Oczekuję na odpowiedz.
                      • szczepcio12 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 08.02.07, 17:38
                        Ja z koleji dodzwoniłem sie dziś rano, szef powiedział ze skontaktuje się z
                        ludżmi którzy wiozą auta i oddzwoni w przeciągu godziny- niestety do tej chwili
                        nieoddzwonił!!! Udało mi sie połaczyc z nimi kolejny raz ale sekretarka
                        powiedziała ze szef ma klijentów i nie może teraz ze mną rozmawiać, oddzwoni
                        do mnie. No i cisza!!! zobaczymy co jutro rano powiedzą jeśli uda mi sie
                        dodwonić.
                        • krucha8 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 08.02.07, 18:13
                          Prosił bym Cię o kontakt na maila :krucha8-73@tlen.pl
                        • sandmaan Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 21:10
                          jak bym slyszal swoja rozmowe z ta Pania... i tez to bylo 8 lutego...

pozdrawiam
                          sandmaan - Piotr
                          sandmaan@wp.pl
                          • jacek19671 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 21:21
                            podajcie swoje poczty netowe musimy cos robic
                            • maciej123456 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 21:55
                              Dobry pomysł panie Jacku.Rozmawialiśmy dzisiaj - Maciej za Swarzędza.
                              maciejple@o2.pl
                              • jacek19671 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 22:11
                                Jeszcze pisza ludzie na forum gery.pl tam tez wejdzcie
                    • mike1233 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 07:48
                      witam czy już może masz ten zamówiony samochód?Czy masz kontakt z firmą
                      prospertita?
                      • jacek19671 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 15:33
                        Nie mam samochodu i miec pewnie nie bede Własnie wrocvilem z Mielca moj mail to
                        jack1967@go2.pl lub komorka 501502741 mieszkam kolo Mielca
                        • nestorcolt Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 10.02.07, 13:13

• redshine Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 10:18
                      Widze ze nie tylko mi obiecano samochod na wczoraj :) ktory oczywiscie nie
                      przyjechal.
                      tak wiec panie i panowie trzeba oglosic ze to wielka jedna sciema.
                      ciekawe ilu nas jest.
                      pozdrawiam M
                      • jacek19671 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 15:38
                        Jesli chcecie dzwoncie widzialem ta liste w siedzibie firmy jest nas niemało bo
                        az 150 ludzi oszukanych wiec nalezy połaczyc sily. Czterech chlopaków pojechało
                        do Krakowa Do tego goscia <wiecie po co> pozdrawiam Jacek
                • krzychudab Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 08.02.07, 14:14
                  Nie jestem pracownikiem firmy prosperita tylko Mitpol Centrum Sp. z o.o. z
                  Łodzi, która jest serwisem Mitsubishi i salonem sprzedającym nowe auta. Tak samo
                  jak większość chciałbym żeby firma prosperita okazała się wiarygodna
                  • pawelwone Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 08.02.07, 18:58
                    chciałbym zapytać czy masz już ten samochód?;> bo jak ja dzwoniłem dziś to oni
                    nie wiedzieli kiedy samochody będą w kraju... juz sam nie wiem co oni kombinują;/
                    • rulita Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 08.02.07, 19:38
                      ja też oczekuję na samochód wczoraj umówili się ze mną na dzisiaj
                      ale ich nie było telefony kom. nikt nie odbiera informację od
                      szefa otrzymałem że on też nie może się z kierowcami skontaktować
                      miał odzwonić nie oddzwonił i jego telefon też umilkł
            • mike1233 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 07:44
              Witam, ja również czekam na auto.Miało być wczoraj a najpóźniej dziś.Od wczoraj
              kontakt się urwał.Czy ktoś wybiera się może do Mielca?Jeżeli uda sie komuś
              skontaktować z firmą prosperta dajcie znać.pozdrawiam,michał
    • mielczaninek1 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 08.02.07, 23:07
      od razu czulem ze to jakis wal...
      • pawelwone Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 08.02.07, 23:36
        50-60 tys?;> bardzo ciekawe:] skoro u nas chodzą 2 razy więcej! moj nr gg
        2375100! prosze o kontakt! skoro by sie takie znalazło;]to zamawiam... mam
        nadzieje że bez zaliczki:]
        • krucha8 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 08:39
          Witam .
          Proszę wszystkich z forum mających coś wspólnego z firmą prosperita o kontakt:
          krucha8-73@tlen.pl
          Pozdrawiam.
          • yapkovitz Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 10:33
            proponuje sprawdzic na jak dlugo firma wynajela lokal, w ktorym prowadzi swoja
            dzialanosc. Nie chcialbym siac paniki, ale byc moze to jest jednorazowy numer i
            panowie sie zwina za tydzien.
            • krucha8 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 11:19
              tz. panowie już się zwineli , pod firmą w Mielcu jest już trochę ludzi.
              • novacky Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 11:36
                jeżeli podpisali państwo umowę na zakup samochodu, z której jasno wynika, że do dnia oznaczonego w umowie samochód ma się stać za określoną w umowie kwotę Pństwa własnością i postanowienia te nie zostały dotrzymane, sprawę najlepiej oddać prokuraturze i nie ma sensu prowadzic prywatnego sledztwa, bo kazdy dzień zwłoki oznacza jeszcze większe straty i spadek szans na odzywskanie wpłaconych zaliczek.
              • novacky Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 11:36
                jeżeli podpisali państwo umowę na zakup samochodu, z której jasno wynika, że do dnia oznaczonego w umowie samochód ma się stać za określoną w umowie kwotę Pństwa własnością i postanowienia te nie zostały dotrzymane, sprawę najlepiej oddać prokuraturze i nie ma sensu prowadzic prywatnego sledztwa, bo kazdy dzień zwłoki oznacza jeszcze większe straty i spadek szans na odzywskanie wpłaconych zaliczek.
                • redshine Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 11:44
                  Nikt niestety jeszcze nie moze roszczyc swoich praw bo zgodnie z umowa
                  ostateczny termin dostaw samochodow minie za 40 dni ROBOCZYCH. W moim przypadku
                  jest to 22 luty 2007.
    • anna152 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 12:18
      Dodaję swoją osobę do grupy oszukanych :(
      Ilu jeszcze?
      • yapkovitz Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 12:44
        22 lutego ww. panowie pod inna firma, beda krecic "lody" w innym miejscu Polski.
      • sandmaan Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 13:06
        no to jeszcze ja zostalem (chyba) oszukany.....

w razie czego kontakt do mnie:
        sandmaan@wp.pl

pozdrawiam
        Piotr
        • pawelwone Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 13:16
          z waszych opini wynika że firma po prostu zniknęła... to ja jestem jakby kolejną
          ofiarą tych kretynów! Jak już pisałem to pod takim nickiem na allegro były
          wystawione na początku samochody w Mielcu - "zomb3k"!!! jak nie to z tym coś
          poradzimy
        • monwoj1981 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 13:17
          Ale zdaje się, że wszyscy, którzy się tutaj wypowiadają są oszukani w ostatnich
          dniach? Czy ktoś z Was ma przekroczony termin dostawy samochodu (40 dni). Czy
          ktoś z Was rozmawiał z szefem firmy? I czy ktoś był w Mielcu w firmie
          prosperita czy na policji?
          • krucha8 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 13:22
            Dlaczego tak twierdzisz.
            • monwoj1981 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 13:25
              Nie wiem... Zastanawiam się po prostu....Czy to była pierwsza transza
              samochodów niby do sprowadzenia przez tą firmę i czy jest to pierwsza grupa
              osób "oszukana". Z tego co czytałam to ktoś był w siedzibie firmy i twierdzi,
              że wszystko było ok, aż do kilka dni wstecz. To wszystko jest rzeczywiście
              grubymi nićmi szyte, ale... jest wiele wątpliowści czy to juz pora iść na
              policję.
              • krucha8 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 13:30
                Cobyś sobie pomyślał,dzwoniąc na tel.kom. których nikt nieodbiera ,a panie
                które są pod tel.stacjonarnymi twierdzą ,że nic niewiedzą ,zostały zatrudnione
                z biura pracy.
                • monwoj1981 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 13:33
                  Pewnie bym pomyślała, że umoczyłam kasę, ale kurde... może jeszcze jest jakaś
                  nadzieja....
                  • krucha8 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 13:40
                    Nadzeja prysneła,gdy zamilkły tel. kom.
                    • pawelwone Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 13:49
                      985240 jest to numer gg tego gościa co miał wystawione aukcje na allegro(kilka
                      dni były na allegro) zawsze mi odpisuje ze on tylko wystawia na allegro i zeby
                      sie czegos dowiedziec to dzwonic do biura!!! więc może on coś o nich wie i sie
                      nie przyzna!!!
                  • krucha8 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 13:55
                    Jest jeszcze możliwość zainteresowani administratora ALLEGRO użytkownikem
                    zomb3k , który samochody wystawiał na aukcjach w grudni/styczniu.
                    • pawelwone Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 14:23
                      dokładnie jest taka możliwość... poczekam jeszcze 2 dni jeśli nic nie wyniknie z
                      tego to poinformuje "zespół Allegro"
                      • krucha8 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 14:28
                        Co dokładnie powiedział Ci "zomb3k"
                        • pawelwone Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 14:47
                          powiedział mi że on tylko wystawia samochody na aukcje a pozatym to on nic nie
                          wie i mowił że inf udzielają w biurze;] ale on ściemniał bo według mnie to on
                          również zamieszczał samochody na stronie "prosperity" - wskazywały na to jego
                          opisy! myśle że on o wszytkim wiedział i nadal wie!!! jeszcze poczekam a jeśli
                          nikt sie nie odezwie to odwiedzimy wkrótce mielec i tego tajemniczego pana:]
                          • bartek_garbacz Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 16:16
                            witam wszystkich... niestey ja tez zapłacilem zaliczke. Niestety cały czas
                            oczekuję na kontakt ze strony firmy prosperita. Na razie bez skutku... auto mam
                            obiecane na około 14-17.02...
                            • jacek19671 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 16:21
                              Prokuratura juz siedzi w firmie Prosperita i aut nie bedzie zgloszone jest na
                              policje
                              • krucha8 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 16:29
                                Jesteś dobrze poinformowany,byłeś tam.
                                • jacek19671 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 16:31
                                  Krucha8 Byłem tam i wszystko widzialem na wlasne oczy jesli chcesz wiedziec
                                  dzwon nr tel ponizej
                                  • krucha8 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 16:33
                                    jacek19671 napisał:

> Krucha8 Byłem tam i wszystko widzialem na wlasne oczy jesli chcesz wiedziec
                                    > dzwon nr tel ponizej

tzn. gdzie?
      • kryszard5758 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 11.02.07, 19:26
        Witam

Piszecie ,że adamus został aresztowany, a co z osoba która, przedstawiała sie
        jako piotr raczyński -tel. 510-783-155 odpowiadajaca rzekomo w tej firmie za
        transport.
        Byla jeszcze druga osoba, ktora poslugiwala sie tel.numer 510-783-080.
        Czy te osoby, jako uczestniczace w tym przekrecie tez zostaly aresztowane
        Prosze o wiadomosc

Pozdrawiam- kolejny naiwny.
    • anna152 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 09.02.07, 18:41
      myślicie, że są jakieś szanse, aby odzyskać pieniądze? Albo żeby chociaż
      złapali tych facetów?
      • jedrek58 Re: następny w kolejce. 09.02.07, 19:08
        Witam wszystkich szczęśliwych posiadaczy swoich wymarzonych czterech kółek
        zakupionych w firmie PROSPERITA.
        Ja również do nich należę.
        A poważnie też utopiłem 4 tyś.zł.
        Moje auto miało przyjechać w tym tygodniu i miałem nim zwiedzić całą Europę,a
        tu klops.Moim skromnym zdaniem powinniśmy wszyscy razem,jak jeden mąż
        powiadomić prokuraturę(wszyscy-może gdzieś sporządzić nasz rejestr-podobno jest
        nas 150 osób-600 tyś.zł. :-))i rozejrzeć się za firmą windykacyjną-mam
        dokumenty potwierdzające wpis firmy PROSPERITA do ewidencji podmiotów
        gospodarczych i nadaniu do rejestru podatnika VAT-myślałem,że jestem taki
        cwany.Myślę ,że w jedności siła.Mój NUMER GG 10473336
        • robert0506 Re: następny w kolejce. 09.02.07, 19:44
          cześć, ja jestem kolejny.Sprawdzałem tę firmę przez wydział PG. I jak widać na
          niewiele się to zdało. Facet Ryszard A. faktycznie istnieje, adresy się
          zgadzały, telefony i reszta danych też. Firma rzeczywiście istniała. Ale ten
          cały Ryszard to tylko podstawiony gość(pionek) a my utopiliśmy po 4 tys. A
          niektórzy więcej.Zgłaszam sprawę w prokuraturze i coś trzeba działać. Jestem z
          Lublina.jak jest jeszcze ktoś z Lublina to podaję tel. 604821107
          • miloszdz1 Re: następny w kolejce. 09.02.07, 20:01
            skad masz dane i informacje o tym, że jest taki facet, ze jego adresy i
            telefony sie zgadzaja, itd.? Skąd też pewność, ze Ryszard A. jest podstawiony,
            widziales go, rozmawiałeś z nim? Jesli tak, to zna całą reszte tych co na
            prawde tam dzialali?
            Dzieki za odp.
            (oczywiscie tez czekam na samochod)
            • jacek19671 Re: następny w kolejce. 09.02.07, 20:28
              Witam jeszcze raz odbieram telefony od ludz ktorzy tez zostali oszukani przez
              Prosperita tak jak Ja wiec pomyslalem zebysmy sie zjednoczyli i wspolnie
              wytropili tego Chuja bo inaczej nie moge powiedziec podaje jeszcze raz moja
              poczte jack1967@go2.pl mieszkam kolo Mielca wiec dobrze by bylo byc w
              kontakcie moj nr komorki 501 502 741. Jeszcze raz napisze to firma juz
              nieistnieje jest zgloszone do prokuratury i na pilicje w Mielcu. Zglaszaajcie
              to na policje prosze i robmy cos tez prosze o to wszystkich JACEK
              • gallus4 Re: następny w kolejce. 09.02.07, 21:00
                Jacek ma racje. my w tej chwili tez zgłaszamy na policje - mysle ze kazdy
                powinien zrobic to samo u siebie. ale poza tym mozna by poczynic jakies kroki
                (moze troche mniej formalne...) czy ktos ma blizsze danych tych osób? a w ogóle
                kogos zatrzymali??
                • bartek_garbacz Re: następny w kolejce. 09.02.07, 22:31
                  witam wszystkich ponownie - ja przed kilkunastoma minutami wróciłem z Policji - zgłosiłem fakt oszustwa. Opisalem cale zdarzenie, wraz z podaniem znanych Wam nr telefonicznych i innych danych identyfikacyjnych. Ustalmy pewne fakty:
                  - czy ktoś zna/pamieta nazwisko człowieka, który kontaktwał sie z Wami? mi przedstawiał się jako Piotr... jezeli ktoś zna nazwisko - niech poda - nie przejmujcie sie Ustawą o ochronie danych osobowych. Pod moimi umowami proforma podpisywał się Ryszard Adamus (Dyrektor).
                  -czy ktoś zna dane firmy? NIP, regon? jeżeli tak, to proszę o podanie
                  - czy ktoś zna adres zamieszkania goscia, który się z Wami kontaktował? (podobno jest z Krakowa) - podajcie...

Podczas zgłaszania przestępstwa powołujcie sie na przysługujące Wam prawa wynikające z KK i KPK - macie prawo żądać i zgłaszać wnioski dowodowe. Ja zawnioskowałem o zablokowanie rachunku w Banku ING, ustalenie u operatora sieci komórkowej w którym BTS-ie i kiedy logował się telefon 0510.... Ma ktoś jakieś inne pomysły?

W zwiazku z dużą ilością pokrzywdzonych prawdopodobnie jedna Komenda będzie koordynować prace nad przestępstwem (prawdopodobnie Komenda w Mielcu)

Proponuje się kontaktować ze sobą - czy na forum, czy mailem. Zainteresowanym podaje swój adres @: bartek_garbacz@o2.pl

Proponuje, aby jedna osoba koordynowała nasze działania.

Pozdrawiam Wszystkich

Bartek

BTW. dla ciekawości pytam - ile osób kupiło "moje" AUDI A4 QUATTRO? ;)
        • krucha8 Re: następny w kolejce. 09.02.07, 23:50
          Jezeli możesz to napisz: krucha8-73@o2.pl Piotr
          • bartek_garbacz Re: następny w kolejce. 10.02.07, 09:07
            witam ponownie

rozmawiałem z ojcem Ryszarda Adamusa, który mieszka w Krakowie - niestety nie
            ma on kontaktu z synem (tak mnie poinformował). O całej sprawie nie wie nic
            (moje wrażenie jest takie, ze nie kłamał) - czyli jeszcze nikt z pokrzywdzonych
            nie dotarł do niego. Moim zdaniem nie ma sensu go nawiedzać - człowiek ma około
            85 lat i nie jest winny. Pan Adamus nie mieszka w Krakowie - ma mieszkanie w
            Mielcu i Tarnowie.

pozdrawiam,
            BG
            • jedrek58 Re: MAM NIPI I REGONY! 10.02.07, 09:37
              HEJ
              Jeśli to mam pomoże to mogę Wam przesłać te dokumenty-JĘDREK Z W-WIA.
            • krucha8 Re: następny w kolejce. 10.02.07, 09:46
              forum.gery.pl/index.php?showtopic=91803&st=0
              • reziela Re: następny w kolejce. 10.02.07, 10:06
                Witam,
                Kolejna oszukana z Radomia tel. 693569602
                • grabud Re: następny w kolejce. 10.02.07, 11:03
                  hej zgłaszajcie wszystko na policje przed uplywem 40 dni mozna zglaszac sprawe
                  tak juz wiele osob zrobilo ja tez bedzie wieksza szansa na zlapanie sprawcow
                  tego przekretu
                  • krzychudab Re: następny w kolejce. 10.02.07, 12:37
                    Mam jeszcze jedną istotną informację, z tego co pamiętam pan R. Adamus podając
                    mi do telefonu człowieka, który te auta sprowadzał, mówił że to jego brat i że
                    niedawno wrócił z Iraku i tam podłapał jakieś znajomości i stąd taka dobra
                    oferta. Możliwe więc że ten człowiek to Piotr Adamus. Nie wiem na ile ta
                    informacja jest prawdziwa ale może to jakiś punkt zaczepienia.
                    • jacek19671 Re: następny w kolejce. 10.02.07, 13:51
                      Witam ponownie dowiedzialem sie ze była rewizja w domu Adamusa w
                      krakowie.Prawdopodobnie został zatrzymany i przewieziony do Mielca tak twierdzi
                      jego ojcie czy to jest wiarygodne nie wiem. Moj nr komorki 501 502 741 Jacek
                      • grabud Re: następny w kolejce. 10.02.07, 15:19
                        napiszcie jezeli Adamus proponowal wam oddac zaliczke i prosil o numer konta
                        za bo jestem ciekaw czy dzwonil do wszystkich czy tylko do mnie
                        • krucha8 Re: następny w kolejce. 10.02.07, 15:29
                          proszę Cię o kontakt : kruch8-73@tlen.pl
                          • piter1959 Re: następny w kolejce. 10.02.07, 16:45
                            Do mnie nie dzwonił.Wszystko to jedna wielka sciema.Ale jak mówią naiwnych nie sieją sami rosną . Dzwoniłem do Mielca na Policje .Sprawe prowadzi pan Snieżek
                            tel bezpośredni do niego 017 584 53 35 powinien byc pod tym telefonem od poniedziałku.Dodam tylko jeszcze ze w czwatek przegonili mnie do Krakowa (200 km) zeby zobaczyc samochód którego nie było.Pozdrawiam wszystkich naiwnych.
                            W lipcu albo sierpniu dzwoniłem do podobnej firmy do Szczecina - wtedy sie nie dałem nabrac- sprowadzali auta na podobnych zasadach ale niestety nie moge znalesc ich numeru telefonu ani zadnych ogłoszen - byc moze to taki sam przekręt. Czy ktoś moze coś o tym słyszał?Jak sprawdze swoje bilingi z lata 2006 to znajde ten numer.
                            • sandmaan Re: następny w kolejce. 10.02.07, 17:38
                              Witam wszystkich naiwnych;) (siebie tez)

do mnie Rysio nie dzwonil zeby mi kase oddac! ale nr konta zna.. przeciez na
                              wyciagach ze swojego konta ma informacje kiedy i ile pieniedzy kto i z jakiego
                              konta przelal.

jesli jest taki szczodry to moze mi nawet wiecej przelac niz te 4000... ba moge
                              mu nawet fakture wystawic na wszystko to co ponad 4000 przeleje;)

pozdrawiam
                              sandmaan
                          • jacek19671 Re: następny w kolejce. 11.02.07, 11:44
                            Witam ponownie!
                            Mam propozycje zeby zwrocic sie do prawnika ktory by to poprowadzil i radzil
                            nam co robic krok po kroku bo generalnie zaczynamy sie gubic w poczynaniach co
                            dalej. sprawa jest na tyle powazna ze trzeba sie zajac nia profesjonalnie,a
                            prawnik powinien wiedziec co robic chyba lepiej jak my tak mysle. Najlepiej
                            jakby byl z Mielca wtedy koszt bylby miniejszy,ale to juz musimy wspolnie
                            ustali czy wynajac go czy tez nie - taka jest moja propozycja napiszcie!!!!!!
    • anna152 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 10.02.07, 18:38
      Nam też nie chcieli oddawać, ale za to we wtorek jeszcze dzwonili, że jest
      problem, bo zabrakło pieniędzy i żeby im jeszcze dodatkowe 4 tys. przelać. Całe
      szczęście tego już nie zrobiliśmy.
      • kaarolll Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 10.02.07, 18:50
        Widze ze poszkodowanych jest znacznie wiecej niz przypuszczalem. Oczywiscie ja
        rowniez do nich naleze.

Do mnie tez dzwonili abym przelal dodatkowe pieniadze. Oczywiscie nie zrobilem
        tego bo to byla juz calkowita kpina.

Czy sa jakies nowe wiesci od pana Rysia A??

Czy ktos powiadomil o sprawie media?
        • jedrek58 Re: NA BIEŻĄCO 10.02.07, 20:58
          Proponuję wszystkie znane komókolwiek wieści przekazywać na tym forum (nie
          tylko pocztą @)-będziemy wszyscy na bieżąco!
          Może nie wszyscy wiedzą,ale pan Adamus jest aresztowany,w domu zrobiono mu
          rentgena,sprawa jest zgłoszona na policji w Mielcu i prowadzi ją Pan Śnieżek
          tel. \17\584-53-35,myślę,że wszyscy powinniśmy się u tego Pana zapisać na listę
          (podobno niezłe fury ściąga za niewielkie pieniądze ;-))-to tak na poprawę
          nastroju. Media Mieleckie też się sprawą interesują-oto adres kobitki z radia
          PULS FM a.bratek@pulsfm.pl -PROSI O KONTAKT.To chyba na tę chwilę wszystko.
          Andrzej.
          • straty WAŻNE - PROPOZYCJA 11.02.07, 10:02
            Witam Wszystkich !
            1. Poinformowałem mailem Gazetę Wyborczą o oszustwach firmy PROSPERITA
            2. Jutro rano wyślę pocztą zawiadomienie o przestępstwie do Prokuratury
            Rejonowej w Mielcu, mimo iż jeszcze nie skończył się mój 40 dniowy termin
            pisemnej umowy (termin umowy ustny - piątek 9.02.07 ) ;
            adres można znaleźć w
            www.pf.pl/portal/Index wpisując hasło prokuratura i miejscowość Mielec
            3. Sugeruję wszystkim, którzy nie zawiadomili Policji również wysłać
            zawiadomienie do Prokuratury w Mielcu. W ten sposób Prokuratura będzie miała
            wykaz wszystkich poszkodowanych osób, a ponadto będzie większa presja
            społeczna. Jak na razie nie wiadomo, ile osób jest oszukanych. Większość z nas
            dokonywała wpłaty zaliczki przelewem, więc lista tych osób jest do uzyskania w
            banku. Konieczny jest jednak pewnie nakaz sądowy, nie wiem, ile to może trwać.
            4.Wydaje mi się, że już w tej chwili trzeba pomyśleć nad wyborem dobrej firmy
            windykacyjnej. Czy ktoś z Państwa może polecić sprawdzoną firmę ? Tu też
            pewnie można bardzo źle trafić, a na to już nie możemy sobie pozwolić. Ponadto
            wskazane jest, żeby wszyscy poszkodowani zlecili odzyskanie należności tej
            samej firmie.
            Pozdrawiam
            As w generacji strat
            • minger Re: WAŻNE - PROPOZYCJA 11.02.07, 12:04
              Termin mojej umowy również nie dobiegł końca (dobiega 7 marca). Ale jutro
              składam również zawiadomienie na Policji w Mielcu. Poszkodowany z Krakowa.
              minger@tlen.pl
              • rollins1 Re: WAŻNE - PROPOZYCJA 11.02.07, 12:30
                Witam! ... kolejny "Jeleń"

Termin mojej umowy również nie dobiegł końca... Myślę wybrać się do Mielca w
                poniedziałek. Zobaczę czy coś ruszyło w Mieleckiej Komendzie Policji...

Poszkodowany z Podkarpacia.
                • jacek19671 Re: WAŻNE - PROPOZYCJA 11.02.07, 12:42
                  Witam ponownie!
                  Mam propozycje zeby zwrocic sie do prawnika ktory by to poprowadzil i radzil
                  nam co robic krok po kroku bo generalnie zaczynamy sie gubic w poczynaniach co
                  dalej. sprawa jest na tyle powazna ze trzeba sie zajac nia profesjonalnie,a
                  prawnik powinien wiedziec co robic chyba lepiej jak my tak mysle. Najlepiej
                  jakby byl z Mielca wtedy koszt bylby miniejszy,ale to juz musimy wspolnie
                  ustali czy wynajac go czy tez nie - taka jest moja propozycja napiszcie!!!!!!
                  • mp848 Re: WAŻNE - PROPOZYCJA 11.02.07, 15:40
                    Mam pytanie czy moze ktoś z was wiem skad jest ta osoba co puszczała te
                    ogłoszenia na allegro skombinujcie jak możecie adres a ja już dalej z nim w inny
                    sposób niż policja porozmawiam. Pozdrowienia Radom
                    • szczepcio12 Re: WAŻNE - PROPOZYCJA 11.02.07, 18:26
                      jesli chcesz adres gostka co wystawiał na allegro auta to najlepiej zapytać
                      tych którzy z nim mieli jakies tranzakcje na allegro. W komentazach na
                      allegro uzytkownika zomb3k ( to on wystawiał auta na allegro) jest lista ludzi
                      którzy wysyłali mu kupione przez niego rzeczy wiec maja jego adres.

• nena.j Re: WAŻNE - PROPOZYCJA 13.02.07, 17:11
                        Witam, my tez zaliczamy sie do grona naiwnych. Miało być tak pięknie, mieliśmy
                        jeździć niedługo super AudiA6. Oczywiście zgłosimy sprawe na policje.
                        pozdrawiam
                        M
                    • reziela Re: WAŻNE - PROPOZYCJA 12.02.07, 09:30
                      Czyżby kolejna osoba z Radomia dała się nabrać, ja tez jestem z Radomia prosze
                      o kontakt reziela@poczta.onet.pl
                      • zomb3k1 Re: WAŻNE - PROPOZYCJA 12.02.07, 13:15
                        Witam

Z tej strony - zomb3k, uzytkownik ktory na allegro wystawial oglosznia.
                        Chcialem Panstwa poinformowac, ze tak samo jak Panstwo zostalem oszukany przez
                        Pana Ryszarda i jego kolegow. Swego czasu zlecono mi jako osobie prywatnej
                        wystawienie samochodow na allegro nie wiedzac o niczym - wszystko mialo byc w
                        porzadku - wystawilem. Na koniec tego wszystkiego, jak wydala sie cala sprawa -
                        zostalem wezwany na policje - zlozylem wyjasnienia / zeznania w zwiazku z cala
                        zaistniala sytuacja. Powtarzam - nie mam, nie mialem nic wspolnego z calym tym
                        zamieszaniem, nieswiadomie wystawilem ogloszenia z mojego konta na allegro.
                        Wszystko co wiedzialem zostalo przekazane odpowiednim orgranom - policji.
                    • czeslaw_czosnek Re: WAŻNE - PROPOZYCJA 12.02.07, 17:51
                      chyba tego piotrusia to dupa lepiej swedzi bo adamus juz niebawem trafi do
                      swoich juz to dopilnuje. takze zab3 czy jak tam ci, niedlugo i ciebie pedale
                      odwiedze. Janek z Wawy
            • sandmaan Re: WAŻNE - PROPOZYCJA 11.02.07, 16:15
              Hej Wszystkim,

mi tez sie wygaje ze mimo iz termin mi/nam (czesci z nas) nie minal mozemy
              zglosci zawiadomienie o mozliwosc popelnienia przesteptwa...

a propos, jesli ktos juz takie pismo przygotowal moze podeslac wzor.. co by
              sobie i prokuraturze ulatwic dzialanie?

co do dzialan prawnika/windykatorow - zgoda.... ale pytanie ile to nas bedzie
              kosztowac i ile z tego wyciagniemy....
              czy gra jest warta swieczki?

jesli ma mieszkanie w Tarnowie i Mielcu... to moze mozna go zlicytowac... tylko
              ile to bedzie na glowe?

najlepiej moze jakas firma prawniczo windykacyjna na miejscu Krakow/Mielec?

moim zdaniem gosc powinien pracowac w kamieniolomach przez czas do ktorego nie
              splaci nas wszytskich (z odsetkami) a potem jeszcze na rzecz Panstwa powinien
              popracowac na swoj wikt i opierunek za kratami i jeszcze z 10 lat za kare...
              zeby w wieku 100 lat jak juz wyjdzie na wolnosc podobne pomysly nie
              przychodzily mu do glowy....

a propos dokumentow firmy prosperita - znajdziecie je na:

chomikuj.pl/sandmaan
              haslo prosperita

jesli macie jakiekolwiek dodatkowe pliki - tez mozecie tam wgrac!

poza tym napisalem do allegro zeby zablokowali uzytkownika zomb3K i zeby podali
              sprawwe na policje - jako wspolwinnego... ale jak widza chyba na to leja...
              wiec jesli kazdy z oszukanych napisze... moze goscia zablokuja

a zaraz napisze do firmy obslugujacej hosting zeby strone tez zablokowali!
              bo jeszcze ktos gotow jest teraz skorzystac z niebywalej oferty jaka oferuje
              firma prosperita...

takze w razie czego zrobcie sobie kopie ich stron

pozdrawiam
              sandmaan
              • bartek_garbacz Re: WAŻNE - PROPOZYCJA 11.02.07, 16:57
                witam

oszustwo/wyłudzenie sa przestepstwami ściganymi z urzędu. Wobec powyższego wystarczy, ze pójdziesz do najbliżeszej komendy policji - PAni/Panu w recepcji powiesz, ze chciabyć złożyć zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, weźmiesz ze sobą potwierdzenia wykonania przelewów zaliczki i kopię umów oraz zagwarantujesz sobie kilka godzin czasu i to wszystko - policja sporządzi protokół z przesłuchania poszkodowanego (będzie potrzebny dokument ze zdjęciem). Po całej rozmowie zapytaj o numer KW (jeżeli będzie nadany sprawie w chwili, gdy będziesz ją zgłaszał, jeżeli nie to następnego dnia zadzwoń i dowiesz się - łatwiej później się odnaleźć policjantom podczas składania kolejnych wyjaśnień). Nie jest potrzebne osobne pismo. Problem jest tylko taki, policjanci mający dyżur zmieniają się codziennie, więc kiedy natępnego dnia chciałbyś coś dodać, to musisz się liczyć z tym, że będziesz opowiadał wszystko od początku... ;(

Tak jak powiedziałeś - nie trzeba czekać na koniec umowy - nie dochodzimy (na chwilę obecną swoich praw w postępowaniu cywilnym, lecz w karnym, które rządzi się innymi prawami). Więc kto jeszcze nie był niech rusza w kierunku komendy...

Odnośnie prawnika/windykatora - jest/będzie prowadzone postępowanie karne - w praktyce sądów przyjęte jest iż wyrok sądu karnego nie stanowi wyznacznika dla sądu cywilnego... jednak w moim dotychczasowym doświadczeniu nie spotkałem się aby sąd cywilny nie brał pod uwagę wyroku sądu karnego...

Ile z tego wyciągniemy... może nic, może część - czas pokaże...

Ja w poniedziałek porozmawiam z prawnikami w mojej firmie i podziele się tym co ustalę.

Odnośnie mieszkań w Tarnowie i Mielcu - były wynajmowane...

Ja w dniu wczorajszym, w ramach uprawnień pokrzywdzonego, złozyłem wniosek o przesłuchanie i przeszukanie mieszkania "zomb3k" jako prawdopodobnego współodpowiedzialnego za dokonane wyłudzenia.

Pozdr.
                BG
                • iwona_12345 Re: WAŻNE - PROPOZYCJA 11.02.07, 19:08
                  Witam! Ja byłam tam 07.02. o godz. 10.30 a czy był ktoś jeszcze
                  Może ja byłam ostatnią naiwną ofiarą... Ja wczoraj złożyłam doniesienie na
                  policje...
                  • ewaewelina Re: WAŻNE - PROPOZYCJA 11.02.07, 20:58
                    Witam !
                    Tu kolejni naiwni do kwadratu nasz termin umowy mija 13lutego.
                    Dopiero dzis weszlismy na internetowe fora w poszukiwaniu info na temat
                    Prosperity bo szef zapewnial nas ze wszystko bedzie na czas ale w piatek nie
                    odbierla telefonu i w siedzibie tez telefon nie odpowiadal.

Czy sadzicie ze jest mozliwosc odbrani wplaconych pieniedzy jesli sie pojawie
                    na szewskiej w mielcu czy juz tam nikgo nie ma?

Zobaczymy co przyniesie jutro i moze miedzy nami znajdzie sie osoba z pomyslem
                    jak odzyskac te 4tys. m\nieliczac straconego czasu ktorego kazdy chcial sobie
                    zaoszczedzic i zlecic sprowadzenie prospericie

Pozdr.
            • yetma Re: WAŻNE - PROPOZYCJA 11.02.07, 21:07
              WITAM POSZKODOWANYCH

PODOBNIE JAK WY NALEŻĘ DO GRUPY POSZKODOWANYCH, ALE Z NIECO INNEJ HISTORII
              (LINK PONIŻEJ DO FORMUM UKAZUJE LOSY 'TRANSAKCJI’, KTÓRA MIAŁA SIĘ ZAKOŃCZYĆ
              15.12. W BEŁCHATOWIE.
              www.forumsamochodowe.pl/viewtopic.php?t=781
              SPRAWA BEZNADZIEJNA, BO CWANIAKI WYSTAWILI CZŁOWIEKA SŁUPA, NA, KTÓREGO BYŁA
              ZAREJESTROWANA SPÓŁKA CAB-MAX. OCZYWIŚCIE SŁUPEM OKAŻE SIĘ PEWNIE ZA JAKIŚ CZAS
              JAKIŚ BEZDOMNY PIJACZYNA, KTÓRY PEWNIE ZA PIWO 'UDOSTĘPNIŁ' SWÓJ DOWÓD OSOBISTY.

OCZYWIŚCIE ODPUŚCIŁEM SOBIE NAWET ZGŁASZANIE SPRAWY DO POLICJI ZAKŁADAJĄC, ŻE
              JEŻELI NAWET UDA SIĘ NAMIERZYĆ GŁÓWNYCH SPRAWCÓW, TO I TAK MUSIAŁBYM WYTOCZYĆ
              OSOBNĄ SPRAWĘ (lata procesów be szans na kasę)

TAK BYŁO DO 15.01.2007. W TYM DNIU ZNOWU KUSZĄC LOS PRZEGLĄDAŁEM GRATKĘ I
              NATKNĄŁEM SIĘ NA PROSPERITĘ. PRAKTYCZNIE IDENTYCZNY SCHEMAT KONSTRUOWANIA
              OFERTY, TE SAME ZDJĘCIA (BEZ ZDJĘĆ KOKPITU, CO JEST SYGNAŁEM NR JEDEN, ŻE
              OFERTA TO LIPA!!!!), CENY OCZYWIŚCIE Z KOSMOSU.
              POCHODZĘ Z MIELCA, WIĘC DOMYŚLACIE SIĘ CHYBA, JAKIE BYŁY MOJE DALSZE KROKI.
              ODWIEDZIŁEM W CHARAKTERZE 'NAPALONEGO' RZECZONĄ FIRMĘ. JUŻ PO PIERWSZYCH KILKU
              ZDANIACH WIEDZIAŁEM, ŻE PRZEDE MNĄ SIEDZI OSZUST (podawał się za właściciela i
              chyba nie był pracownikiem zatrudnionym przez U. Pracy, jak podobno pozostałe
              panie). ZDOBYŁEM DRUK UMOWY (INTERESOWAŁ MNIE NR KONTA I NAZWISKO WŁAŚCICIELA)
              I POGONIŁEM NA POLICJĘ.
              ZAŁOŻYŁEM Z GÓRY, ŻE NIE JEST TO TA SAMA EKPIA Z BEŁCHATOWA, LECZ NOWI KOLESIE.
              POSTANOWIŁEM JEDNAK, ŻE ZŁOŻĘ DONIESIENIE O POPEŁNIENIU NA MNIE PRZESTĘPSTAWA
              OSZUSTWA, GŁÓWNIE JEDNAK MIAŁEM NA CELU WSKAZANIE POLICJI KOLESI Z PROSPERITY,
              JAK POMYŚLAŁEM, ŻE ZNOWU KILKU SK....IELI MA NACIĄĆ UCZCIWYCH LUDZI TO POPROSTU
              ZAGOTOWAŁEM SIĘ.
              PODSUMOWUJĄC - BYĆ MOŻE OKAŻE SIĘ, ŻE BĘDZIECIE MIELI WIĘCEJ SZCZEŚCIA NIŻ JA I
              WASZE PIENIĄDZE WRÓCĄ DO WAS SZYBCIEJ NIŻ MYŚLICIE O ILE .... POLICJA WOGÓLE
              ZAINTERESOWAŁA SIĘ TYM TEMATEM I WSZCZĘŁA OD RAZU ODPOWIEDNIE KROKI (np.
              blokadę konta, na które wpływały Wasze przelewy). JEŻELI NATOMIAST OKAŻE SIĘ,
              ŻE ZATRZYMANIE, KTÓREGO DOKONALI BYŁY REALIZOWANE POD WPŁYWEM WASZYCH ZGŁOSZEŃ,
              TO SORKI ZA PESYMIZM, ALE WYDAJE MI SIĘ, ŻE ZATRZYMALI KOLEJNEGO CZŁOWIEKA
              SŁUPA. JEŻELI OKAŻE SIĘ, ŻE MÓJ 100%-towy CYNK POSZEDŁ NA MARNE, TO DO KOŃCA
              ZWĄTPIĘ W NASZYCH DZIELNYCH TROPICIELI Z MIELECKIEJ POLICJI, (którzy póki co,
              bez pudła wytropili mnie na 2 zdjęciach z fotoradaru po 400 zł każde :)

W KAZDYM RAZIE ŻYCZĘ POWODZENIA WSZYSTKIM 'KUPUJĄCYM'

yetma
              • mike1233 Re: WAŻNE - PROPOZYCJA 13.02.07, 10:00
                Cześć yetma.Rozmawiałem z policją w Mielcu i koleś nie słyszał o tym że
                zgłaszałeś podejżenie na komendzie.Czy masz może nazwisko tego mundurowego
                który przyjmował od Ciebie zgłoszenie.Podzielam Twoje zdanie, że prościej jest
                stać z radarem za zakrętem niż zająć się przekrętami.Obawiam się że
                zlekceważyli Twoje zgłoszenie dlatego proszę o kontakt:gg 4956786.Pozdrawiam
    • zyzio74 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 11.02.07, 21:57
      Witam wszystkich.
      Ja tezdalem sie nabrac, troche sprawdzalem, a potem jak powiedzieli ze moge
      jechac z nimi za 800 zl do Niemiec po ten samochod (zakwaterowanie, wyzywienie -
      3dni) to uwierzylem. troche mi nie pasowaly zdjecia, prosilem o wiecej ale p
      Piotr byl akurat 1000km od samochodu, potem chcialem nr WIN (nadwozia) i tez
      byl za daleko, ale tak to uzasadnial ze jakos wplacilem 4tys, myslac, trzeba
      wierzyc ludziom, i juz tylko czekalem na samochod, umowilem sie w VW szewczyk
      na kontrole przed zakupem na czwartk 9.00, ale w środe juz nie bylo kontaktu z
      p piotrem, pan Ryszard w czwartek prosl zebym czekal na tel i tak co godzina
      mowil ze za godzine az do 12tej. Od tej pory 3 kom i 2 tel stacjonarne
      nieosiagalne. Jutro zglaszam na policje. Jesli cos to włączam sie tez we
      wspolna akcje. Jak dzwonilem na Policje do Mielca- wydzial przestepstw
      gospodarczych, w piatek rano, to pan Policjant nic nie chcial
      powiediec, "dobro sprawy", ale od innego wiem ze dzwonilem juz jako 4-ty w tej
      sprawie.
      Tak jak do poprzednikow, tak tez i do mnie dzwonili we wtorek o kolejne 4tys i
      w pierwszym momencie mowie dobra, ale po odlozeniu sluchawki same podejrzenia i
      nic nie wplacilem. Zreszta po tym telefonie p Piotra dzwonie do p Ryszarda o co
      chodzi a on mowi zebym juz nic nie wplacal tylko czekal,w srode mowi ze
      przygotuja jakies druki kolejnej wplaty ale jak nie wplace to nic, tez samochod
      bedzie, ale juz jakos nie wierzylem. Ja wplacilem zaliczke 17 stycznia, czyli
      po zawiadomieniu Policji w Mielcu, chcialbym wierzyc ze cos zrobili...? Moze.
      Taka jest historia nabycia mojego czerwonego VW Sharana dla 3 dzieci, moze
      chociaz sie przysni.
      Jestem z Warszawy, zyzio74@gazeta.pl, gg.3173845,
      • sandmaan Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 12.02.07, 13:22
        troche nowosci informacji oficjalnych na stronie: www.pulsfm.pl

pozdrawiam
        sandmaan
        • monwoj1981 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 12.02.07, 14:24
          Prosperita z Mielca oszukała 150 osób:

Samochody z zagranicy miały być sprowadzane szybko i w miarę tanio. Okazało się
          zupełnie inaczej. Firma Prosperita z Mielca oszukała około 150 osób w Polsce
          przypuszcza policja. Na konto firmy ludzie chcący sprowadzić auto wpłacali
          zaliczkę 4 - 10 tys. zł. Biuro Prosperity znajdowało się w Mielcu przy ul.
          Szewskiej. Jeden z jej właścicieli kilka dni temu przepadł bez śladu drugi już
          dziś jest przesłuchiwany w Prokuraturze Rejonowej w Mielcu. Skontaktowaliśmy
          się z panem Piotrem z Warszawy, który zaufał Prospericie. O firmie dowiedział
          się przez Internet. – Na Allegro znalazłem ofertę sprowadzenia zza granicy
          samochodu, którym byłem zainteresowany. Przy aukcji były podane informacje o
          firmie Prosperita z Mielca. A więc skontaktowałem się z nimi pod koniec grudnia
          ur. Później podpisałem umowę i wpłaciłem umówioną zaliczkę 4 tys zł., na ich
          konto. Samochód miałem dostać na początku lutego. Ten termin mi nie odpowiadał,
          więc umówiłem się z panem Piotrem przedstawicielem Prosperity sprowadzającym
          auta w ubiegłym tygodniu o godz. 10.00 w warsztacie samochodowym, aby sprawdzić
          stan samochodu. Pan Piotr się spaźniał. Więc zadzwoniłem do Mielca. Tam mnie
          połączono z panem Ryszardem A., on mi powiedział, że Piotr znikną bez śladu i
          teraz on przejmuje jego obowiązki – relacjonował Piotr z Warszawy. Ten
          scenariusz był taki sam w przypadku pana Andrzeja z Wrocławia, Tomasza z
          Warszawy, Jacka spod Szczucia, czy Pani Renaty z Radomia, z którymi udało nam
          się skontaktować. Prosperita miała swój oddział w Mielcu przy ul. Szewskiej 4.
          Byliśmy na miejscu. A tam pusty lokal i przy tabliczce w oknie przyklejona
          kartka, pod jakim nr tel. można uzyskać informacje o Prospericie. Dzwoniąc pod
          podany numer dodzwonicie się na komendę policji. Znaleźliśmy nr tel.
          stacjonarnych do biura w Mielcu i na tel. komórkowe. Zadzwoniliśmy. Efekty?
          Telefon stacjonarny cały czas zajęty, a komórkowy wyłączony.
          St. asp Wiesław Kluk z KPP w Mielcu powiedział nam, że już w piątek na komendę
          zgłaszano przypadki oszustwa przez Prosperitę. - Do tej pory takich osób
          zgłosiło się do nas 12. W sobotę wieczorem w Krakowie zatrzymano Ryszarda A.,
          głównego podejrzanego w tej sprawie. Dziś jest on przesłuchiwany. Mężczyźnie
          grozi od 6 miesięcy do 8 lat więzienia – dodał W. Kluk.
          Policja także zablokowała konto prosperity, aby ułatwić ewentualne odzyskanie
          pieniędzy. Wszystkie osoby, które wpłaciły na konto prosperity zaliczkę i teraz
          czekają na obiecany samochód proszone są o natychmiastowy kontakt z KPP w
          Mielcu z kierownikiem sekcji do walki z przestępczością gospodarczą pod nr 017
          58 45 335 lub z najbliższą jednostką policji.
          • andruss1 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 12.02.07, 15:30
            Bardzo mocno tą sprawą zaczął się interesować Tygodnik Regionalny KORSO z
            Mielca. Zbierają wszystkie informacje na ten temat. Szykuje się w jutrzejszym
            wydaniu materiał o Prospericie. Podaję link na stronę www.korso.pl/.
            Podaję też email: sekretariat@korso.pl. Im więcej ludzi będzie wiedziało o tej
            sprawie tym lepiej. Z dziennikarzami może być nam łatwiej odzyskać pieniądze.
            • ewaewelina Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 12.02.07, 16:49
              Dzis zglosilismy sprawe w Komendzie Wojewodzkiej w Opolu jako najblizszej
              naszego zamieszkania i sprawa ma byc przekazana do policji mieleckiej w ktorej
              toczy sie sprawa.

Z tego co rozumiem najpierw bedzie szlo postepowanie karne i wrazie orzeczenia
              winy bedzie mozna sie sadzic z prawa cywilnego
              i moze wtedy uda nam sie odzyskac zadatek.
              Pozdrawiam i zycze wytrwalosci wszystkim oszukanym
    • gluby Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 12.02.07, 18:08
      Nie spodziewałem się , że aż tyle ludzi zostało wrobionych. Przecież co jakiś
      czas w gazetach czy w internecie , są informacje by uważać na atrakcyjne oferty
      firm. Cóz ludzka głupota nie zna granic.Taka przykra prawda. Życzę powodzenia w
      odzyskaniu ciężko zarobionych pieniędzy. Pozdro
    • grabud Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 12.02.07, 19:15
      witam wszystkich sprawdzcie na koncie czy nie macie przelewu od Ryszarda
      Adamusa bo mi juz zwrocil zaliczke
      • rollins1 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 12.02.07, 20:31
        Witam wszystkich pokrzywdzonych przez firmę "Prosperita"!

Jestem jednym z wielu poszkodowoanych - utopiłem w tym całym "kramie" 4 tysiace
        zł. ....... właśnie dzisiaj rano odwiedziłem zarówno siedzibę firmy jak i
        Komende Policji w Mielcu gdzie złożyłem doniesienie o popełnieniu
        przestępstwa... Jestem tak na to wszystko wkur.... wiony , że sam nie wiem co
        dalej mam robić. Tego calego Pana Adamusa i współtwóców całej tej
        piep....rzonej firmy ukarałbym tak jak to się robiło dawniej... chłosta i
        ucięcie ręki ... bez zastanowienia!!! Cieżko pracowałem na te pieniądze i
        jest mi naprawde przykro , że mieszkam w tak boj...ebanym kraju jakim jest
        Polska w którym kazy kazedego dyma bez końca.

Ps. Moge na razie sobie pomarzyć o samochodzie który miełem mieć dostarczony w
        piątek ... Seat Leon ,srebrny metalik, 1.9 TDI

Jestem otwarty na propozycje od Państwa na ewentualne działania i doradztwa
        mające na celu zakończenie tej parszywej sprawy!

Pozdrawiam ~ pokrzywdzony z Podkarpacia
        • rollins1 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 12.02.07, 20:46
          Zapomniałem z tego wszystkiego podać moje namiary ...

Proszę o kontakt : esiusta@op.pl

Z góry dziękuje za ewentualny kontakt ze mną !
      • iwona_12345 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 12.02.07, 20:58
        chiałabym uwierzyć ze był wsród nas poszkodowanych jeden szczęsciarz któremu
        zwrócono pieniądze
        • jedrek58 Re: KASY NIE MA! 12.02.07, 21:31
          Po rozmowie z policjantem w Mielcu dowiedziałem się,że pieniądze z konta
          wybierane były codziennie i nie wierzy w to,że uda nam się coś odzyskać.
      • zyzio74 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 12.02.07, 23:01
        No to napisz jak odzyskales te pieniadze. Dzwoniles do niego? Straszyles czy
        co? Bo ja dzwonilem i mi nie przelal?
        Pozdrawiam
    • andkar2007 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 13.02.07, 00:56
      No, no, no, wygląda na to, że i ja nie chwaląc się muszę się wpisać na tą
      niechlubną listę. A miało być tak pięknie... Od dzisiaj zaczynam przeglądać to
      forum, a rano chyba skoczę na policję... fajnie zaczyna się wtorek 13-go...
      Andrzej tel.501606787
      • rudi6969 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 13.02.07, 08:59
        Jest informacja w Nowinach Rzeszowskich(13.02)(www.gcnowiny.pl ) na ten temat
        dla zainteresowanych.Przykro mi ze to w moim miescie ale podobno to ktos z
        Krakowa zrobil was w banbuko.Mam nadzieje ze odzyskacie swoje.Pozdr.
      • roksyl Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 13.02.07, 09:50
        no niestety ja również, dowiedziałem się wczoraj .. dzisiaj zgłaszam mój
        przydadek na policję
    • reziela Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 13.02.07, 15:03
      Ciąg dalszy z radia puls FM

Właściciel Prosperity w areszcie wtorek, 13 lutego 2007

Aż 12 zarzutów usłyszał Ryszard A., właściciel firmy Prosperita z Mielca, która
      oszukała około 150 osób. Wczoraj mężczyzna był przesłuchiwany w Prokuraturze
      Rejonowej w Mielcu. Zarzuca mu się, że od 18 grudnia ur. do 8 lutego br.
      oszukiwał ludzi z całej Polski. Pobierał od nich zaliczki na sprowadzenie aut
      zza granicy. W ten sposób wyłudził 48 tys zł i 400 dolarów. Grozi mu za to od 6
      miesięcy do 8 lat więzienia. Wczoraj sąd zdecydował o tymczasowym areszcie, na
      okres 3 miesięcy dla Ryszarda A. Sprawa jest rozwojowa zaznaczył Marian Burczyk
      Prokurator Rejonowy z Mielca
      • mariuszzemb1972 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 13.02.07, 16:43
        Witam!!!
        Ja również zostałem oszukany. Dowiedziałem się o tym dopiero dziś bo
        przebywałem za granicą. Mam propozycje którą jutro zgłoszę na policji, aby
        zablokować również prywatne konto Adamusa. Ja jak wpłacałem zaliczkę to
        jakoś "zacieło" się konto prosperity i pan Rysio podał mi swoje prywatne, a ja
        głupi na nie wpłaciłem. Przyłączam się do wszystkich NAIWNIACZKÓW takich jak ja.
        Pozdrawiam
        Mariusz tel.600 02 89 86 mariuszzemb@interia.pl
        • mp848 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 13.02.07, 17:45
          Witam, mam pytanko czy wiecie może na którym śledzczaku znajduje sie teraz
          Ryszard A. czy to jest Tarnów czy Chmielów a może jeszcze inny jak ktoś z was
          ma taką możliwość sprawdzenia niech apisze mi wiadomość z odpowedzią. Pozdrawiam
          • krzychudab Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 13.02.07, 22:03
            Mielec > Chcieli tanie samochody, stracili pieniądze
            Chcieli tanio kupić samochody z zagranicy. Znaleźli ofertę firmy Prosperita z
            Mielca. Wpłacili zaliczki, ale auta do nich nie dotarły.

PRZECZYTAJ WIĘCEJ
            Wyjątkowe okazje bywają podejrzane
            13-02-2007

W prokuraturze w Mielcu trwało w poniedziałek przesłuchanie szefa firmy
            Prosperita. Relacje poszkodowanych są niemal identyczne. W Internecie natrafiali
            na ofertę Prosperita z Mielca. Kusiła przystępną ceną za auta. Wystarczyło na
            jej konto wpłacić zaliczkę - od 4 tys. do 10 tys. zł i czekać na samochód.

Jednak, kiedy data odbioru auta się zbliżała, zaczynały się problemy.

- Termin był niedogodny, bo to sobota. Komórka Propserity milczała. W końcu
            udało się umówić, ale na spotkanie przyszedłem tylko ja - mówi pan Jarosław spod
            Szczecina.

*
            Policja apeluje do wszystkich, którzy wpłacili zaliczkę Prospericie o kontakt z
            KPP w Mielcu pod nr 017 58 45 335 lub z najbliższą jednostką policji.

Ci, którzy mieszkają blisko Mielca, jechali do siedziby firmy na ul. Szewskiej.
            Tam dwie młode pracownice nie potrafiły pomóc.

- Może same nie zdawały sobie sprawy z sytuacji - tłumaczy st. asp. Wiesław
            Kluk, rzecznik KPP Mielec.

Teraz w biurze wisi na drzwiach kartka z telefonem kontaktowym... na policję.
            Mieleccy funkcjonariusze w ten weekend zostali zasypani lawiną zgłoszeń
            poszkodowanych z całej Polski. Relacje 12 osób już zostały spisane.

- Złożyliśmy do prokuratury wniosek o zajęcie kont firmy w celu ewentualnego
            odzyskania pieniędzy - mówi Wiesław Kluk, rzecznik KPP Mielec.

W poniedziałek przesłuchano zatrzymanego w Krakowie 53-letniego Ryszarda A.,
            głównego podejrzanego, który właśnie przygotowywał się do wyjazdu.

- Szefowi Prosperity postawiono 12 zarzutów. Wszystkie są związane z oszustwem.
            Grozi mu od 6 miesięcy do 8 lat więzienia - mówi Mieczysław Włoszczyna, zastępca
            prokuratora rejonowego. Podejrzany spędzi w areszcie trzy miesiące.
            • marione Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 14.02.07, 14:46
              Witam następny naiwny wczoraj znalazłem i poczytałem to forum dzisiaj byłem na
              komendzie w Mielcu Adamus siedzi ale na odzyskanie pieniędzy narazie małe szanse
              • andkar2007 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 14.02.07, 14:59
                Ciekawe ilu nas naprawdę jest (naiwnych z nadzieją)? Może ktoś robi jakąś
                listę, poza prokuraturą?
                • ewaewelina Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 14.02.07, 19:02
                  Czy z posrod oszukanych jest moze oprocz mnie ktos z Opola lub opolskiego?

• redshine Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 14.02.07, 20:02
                    Niestety my :(
                • iwona_12345 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 14.02.07, 20:02
                  Witam...ja proponuję odnaleść tego gościa ze Szczecina co ma broń z laserowym
                  celownikiem zeby wiecej Adamusowi takie pomysły nie przychodziły do głowy....
                  • jacek19671 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 14.02.07, 20:20
                    Witam ponownie!
                    Dowiedziałem sie ze jest nas tylko160 osób, że pan Adamus to kawaler i ze moze
                    dostac najwyzej 4 lata, a po ilu wyjdzie to chyba juz nie musze nikomu pisac
                    wiec marne szanse na odzyska nie kasy moi towarzysze.
                    Pozdrawiam
                    • editus1970 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 14.02.07, 20:35
                      I co dalej ...???

Jest nas napewno więcej niż 160 osób !!!!
                      • tadziu25 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 14.02.07, 21:11
                        Witam was.no cóz ja tez dałem ciała ale ze mam skłonności do ryzyka to strate
                        brałem pod uwage.Najbardziej wkurzyło mnie to ze przegonili mnie 500 km do
                        srvisu aby zobaczyc virtualny samochód. Juz w drodze powrotnej zorientowałem
                        sie co jest grane więc z tej złości całą kase którą miałem przygotowaną na
                        samochód wpakowałem telefonicznie w Capital na giełdzie i dzisiaj jestem 40% do
                        przodu Na pieniądze od Adamusa i jego kumpli nie licze.Niech sie nią udławią.
                        Bardzo wątpie w to równiez zeby złapali tych co tym sterowali bo Adamus jest za
                        głupi zeby to wymyslic.Pozdrawiam wszystkich Wam równiez zycze zebyscie to
                        szybko odrobili i nie liczyli na oddanie tych pieniędzy tak jest zdrowiej.
                        • iwona_12345 Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 15.02.07, 17:06
                          witam ...domyślam się że jesteś graczem giełdowym, jeśli mozna to uchyl rąbka
                          tajemnicy jak można tak szybko odrobic straty a nawet zarobić....No cóż ja ze
                          swojej strony uważam że nasze prawo jest chore i na wiele nie mozna
                          liczyc....POZDRAWIAM
                          • czeslaw_czosnek Re: Czy ktoś zna firmę Prosperita z Mielca 16.02.07, 18:30
                            Leży wiekszosc.Ciekawe ile teraz zapłaca??? Jak nie, to za tydzień nasi
                            bohaterowie beda biegac w spudnicach po haremie.