GoĹÄ: oławianin IP: *.chrobrego18.ronus.pl 21.06.07, 21:34 Czego brakuje Oławie, to napiszcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: gooochab Re: Czego brakuje Oławie? IP: *.214.38.84.otvk.pl 21.06.07, 22:04 dyskoteki, kręgielni, kina (nie wspominając o teatrze), salonu bilardowego, centrum młodzieżowego, ośrodka kultury, Pytanie powinno brzmieć- co w Oławie jest?- same knajpy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nietutejsza5 Re: Czego brakuje Oławie? 22.06.07, 13:04 Pytanie było: Czego brakuje Oławie?, a nie: Czego brakuje w Oławie?:) Jam nietutejsza, więc nie znam odpowiedzi na to pytanie; wydaje mi się jednak, że każde miasto może i chyba powinno mieć to coś, co buduje jego charakter i decyduje o specyfice - moge się mylić, ale Oławie chyba własnie tego brakuje. Dyskoteka, kino, kręgielnia, knajpy to tylko miejsca - o tym, jakie one są i co wnoszą w życie miasta, decydują ludzie spedzający w nich czas. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gooochab Re: Czego brakuje Oławie? IP: *.214.38.84.otvk.pl 22.06.07, 16:13 Droga nietutejsza, jak już sama napisałaś, nie jesteś stąd i nie wiesz, że tu NIE MA takich miejsc, jakie wymieniłam, więc nie ma gdzie budować tego klimatu, o którym tak szumnie piszesz. Tu są same knajpy i Kościoły, nie ma gdzie wyjść całą rodziną, no chyba, że ma być to pizzeria- ale jak często można jeść pizzę? Nie ma gdzie zabrać dziecka, pokazać mu coś, nauczyć je czegoś, przyzwyczaić do pewnych zachowań (no, chyba, że chcemy nauczyć dziecko cichego siedzenia przy stole w knajpie jak rodzice piją piwo)!!! Nie ma miejsc dla młodzieży, która nie chce siedzieć pod blokiem i pić piwa, nie ma warsztatów aktorskich, modelarni, kółka wędkarskiego dla młodych, darmowych (lub refundowanych) lekcji gry na instrumencie, nie ma żadnych kółek zainteresowań, NIE MA GDZIE BUDOWAć KLIMATU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nietutejsza5 Re: Czego brakuje Oławie? 22.06.07, 18:15 Gość portalu: gooochab napisał(a): > Droga nietutejsza, jak już sama napisałaś, nie jesteś stąd i nie wiesz, że tu > NIE MA takich miejsc, jakie wymieniłam, więc nie ma gdzie budować tego klimatu, > o którym tak szumnie piszesz. Nie piszę szumnie:) Piszę po prostu i o tym, jak odbieram to miasto. Tu są same knajpy i Kościoły, nie ma gdzie wyjść > całą rodziną, no chyba, że ma być to pizzeria- ale jak często można jeść pizzę? > Nie ma gdzie zabrać dziecka, pokazać mu coś, nauczyć je czegoś, przyzwyczaić do > pewnych zachowań (no, chyba, że chcemy nauczyć dziecko cichego siedzenia przy > stole w knajpie jak rodzice piją piwo)!!! Zapewniam Cię, że nawet w takim miasteczku jak Oława można nauczyć dziecko bardzo dużo, również właściwych zachowań:) Nie ma miejsc dla młodzieży, która ni > e > chce siedzieć pod blokiem i pić piwa, nie ma warsztatów aktorskich, modelarni, > kółka wędkarskiego dla młodych, darmowych (lub refundowanych) lekcji gry na > instrumencie, nie ma żadnych kółek zainteresowań, NIE MA GDZIE BUDOWAć KLIMATU! > !! Cóż, nawet jeżeli jest gdzie, to jeszcze trzeba chcieć, a chcenie wymaga wysiłku i zaangażowania:) Zgadzam się jednak w pełni z Tobą: mieszkasz tu, więc wiesz lepiej:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gooochab Re: Czego brakuje Oławie? IP: *.214.38.84.otvk.pl 22.06.07, 19:53 no wiesz, jednak nie wystarczy chcieć. Miasto to ludzie, a nie budynki, jednak nie nauczę dziecka uczęszczać do opery, czy teatru, jeśli nie będę go tam prowadzać. Jeśli ja nie korzystam z powiedzmy czytelni, moje dziecko też nie będzie tego robić. Ale jeśli zabiorę je ze sobą co parę dni do knajpy na piwko (tak u nas się niestety dzieje, że niedorosłe do roli mamusie zabierają dzieci ze sobą, dziecko siedzi przy stole, albo zaczepia innych), to tego dziecko nauczy się napewno. Chodzi mi o to, że nie ma infrastruktury, do budowania pozytywnych wzorców. Nie ma miejsc na małych, młodych itd. Nie wystarczy chcieć i wymyślać co tu zrobić z niczego. Czasem przydałoby się coś więcej, a do wrocławia jeździć na każdy film, seans, przedstawienie, basen itd jednak kosztuje i nie każdego na to stać. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Shrek Re: Czego brakuje Oławie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 13:46 Dobrego Gospodarza!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nietutejsza5 Re: Czego brakuje Oławie? 22.06.07, 18:16 Gość portalu: Shrek napisał(a): > Dobrego Gospodarza!!!! Być może:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: oławianin Re: Czego brakuje Oławie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 13:13 hej najlepiej narzekać! a kto narzeka a nowłasnie ten co nigdy nic nie zrobił a ma możliwość judzenia innych. Ten co lubi tylko dym i podiudzanie to własnie narzeka. W Oławie jest dobry gospodarz i wiele miejsc gdzie można mile spędzić czas z rodzina. Owszem nie ma teatru ale jest basen, jest wiele kołej zainteresowań w Ośrodku Kultury i nie tylko Odpowiedz Link Zgłoś
nietutejsza5 Re: Czego brakuje Oławie? 23.06.07, 19:16 Drogi oławianinie:) Tak z ciekawości zajrzałam i widzę, że wątek się rozwinął. Podpisałeś się pode mną, czuję się więc adresatką Twoich słow:) Proponuję przeczytaj raz jeszcze wszystkie posty w tym wątku i dopiero potem pisz, kto judzi - to nie ja napisałam, że w Oławie nie ma ośrodka kultury ani żadnego innego miejsca, w którym można spędzić czas, to nie ja narzekam, że z dzieckiem to mozna tu jedynie iść do knajpy lub kościoła. Swoje zarzuty powinieneś skierować chyba do innej uczestniczki tej dyskusji - w sumie to dosyć zastanawiające, że osoba mieszkająca w tym mieście pisze rzeczy, wg Twoich słow, kompletnie rozmijające się z rzeczywistością... No i czy teraz ja mam napisać o... prowokowaniu?:) Zadałeś pytanie, na które ktoś odpowiedział. Skoro oczekiwałeś tylko prawomyślnych odpowiedzi, to trzeba było zaznaczyć to w tytule:) A jeżeli chodzi o robienie czegoś dla tego miasta, to ciekawe, jak można coś zrobić, będąc nietutejszą?:) Moja uwaga dotyczyła klimatu tego miasta, a takie rzeczy mówi się choćby po pobycie gdzieś na wakacjach. Nie sądzisz?:) Gospodarz może robić błędy, skoro mieszkańcy narzekają /gooochab i Shrek/. Nie sądzisz, że można powziąć takie przypuszczenie co do gospodarza, czytając ich wypowiedzi?:) Z życzeniami przemiłego życia w mieście Oława, nietutejsza Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gooochab Re: Czego brakuje Oławie? IP: *.214.38.84.otvk.pl 24.06.07, 08:18 basen był zamknięty do połowy czerwca, a dzieci kąpały się w Oławce (bez ratowników itd...)FAJNIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nietutejsza5 Re: Czego brakuje Oławie? 24.06.07, 14:58 Droga gooochab:) Nie judź:))) Kąpiel w rzece Oława jest taka bezpieczna! No i te skoki z mostu na główkę - to takie widowiskowe! No i ta natura: płynąca woda, ryby, wodorosty, roślinność na brzegu - niechże to wszystko doświadczy obecności człowieka, który musi ochłodzić się w upalny dzień! A tak poważnie, to wydaje mi się, że dzieci kąpią się tam na odpowiedzialność rodziców, a dorośli - na swoją własną. Tak w ogóle jednak, to nie jest to miejsce do tego przeznaczone! Tak park jak i tereny nad rzeką powinny mieć charakter rekreacyjny, a są po prostu zaniedbane. Dłuuuuga droga przed włodarzami tego miasta... I przed mieszkańcami chyba również:) Nie mniej jednak, również Tobie życzę przemiłego życia w mieście Oława, nietutejsza Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: shrek Re: Czego brakuje Oławie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 23:32 :oławianin a wiesz ile kosztuje basen dla uczniów, ciekawe ile razy w miesiącu może sobie pozwolić na wysłanie swoich dziecina basen średnio zarabiająca rodzina, mówię o cenach z ubiegłego roku zanjąc życie w tym będzie dużo drożej. A ile jest bezpłatnych zajęć w ośrodku kultury może mnie oświecisz bo tego nie wiem? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gooochab Re: Czego brakuje Oławie? IP: *.214.38.84.otvk.pl 24.06.07, 16:33 zgadzam się z tobą shrek. Poza tym ostatnio ku mojemu miłemu zaskoczeniu wykosili trawę w parku i pozbierali butelki. No nie wszędzie, ale jednak. To już duży +. Niestety na brzegach Oławki nadal leży masa potłuczonego szkła. A do reszty- nie judzę- mówię jak jest. I nie pytajcie co ja dla Oławy zrobiłam, bo nie ja tu od sprzątania jestem, mi za to nikt nie płaci, za to ja w podatkach-TAK Odpowiedz Link Zgłoś
nietutejsza5 Re: I jeszcze tylko krótko 25.06.07, 11:18 Gość portalu: gooochab napisał(a): > zgadzam się z tobą shrek. O tym, kto sprawuje władzę, decyduja wyborcy - trzeba więc głosować na tych, którzy nie składają czczych obietnic, ale tych, którym naprawdę zależy. Poza tym ostatnio ku mojemu miłemu zaskoczeniu > wykosili trawę w parku i pozbierali butelki. No nie wszędzie, ale jednak. To ju > ż > duży +. Niestety na brzegach Oławki nadal leży masa potłuczonego szkła. > > A do reszty- nie judzę- mówię jak jest. I nie pytajcie co ja dla Oławy zrobiłam > , > bo nie ja tu od sprzątania jestem, mi za to nikt nie płaci, za to ja w podatkac > h-TAK Masz rację: płacisz podatki, więc masz prawo oczekiwać czegoś w zamian - nie tylko lokalnie, ale również globalnie. Jakiś czas temu GW, na której portalu gościmy, zachęcała ludzi do "wzięcia sprawy w swoje ręce", czyli decydowania o swoim najbliższym otoczeniu. I o tym usiłowałam powiedzieć w swoich postach:) Nawet najlepsza władza nie załatwi niczego za ludzi - tu absolutnie nie usprawiedliwiam władz tego miasta! Pozostając jednak przy przykładzie śmieci, to od każdego z osobna zależy, czy papierem "urozmaici" jednolitą zieleń trawy:), czy schowa go do kieszeni i wrzuci do kosza. I tak jest ze wszystkim innym. Z miastem jest trochę jak z domem: to Ty go budujesz, a nie on Ciebie. Tak mi się przynajmniej wydaje, choć mogę się mylić Definitywnie kończąc swój udział w dyskusji, pozdrawiam, nietutejsza Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gooochab Re: I jeszcze tylko krótko IP: *.214.38.84.otvk.pl 25.06.07, 12:20 być może jest coś w tym, tylko widzisz nie każdy ma czas na to, by być aktywistą- większość ludzi pracuje i pracuje, potem wychowuje dzieci i zajmuje się domem itd. A radni są po to, by swoje deklaracje przedwyborcze spełniać. U nas- miał być basen- będzie tesco. No jakoś żadnego związku to- moim zdaniem- z braniem spraw w swoje ręce nie ma. Było referendum- decyzja jest inna. A to, że "Nawet najlepsza władza nie załatwi niczego za ludzi", nie powinno mieć miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: I jeszcze tylko krótko IP: *.chello.pl 26.06.07, 19:32 serca i bezinteresownej miłości rządzących. nie mylić prosze z miłością do siebie i swoich potrzeb Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: XY Re: I jeszcze tylko krótko IP: *.chrobrego18.ronus.pl 30.06.07, 23:00 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: oławski normalny Re: Czego brakuje Oławie? IP: *.210.200.89.otvk.pl 11.04.08, 09:00 temat interesujący, aby były merytoryczne wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gumi Re: Czego brakuje Oławie? IP: *.208.200.89.otvk.pl 07.05.08, 13:51 przynajmniej jeszcze jednego PRZEDSZKOLAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: majka Re: Czego brakuje Oławie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 15:25 zgadzam się z gumi - jeszcze jednego lub nawet dwóch przedszkoli. I dodam - zajęć ruchowych dla dzieci w wieku 3-6 lat. Chciałam zapisać gdzieś synka, ale niestety - nie ma żadnych zajęć dla dzieci w tym przedziale wiekowym :( Dodam trochę nie na temat, że na pewno NIE BRAKUJE banków :) 17 myślę, że wystarczy, ale myślę, że jakby powstały jeszcze 3 to też miałyby swoich klientów :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mama tylko kogo na takie przedszkole stać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 10:36 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gumi Re: Czego brakuje Oławie? IP: *.208.200.89.otvk.pl 10.05.08, 09:01 jest !!!!ale tak szczerze to drogie panie zwykłych ludzi na nie poprostu nie stać!!!Ja byłam na spotkaniu i wiem ile kosztuje z przykrością muszę stwierdzić że na ponad 800 zł mnie nie stać!! Program edukacyjny przeczkola naprawdę super ale ta cena!?!Gratuluję paniom pomysłu i życzę powodzenia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś