osek22
23.02.11, 08:06
Czesc,
Moze zanim zadam kilka pytan pokrotce przedstawie swoja sytuacje. Od kilku lat mysle o wyjezdzie do Kanady (porgram SW) ale nie starczylo determinacji zeby sie zdecydowac. Teraz, razem z dziewczyna (32 i 30 lat), podjelismy decyzje, ze do sierpnia zdecydujemy co dalej. Aktualnie zyjemy w UK, mamy dobre prace (pracuje jako Logistyk - Stock Team Leader w duzej firmie a moja lepsza polowka jako PA w policji), kupilismy dom i generalnie nie jest zle. Ale... Prosze Was zebyscie spojrzeli na te kilka pytan i odpowiedzieli w miare mozliwosci. Wasze odpowiedzi maja nam ulatwic i pomoc zrozumiec czy podejmujemy wlasciwa decyzje. A pisze ten tekst tutaj ze wzgledu na to , iz moja rodzina mieszkaw Toronto.
Pytania:
1. Czy lepiej jest aplikowac z UK czy Polski? Slyszalem, ze aplikowanie z Polski przyspiesza caly proces i trwa to zazwyszaj do 10 m-cy (2 lata z UK).
2. Mozemy starac sie w tym roku o obywatelstwo UK. Czy moze ktos juz staral sie o SW z pozycji obywatela UK?
3. Czy lepiej starac sie o SW razem czy osobno? Zyjemy razem od 10 lat, oboje mamy wyzsze wyksztalcenie i bdb angielski. Planujemy sformalizowac zwiazek ale czy trzeba sie z tym spieszyc przed zlozeniem wniosku?
4. Praca i doswiadczenie - czy nasze doswiadczenie z UK bedzie brane pod uwage? Zarzadzam grupa ludzi i jestem odpowiedzialny za gospodarke magazynowa w firmie. Przegladajac Monster.ca taka praca to ok 50k + rocznie. Czy jest szansa na takie stanowisko po przyjezdzie? Moja dziewczyna pracuje jako PA i tez ma spore w tej dziedzinie doswiadczenie.
4. IELTS - slyszalem, ze kiedy sie udowodni, ze sie posluguje jezykiem angielskim na codzien to przyznaja max punktow bez egzaminu. Prawda?
5. Czy program SW bedzie w naszej sytuacji najlepszy?
6. Studia - moja partnerka chce studiowac tam prawo. Mozecie polecic dobra uczelnie? Jakiego rzedu kwoty wchodza w rachube (zakladajac ze mamy PR?
7. Czy jest mozliwosc wziecia taniego kredytu na studia i zaczac go splacac po ich zakonczeniu?
8. Ceny domow - przegladalem ceny w internecie i szczerze mowiac ze zdjec ciezko cos odczytac (wiadomo, ze papier wszystko przyjmie). Czy za 250-300 tys mozna juz kupic przyzwoity dom? Jaki trzeba miec depozyt?
9. Jaka jest najlepsza dzielnica do zamieszkania w Toronto? Mam rodzine w Mississagua i Scarborough.
10. Czy warto nostryfikowac polskie dyplomy w UK? Czy beda one wowczas mialy jakakolwiek wartosc w CA?
Nawet jesli potraficie odpowiedziec tylkoo na 1 pytanie to prosze wniescie cos do tematu.
Pewnie z czasem znajdzie sie jeszcze kilka pytan a narazie dzieujemy za wszelkie wskazowki.
Pozdrawiam