Dodaj do ulubionych

Czy Ostrów Wlkp. w diecezji poznańskiej?

IP: 192.168.2.* / *.bcz.com.pl 06.08.01, 12:12
Czy może tak się stać aby Ostrów Wlkp. powrócił do diecezji poznańskiej teraz
po utworzeniu woj. wielkopolskiego???
Obserwuj wątek
    • Gość: ANDRZEJ Re: Czy Ostrów Wlkp. w diecezji poznańskiej? IP: 10.120.53.* 08.08.01, 11:18
      A CO TO ZMIENI
      • Gość: Just. Re: Czy Ostrów Wlkp. w diecezji poznańskiej? IP: 192.168.2.* / *.bcz.com.pl 09.08.01, 16:37
        TRADYCJA!... A co teraz mamy, spory - który kościół ważniejszy, w Kaliszu czy w
        Ostrowie Wlkp. A swoją drogą ciekawe co o tym sądzą księża i mieszkańcy?
    • grel2 Re: Czy Ostrów Wlkp. w diecezji poznańskiej? 03.07.02, 13:32
      a moze powalczymy o diecezję ostrowską ?
      • Gość: Kuba Re: Czy Ostrów Wlkp. w diecezji poznańskiej? IP: *.pl 03.07.02, 20:29
        Popieram propozycję, my należymy do Wielkopolski - tylko wydaje się, że sprawa
        jest trudna. Ale może kiedyś dojdzie do powrotu Ostrowa Wlkp. do Diecezji
        Poznańskiej.
        • hektorr Re: Czy Ostrów Wlkp. w diecezji poznańskiej? 08.07.02, 12:52

ale to nastapi chyba dopiero po jakies mega aferze i kompromitacji w kaliskim
          centrum....
        • Gość: r Re: Czy Ostrów Wlkp. w diecezji poznańskiej? IP: *.kalisz.dialup.inetia.pl 30.11.02, 23:13
          Z tą diecezją ostrowską to gruba przesada,ale tak jak Bóg dał dożyć końca
          niesławnej pamięci pseudowojewództwa kaliskiego,tak liczę ,że nawet po soborowy
          Kościół przypomni sobie o tym,że jest stróżem tradycji i powrócimy do
          archidiecezji poznańskiej.
          • Gość: Anna P. Re: Czy Ostrów Wlkp. w diecezji poznańskiej? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.03, 17:32
            Masz rację, Ostrów Wielkopolski powinien wrócić do diecezji poznańskiej. Nic
            nas nie łączy już z byłym woj. kaliskim, bo go już nie będzie!
        • Gość: marco Re: Czy Ostrów Wlkp. w diecezji poznańskiej? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.02, 23:05
          Tylko po co???
          Czyżby pod koniec roku znowu wyłaziły fobie?
          Najlepiej reaktywujcie Republikę Ostrowską to będzie to
          • Gość: soren Re: Czy Ostrów Wlkp. w diecezji poznańskiej? IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 08.12.02, 20:23
            fobie ???
            nie kcemy jebac sasiadow tylko wrocic do posnania
            jaki nietutejszy czy co ???
            • Gość: S.R. Re: Czy Ostrów Wlkp. w diecezji poznańskiej? IP: *.dip.t-dialin.net 04.01.03, 22:14
              Czytajcie lepiej Biblie,a nie kloccie sie .W pierwszym liscie do Tymoteusza
              rozdz.4 wers.1-7 mozecie sprawdzic czy katolicka nauka jest prawdziwa.
              A jezeli wierzycie w Papieza a nie w Boga ,to jest mi przykro,Jezusowi tez.
    • Gość: ałareipaN Protestować się Wam zachciało ostrowskie owieczki IP: 195.117.95.* 12.12.03, 21:20
      Nie będzie odpustu dla Ostrowiaków jak się nie uspokoicie. Gorzej będziecie
      potępieni.
    • gregry Re: Czy Ostrów Wlkp. w diecezji poznańskiej? 12.12.03, 21:34
      ciekawe pytanie
      • Gość: Antygregry Popatrzcie na gregry.w.interia.pl. Ta banda pro IP: 195.117.95.* 13.12.03, 20:06
        pagandzistów obcych naszemu narodowi niedługo przypisze Ostrów do Sląska a nie
        do Wielkopolski. Najlepiej wymazaliby Ostrów z map i atlasów.
        • Gość: progregry Myślę że to dobry pomysł IP: *.compower.pl 14.12.03, 21:37
          Będzie się nazywać ostrów śląski, a okoliczne krainy geograficzne przemianujemy
          na śląskie

good idea! ktoza? kekoza?
          • Gość: Ostroski Hanys Pieronie ostrowski IP: 195.117.95.* 14.12.03, 22:21
            Kajś ty doszoł do tego. Pewno jakeś był w atryju a na bifyju stoła szklonka
            tyju. A gruba gdzie bydzie. Kurna wungiel z ta gruba to bydzie mioł.
          • Gość: Ostroski Hanys Pieronie ostrowski IP: 195.117.95.* 14.12.03, 22:21
            • Gość: progregry Re: Pieronie ostrowski IP: *.compower.pl 15.12.03, 00:31
              kiepski ze mnie Ślązak. Przetłumaczysz z Śląskiego na nasze?
              • Gość: Ostroski Hanys Re: Pieronie ostrowski IP: 195.117.95.* 15.12.03, 22:27

Wolne tłumaczenie Kiedy doszedłeś do tego. Pewnie jak byłeś w przedpokoju a na
                komodzie stała szklanka herbaty. A gdzie będzie kopalnia? Kurde węgiel z tej
                kopalni to będzie pewno sam miał.

Ten mój śląski też trochę koślawy bo niestety ja tam byłem tylko gościem przez
                jakiś czas. Szczerze to już jakoś po "ichniemu" mówiłem kiedyś. Przepraszam za
                żart, ale lubię ludzi którzy są na nie otwarci.
                Pozdrawiam.
                • Gość: progregry Re: Pieronie ostrowski IP: *.compower.pl 16.12.03, 10:47
                  Dzięki za przetłumaczenie. Pewnie że jestem na nie otwarty. Bo co innego z
                  wesołych rzeczy nam dziś pozostaje...

Pozdrawiam
              • Gość: Ostroski Hanys Re: Pieronie ostrowski IP: 195.117.95.* 15.12.03, 22:27

Wolne tłumaczenie Kiedy doszedłeś do tego. Pewnie jak byłeś w przedpokoju a na
                komodzie stała szklanka herbaty. A gdzie będzie kopalnia? Kurde węgiel z tej
                kopalni to będzie pewno sam miał.

Ten mój śląski też trochę koślawy bo niestety ja tam byłem tylko gościem przez
                jakiś czas. Szczerze to już jakoś po "ichniemu" mówiłem kiedyś. Przepraszam za
                żart, ale lubię ludzi którzy są na nie otwarci.
                Pozdrawiam.
          • zupan Re: Myślę że to dobry pomysł 08.03.04, 21:28

Wszystko moge "scierpiec" , ale zeby Ostrow przylaczono do ....jak mu tam
            hanysowa , to "niescierpie".
            Jak sie nie uspokoicie ,to bede was straszyl Beneszem ....won za Odre !
    • Gość: S. Re: Czy Ostrów Wlkp. w diecezji poznańskiej? IP: *.kalisz.dialup.inetia.pl 26.12.03, 22:03
      Mam nadzieję,że tak jak dożyłem końca niesławnej pamięci "województwa
      kaliskiego",tak Bozia da dożyć jeszcze powrotu Ostrowa na swoje miejsce to jest
      di diecezji poznańskiej.Jest straszliwą ironią losu,że wtedy kiedy pozbyliśmy
      się tego kaliskiego paskudztwa Kościół,który od wieków był strażnikiem tradycji
      zafundował nam coś takiego.Przecież nawet granice diecezji i województwa się
      pokrywają.Ten sposób myślenia u niektórych hierarchów Koścoiła wynika
      prawdopodobnie z posoborowych zapędów do modernizmu.Ostatnio przerabiamy to na
      przykładzie łaskawego pozwolenia nam na zżeranie mięsa w Wigilię.Na które nikt
      nie czekał.Czy następna będzie komunia św.do rączki?
      • Gość: K.J. Re: Czy Ostrów Wlkp. w diecezji poznańskiej? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.01.04, 17:38
        Jestem za przyłączeniem Ostrowa do diecezji poznańskiej. Ta dzisiejsza diecezja
        obejmująca Ostrów to przecież nawiązanie do gierkowskiej tradycji tzw.
        województwa kaliskiego.
        • kalisz2004 Czy Ostrów Wlkp. w diecezji poznańskiej? 25.01.04, 18:40

> obejmująca Ostrów to przecież nawiązanie do gierkowskiej tradycji tzw.
          > województwa kaliskiego.

Tak pamiętam jak Tow. Edward Gierek był na audiencji u Jego Eminencji Biskupa
          Stanisława Napierały i otrzymał za talon na Fiata 126 (malucha) odpust zupełny
          oraz obietnicę, że przynależność Ostrowa Wlkp. do diecezji kaliskiej stanie się
          taką nową polską tradycją.
    • gioele Re: Czy Ostrów Wlkp. w diecezji poznańskiej? 15.02.04, 22:08

Nie wiem co jest lepsze ,czy Kalisz czy Poznan , jednak ten "synek" S.R.
      z zagranicy ma racje .Przeczytalem listy apostolskie i musze stwierdzic
      ma "synek" racje .
      Byloby dobrze , aby powrocono do korzeni czyli Biblii .

A co do tow. E.Gierka , chyba mu odpuscil biskup , bo nikt sie juz jego
      nie czepia .
      • Gość: oleander Re: Czy Ostrów Wlkp. w diecezji poznańskiej? IP: *.promax.media.pl 16.02.04, 18:18

tak to jest jak sa tworzone takie smieszne diecezje typu kaliskiego.....
        a tu chodza sluchy ze ma powstac jeszcze diecezja piotrkowska (sic.) oraz
        swidnicka..:))))
        • gregry Re: Czy Ostrów Wlkp. w diecezji poznańskiej? 09.03.04, 18:35
          No a jak Wam się teraz podoba rozwinięty podział?
    • Gość: motylek Jako komentarz IP: *.zapis.net.pl 09.03.04, 22:45
      Jako komentarz do tego tematu polecam stronę:
      members.lycos.co.uk/kruli/motylek.swf
      • Gość: motylek 2 Re: Jako komentarz IP: 193.243.146.* 10.03.04, 01:36
        forum.o2.pl/forum.php?id_f=50&start=120&nag=1
        ten adres też jest dobry
    • kaliszanin2 A co z ostrowską konkatedrą? 10.03.04, 12:57
      W ścisłym związku z powstaniem w 1992r. diecezji kaliskiej kościół farny w
      Ostrowie został wyniesiony do godności konkatedry, a biskup powołał kapitułę
      konkatedralną. Czy gdyby Ostrów był w diecezji poznańskiej to ktoś zawracałby
      sobie tym głowę? Chyba nie chodzi Ci o to, żeby Ostrów coś osiągnął, tylko żeby
      tym cholernym cebularzom zaszkodzić. Nie wiem czyś Ty Pawlak czy też Kargul,
      ale najwidoczniej znasz tylko jedną modlitwę: "I spraw, Panie Boże, żeby mojemu
      sąsiadowi krowa zdechła".
      • Gość: Kargul z Pawlakiem Re: A co z ostrowską konkatedrą? IP: 193.243.146.* 10.03.04, 22:12
        > Chyba nie chodzi Ci o to, żeby Ostrów coś osiągnął, tylko żęby
        > tym cholernym cebularzom zaszkodzić. Nie wiem czyś Ty Pawlak czy też Kargul,
        > ale najwidoczniej znasz tylko jedną modlitwę: "I spraw, Panie Boże, żeby
        > mojemu sąsiadowi krowa zdechła".
        >
        Ja bym dodał, że ten facet z wioski ostrowskiej przeżywa największe szczęście
        jak temu sąsiadowi z wioski kaliskiej stodoła płonie. To się nazywa
        dobrosąsiedzka współpraca i życzliwość.
        • kaliszanin2 A co z Tobą? 11.03.04, 08:42
          Czy życzliwość można sobie zaskarbić przez lekceważenie ("ostrowska wioska")?
          Normalni kaliszanie cenią osiągnięcia cywilizacyjne Ostrowa, tym bardziej, że
          to nie było miasto królewskie wspierane przez władze państwowe. Mimo to
          faktyczne miasto (w granicach administracyjnych + zurbanizowane przedmieścia)
          stanowi dzisiaj 75-80% Kalisza (też z przedmieściami).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka