Dodaj do ulubionych

Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu?

04.04.07, 21:59
Pytanie jak w temacie. jul.s opisał się porobił wątków jednak wdarł sie w nie
pewien nie ład (wszyscy ze wszystkimi na wszystkich o wszystkim). Czekam na
wasze opinie o tym:
Czego jeszcze w Mielcu potrzeba i gdzie?
Co trzeba wyremontować i gdzie?
Co zrobić, aby miasto stało się piękniejsze?
Co was razi w oczy, a chcielibyście zmienić?

Mam nadziej, że stanie się to pewnym odnośnikiem dla władz (o ile ktoś to
czyta) co sami chcielibyśmy żeby w Mielcu zostało zmienione, aby było pięknie
schludnie i przyjemnie:)

---
Obserwuj wątek
    • gluby Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 04.04.07, 22:18
      Jak będzie ciekawie prowadzony temat bez kłótni julka z reszta osoba to może
      podeśle link do Prezydenta:]. Pozdrawiam
      • danimielec Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 04.04.07, 23:15
        Gluby fajnie by było:)
        Więc może skoro zacząłem ten wątek to ja rozpocznę, a wiec dla mnie to wygląda
        tak (kolejność nie odpowiada priorytetom):

1.Parki! Należało by się w końcu zająć 2 parkami o ile można je tak nazwać
        chodzi mi tu o park za Pomnikiem wolności oraz ten obok "Elektryka". Myślę ze są
        to miejsca popadające w zapomnienie a czemu tak sie dzieje? Wystarczyło by
        trochę dobrej chęci i mogło by to wyglądać naprawdę fajnie (nowe ławeczki nowe
        deptaczki nowe oświetlenie plus jakiś bajer). Każdy kto wjeżdża od mostu siła
        rzeczy widzi co tam sie dzieje a wygląda to nie ciekawie może wreszcie nadszedł
        czas na zmiany?

2.Ulice! W tej kwestii zostało już wiele zrobione jednak jeszcze sporo zostało
        do zrobienia. Dla mnie priorytety(cześć ma być zrobiona w tym roku:) )drogowe to
        przebudowa ul. Wolności (ale z głową), długo oczekiwany remont wiaduktu i można
        by się tu pokusić np. o prawo-skręt do zjazdu(a także przy wyjeździe)do nowej
        biblioteki. Należy także zrobić remont Al.Ducha św., Drzewieckiego, Jadernych
        oraz Żeromskiego było by naprawdę sympatycznie:)

3.Inne miejsca! Pierwsze co rzuca się w oczy przy wjeździe do Mielca (od
        Radomyśla) to paskudne doły wypełnione wodą i Bóg wie czym jeszcze.Nie wiem czy
        jest taka możliwość i czy dałoby się to jakoś zrobić, ale te stare brzydkie
        drzewa vis a vis Reg-Benzu należało by wyciąć.Doły z wodą zasypać(już od kilku
        lat wożony jest tam gruz, ale to zbyt mało)i byłby czysty, schludny, nowoczesny
        wjazd z panoramą miasta.
        Kolejną sprawą jest ogrodzenie starego cmentarza, które częściowo zostało
        zrobione jednak nie wypada, aby tego nie skończyć szczególnie jeśli powstanie
        nam nowoczesna biblioteka.
        Miasto powinno także wykupić dom który stoi na rogu obok cmentarza. Miejsce to
        szpeci wizytówkę miasta a w miejscu tego "nieprzyjemnego obiektu" oraz na
        terenach wolnych (po zbudowaniu biblioteki) można by się pokusić o jakiś ciekawy
        architektonicznie obiekt np. w kształcie trójkąta, który idealnie by się tam
        wkomponował (np. teatr bądź nowy komisariat policji lub jakiś biurowiec).
        Można by także na Borku zrobić takie mini centrum dla mnie idealnym miejscem
        jest teren pomiędzy wieżowcami, a tymi trzema stalowymi klocami obok Alberta.Nie
        wiem czyj to pomysł, ale na jednym z 3 fajnie wyglądających poletek zrobiono..
        parking dla mnie to inwestycja jak kulą w płot. Bardziej widziałbym tam jakoś
        ciekawie i nowocześnie wybrukowany placyk plus jakaś mini fontanna kilka
        ławeczek i stylowe nowoczesne komponujące się z osiedlem oświetlenie, albo
        chociaż coś takiego jak zrobiono na Smoczce.
        Kolejną rzeczą gdzie należy coś zrobić jest stara stacja PKS. Nie wiem dlaczego
        do tej pory tam nie zrobiono nic? można by jakoś zagospodarować ten teren np.
        jakiś targ bądź co cokolwiek co mogło by przynieść zysk dla miasta.

4.Priorytety! Tu oczywiście mam na myśli powstającą bibliotekę oraz basen.Przy
        takich inwestycjach należy się ciekawie i rozsądnie zagospodarować teren
        wokół.Mam nadzieję, ze przy okazji budowy ul. Długosza doczeka się remontu
        (poszerzenia plus parkingi nie tylko potrzebne dla klientów, ale także w dniu
        wszystkich Świętych.
        "Czarna dziura" obok dworca, gdzie wreszcie coś ma ruszyć.Oczywiście priorytetem
        dla miasta powinno być mądre zagospodarowanie tego terenu, a proponowane stacje
        PKS PKP to strzał w 10.Można by przy okazji pomyśleć o jakimś skromnym schludnym
        przejściu przez tory w stronę ul. Drzewieckiego. Osobiście w tamtym miejscu
        widzę wybrukowane tereny, które obecnie przypominają piaskownicę można by zrobić
        mini schodki (gdy zima wiadomo potrzebne)oraz pochylnię (tu ukłon w stronę
        rowerzystów)na uskoku pomiędzy torami a płytą stacji PKS a także w ciekawy
        sposób urządzić resztę terenu choć na razie nie ma konkretnych planów jak to
        mniej więcej o ile powstanie będzie wyglądało. Potrzebny jest tam także deptak
        prowadzący od stacji w stronę Lidla i dalej plus oświetlenie.
        Priorytety to także przebudowa naszego rynku (ciekawa płyta główna może jakiś
        fajny zegar trochę zieleni plus fontanny typu Dębica, ale oczywiście
        lepsze:)oraz Al. Niepodległości choć tu mam osobiście wątpliwości o to czy układ
        miasta wtedy udźwignie wzmożony ruch.

Na dziś tyle Pozdrawiam:)

-----
        Czy wiesz jak sie nad miastem budzi dzień?
        Czy lubisz jak całuje Cie?
        Czy znasz dni kiedy nic nie dzieje sie?
        Czy wtedy życie bywa snem?
        • vash.the.stampede Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 10.04.07, 03:55
          NIe chce powtarzac wiec tylko powiem ze dolaczam sie do glosow ze jednym z
          wazniejszym problemow jest dworzec/ce a wlasciwie jego/ich brak. Wg mnie bardzo
          wazne jest rozwiazanie problemu Wielkiego dolu. Mozna ewentualnie ogrodzic go
          ladnym plotem i uznac za nastepny element sztuki nowoczesnej.
          Poza tym przydala by sie jakas sensowna kompleksowa koncepcja jak mozna
          wykorzystac mieleckie lotnisko.
          Pisalem tez kiedys o potrzebie dobrej promocji miasta, ale niestety temat
          zostal zapomniany.
          I ogolnie bardzo ciekawe pomysly zostaly tu przedstawione i mam nadizje ze uda
          sie je zrealizowac jak najszybciej.
        • strzelec1 Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 07.05.07, 11:20
          > 1.Parki!
          Racja wartałoby tu cos porbic w tej sprawie. O ile park od frontu starostwa
          jakos wyglada to duzo gorzej jest za starostwem. Psuje tez zagospodarowac jakos
          teren miedzy ul. Kilinskiego i Sobieskiego.

> 2.Ulice! W tej kwestii zostało już wiele zrobione jednak jeszcze sporo zostało
          > do zrobienia. Dla mnie priorytety(cześć ma być zrobiona w tym roku:) )drogowe t
          > o

Duzo sie dzieje ale co sie robi to robi miasto. Powiat nic nie robi. I mamy juz
          do czynienia z sytuacja ze wyjzdzamay z bocznej uliczki w dobrym stanie na
          rozwalajaca sie głowna ulice.

> przebudowa ul. Wolności (ale z głową),

tzn do drogi jednojezniowej do ronda na Partyzantów a dalej do dwujezniowej GP.

długo oczekiwany remont wiaduktu i można
          > by się tu pokusić np. o prawo-skręt do zjazdu(a także przy wyjeździe)do nowej
          > biblioteki.

Tylko ze biblioteki poki co nie ma i pare lat nie bedzie.

> Należy także zrobić remont Al.Ducha św., Drzewieckiego, Jadernych
          > oraz Żeromskiego było by naprawdę sympatycznie:)

Powiat...

Poza ww sprawami potrzeba wybudowac u ns drugi mosta na Wisloce na przedluzeniu
          ul Traugutta. W 2012 jak bedzie autostrada do Tarnowa ruch na trasie Tarnobrzeg
          - Tarnow moze sie nawet podwoic i obecny układ Staszica - Sienkiewicza tego nie
          wytrzyma.
          Nastepnie potrzeba wybudowac wschodnia obwodnice miasta. Musi ona powstac do
          roku ok 2015 czyli do momentu oddania autostrady w okolicy Debicy.

> 3.Inne miejsca! Pierwsze co rzuca się w oczy przy wjeździe do Mielca (od
          > Radomyśla) to paskudne doły wypełnione wodą i Bóg wie czym jeszcze.Nie wiem czy
          > jest taka możliwość i czy dałoby się to jakoś zrobić, ale te stare brzydkie
          > drzewa vis a vis Reg-Benzu należało by wyciąć.Doły z wodą zasypać(już od kilku
          > lat wożony jest tam gruz, ale to zbyt mało)i byłby czysty, schludny, nowoczesny
          > wjazd z panoramą miasta.

Wjazd wjazdem ale tereny nadrzeczne maja juz taki swoj urok. Ja bym tam nie
          szukal problemu.

> Kolejną sprawą jest ogrodzenie starego cmentarza, które częściowo zostało
          > zrobione jednak nie wypada, aby tego nie skończyć szczególnie jeśli powstanie
          > nam nowoczesna biblioteka.

Ale to robia na koszt miasta a ja sie pytam na co ida pieniadze ze zbiorek na
          renowacje cmentarza??

> Miasto powinno także wykupić dom który stoi na rogu obok cmentarza. Miejsce to
          > szpeci wizytówkę miasta a w miejscu tego "nieprzyjemnego obiektu" oraz na
          > terenach wolnych (po zbudowaniu biblioteki) można by się pokusić o jakiś ciekaw
          > y
          > architektonicznie obiekt np. w kształcie trójkąta, który idealnie by się tam
          > wkomponował (np. teatr bądź nowy komisariat policji lub jakiś biurowiec).

Czepiasz sie. Wywlaszczac powinno sie tylko w uzasadnionych przypadkach. Z
          czasem na pewno wlasciciel odremontuje ten dom i bedzie ok.

> Kolejną rzeczą gdzie należy coś zrobić jest stara stacja PKS. Nie wiem dlaczego
          > do tej pory tam nie zrobiono nic? można by jakoś zagospodarować ten teren np.
          > jakiś targ bądź co cokolwiek co mogło by przynieść zysk dla miasta.

Wyglad tych miejsc wola o pomste do nieba. To jest najbardziej palacy problem w
          miescie. Trzeba sie wreszcie dogadac z PKP SA i z Veolia zeby jakos to
          zagospodarowac.
          >

> Priorytety to także przebudowa naszego rynku (ciekawa płyta główna może jakiś
          > fajny zegar trochę zieleni plus fontanny typu Dębica, ale oczywiście

Przede wszytskim trzeba wykurzyc z Rynku parking i postoj taxi. Przy
          kamieniczkach zrobic deptak z ogrodkami piwnymi w lecie a ruch samochodowy
          zostawic na srodku.

> lepsze:)oraz Al. Niepodległości choć tu mam osobiście wątpliwości o to czy ukła
          > d
          > miasta wtedy udźwignie wzmożony ruch.

Na pewno nie udzwignie. Ale trzeba tam rowniez zlikwidowac parkingi na placu AK
          i rozwazyc likwidacje przejazdu ul Fredry.

Do waznych zadan dodam jeszcze problemy rekreacji w Mielcu. Potrzebne sa nowe
          drogi dla rowerów. Tylko nie z kostki i razem a chodnikiem tylko osobne i
          asfaltowe. Potrzeba tez wyasfaltowac pare glownych alejek w lesie. Juz zrobiono
          kawalek ul Dlugiej a ostatnio rowniez ul Spokojna. Krok w dobra strone ale
          trzeba wiecej. Trzeba wyasfaltowac ul Spokojna i Dluga az do drogi na Szydlowiec
          oraz ul Pogodna az pod Stawy Cyranowskie. W ten sposob w tych okolicach
          powstanie mieleckie centrum rekreacji pozamiejskiej. Wtedy moze wiecej ludzi
          spedzi niedziele na wycieczce z rodzina a nie w Tesco.
    • inesita3 Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 04.04.07, 22:25
      I znów ja muszę Ci odpowiedzieć. Z tego forum wynika: są wielbiciele lub krytykanci mieleckiego MKS. Są ludzie, którzy po to tu wchodzą aby wyżyć się i pozbyć swoich flustracji, nawet, jak nie mieszkają w Mielcu. Są tzw. ogłoszeniowcy, którzy to forum traktują jak tablicę ogłoszeń ( nie wiem czy to zgodne z regulaminem- moderator?). A rzeczywistej dyskusji mało. A dlaczego? Ponieważ trzeba mieć odwagę i się zarejestrować, podając swoje dane i email. Gdyby to było tak dowolne forum jak np. na Onecie gdzie nie trzeba sie logować...ohoho!!! ale byłaby gorąca dyskusja! Wszystkie brudy wyszłyby jak szydło z worka! No na razie tyle, bo znów Yul opieprzy! Pozdrawiam Serdecznie!
      • gluby Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 04.04.07, 22:31
        A dlaczego? Ponieważ trzeba mieć odwagę i się zarejestrować, podając swoje dane
        i email.

Kompletna bzdura, nie tak trudno założyć e mail z fałszywymi danymi :]

Pozdro
        • inesita3 Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 04.04.07, 22:35
          Qrcze! Można! Ale Mieleczanie to, jak wynika z forum, "Kosciółkowi", więc oszukiwać nie mogą i dlatego się szanujemy!
    • pisces23 Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 05.04.07, 20:24
      widzę że danimielec ma sporo pomysłów;)całkiem niedawno oddali fajny spacerniak
      za tesco,zrobiło się milej,ale do czasu bo już dobą chwile oświetlenie nie
      działa:/a funkcjonowało ile?pewnie można by liczyć tygodnie,tylko dlaczego to
      nie wiem!!znów zrobiło się mało przyjemnie spacerować w tamtych okolicach samemu
      po zmroku.może by to tak naprawić.?!pozdrawiam
    • atalarek Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 08.04.07, 14:26
      Zainteresowałem się tym - Waszym do niedawna, a teraz także moim - forum, gdy
      zacząłem pisać felietony do Korso.To jedna z metod, by się dowiedzieć, o czym
      piszą Mielczanie, jakie mają problemy. Będąc z Mielca, do 10 lat pracuję w
      tarnobrzegu, mimo że dwa lata pracowałem w zarządzie mieleckiej specjalnej
      strefy ekonomicznej. W ostatnich latach interesował mnie głównie rozwój strefy,
      teraz także inne sprawy, głównie jednak gospodarcze. Dla mnie jest oczywistym,
      że najważniejsze w Milecu są inwestycje przemysłowe i im towarzyszące.Dopiero
      za nimi idą te, o których piszą tu moi poprzdnicy, czyli inwestycje z dziedziny
      kultury, upiększające miasto, czyniące go łatwiejszym do życia. Moim zdaniem
      Mielec jest i lądnym i zabanym miastem, dość dobrze zarządzanym. O priorytety
      można się sprzeczać. Dla mnie najpierw:
      - park przemysłowy i inkubator
      - nowe tereny inwestycyjne
      - filia politechniki.
      - Potem drogi do miasta
      - amfiteatr
      Jeśli ktoś jest ciekawy, to na moim blogu, w ktrym powielam felietony z Korso,
      zamieściłem artykuł, który napisałem lat temu 10, a który nie mógł się wtedy
      ukazać w Głosie Załogi. Traktuje on o ważnym wydarzeniu z życia sse mieleckiej,
      o momencie przejmowania od WSK infrastruktury technicznej. Zobaczycie Państwo,
      na ile nasze prognozy sprzed lat dziesięciu się sprawdziły
      nazwa bloga felieton.blog.onet.pl
      • maslo29 Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 08.04.07, 20:37
        wiem ze to co pisze to dosc kosztowna inwestycja ale jak na dzisiejszy dzien
        parki i ulice mnie nie interesuja jak w kazdym rozrastajacym miescie to tu w
        mielcu stanowczo brakuje mieszkan i nie mowie tu o drogich 60m2 lokum dla
        bogaczy tylko o zwyklych mieszkanach dla mlodych malzonkow ceny mieleckich
        lokali bija rekordy mysle ze piorytetem w mielcu to kilka blokow lub nawet cale
        nowe osiedle zeby mlodzi ludzie przyszlosc tego mielca mieli start rozwincie
        ten temat ja nie chce za duzo pisac bo takiej litani nikomu nie chce sie czytac
        pozdrawiam
        • gluby Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 08.04.07, 20:52
          Oczywiście , że to dobry pomysł . A gdzieś czytałem , że szef spółdzielczych
          mieszkań biadolił , że boi się budować nowych osiedli , bo ludzi nie stać na
          nowe mieszkania. To niech buduje nowe na miarę kieszeni ludzi , a nie dla bogaczy :)
          • gluby Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 08.04.07, 20:54
            Jeśli przekręciłem wypowiedz szefa spółdzielczych to proszę poprawić , bo już
            nie pamiętam kiedy to czytałem :)
            • inesita3 Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 09.04.07, 00:15
              Powiedział coś w tym guście, może nie całkiem, że Mielczan nie stać lecz, ze nie jest pewien, czy się sprzedadzą. Ale suma sumarum na jedno wychodzi. Na Smoczce w tym roku Spółdzielnia zacznie budowę dwóch bloków wielorodzinnych i szeregówki. To już jest przyspieszenie w stosunku do lat ubiegłych, kiedy to MSM budowała zaledwie jeden blok rocznie, a wczesniej nie budowała wogóle. Lecz to kropla w Wisłoce.
              • inesita3 Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 09.04.07, 00:23
                Tzn. nie budowała prawie wogóle po 1994 roku, dla scisłości.
                • strzelec1 Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 09.04.07, 22:00
                  Ale jest i druga strona medalu, ze w mieluc nie bardzo jest gdzie budowac bloki.
                  Ostatni upchnitu przy samej ulicy Sienkiewicza i dziwie sie ze ktos tam chce
                  mieszkac tak przy samej tej ulicy. Ale niestety w miescie zostalo nam juz tylko
                  zapychanie skrawkow. Ostatnim wiekszym placem jest teren miedzy ulicami Dabrówki
                  i Wyszynskiego i domyslam sie ze tam powstana te 2 bloki.
                  O ile jeszcze domki jednorodzinne maja gdzie powstawac to z blokami jet o wiele
                  gorzej.

Ambitny plan z lat 70 przewidywał ze w 2000 roku Mielec bedzie mial 100 tys
                  ludzi i terenem pod zabudowe wielorodzinna bedzie Wola Mielecka. Za duzo jednak
                  z tego nie wyszlo.
                  • badylarz Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 09.04.07, 22:59
                    Ja tu czegos nie rozumie.No bo na tym forum mozna znalezc informacje
                    ze:komunikacja z Mielcem zniszczona,WSK rozkradzione, lotnisko
                    sprzeniewierzone,niewolnictwo w kamocie i inych spolkach z kapitalistycznym
                    rodowodem,drogi w stanie fatalnym,ronda lilipucie,przebicie na most nie w tym
                    miejscu co trzeba,budownictwo mieszkaniowe nie istnieje,w sklepach nieswieze
                    towary i jawne zlodziejstwo,wladza do dupy, schronisko dla zwierzat -
                    tragedia,pracy-brak,rozrywki na poziomie nie ma,przyszlosc - zadna.No wiec jak
                    to jest z tym Mielcem i czy wy aby nie jeczycie tak na wyrost i z
                    przyzwyczajenia,Czy rzeczywiscie Mielec nie ma sie czym pochwalic.
                    • inesita3 Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 10.04.07, 20:57
                      Ha, ha! Dobrze podsumowane. Jednak wiele z tych spraw było prawdą i zostało poprawione właśnie dzięki krytyce, wiele spraw jest nadal aktualnych a część to wpisy nie krytyków tylko krytykantów. My Mielczanie nie mozemy bezkrytycznie zachwycać się naszym miastem i choć widzimy, że możemy patrzeć optymistycznie, jednak lepiej kuć żelazo póki gorące, nie zasypywać gruszek w popiele i trzymać rękę na pulsie. Dzięki takiemu spojrzeniu, walce i krytyce, Mielec podoba sie przyjezdnym, jednak to nam nie wystarcza! Musi nam się podobać, a przyjezdni mają być zachwyceni! Takie ambicje!
                      • danimielec Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 10.04.07, 21:49
                        Popieram przedmówce nasze ambicje są wygórowane. Na tym forum jest zapewne
                        mniejsza część maruderów niż osób które potrafią prezentować konstruktywną
                        krytykę , osób które widzą i chcą widzieć dalej. Byłem dziś na Placu AK i naszła
                        mnie taka myśl, że można by w nowoczesny sposób odremontować bloki otaczające
                        plac. Ściana zachodnia zyskała na wyglądzie (zmiana okien ciekawa kolorystycznie
                        elewacja) można by podobnie postąpić z pozostałymi ścianami a dodatkowi zrobić
                        strome dachy (przynajmniej na tych 3 blokach)a wtedy plac otrzymał by swoje
                        drugie życie (co przy planowanym utworzeniu na Al. Niepodległości ciągu
                        pieszo-handlowego wyglądało by super). Tak w ogóle wie ktoś czy jest jakiś plan
                        określający wytyczne w jaki sposób (jaka kolorystyka) mają być odnawiane
                        poszczególne bloki? czy jest to dzieło przypadku? Osobiście do gustu nie
                        przypadł a mi kolorystyka nie dawno remontowanych bloków przy ulicy
                        Kochanowskiego nie prezentują sobą nic specjalnego. Tereny zwane potocznie
                        meksykiem a wyglądają jakoś zimno:) Swoją drogą ciekawy jestem co byście
                        powiedzieli, gdyby tam naprawdę zrobił meksyk bloki pomalować ciepłymi barwami
                        jakieś kaktusy zachodzące słońce sombrero:)było by cieplej na duszy i milej dla
                        oka(oczywiście bez kiczu ale z fantazją)a miasto zyskało by ciekawy zakątek inny
                        niż wszystkie.Można by również pomyśleć o odnowieniu elewacji szkół, gdyż
                        niektóre zamiast zachęcać straszą. Pozdrawiam
                        -----
                        Czy wiesz jak się nad miastem budzi dzień?
                        Czy lubisz jak całuje Cie?
                        Czy znasz dni kiedy nic nie dzieje sie?
                        Czy wtedy życie bywa snem?
                        • roni33 Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 11.04.07, 13:12
                          ."...Można by również pomyśleć o odnowieniu elewacji szkół, gdyż
                          > niektóre zamiast zachęcać straszą...."

Zwłaszcza szkoła w centrum miasta (zespół szkół technicznych)
                          Gdyby zrobić ładną, efektowną elewację to miasto dużo by zyskało
                          na wyglądzie
                          > -----
                          • nina_love Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 13.04.07, 00:50
                            Pewnie tylko szkoła podlega pod Starostę a ten nie ma takiego budżetu jak Miasto.
                    • strzelec1 Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 12.04.07, 22:04
                      Jestes ze wszystkiego az tak zadowolony??
                      Uwazasz ze budownictwo wielorodzinne w Mielcu ma sie dobrze a przecietne mlode
                      malzenstwo stac na mieszkanie??
                      Jestes zadowlony z obecnego ukladu komunikacyjnego Mielca??
                      Podobaja Ci sie te chaszcze w centum miasta??
                      Podobaja Ci sie dworce PKP i PKS??
                      Uwazasz ze mieleckie parki sa idealnym miejscem wypoczynku??

Na wszytskie te pytania odpowiesz "tak"?? Nie sadze.

Czy ktos tu neguje, ze Mielec ma bardzo niskie bezrobocie, ze strafa sie
                      rozwija, ze buduje sie dlugo wyczkiwana oczysczalnie sciekow, ze miasto nie ma
                      prawie w ogole zadluzenia, ze miasto sobie radzi z wykorzystanie funduszy
                      unijnych, ze zrobiono duzo pożytecznych inwestycji itd?? NIE!!

Kazdy widzi co jest dobre ale kazdy tez widzi ile jeszcze zostalo do zrobienia.
                      Kazdy chce zyc w idalnym miescie i do tego bedzie dazyl wiec nie widze w tym nic
                      zlego. I prosze o nie przypinanie forumowiczom etykiety krytykantow.

Zaloz nowy watek gdzie skupimy sie na tym co nam sie w Mielcu podoba i juz.

• inesita3 Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 13.04.07, 00:34
                        Tak sobie myślę, aby ci co rządzą i będą rządzić naszym miastem, mieli takie ambicje: czynić dla miasta tak, aby Mielczanie w przyszłości, od serca i z przekonaniem, nazywali jego(jej) imieniem najważniejsze ulice w mieście.
                  • inesita3 Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 13.04.07, 00:53
                    Sto tys ludzi ma, jak owi ludzie zwalą się do Tesco przed świętami. A tak poważnie: pierwszy raz słyszę, że miasto miałoby mieć Wolę Mielecką. Raczej miało się rozwijać na Smoczce, miał być tu nawet teatr... Jednak chyba Twoja wersja jest bardziej prawdziwa, bo na Smoczce już wiele nie da się zbudować. Tereny między Wojsławiem a Smoczką są prywatne, trzymane dla "wnucząt", miasta i MSM raczej nie stać na wykup tych terenów. Wola Mielecka, Podleszany, most od Starówki a nie kładka, rzeka uregulowana, jakaś tama, zbiornik retencyjny...
                    • rudi6969 Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 15.04.07, 20:29
                      Co z tego ze w niektorych kierunkach rozwijamy się w Mielcu a w ochronie
                      srodowiska cofamy się i pozwalamy sie truć przez Melnox.Wszyscy uciekają stąd
                      budują daleko by nie byc otruwanym.Kto tu inwestuje pózniej żałuje bo okna nie
                      otworzysz.Pogratulowac zaklamanym władzom za cynizm.
    • rowerex Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 15.04.07, 20:44
      - Więcej zakazów wjazdu dla rowerów.
      - Więcej ścieżek z kostki fazowanej
      - Wyższe krawężniki.
      - Wiecej wjazdów na posesje przecinających ścieżki rowerowe wysypanych piachem
      ewentualnie moze być spore obniżenie.
      - Więcej słupów na ścieżkach rowerowych.
      - Na wszystich leśnych ścieżkach, gdzie jest ubita i w miarę twarda
      nawierzchnia należy wysypać piach, tak jak to zrobiono dwa lata temu na drodze
      na Biesiadke (liczy się wyczyn a nie jazda dziadków na składakach).
      - Na szosie Mielec-Kolbuszowa trzeba postawić wiecej znaków drogowych, takich
      które rozwiąza problem "nierówności" nawierzchni. Najlepsze są znaki
      informujące o owych nierownościach, bo one rozwiązaują problem na długie lata.

Pozdr-
      -Rowerex
      • inesita3 Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 15.04.07, 22:14
        Nie narzekaj! Na Białorusi rowerzyści mają gorzej, strasznie wysokie krawężniki w miastach a między miastami po autostradach rowerem nie pojedziesz. Na Słowacji, w kazdym mieście jak jest ulica, to jest specjalnie namalowany pas oddzielający ruch rowerowy od samochodowego, ulice są na tyle szerokie, że samochody i rowerzyści jadą nie przeszkadzając sobie. I dalej, Polska: droga po stronie polskiej do przejścia granicznego na Słowację, osuwisko; i znak drogowy "Uwaga osuwisko", dziury w drodze i znak "wyboje na drodze", koleiny i znak " Koleiny". Słowacja: juz bardzo rzadkie znaki "Uwaga, roboty drogowe", tam, gdzie nie naprawiają drogi, są one dawno naprawione i bardzo dobre.
        • rowerex Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 16.04.07, 06:44
          inesita3 napisała:

> Nie narzekaj!

A w Afryce głodują.

Pal licho dziury asfalcie. Kup sobie dobrą szosówkę i spróbuj pojechac po
          ścieżce z kostki. Musze łamać przepisy by móc wyjechać z miasta.

Rowerex
          • inesita3 Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 16.04.07, 22:40
            Nie wiem, dlaczego nie doszukałes się ironii w moim poście?... Ja mam górala; to zresztą nieważne, i nie raz, nie dwa pisałam tu na forum o mojej przeprawie rowerem ze Smoczki za most do Woli Mieleckiej. Przejechać całe miasto to jest wyczyn, a most na Woli Mieleckiej to juz kaskaderka:)) Jazda w lesie czy poza miastem to spacerek. Niby dbają władze o rowerzystów, lecz sprawa w większości wygląda tak: jedziesz chodnikiem, jesteś wrogiem pieszych. Jedziesz ulicą, jestes wrogiem kierowców.
            • rowerex Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 17.04.07, 15:40
              inesita3 napisała:

> Nie wiem, dlaczego nie doszukałes się ironii w moim poście?...

Widać mam przesadne skłonności do szukania dziury w całym ;-)

> Ja mam górala; t
              > o zresztą nieważne, i nie raz, nie dwa pisałam tu na forum o mojej przeprawie
              r
              > owerem ze Smoczki za most do Woli Mieleckiej. Przejechać całe miasto to jest
              wy
              > czyn, a most na Woli Mieleckiej to juz kaskaderka:)) Jazda w lesie czy poza
              mia
              > stem to spacerek. Niby dbają władze o rowerzystów, lecz sprawa w większości
              wyg
              > ląda tak: jedziesz chodnikiem, jesteś wrogiem pieszych. Jedziesz ulicą,
              jestes
              > wrogiem kierowców.

Przez miasto góralem da się przebrnąć, choc unikam tego jak ognia. Ale jak ktoś
              szosówką na wąziutkich oponach wjedzie na ścieżke z kostki fazowanej, gdzie
              rowki biegną wzdłuż trasy, to może się poczuć jakby jechał po szynach.
              Proponowałbym na zasadzie wzajemności wybudować autostrady z kocich łbów.

Pozdr-
              -Rowerex
    • zslot Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 16.05.07, 19:15
      Myślę, że najwyższy czas aby zadbać w końcu o Stary Mielec. Na początek to
      wykonanie kanalizacji sanitarnej i burzowej niektórych ulic (np ul Jadernych
      nie ma kanalizacji burzowej), należy rozdzielić te kanalizacje bo przynajmniej
      w niektórych miejscach jest ona wspólna co jest moim zdaniem w obecnych czasach
      niedopuszczalne. Nastepnie podniesienie estetyki tej części miasta. Proszę
      zobaczyc jaki jest stan chodników przy ul Wojsławskiej od świateł w kierunku
      Wojsławia (brakuje płytek chodnikowych, zniszczone krawężniki, zaniedbane
      trawniki i zasmiecone, nie odsypana ziemia z chodników i to pewnie od wielu
      lat. To jest przeciez środek miasta. Tędy przebiega główny tranzyt przez
      miasto.Wcale nie chodzi mi tutaj o układanie kostki, bo moim zdaniem płytki
      wcale nie są gorsze, tylko trzeba gospodarza aby o to dbał. Jeszcze jedno a w
      zasadzie prośba aby nie wpadł ktos na pomysł i przykrył nawierzchnie ul
      Kościuszki asfaltem.Byłaby to zbrodnia. Tę ulicę powinniśmy zachować z kostką
      bo bardzo tam pasuje a jest jeszcze w dobrym stanie.Należy usunąć te wstrętne
      asfaltowe plomby w tej ulicy. Naprawiać ją należy identyczną kostką. Apeluję o
      to !!! do władz miasta.
      • bzyuku Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 17.05.07, 14:26
        co trzeba zrobić?
        wszystko to co mówicie, ale na to potrzeba kilku, a może nawet kilkunastu lat,
        więc może przestańcie wymyślać już na siłę kolejnych niedociągnięć, przewidywać
        katastrof
        i tak wiele już jest robione, wszystkie beznadziejne chodniki są wymieniane,
        ciekawe czy ktoś z Was sie zastanowił ile miasto na to wydało pieniędzy?
        od czasu do czasu pojawi się tu jakaś pochwała
        szkoda tylko, że zaraz po niej jest przecinek i "ALE" które tak uwielbiacie

• combo1978 Przetargi juz zaczeto... 17.05.07, 17:18
          Przetargi juz zaczeto...

Stary Mielec
          www.mielec.pl/przetargi.php?id=single&przetarg=168
          Wg tej koncepcji maja wybudowac nawet Galerie Handlowa Stary Mielec, wieze z zegarem, fontanne i drewniany mostek oraz zadaszyc zielony rynek

Borek
          www.mielec.pl/przetargi.php?id=single&przetarg=166
          Tu najbardziej mnie cieszy ciag pieszo-rowerowy wzdluz AL Ducha Sw.

Aleja Niepodleglosci
          www.mielec.pl/przetargi.php?id=single&przetarg=161
          Miejmy nadzieje, ze tego dozyjemy ;)
          Pozdrawiam,
          Combo
        • strzelec1 Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 17.05.07, 20:48
          Juz to w tym wątku napisałem ale widac musze napisac jeszcze raz.
          • strzelec1 Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 17.05.07, 20:58
            Przepraszam za przedwczesny "ENTER".

Juz to w tym wątku napisałem ale widac musze napisac jeszcze raz. TEN WATEK NIE
            MA SLUZYC JAKIEJKOLWIEK KRYTYCE. PO PROSTU MOZE TU NAPISAC KAZDY KTO MA JAKIS
            POMYSL JAK UPIEKSZYC MIELEC. PRZECIEZ WIADOMO ZE ZAWSZE BEDZIE COS DO ZROBIENIA
            NAWET PRZY NAJLEPESZYM GOSPODARZU. I NA PEWNO NIKT TU NIE KWESTIONUJE TEGO ZE
            DUZO ZOSTALO ZROBIONE I CHWALA ZA TO WLADZOM MIASTA.

I akurat mruderstwo to widze u Ciebie. Czepiasz sie ludzi dyskutujacych w watku
            do ktorego sam nie wiesz co wtracic.
            • combo1978 Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 18.05.07, 16:53
              To bylo do mnie czy sie zle podczepiles?
              • strzelec1 Re: Co trzeba jeszcze zrobić w Mielcu? 18.05.07, 21:45
                To bylo do forumowicz bzyuku.
                Patrzac na drzewko jest to rownolegle do Twojego a nie jest odpowiedzia na niego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka