Dodaj do ulubionych

Co mozna robic po filologii serbsko-chorwackiej?

23.02.05, 19:53
Witam!

Czy sa jakies mozliwosci zatrudnienia po filologii serbsko-chorwackiej?Chodzi
mi o stala prace (oprocz pilotowania wycieczek).
Bede wdzieczna za kazda podpowiedz

pozdrawiam!

Kamila
Obserwuj wątek
    • stjepan odpowiedź dla Kamili. 24.02.05, 16:11
      Trudno raczej żyć jedynie z serbsko-chorwacko-polskich tłumaczeń czy z
      pilotażu zagranicznych wycieczek (zresztą same studia nie dają takiej
      możliwości). Absolwenci filologii serbsko-chorwackiej (tak jak i większości
      filologii południowosłowiańskich) mogą też znaleźć zatrudnienie w dyplomacji.

Ja jednak filologię chorwacką (czy jakąkolwiek inną słowiańską) polecam
      jedynie pasjonatom, bo przy takim małym zapotrzebowaniu na specjalistów w
      dziedzinie slawistyki (a przy takiej mnogości absolwentów) trudno jest się
      odnaleźć studentom "z rozsądku".
      • kamil905 Re: odpowiedź dla Kamili. 30.12.05, 00:11
        Najlepiej pójść na dodatkowy kurs dziennikarstwa>Podobno dobra znajomośc
        angielskiego i serbskiego jest bardzo ceniona.
        • hrydz Re: odpowiedź dla Kamili. 13.01.06, 08:50
          Albo isc w marketing i wtedy polecam wyjazd do tamtych krajow, to kraje gdzie
          rynki sie rozwijaja i wiele zachodnich firm w nie wchodzi. Jesli znasz jezyk
          niemieci badz angielski sprobuj sie tam zakrecic. Teraz jestesmy w UE to
          latwiej bedzie o prace dla zachodnich firm. Szukaj w Niemczech firm co robia
          interesy na Balkanach. Jest ich bardzo duzo.. Balkany to naturalna strefa
          wplywow interesow niemieckich.

kamil905 napisał:

> Najlepiej pójść na dodatkowy kurs dziennikarstwa>Podobno dobra znajomośc
          > angielskiego i serbskiego jest bardzo ceniona.
          • rashomon Re: odpowiedź dla Kamili. 18.01.06, 00:14
            po slawistyce mozna sie cieszyc
            ja sie ciesze
            ale pracuje w sieci

zupelnie poza slowianskoscia
            nazalost
          • honza4 Re: odpowiedź dla Kamili. 01.02.06, 22:14
            hrydz napisał:

> Jesli znasz jezyk niemieci badz angielski sprobuj sie tam zakrecic. Teraz
            jestesmy w UE to latwiej bedzie o prace dla zachodnich firm. Szukaj w Niemczech
            firm co robia interesy na Balkanach.

Oj, chyba nie. W Niemczech jest bardzo znaczna diaspora jugosłowiańska, stąd
            też tamtejsze firmy mają pod dostatkiem ludzi znających od dziecka oba języki
            (serbsko-chorwacki i niemiecki).
            • granvida Re: odpowiedź dla Kamili. 04.07.06, 21:34
              Skonczylam jugoslawistyke 24 lata temu i moge powiedziec, ze sa to studia dla
              pasjonatow i dla czystej przyjemnosci. Jesli nie chcesz pracowac naukowo lub
              zostac na Uniwersytecie, wybierz raczej inny kierunek, a chorwackiego czy
              serbskiego mozesz nauczyc sie pozniej. My w komunizmie nigdy nie myslelismy o
              przyszlosci, nie martwilismy sie o prace. Teraz jest inaczej, wiec zdobadz
              zawod, pomoze Ci to byc wolnym i robic co Ci sie podoba (np. studiowac
              jugoslawistyke). Ja wyladowalam w USA i przez lata prowadzilam laboratorium
              (znajomosc chemii i matematyki z naszej socjalistycznej szkoly sredniej
              wystarczyla). Powodzenia.
    • adrianicz Re: Co mozna robic po filologii serbsko-chorwacki 04.12.06, 18:02
      Ja na przykład jestem absolwentem wrocławskiej slawistyki i pracuję sobię w
      branży usług B2B - zupełnie nie przydaje mi się znajomość serbskiego czy
      chorwackiego. Kierunek jest świetny jako drugi, po na przykład politologii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka