Dodaj do ulubionych

Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką?

IP: *.md4.pl 24.09.10, 16:46
Nie podoba mi się i nie tylko mi, że księża w Oławie zajmują się polityką. Nie biorą przykładu z dobrych wzorców (ks. Kutrowskiego, czy ks. Irka). Przewodzi w politykowaniu jest ks. Gorczyca. Mam nadzieję, że się opamięta i skończy z komentarzami politycznymi!.
Obserwuj wątek
    • poodzian Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką 24.09.10, 21:24
      Takich bufonów w czarnej sukience nie brakuje w całej Polsce. W krajach bardziej cywilizowanych (Niemcy, Francja, Benelux) ich kariera skończyła skończyłaby się szybko. U nas jeszcze trochę w Odrze musi upłynąć. Ale już nie dużo....
      • Gość: Ajax Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.10, 23:23
        Profesorowi Irkowi to Gorczyca nie sięga do pięt, zwłaszcza w podejściu do parafian, których traktuje jak bandę debili, którym trzeba wszystko nakładać łopatą do łba, zwłaszcza jedynie słuszną ideologię.Efekty swojego podejścia już zaczyna zbierać, z tygodnia na tydzień przychodzi coraz mniej ludzi do kościoła
        • Gość: Zuzka Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.md4.pl 26.09.10, 08:32
          Dobrze piszesz Ajax. Zauważyłam, że ko kościoła chodzi coraz mniej ludzi.
          • stej4 Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką 06.10.10, 11:13
            Polecam zerknąć na osi.olawa.pl/forum.php?ce=2&forum_id=1353 - zdania bardzo podobne.
            • poodzian Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką 30.01.11, 11:07
              Widzę, że są księża w Oławie, którzy pomylili swoje powołanie. Jeden ksiądz z przyprawowym nazwiskiem zajmuje się polityką. Co więcej zaprosił sobie niejakiego Terlikowskiego, a już planuje drugiego podobnego mędrca Pośpieszalskiego.
              Czarny beton w Oławie triumfuje?
              • Gość: parafianin Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.208.38.84.otvk.pl 30.01.11, 12:30
                Kościół w Polsce zmierza w złym kierunku, ponieważ zbyt łatwo daje się wkręcić w wir polityki. Jaskrawo wspiera PiS i to jest zbyt czytelne dla każdego Polaka który w sposób zrównoważony podchodzi do życia politycznego w kraju.Proboszcz oławskiej parafii wymachuje ulotkami kandydatów z PiS-u podczas mszy świętej w wyborach w 2006 roku, a po sąsiedzku następca proboszcza Irka uprawia polityczne kazania przeciwko obecnie rządzącym. Jaka obłuda panuje wśród naszych księży. Żyją jak w maśle, państwo opłaca im pensje katechetów i fundusz emerytalne i jeszcze im mało , chcą mieć wpływ na politykę w państwie. Księża zapominają o ślubach jakie składali zakładając sutannę m.in.,, ubóstwo"? Dziś państwo polskie ma zwrócić 75 milionów złotych odszkodowania dla kościoła za majątek zagrabiony prze PRL Po co kościołowi majątki jeśli ma do spełnienie tak chwalebną misje szerzenia wiary, a nie bogacenia się . Obyśmy nie podzielili losu państw Europy zachodniej gdzie zmniejsza się drastycznie liczba powołań, przez co Europa wkracza w proces laicyzacji wiary.
              • Gość: Karol Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.xdsl.centertel.pl 30.01.11, 12:45

Nie to jest złe, że pan Terlikowski przyjechał do Oławy, na zaproszenie księdza, bo rozmowy są potrzebne, a krystalizacja poglądów kształtuje się wtedy, gdy słuchamy stanowisk różnych stron, jednak złe jest to, że ksiądz, moim zdaniem, próbuje w ten sposób oddziaływać na parafian, po panu Terlikowskim będzie następny dziennikarz, właśnie o poglądach ultrakatolickich, pan Jan Pospieszalski,
                Ksiądz pewnie ma nadzieję, że jak znany dziennikarz powie, że pójdziesz do piekła i grozi nam islamizacja, jeśli nie będziesz posłuszny Kościołowi, to od razu liczba parafian wzrośnie.

I jeszcze ci politycy PIS, obecni na spotkaniu, którzy pojawili się również nie bez przyczyny na tym spotkaniu,

Pan Terlikowski , moim zdaniem, wykorzystuje obawę Polaków, szerzej Europejczyków, przed islamizacją. Zrozumiałem słuchając i czytając wywiad redaktora Piśniaka, że tylko będąc wierzącymi będziemy w stanie przeciwstawić się islamizacji.
                To spłycenie i próbowanie pozyskania wiernych przez Kościół poprzez obawę przed najazdem obcych, niewiernych. W średniowieczu taka argumentacja trafiłaby do szerszej masy ludzi, ale dziś już chyba tylko zwolennicy PIS mogą w to wierzyć
                Najgorsze, że pan Terlikowski, taką argumentacją, może trafiać do młodych umysłów gimnazjalistów i licealistów.
                W średniowieczu utrzymywano wiernych poprzez obawy przed pójściem do piekła, lękami,
                ale naprawdę to już nie te czasy. Dziś jednak ludzie mają tak szeroki wachlarz wyboru mediów, dostępu do różnych zdań, dyskusji, a głównie to, że potrafią czytać, a nie tylko słuchać, jak było w średniowieczu, że piekło już tak nie działa na ludzi.
                • Gość: Karol Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.xdsl.centertel.pl 30.01.11, 12:49
                  Następnie według pana Terlikowskiego niewierzący nie są w stanie walczyć i umrzeć za Ojczyznę.
                  A więc tylko katolik jest prawdziwym patriotą?
                  To chyba zależy od człowieka i miłości do Ojczyzny, czy należy walczyć za Ojczyznę.
                  Zarówno ateista, jak i katolik, mogą być dobrymi patriotami, umierającymi za Ojczyznę, jak i zdrajcami, którzy pierwsi uciekną, gdy Ojczyzna będzie w potrzebie.

Tak naprawdę, by utrzymać swoje wpływy, Kościół Katolicki musiał podczas zaborów walczyć o polskość, gdyż rusyfikacja spowodowałaby wzrost liczby prawosławnych, a germanizacja oznaczałaby wzrost liczby protestantów, więc Kościół Katolicki nie miał wyboru, jak utożsamiać się dawniej z polskością.
                  Oczywiście byli księża prawdziwi patrioci, ale całościowo Kościół Katolicki czynił to i po części dla przetrwania polskości w Narodzie, ale i dla zachowania swoich wpływów na terenach polskich.

• Gość: Ewaryst Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.wroclaw.hypnet.pl 30.01.11, 17:31
                    Jestem za tym, aby ksiądz Gorczyca wyjechał z Oławy. To co robi nie przynosi chwały parafii i miastu.
                    • Gość: Ajax Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 18:09
                      Prawdziwy popis erudycji dał wygłaszając kazanie podczas Pasterki. Ciekawe czy wie ile ludzi mu w tym czasie wyszło z kościoła.

„Nie spotkałem nikogo, kto stracił wiarę po przeczytaniu Marksa i Lenina, natomiast wielu straciło ją po spotkaniu z własnym proboszczem” Ksiądz JózefTischner
                      • poodzian Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką 30.01.11, 21:18
                        To bardzo dobrze, że księża w Oławie się pchają do polityki. Dzięki temu nastąpi to co jest nieuchronne, odwrót od kościoła. Jak na dość duże miasto chodzi do kościołów stosunkowo dużo ludzi. Głupawe kazania, podteksty polityczne i traktowania słuchaczy jak stado baranów powoduje, że Oławianie wolą pójść na spacer niż do kościoła.
                        • Gość: Karol Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.xdsl.centertel.pl 30.01.11, 21:42
                          Oczywiście kościoły to zabytki, więc zachowają swoją wartość muzealniczą,
                          idąc za przykładem Danii, Czech, kościoły będą już tylko stanowiły rodzaj skansenu,
                          w którym przewodnik będzie oprowadzał ludzi, opowiadając o architekturze, sztuce sakralnej,
                          mówiąc również, jak to kler omamił i okradał ciemny lud.
                          • Gość: kamilica Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 13:17
                            Nie dla wszystkich kościoły to przyszłe obiekty muzealne. Na szczęście wielu przychodzi tu dla Eucharystii, spotkania z Bogiem, o czym wy nie macie zielonego pojęcia. Plujecie dla samego plucia na tę oławską instytucję bo gdybyście tu przychodzili, zauważylibyście inne pozytywne aspekty kościoła. Kazania polityczne można wypuszczać drugim uchem, a szczera modlitwa, sakramenty to jest to, a co chodzi prawdziwie wierzącym. Jesli chodzi o proboszcza, może rzeczywiście za dużo nagina w stronę polityki, docenia się jednak jego zaangażowanie w życie parafii: remonty, imprezy, spotkania, wyjazdy dla parafian, można jeszcze wiele wymienić. Nie wszyscy odejdą od Kościoła czy tobie to się podoba czy nie. Od wieków on istniał i nie zanosi się na jego upadek. Może raz więcej będzie regularnie przychodzących wiernych, raz mniej. Jeżeli piszesz takie rzeczy na Kościół, dopisz proszę, ze to tylko twoja opinia, bo ja się pod nią nie podpisuję.
                            • Gość: gość Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.ronus.pl 31.01.11, 15:15
                              Jeżeli jestem wierzący ,a nie podobają mi się kazania u P.P to idę do innego kościoła,w Oławie mam akurat wybór,znam wiele osób które z ks. Irka chodzili do P.P a teraz wrócili do swoich parafii.Nie chcę chodzić tylko poto by coś jednym uchem wpuszczać a drugim wypuszczać.Polityka w kościele mnie drażni.
                              • Gość: kamilica Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 16:15
                                Może źle się wyraziłam.Chodziło mi o to, aby nie przejmować się polityką obecną na kazaniach, która w kościele nie powinna mieć miejsca, a nie uciekać do innego kościoła. Chyba bardziej od polityki działają mi na nerwy ci, którzy z taką nienawiścią i brakiem szacunku wyrażają się o Kościele. Wydaje im się, że skoro oni są anty to cały świat też myśli jak oni. I tu się mylą.
                                • Gość: Maria Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.wroclaw.hypnet.pl 31.01.11, 20:52
                                  Kościół ponoć jest ludzi, a nie księdza. Skoro, ksiądz Gorczyca nie umie poprowadzić mszy bez polityki, to może spróbować przenieść go do innej parafii. Ta parafia zasługuje na lepszego pasterza.
                                  • Gość: Ajax Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 23:10
                                    Zasługuje, ale to nie takie proste przenieść go gdzie indziej. Póki co, zmieniłem kościół i mam z polityką spokój. Mam nadzieje, że jak mu spadną datki z tacy to przemyśli co nieco.
                                  • Gość: kamilica Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 09:21
                                    Każda parafia zasługuje na dobrego pasterza. Nie znam się na tym, ale powinien być jakiś zakaz odgórny nie uprawiania polityki na mszy. To nie zdarza się tylko w Oławie. A co na to zwierzchnicy takich księży?
                                    • Gość: Matylda Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.11, 11:41
                                      Dobrze, że jest na ten temat dyskusja. Może i księża z Oławy mają internet.
                                      • luciaa_02 Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką 01.02.11, 12:17
                                        A ja często jeżdżę do Oławy na msze. Szczególnie na 16. Mam do Oławy 17 km. Nie słyszałam jeszcze żadnego głupiego kazania i polityki.
                                        • Gość: kamilica Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 14:05
                                          na 16.00 jest msza dla dzieci, stąd kazania o innej treści. Ja też nie zawsze słyszę o polityce u proboszcza, nie mniej jednak zdarza mu się to częściej niż innym, a nie powinno. Ale i tak go lubię. Doceniam wiele innych dobrych rzeczy, które robi dla parafii.
                                          • Gość: Andrzej Skorupińsk Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.11, 15:00
                                            Ja przestałem chodzić do Piotra i Pawła. Nie podobało mi się to co mówił proboszcz Gorczyca. Podobnie zrobili moi znajomi. Mile wspominam poprzedniego proboszcza. Umiał prowadzić mszę, krótko treściwie i na temat. W politykę się nie bawił.
                                            • Gość: Ajax Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 16:48
                                              Porównanie ks. Irka do ks. Gorczycy ma się tak, jak porównanie wozu drabiniastego do mercedesa
                                              • Gość: kamilica Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 17:20
                                                Wielu patrzy na obecnego proboszcza jako na tego, który jest "be" bo upolitycznia kazania. Fakt, od ks. Irka musi się nauczyć np. wygłaszać homilie. Czy za ks. Irka działo się tyle w parafii co obecnie? Festyny co roku (to, o ile pamiętam zaczął ks. Dereń), remonty, lepsza elektronika w kościele (nowa tablica z tekstami, telebimy na chórze), kafejka, strona www, Głos Apostołów, grill wyjazdowy w maju, itd. Nikt nie jest idealny i nikt nie jest do gruntu zły. Może by tak po prostu zasugerować księdzu (jakaś odpowiednia osoba), aby odpuścił politykę bo zraża do siebie coraz więcej ludzi. Przeniesienie do innej parafii to chyba za surowa kara.
                                                • Gość: Parafianin Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.wroclaw.hypnet.pl 01.02.11, 18:01
                                                  Dobremu katolikowi nie są potrzebne festyny, telbimy i grile. Potrzebne mu jest dobre słowo, a nie polityczna propaganda. Jestem za przeniesieniem do innej parafii. Inaczej się nic nie zmieni.
                                                • Gość: Ajax Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 18:04
                                                  :kamilica sadzisz, że nie zauważył, że mu ubyło 1/3 parafian podczas niedzielnych mszy?
                                                  Problem jest w tym, że zachowuje się jak pleban, któremu wszystko wolno i to co powie, to ma być święte.
                                                  • Gość: kamilica Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 19:17
                                                    Dobry katolik nie ucieka od Kościoła tylko dlatego, ze nie odpowiadają mu kazania. Zresztą kto na 100% wie, który ksiądz będzie odprawiał daną mszę? Przecież można trafić na któregoś z wikariuszy. Oni mają kazania na prawdę w porządku.A ciekawe jaki procent tych, co odeszli z PiP z powodu proboszcza chodzi do innych parafii? Na pewno niewielki.
                                                  • wygadana Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką 01.02.11, 20:49
                                                    Ksiądz Gorczyca popsuł świetną atmosferę jaka była prze wiele lat w tym kościele. Wiemy, że ksiądz Irek nie wróci, dlatego trzeba znaleźć lepszego proboszcza do tej parafii.
                                                  • monia_909 Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką 02.02.11, 00:17
                                                    Mam dla was propozycję. Mieszkańcy Wójcic chętnie zamienią się z wami i oddadzą wam swojego proboszcza.Nie chce mi się pisac na ten temat,nie chodzę do kościoła dla księdza ale czasami wole jechac do Oławy. Miło krótko i na temat. Ci co tak narzekają niech przyjadą a może macie jakichś znajomych to wam opowiedzą jak jest u nas. Z tego co się orientuję to dużo osób też z Bystrzycy uczestniczy we mszy w waszym kościele
                                                  • Gość: dude Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.cyberghostvpn.com 02.02.11, 00:22
                                                    To żałosne cieszyć się z tego, co się ma - tylko dlatego, że inni mają gorzej...
                                                  • poodzian Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką 10.02.11, 21:25
                                                    Zgadzam się z przedmówcami. Spróbujmy coś z tym faktem zrobić, a nie biadolić na forum.
                                                  • Gość: Karol Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.xdsl.centertel.pl 15.02.11, 21:36
                                                    Kolejny ksiądz, łamiący prawo, jadący po pijanemu i do tego kłamie.

nasygnale.pl/kat,1025343,title,Przykladny-ksiadz-zaskoczyl-wszystkich-Przylapano-go-na,wid,13133378,wiadomosc.html?ticaid=5bc9e
                                                  • Gość: Emeryt Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.wroclaw.hypnet.pl 15.02.11, 23:30
                                                    Kiedyś "filozofa" o takim nazwisku znałem. Pracował w JZS w Jelczu. Nie mam o nim dobrych wspomnień. Czyżby później zmienił profesję na bardziej płatną?
                                                    Może to tylko zbieżność nazwisk...
                                                  • makler4 Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką 23.02.11, 19:23
                                                    Chłopak najwyraźniej stwierdził, że w czarnej sukience więcej zarobi kasy nie brudząc sobie rączek.
                                                  • Gość: gosc Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.11, 02:54
                                                    Ksiadz jest obywatelem RP. Ma takie samo prawo do zajmowania stanowiska w sprawach politycznych jak jelczansko-olawskie trole. Pojmowanie swiata przez ludzi dotknietych roznego typu chorobami maniakalnymi (vide poodzian ) nie musi i nie jest wykladnia rzeczywistosci.
                                                  • Gość: Marek Juchniewicz Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.11, 07:45
                                                    Ksiądz ma prawo do tego co każdy. Ale w kościele niech nie zajmuje się polityką.
                                                  • djmixer1 Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką 27.02.11, 20:45
                                                    gazeta-olawa.pl/artykul-2715-prowokacja-w-imie-boze.html
                                                    następny nawiedzony, kiedy przestanie państwo płacić takim darmozjadom jak szkolni pseudonauczyciele religii?
                                                  • Gość: gosc portalu Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.11, 21:40
                                                    Nie wystarczy ci popaprany debilu jedno forum? Musisz robic popis swojego ograniczenia umyslowego tutaj?
                                                  • Gość: Katecheta Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.11, 14:35
                                                    Znów aktywowali się miejscowi pisowcy i kler. Zapraszają na spotkanie niejakiego Brauna, który wielokrotnie obraził śp. biskupa Życińskiego.
    • Gość: pik-olo1 Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.pools.arcor-ip.net 14.06.11, 14:44
      nigdzie w prawie nie jest powiedziane,ze ksiadz nie moze w kosciele mowic o polityce...inna sprawa to oczekiwania wiernych,co chca uslyszec w trakcie mszy sw....wydaje sie,ze nie powinna ona wykraczac poza liturgie...przeciez ksiadz moze zwolac wiernych w dowolnym miejscu i terminie,gdzie moze robic wode z mozgu licznie zgromadzonym ciemniakom,bo w kosciele sa rowniez ludzie normalni,ktorzy nie przychodza tam dla polityki...
    • Gość: olawa62 Re: Dlaczego księża w Oławie zajmują się polityką IP: *.dyn.telefonica.de 16.04.17, 21:28
      Jestem osoba która walczyła z talibami w Afganistanie uprzednio z amia radziecka, potem z jedynie słusznymi agresorami. Przez 10 lat. Z tad do dziś posiadam wiarygodne zródła informacji. Proszę mi uwierzyć, że ks. Gorczyca nie ma ciagotek do politykowania. Jego osobistymi przyjaciółmi byli prezydent Kaczorowski oraz ks Gostomski którzy jako nieliczni dbali o polaków w Londynie, gdzie również musiałem szukać ostoi. Ci ludzie zginęli w katastrofie Smoleńskiej. I tylko przez swioch przyjaciół czasem nawiazuje do tych spraw. Mnie człowieka z czarną przeszłością (nie ze wszystkiego co robiłem jestem dumny) przygarną bez durnej katolickiej agitacji, co było dla mnie zaskoczeniem. Jest obecnie jedynym katolickim Kapłanem z którym jestem w stanie rozmawiać i mu zaufać, co dla kogoś takiego jak ja jest to ewenementem. On pomoże każdemu, znam to z autopsji. Więc proszę darujcie sobie niepochlebne komentarze, skoro nie macie konkretnych informacji. Marek pseudo: Bediun PS. ten komentarz może mnie dużo kosztować, więc doceńcie moją szczerosc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka