poodzian 24.08.11, 10:44 Są już trzy ronda w Oławie. Wypada im nadać nazwy. Moim zdaniem nie powinny być to nazwy pochodzące od nazw polityków, księży. Moje propozycje to: - rondo Sobieskiego - rondo Domańskiego - rondo Ofiar Katynia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Mazak Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.ronus.pl 24.08.11, 10:52 Propozycje mi się podobają. Nie strawiłbym ronda Kaczyńskiego, Regana czy Jana Pawła II. Najlepiej, aby to była nazwa związana z Oławą. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bigabong Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.ronus.pl 27.08.11, 01:02 Rondo poodziana Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.ronus.pl 27.08.11, 12:50 OfIar Katynia , to profanacja. Odpowiedz Link Zgłoś
poodzian Re: Nazwijmy nasze ronda. 20.10.11, 21:16 "14 października 2011 roku przy nowym rondzie u zbiegu ulic 3 Maja i Sikorskiego w Oławie odbyło się uroczyste otwarcie zmodernizowanych dróg powiatowych." Nazwy nie nadali, a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Karol Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.xdsl.centertel.pl 21.10.11, 10:15 Rondo Października i innych PZPRowskich kacyków, co ty na to Poodzian? Mogłaby taka nazwa być? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Malwina Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.ronus.pl 21.10.11, 11:13 Rondo Domańskiego jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Grzegorz Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.ronus.pl 18.11.11, 10:09 Może rondo Ofiar Katynia? Odpowiedz Link Zgłoś
poodzian Re: Nazwijmy nasze ronda. 28.11.11, 11:03 Ostatnio wypłynął temat nazwania basenu. Według mnie wystarczy nazwać go Aqupark Oława - jest tylko jeden. Ważniejsze według mnie jest nadanie nazw dla 3 rond jakie mamy w Oławie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Seba Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.wroclaw.hypnet.pl 07.02.12, 20:47 Proponuje nazwać któreś z 3 rond Wisławy Szymborskiej lub Havla. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marta Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.12, 17:12 Pasują mi nazwy poodziana. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Terminator Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.ronus.pl 04.05.12, 08:17 Dlaczego nie nazwano dotąd żadnego z 3 rond. Oszołomy z PiS chcą nazwać skwerek a nikt nie mówi o rondach.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Darek Manecki Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.ronus.pl 14.05.12, 09:38 Co sądzicie o rondzie przy wyjeździe na Wrocław. Kto takie dziwadło wymyślił? Odpowiedz Link Zgłoś
poodzian Re: Nazwijmy nasze ronda. 21.11.12, 13:40 To rondo obok przyszłego Mc. Donaldsa to tzw. rondo turbinowe. Według mnie nie najlepiej się sprawdza. Dalej czekam na wnioski radnych o nadanie nazw 3 oławskich rond. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marian Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.215.200.89.otvk.pl 21.11.12, 18:35 To rondo turbinowe sprawdza się znakomicie , ma ogromną przepustowość, widać że jak auto chce skręcić w prawo to jedzie innym pasem, więc można włączyć się do ruchu. Rondo na 1 Maja jest wiecznie zakorkowane a to turbinowe w godzinach szczytu sprawdza się znakomicie. Odpowiedz Link Zgłoś
berks Re: Nazwijmy nasze ronda. 28.11.12, 22:07 masz rację, jest ok, pod warunkiem, że kierujący wie o co chodzi i porusza się wlaściwym pasem, z tym sa niestety problemy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olewianin Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.208.38.84.otvk.pl 03.12.12, 12:41 To się Poodzian nie doczekasz, bo nie ma nic głupszego jak nadawać nazwy tzw.rondom! Kolejny twój debilny pomysł to może nadajmy nazwy :wysepkom, przejściom dla pieszych,krzyżówkom a na koniec drogom rowerowym? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Felek Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.wroclaw.hypnet.pl 04.12.12, 14:02 A ja uważam, że ronda powinny mieć nazwy tak jak mają ulice. Odpowiedz Link Zgłoś
playolawa Re: Nazwijmy nasze ronda. 04.12.12, 15:15 O ile z nazwą ulic dyskutować nie można, to z nazywaniem rond w naszym mieście i owszem. Przede wszystkim, pytam czemu to ma służyć, prócz bezsensownemu wydawaniu publicznej kasy. Bo przecież radni musieliby podjąć stosowną uchwałę. Następnie uroczystości z udziałem włodarzy itd. Jeżeli już zajdzie taka potrzeba, to przychylam się do propozycji Karola. Nazwijmy wszystkie trzy ronda w naszym mieście imieniem "burmistrza Października". Wszystkie są przy "wylocie" z miasta :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: partyjota Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.208.38.84.otvk.pl 05.12.12, 09:09 Tak jak w Korei na każdym rondzie pomnik wódza Kim Ir Sena w pozie Napoleona Bonapartego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zyga Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.centertel.pl 28.01.13, 07:40 Propozycja nazwania ronda im. Zolnierzy Wykletych nie jest dobra. Nie ma nic wspólnego z naszym miastem i kojarzy się z kibolami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Anka Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.wroclaw.hypnet.pl 04.02.13, 17:32 Jestem za nazwaniem rond bez podtekstów historycznych. Np. Rondo Wroclawskie, Rondo Opolskie. Ewentualnie od kogoś z naszej okolicy np. Rondo Domanskiego lub Palidera. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olewianin Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.208.38.84.otvk.pl 04.02.13, 21:13 A może rondo,, Nawiedzonych od debilnych nazw"! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pączek Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.xdsl.centertel.pl 06.02.13, 18:27 Propozycje pudziana są najlepsze. Akcje i marsze kibiców, kojarzą mi się bardzo źle. Odpowiedz Link Zgłoś
poodzian Re: Nazwijmy nasze ronda. 22.02.13, 18:43 Widzę, że pseudodziałacze z podchwycili mój pomysł i chcą zbić swój kapitał polityczny na wymuszaniu politycznych nazw. Nie zgadzajmy się na takie akcje! Nazwijmy ronda od nazw, nie kojarzących się politycznie. Np. od nazw miast najbliższych np. rondo wrocławskie, opolskie. Odpowiedz Link Zgłoś
playolawa Re: Nazwijmy nasze ronda. 22.02.13, 20:21 Dlaczego tak bardzo nie chcesz, by w Oławie uczcić pamięć Żołnierzy Wyklętych? Taka inicjatywa, w przeciwieństwie do pomysłu Października, ma sens. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ramzes Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.wroclaw.hypnet.pl 22.02.13, 21:34 Czy choć jeden z tych wyklętych mieszkał w Oławie? Nie wydziwiajcie, niech nazwy bedą obojętne politycznie i historycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pongo Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.ronus.pl 23.02.13, 11:12 Te nazwy to profanacja historii Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.ronus.pl 24.02.13, 10:19 Czym ci nieszczęśnicy zasłużyli sobie na to ,by to coś nazwać Ich imieniem,chory pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Oliver Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.wroclaw.hypnet.pl 24.02.13, 19:25 Zbieranie podpisów pod kościołem to bardzo zły pomysł. Nie mieszajmy polityki z kościołem. Nazwy ulic i rond powinny być obojętne ideologicznie, a raczej ułatwiać lokalizacje. Pomysł z nazwami od najbliższych miast wydaje mi się najbardziej optymalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.ronus.pl 25.02.13, 08:07 Bardzo dobry pomysł,nazwy przetrwałyby bez względu na rządzącą opcje,a już zbieranie podpisów pod kościołem,i informacja księdza o tym fakcie ,to niezbyt fajny pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olewiak Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.13, 13:17 Jestem za rondem Sobieskiego, rondem Domańskiego - nikt takiej promocji naszemu miastu w naszym kraju nie zrobił tak jak śp. Pan Kazimierz a trzecie rondo im. Józefa Palidera Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zorba Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.13, 12:21 Kolejny zastępczy temat. Nie ma ważniejszych? Odpowiedz Link Zgłoś
poodzian Re: Nazwijmy nasze ronda. 27.03.13, 21:09 Kiedy 2,5 roku temu zaczynałem ten temat nie myślałem, że lokalni działacze prawicowo zainteresują się tym, aby zbijać na tym swój kapitał polityczny. Mój pomysł miał na celu pomóc w pouszaniu się po mieście i dobrym określaniu miejc miasta. Nie widzę powodu, aby radni miasta ulegali modom i fanaberiom kilku kiboli. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: umpa Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.ronus.pl 27.03.13, 23:51 Listy nie podpisali tylko kibole. Zbastuj, koleżko czerwonawy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: PP Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.airmax.pl 28.03.13, 09:02 Oława to nie Nowy Jork, żeby nazwami ulic określać przydział do dzielnicy... Pytanie jest proste, czy przyznając jak chce np. niemiecki Bild, że dziesiątki z AK to antysemici potrafimy uczcić pamięć tych tysięcy którzy w latach po wojnie walczyli z narzuconym systemem... tylko polska schizofrenia uważa Żołnierzy wyklętych, Kuklińskiego jako zdrajców jednocześnie przypinając sobie odznaczenia i biorąc NATOwskie pensje... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Shogun Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.centertel.pl 28.03.13, 15:51 Nazywanie rond to temat zastępczy. Ważniejszym problemem jest jak polepszyć leczenie, edukację, bezpieczeństwo czy np. ustawa śmieciowa. Jeśli trzeba nazwać ronda to nazwami, które nie budzą kontrowersji. Najlepszy pomysł od miast najbliższych. Np. rondo Wroclawskie, czy Brzeskie. Nazywanie nazwami historycznymi nie jest najlepszym pomysłem. Tak robiono za komuny. Były ulice armii ludowej, Świerczewskiego itd. Zajmiemy się pożyteczniejszymi sprawami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: PP Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.airmax.pl 28.03.13, 17:44 Ja bym na to popatrzył trochę szerzej. Ok, może być rondo "wypad na Wrocław" lub "wypad na Opole". Ale czy wychowując swoje dzieci, edukując je, dbając o zdrowie, bezpieczeństwo nie korzystamy z doświadczeń własnych czy naszych rodziców? Takimi doświadczeniami dla kraju jest jego historia i pamiętanie o niej, przekazywanie tej pamięci w wersji jak najbardziej orginalnej powinno być naszym obowiązkiem. A dyskredytownie tego typu działań opisując je jako "procesja kiboli", "zbijanie kapitału politycznego" czy też określeniem ich tematem zastępczym służyć ma tym, którzy w historii zamazać chcą swoją haniebną kartę. Odpowiedz Link Zgłoś
poodzian Re: Nazwijmy nasze ronda. 23.04.13, 20:05 A więc mamy nazwę ronda. Wybrano najgorszą z możliwych. Nazwa nie ma nic wspólnego z Oławą, ani nie pomoże kierowcom. Typowa polityczna nazwa na zamówienie kiboli. Odpowiedz Link Zgłoś
playolawa Re: Nazwijmy nasze ronda. 23.04.13, 20:37 poodzian napisał: > A więc mamy nazwę ronda. Wybrano najgorszą z możliwych. Nazwa nie ma nic wspól > nego z Oławą, ani nie pomoże kierowcom. Typowa polityczna nazwa na zamówienie k > iboli. Poodzian dalej te swoje brednie. Jakich kiboli???? Byleś na marszu? Chyba nie, inaczej nie pisałbyś tych bredni. Odpowiedz Link Zgłoś
1.karol7777 Re: Nazwijmy nasze ronda. 24.04.13, 11:03 A co mają wspólnego z Oławą ulice Chrobrego, 3 Maja, 1 Maja, Warszawska, ulice z nazwiskami kompozytorów, malarzy itd... A z tymi kierowcami to nawet nie ośmieszaj się. Jadę autem, patrzę napis Rondo im. Żołnierzy Wyklętych i co wpadnę na chodnik, spowoduję wypadek? Opanuj się poodzianek, bo jesteś monty pythonowsko śmieszny. Odpowiedz Link Zgłoś
poodzian Re: Nazwijmy nasze ronda. 24.04.13, 17:17 Oława to jedno z niewielu miast na zachodzie Polski, gdzie nie ma obwodnicy, sprawy komunikacji drogowej i oznaczenia dróg są pod psem. Za brak ronda koło Kauflandu i za światła przy moście na Oławce, ktoś powinien siedzieć. A czym się zajmują radni? Nadawaniem nazwy dla ronda!nikogo nie interesują prawdziwe problemy naszego miasta, tylko polityczka. W Oławie nie ma oznaczeń jak dojechać do autostrady. To duży błąd, przejezdni błądzą, zamiast jechać wzdłuż wyznaczonych ulic, w sposób najmniej utrudniający mieszkańcom. Gdyby nazwano ronda od najbliższych miast, to pomogłoby kierowcom. Ten kto ma CB radio wie o czym pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
1.karol7777 Re: Nazwijmy nasze ronda. 25.04.13, 09:51 Masy rację Poodzian, i za te wszystkie sprawy możemy mieć pretensje do Frania. Oleśnica miała obwodnicę oddaną do użytku w 2006 roku. Co w tym czasie czynił burmistrza Frania NIC kompletnie nic. To, że Oława nie ma obwodnicy to kompletna porażka tego burmistrza, który przedkładał wykupywanie działek przez swoich radnych nad sprawę obwodnicy i teraz mamy tego skutki. A inicjatywa nazwania Ronda nie była radnych, ale młodych ludzi. Zebrali ponad 700 podpisów, to dużo, jak na Oławę. Jestem dumny, że złożyłem tam swój podpis. Inicjatywa społeczna, więc jak radni mogli nie zająć się tą sprawą? Odpowiedz Link Zgłoś
poodzian Re: Nazwijmy nasze ronda. 24.06.13, 20:22 W Polkowicach też paru oszołomów chciało nazwać rondo "Żołnierzy wyklętych". Na szczęście wygrały nazwy "Stokrotki" i "Niezapominajki". Brawo! Bez politykierstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olewianin Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.208.38.84.otvk.pl 24.06.13, 21:26 Poodzian - polecam Laxigen ale nie do ustnie tylko druga stroną, może wreszcie zmądrzejesz. Odpowiedz Link Zgłoś
1.karol7777 Re: Nazwijmy nasze ronda. 24.06.13, 21:50 Żołnierzy Wyklętych to nie jest nazwa polityczna, mieszkańcy to wiedzą, tylko ty poodzianek nie potrafisz tego pojąć. To nazwa historyczna, tak jak inne historyczne nazwy ulic, Sikorskiego, 3 Maja, politykierstwo to raczej ty niepotrzebnie mieszasz do tej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olewianin Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.208.38.84.otvk.pl 26.06.13, 11:37 Karol, Poodzian do stary enkawódzista , jego w niczym nie przekonasz, ma klapy na oczach jak Łysek z pokładu Idy- konia za porównanie przepraszam! Odpowiedz Link Zgłoś
poodzian Re: Nazwijmy nasze ronda. 04.12.15, 21:29 Będziemy mieć kolejne rondo na ul. Kutrowskiego. Teraz na skrzyżowaniu z Lipową. To dobra decyzja i ulga dla mieszkańców tej części miasta. Warto pomyśleć o nazwie. Każda nazwa wolna od polityki będzie dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Arkady Re: Nazwijmy nasze ronda. IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.16, 22:18 a możesz napisać dlaczego rondo na Lipowej to dobra decyzja?? Często tamtędy jeżdżę i stoję może kilka min żeby się włączyć do ruchu , inwestycja będzie kosztowała kilka mln zł a sądzisz że rozładuje to korki w Oławie ?? nie sądzę żeby to miało jakiś wpływ na drożność. Odpowiedz Link Zgłoś