Dodaj do ulubionych

Polecane Oławskie hotele. Informacje dla turystów.

IP: *.md4.pl 13.06.10, 09:53
1. Oławian www.olawianhotel.pl/ nowo wybudowany z wielką salą
bankietową. Posiada trzy gwiazdki. Noclegi od 160 zł.
2. Marta hotelmarta.com.pl/ przy trasie Wrocław - Opole. Dość
dobra kuchnia.
3. Viktor www.viktor.olawa.pl/ jeden ze starszych przyjemny
mały hotelik za mostem na Odrze.
Są też inne hotele w Oławie takie jak Vegas, Neptun czy Sobieski. W
Vegas jakość usługi nie jest najlepsza, Neptun skromny, Sobieski bez
własnej kuchni mieszczący się w budynku poszpitalnym.
Obserwuj wątek
    • Gość: Viking Re: Polecane Oławskie hotele. Informacje dla tury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.10, 12:30
      Oławski masz prowizje za rozsyłanie tego tendencyjnego SPAM-u ?!
    • Gość: turystka Re: Polecane Oławskie hotele. Informacje dla tury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.10, 15:51
      Ciekawe, jak dlugo ktos myslal nad nazwa Olawian Hotel? Czy nalezy
      rozumiec, ze to jest hotel Oławian, czyli mieszkancow miasta?
      Wszyscy czerpia z niego zyski? Czy moze to ktos wyjasnic?

A Sobieski to taka noclegownia, znaczy sie? Bo w czyms, co jest
      hotelem, z reguly mozna zjesc. O ile sie orientuje:)
      • Gość: Zora Re: Polecane Oławskie hotele. Informacje dla tury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.10, 08:26
        Oławian, jest OK. Na temat Sobieskiego już tu pisano. Nie polecam.
        • Gość: 963 Re: Polecane Oławskie hotele. Informacje dla tury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.10, 14:08
          Nieźle się prezentuje, ale głupszej nazwy nie można było wymyślić
          • Gość: turystka Re: Polecane Oławskie hotele. Informacje dla tury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.10, 14:39
            Ta nazwa jest przede wszystkim niepoprawna i mysle, że mozna ją
            zakwalifikować do błędów językowych. Pewnie miala tracić wielkim
            światem, ale trąci raczej nieznajmoscią języka ojczystego.

• Gość: Profesor Re: Polecane Oławskie hotele. Informacje dla tury IP: *.md4.pl 14.06.10, 21:52
              Mi nazwa Oławian się podoba,zresztą jak cały hotel. Sobieski ma
              ładną nazwę ale nic po za tym. Prawdopodobnie zostanie zamknięty. Ma
              powstać ponoś nowy hotel obok stadionu z małym basenem.
              • Gość: turystka Re: Polecane Oławskie hotele. Informacje dla tury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.10, 23:01
                ja tylko zapyatalam, skad taka nazwa hotelu - odpowiedzi nie
                uzyskalam. Jak dla mnie wystroj hotelu jest kiczowaty - tak wynika
                ze zdjec. O gustach jednak sie nie dyskutuje. Wazne, zeby bylo
                czysto i dobra obsluga.

A w hotelu, który miesci sie w budynku dawnego szpitala, nie
                zanocowalabym nawet za darmo.
                • Gość: Henia Re: Polecane Oławskie hotele. Informacje dla tury IP: *.md4.pl 04.07.10, 23:13
                  W tym hotelu po szpitalu ma być dom starców.
                  • Gość: kazia Re: Polecane Oławskie hotele. Informacje dla tury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.10, 11:07
                    a skąd to Henia wiesz, że takie głupoty piszesz hi hi szkoda mi ciebie:) czyżbyś
                    zazdrościła? a może pracujesz u konkurencji, która zdaje sobie sprawę z tego, że
                    Sobieski to jedyny Hotel w Oławie na poziomie:)
                    Pozdrawiam wszystkich zazdrośników:)
              • Gość: justyna Re: Polecane Oławskie hotele. Informacje dla tury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.10, 14:55
                Hotel Jakub Sobieski zamkniety nie będzie, i jak narazie osobą
                nocującym w nim, a jest ich sporo podoba się
        • Gość: ... Re: Polecane Oławskie hotele. Informacje dla tury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.10, 14:57
          gdyby sobieski nie był dobrym hotelem na poziomie nie dostałby 3
          gwiazek proste. zazdrosc nie zna granic
          • Gość: jadnataka Re: Polecane Oławskie hotele. Informacje dla tury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.10, 17:27
            Zgadzam się, Sobieski to jedyny hotel w Oławie, który standardami
            dorównuje hotelom we Wrocławiu.
            Niedawno gościłam delegację z zagranicy. Gości spali właśnie W
            hotelu Sobieski i byli wręcz zachwyceni (to nie była ich pierwsza
            wizyta w Oławie). Zachwalali między innymi świetną lokalizację
            obiektu. Sami mówili, że jak dotąd nie spotkali się z tak wysokim
            poziomem obsługi jak i standardem samych pokoji w żadnym z oławskich
            hoteli. W przyszłym roku oczekuję następnych wizyt i nie wyobrażam
            sobie po tych pochwałach umieścić gości w innych hotelach.
            • Gość: Edmund Re: Polecane Oławskie hotele. Informacje dla tury IP: *.md4.pl 05.07.10, 18:18
              Żarty sobie robicie? Przecież w w tej bursie szumnie nazwanej Sobieski nawet
              kuchni nie ma!
              • Gość: przejazdem Re: dla jasności w temacie hotelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.10, 20:43

Hotel
                Definicja :

Obiekt hotelarski zlokalizowany głównie w zabudowie miejskiej,
                dysponujący co najmniej 10 pokojami, w tym większość miejsc w
                pokojach jedno- i dwuosobowych, świadczący szeroki zakres usług
                związanych z pobytem klientów. Każdy hotel musi świadczyć usługi
                gastronomiczne.

Żródłem powyższego cytatu są stronu GUS.

Zazdroscis mozna komus tego, co samemu chcialo sie osiagnac, ale sie
                nie osiagnelo, a co udalo sie osiagnac komus innemu. Czy sugestie o
                zazdrosci nalezy rozumiec tak, ze kazdy, kto nie chwali hotelu jest
                niespoelnionym hotelarzem? Jezeli tak, to strasznie zawezone cele
                maja mieszkancy tego miasta, a przynajmniej uczestnicy tego watku -
                w tym ja, co jest dla mnie prawdziwa niespodzianka:]

Gastronomii, jak sadze, nigdy w tym hotelu nie bedzie - ze względu
                na wczesniejsze przeznaczenie budynku.
                • Gość: Ajax Re: dla jasności w temacie hotelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.10, 21:21
                  Jak byś deko wzrok wytężył, to byś zauważył, że z tyłu budynku właśnie się
                  buduje całe zaplecze gastronomiczne
                  • Gość: przejazdem Re: dla jasności w temacie hotelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.10, 22:14
                    W GUS-ie rejestruje się każdą działaność gospodarczą. Działaność
                    rejestrowana jest na podstawie dokumentu z UM okreslającego zakres
                    prowadzonej działaności. Czy możesz mi wyjaśnić, w jaki sposób
                    zarejestrowano działaność wg planów, a nie stanu faktycznego? I na
                    jakiej podstawie określono standard prowadzonej dzialnośći, bo
                    hotelem, wg definicji GUS, to owa dzialalność w momencie rejestracji
                    nie była. Czy sugerujesz, że każdemu przeciętnemu obywatelowi
                    uszłoby cos takiego?

Postepując zgodnie z obowiązującymi przepisami, należałoby po
                    wybudowaniu lokalu gastronomicznego rozszrzyc zakres prowadzonej
                    działaności, zrobić wpis w UM i zapłacicć za tę "usługę", nastepnie
                    w GUSie zmienic to cos do nocowania na hotel i wtedy możemy pisać,
                    że wszystko jest ok:)

Zaznaczam raz jeszcze: ani nikomu niczego nie zazdroszcze, ani nie
                    jestem PIS-owcem. Pracuje na swój rachunek i zastanawiam się, czy
                    liberalzim nie zakłada wolności, ale w granicach prawa?
                    • Gość: Ajax Re: dla jasności w temacie hotelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.10, 23:46
                      Usługi gastronomiczne można świadczyć poprzez catering i jest to dość popularna
                      forma w hotelarstwie.Wydawane są tylko śniadania
                      • Gość: przejazdem Re: dla jasności w temacie hotelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.10, 00:23
                        Przeczytaj raz jeszcze definicję hotelu wg GUS-u.

Sprawdż na stronach hotelu, czy jest tam cos o cateringu. Goście
                        mogą korzystać z baru, w którym są alkohole oraz kawa i herbata.

Przeczytaj w ogóle strony hotelu, a szczególnie wzmianki o budynku z
                        bogata historia:D Prawdziwa lekcja robienia interesów w wielkim
                        stylu.

Tyle w temacie hotelu i pana...hm... posła.

• Gość: ania Re: dla jasności w temacie hotelu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.10, 08:59
                          oj coś Pani/Panu nie wyszło z podpisem pod swoimi wpisami "przejazdy" (co
                          mogłoby sugerować,że nie jest Pani/Pan z Oławy)-coś mi się zdaje że wcale nie
                          jest Pani/Pan przejazdny tylko po porostu mają Państwo podobny interes i z stąd
                          te złośliwości. Posługując się Państwo def. hotelu z GUS, powołując na przepisy,
                          oraz zmiany, jakie powinien Państwa zdaniem wprowadzić Sobieski chyba nie do
                          końca wiedzą Państwo o czym piszą...Proponuję poczytać troszeczkę na temat
                          hotelarstwa, kategoryzacji hoteli oraz przejrzeć ustawę o usługach turystycznych
                          z 29 sierpnia z 1997r., która wiele Państwu wyjaśni. Ustawa ta ustala 5
                          kategorii hoteli, moteli, pensjonatów,kempingów, domów wycieczkowych i schronisk
                          młodzieżowych. Aby obiekt został zaliczony do odpowiedniego rodzaju obiektów
                          hotelarskich i uzyskał odpowiednią kategorię, musi spełnić minimalne wymagania
                          dla każdej kategorii. Szczegółowe wymagania jakościowe, dot. zaszeregowania
                          hoteli do poszczególnych kategorii, zawarte są w rozporządzeniu Ministra
                          Gospodarki i Pracy. W związku z powyższym skoro Sobieski ma 3 gwiazdki dla mnie
                          sprawa jest jasna. Zresztą i tak uważam, że najlepszym barometrem usług
                          hotelarskich są zawsze klienci. Moi zagraniczni klienci, których często goszczę
                          w swojej firmie każdorazowo korzystają z usług i noclegów w Sobieskim i są
                          bardzo zadowoleni:) to spowodowało, że nawiązałam szerszą współpracę z
                          Sobieskim. Dodatkowo dowiedziałam się, że Sobieski się stale rozwija i podnosi
                          jakość swoich usług poprzez rozbudowę hotelu: będzie tam dodatkowo 12 pokoi, 2
                          sale konferencyjne (każda po 60m,co dla mnie jest b. ważne), 300 metrowa sala
                          restauracyjno-bankietowa i oczywiście zaplecze kuchenne. No i oczywiście
                          Sobieski posiada fajną kadrę pracowniczą-wysoka kultura osobista z poczuciem
                          humoru. Myślę,że to wszystko na temat:)
                          • Gość: przejazdem Re: dla jasności w temacie hotelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.10, 12:58
                            Szanowna Pani Aniu,
                            prowadzenie hotelu jest jedną z ostatnich rzeczy, którą dopuszczam
                            jako sposób zarabiania na życie. Z tego, czy jestem mieszkańcem
                            stałym, czy goszcze tu przez chwile, tłumaczyć się nie będę, bo jest
                            to tylko i wyłacznie moja sprawa - wystepuje w roli uczestnika
                            wirtualnej rozmowy.

GUS i UM stanowią etapy rejestrowania działalności gospodarczej, a
                            prowadzenie hotelu tym własnie jest. A może się mylę? Działaność
                            nazywa się w momencie jej zakładania i na podstawie stanu
                            faktycznego, a nie na podstawie perpsektyw, jakie zakładający jest w
                            stanie roztoczyć przed urzędnikiem - tak dzieje się w przypadku
                            każdego przeciętnego obywatela tego kraju. A Sobieski został
                            zarejestrowany jako hotel trzygwiazdkowy(!).

A co do złosliwości - jeżeli powiem, że nie lubię stylu barokowego,
                            ponieważ jest przeładowany, a ktoś inny stwierdzi, że go lubi,
                            ponieważ czuje fanatystycznie w towarzystwie pulchnych aniołków, to
                            jestem złośliwa w stosunku do tego kogoś, czy po prostu mówie, że
                            coś mi się nie podoba, co, na dodatek, uzasadniam? Czy idąc na
                            wybory i głosując na PO, jest pani złosliwa w stosunku do PIS-u, czy
                            raczej nie akceptuje pani ich programu lub przynajmniej jego
                            elementów?

Pan poseł ściaga do Oławy pieniądze. Chwała mu za to! A ze robi przy
                            tym interesy, no coooz, z czegos zyć bedzie musial, jak poslem byc
                            przestanie. Daje ludziom pracę. Tym bardziej chwała mu! Ale jest
                            POSŁEM, czyli reprezentuje mieszkańców tego miasta, a to, jak mi się
                            wydaje, zobowiązuje. Również do tego, aby na stronach hotelu napisac
                            nie o bogatej histroii budynku, tylko o szpitalu, który przez wiele
                            lat tam się mieścił, czyli, krótko pisząc, do uczciwości wobec
                            swoich ewentualnych gości.

Specjalisci twierdzą, że poziom zaufania społecznego w Polsce jest w
                            porównaniu z innymi krajami w Europie i poza nią żenująco niski. Czy
                            powinno to dziwić? Bo najgorsze jest to, że takich jest wielu... No
                            ale przecież najwazniejsze, ze wszystko sie jakos kreci, prawda?

No i oczywiście
                            > Sobieski posiada fajną kadrę pracowniczą-wysoka kultura osobista z
                            poczuciem
                            > humoru.
                            Och nie watpię:)

Powodzenia zycze, naprawde:)
                            • Gość: Ania Re: dla jasności w temacie hotelu IP: *.md4.pl 06.07.10, 20:42
                              Na szczęście w Oławie mamy wybór.
                            • Gość: hmmmm Re: dla jasności w temacie hotelu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.10, 20:13
                              Wiesz, ja jak wybieram się do innego miasta to nie zastanawiam się
                              czy hotel należy do posła, burmistrza.... dla mnie może należeć
                              nawet do proboszcza. Oczękuję obsługi i warunków na poziomie.
                              Sobieski to gwarantuje:) Niekoniecznie też chcę znać historię
                              obiektów, w których nocowałam, ja mam być zadowolona z usług hotelu,
                              a reszta mnie nie interesuje. Uwżam również, że posiadanie 3
                              gwiazdkowego hotelu w centrum miasta to kolejny plus dla Oławy.
                              • Gość: Autoliv Re: dla jasności w temacie hotelu IP: *.md4.pl 08.07.10, 21:17
                                Delegacja z Niemiec nieopatrznie przenocowała w tym hotelu. Dziwili się,
                                dlaczego ten hotel ma 3 gwiazdki. Wcześnie rano zbudził ich odgłos betoniarki i
                                przekleństwa (na szczęście nie znali polskiego ale powtórzyli parę słów...). Jak
                                im powiedziałam, że w tym hotelu był kiedyś szpital, bardzo się zdziwili,
                                twierdząc, że u nich nie było by to możliwe.
                                • Gość: waldi Re: dla jasności w temacie hotelu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.10, 11:37
                                  a kto ci kazał delegację tam umieszczać skoro to taki zły hotel, jakbyś moją
                                  tam umieściła, a wiedziałabyś o robotach trwających w hotelu to bym cie zwolnił
                                  • Gość: waldi2 Re: dla jasności w temacie hotelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 21:07
                                    a czy nie sadzisz ze skoro hotel ma 3 gwiazdki to powinien swiadczyc
                                    uslugi na poziomie owych trzech gwiazdek?
                                    • Gość: Renata Re: dla jasności w temacie hotelu IP: *.md4.pl 11.08.10, 21:39
                                      Tylko nie Sobieski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka