anubis7 10.04.08, 11:04 witam,co powodują długi karmiczne w imionach?,oraz czy droga życia 7 może mieć 2szustki? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
velvety2 Re: długi karmiczne w imionach . 11.04.08, 23:29 Z Gladys Lobos (ale uprzedzam, ze jej oglad brzmi dosc dramatycznie) BRAK PEWNYCH WIBRACJI - LICZBY KARMICZNE Przeliczając litery na wartości liczbowe, zauważymy bez trudu, że o ile pewne liczby występują w nadmiarze, innych mamy bardzo malutko, a niektórych po prostu nie ma! I właśnie na ten fakt powinniśmy zwrócić baczną uwagę: których liczb, podstawionych pod litery, nam brakuje. W interpretacji ezoterycznej mamy do czynienia z liczbami karmicznymi, których brak miałby wypływać ze specyficznych doświadczeń z przeszłych wcieleń i nakładać na nas określone "lekcje" do przerobienia w obecnym wcieleniu. Jeśli nawet nie jesteśmy w pełni przekonani co do owej interpretacji, to w każdym razie powinniśmy się zmierzyć z wyzwaniem zawartym w braku tych a nie innych liczb w naszym Portrecie. 1.Brak ambicji, zapału, oryginalności. Niepewność siebie, łatwe uleganie cudzym wpływom. Skłonność do fatalizmu, nieumiejętność walki z przeciwnościami losu. Brak silnej woli i hartu ducha. Osoby te powinny pracować nad umocnieniem swego charakteru; zmuszać się do podejmowania samodzielnych decyzji, uwierzyć w siebie. 2. Brak taktu i dyplomacji. Egocentryzm, nieliczenie się z resztą świata. Chęć dominacji za wszelką cenę. Trudności we współżyciu z ludźmi, nieumiejętność pracy w zespole. Brak wyrozumiałości i tolerancji. Zbytnia nieśmiałość, mogąca powodować problemy w kontaktach z otoczeniem. Osoby te powinny rozwijać takie cechy, jak: cierpliwość, łagodność, szacunek dla innych, altruizm, a także otwartość i uprzejmość. 3. Uboga wyobraźnia, schematyczność, nieumiejętność twórczego myślenia. Kłopoty z wyrażaniem własnych uczuć. Liczne kompleksy i zahamowania. Nietowarzyskość, skłonność do mizantropii. Niecierpliwość i zbytnia impulsywność. Agresywność. Brak radości życia. Osoba smutna, ponura, zgaszona. Powinna spojrzeć na świat i ludzi z większym optymizmem. Bardzo dla niej będzie korzystne zajęcie się twórczością artystyczną, da jej to większą pewność siebie. 4. Lenistwo, niechęć do codziennej żmudnej pracy. Brak zdolności manualnych. Niezdolność do koncentracji, nieuporządkowanie. Niecierpliwość, niestałość, brak wewnętrznej dyscypliny, rozrzutność. Jednostka sfrustrowana i nadmiernie krytyczna. Oportunista. Powinna nauczyć się żyć w sposób bardziej uporządkowany, odpowiedzialny i racjonalny. Przyda jej się więcej cierpliwości i wytrwałości. 5. Skłonność do życia przeszłością. Apatia, obojętność wobec wszystkiego, co ją otacza. Niechęć do podejmowania jakiegokolwiek ryzyka, do zmian, a często również do płci przeciwnej. Brak witalności, ogólne zniechęcenie i zrezygnowanie. Charakter chwiejny, brak silnej woli. Mroczność duszy, nieumiejętność twórczego podejścia do świata. Osoba ta powinna dużo pracować, aby wyrobić w sobie umiejętność podejmowania ryzyka; nieustannie poszerzać horyzonty poprzez zawieranie nowych znajomości i podróże. Powinna dążyć do tego, aby stać się człowiekiem śmiałym, odważnym i wolnym. 6. Brak ideałów. Niezdecydowanie i egocentryzm. Nadmierne umiłowanie wygód, często kosztem innych. Obojętność na takie sprawy jak rodzina i dom. Uciekanie od wszelkiej odpowiedzialności. Chłód emocjonalny. Osoba ta powinna otworzyć się na innych, zwłaszcza na najbliższych. Powinna też wykazać więcej aktywności i zaradności życiowej, a swym bliźnim okazać więcej serca i zrozumienia. Tylko w ten sposób osiągnie wewnętrzną równowagę, szczęście. 7. Jednostki zimne i egoistyczne, zahamowane pod względem emocjonalnym. Nie przejmują się sprawami ducha i intelektu; nie obchodzą ich wartości wyższe ani religia. Nieumiejętność korzystania z własnej bogatej intuicji i zdolności do analizy rzeczywistości. Snobizm i karierowiczostwo, szukanie towarzystwa osób ważnych i wpływowych. Zbytnie przywiązywanie wagi do pieniądza, luksusu i pozycji społecznej. Osobie tej zaleca się odejście od spraw li tylko materialnych i spojrzenie na świat w kategoriach duchowych i intelektualnych (pracę nad doskonaleniem własnego ducha i umysłu). Powinna wykazać więcej ludzkiego ciepła, wielkoduszności i zrozumienia dla innych. 8. Ciasne horyzonty umysłowe. Kapryśność, brak zdrowego rozsądku. Lekkomyślność w sprawach finansowych. Osoba ta żyje wyłącznie dla pieniędzy, a jednocześnie jest wyjątkowo rozrzutna i nieodpowiedzialna. Wewnętrzne sprzeczności; lęki i wahania hamujące jej rozwój duchowy. Nieuporządkowanie i nierozwaga W interesach. Osoba ta powinna walczyć ze swymi wadami i pozwolić, aby do głosu doszły jej liczne zalety, takie jak: umiejętność kierowania dużymi zespołami, jasność umysłu i "nos" do interesów. 9. Ciasnota umysłowa, małostkowość, chłód i obojętność na sprawy bliźnich. Egoizm, brak wyższych uczuć. Nietolerancja, krytycyzm, nadmierne wymagania wobec innych, nic im nie dając w zamian. Samotność będąca wynikiem egoizmu. Powinny nauczyć się wyrozumiałości, wielkoduszności i altruizmu. Wyrażając miłość, współczucie i zrozumienie, mogą wzbogacić swoje życie. Straszne, prawda? Odpowiedz Link
metaphysics Re: długi karmiczne w imionach . 12.04.08, 14:26 w moim portrecie brakuje 6 (wlasciwe w portrecie kazdej osoby, w ktorej imionach i nazwisku/ach nie ma litery F, O i/lub X biorac do przeliczen alfabet łaciński, bo w vedyjskim czy hebrajskim litery, ktore maja wibracje 6 to U, V, W, X). Jeśli do przeliczeń wykorzystuję system hebrajski i vedyjski 6 już się pojawia. W moim przypadku, jak również w przypadku wielu osób, dla których robiłam porterty numerologiczne przy wykorzystaniu systemu łacinskiego, brak 6, związany z tym dług karmiczny i w konsekwencji charakterystyka długu nie pasuje w zaden sposób do osobowości i charakteru tych osób. Częsc z tych osób wrecz przeciwnie jest bardzo prorodzinna i odpowiedzialna. Natomiast przy wykorzystaniu pozostałych systemów 6 sie pojawiala. Dlatego tez w celu wiekszej precyzji dobrze jest dokonac przeliczen wg wszystkich systemow, porownac wyniki i wyciagnac wlasciwe wnioski. Odpowiedz Link
velvety2 Re: długi karmiczne w imionach . 12.04.08, 15:57 metaphysics Bardzo, ale to BARDZO cenna jest ta Twoja uwaga. Niemniej jeszcze zanim ja wyrazilas, pomyslalam sobie, ze moze wystarczy nie patrzec na liczby od razu tak kassandrycznie, ani tak doslownie. Moze bardziej jako tendencje, zwrocenie szczegolnej uwagi na te czy inna sfere, w sensie, ze np. bedzie wymagala od nas wzmozonego wysilku. Powiem szczerze, ze generalnie bardzo mnie razi kategorycznosc pewnych sadow. Np. co do numerologii czy astrologii partnerskiej, ze temu z ta to sie nie uda (zreszta co numerolog i co astrolog to sprzeczne opinie). Jestem pod glebokim wrazeniem taktu z jakim do tych spraw podchodzi enneagram. On rozpatruje zwiazki pod katem pozytywu i negatywu, czyli dokladnie tak, jak powinny byc rozpatrywane, gdyz w kazdej absolutnie relacji daje sie wychwycic obie strony medalu. Po mojemu uczciwym byloby wlasnie tak podchodzic do sprawy - zwracajac uwage zarowno na szanse jak i zagrozenia. Pomijam tu oczywiscie szalenie wazny (a bodaj najwazniejszy) fakt, ze nikt nie jest ani czysta liczba, ani czystym znakiem zodiaku, wiec porownywanie jedynie dwoch kategorii, zeby prorokowac czyjas przyszlosc wydaje mi sie wielkim naduzyciem. Troszke zboczylam z tematu, za co przepraszam glownie anubis. Odpowiedz Link
amatemi Re: długi karmiczne w imionach . 12.04.08, 17:12 metaphysics, czy obliczalas dla tych osob sily liczb? Czasem jest tak (a nawet czesto) ze przy braku jakiejs wibracji jest ona bardzo silna w portrecie. Co moze oznaczac, ze ta energia jest czlowiekowi "dana", jednakze aby sie dostac do swoich pokladow musi on naprawde tego chciec i troche popracowac. Moze oznaczac tez cos zupelnie innego)) Odpowiedz Link
velvety2 Re: długi karmiczne w imionach . 12.04.08, 19:11 amatemi, czy moglabys rozwinac temat tak bardziej, "jak chlop krowie na miedzy" lub podac linka, gdzie mozna poczytac cos wiecej na ten temat? Czy np. brak 6 w dacie i w liczbie imiennej, ale pojawienie sie jej w jednym ze szczytow wystarczy, zeby nie uznawac jej za dlug? Odpowiedz Link
amatemi Re: długi karmiczne w imionach . 13.04.08, 20:18 ja bym tego w ogole nie nazywala dlugiem. Sila danej liczby jest znajdowana w kazdym systemie inaczej. Aby stwierdzic, czy ktos ma dany potencjal w duzej ilosci, to nalezaloby zwrocic uwage na caly portret, w niektorych systemach glownie na energie plynaca z imion i nazwiska (jak wiemy imiona i nazwisko przedstawiaja nasz potencjal). Data urodzenia przedstawia droge (wraz z jej etapami: punkty zwrotne i wyzwania), po ktorej idziemy wykorzystujac (badz nie) nasze dary. Czasem mamy taka wlasnie silna energie, ktorej nie potrafimy uruchomic. I jesli jest to przypadek, o ktorym pisalam w poprzednim liscie, to aby wyzwolic swoje umiejetnosci musimy przekroczyc bariere, sciane, ktorą stworzylismy i ktora blokuje nasza ekspresję. Jesli zakladamy, ze zyjemy wielokrotnie i ze kazdy nasz czyn, kazda nasz mysl, z jakiegokolwiek wcielenia ma wplyw na to kim jestesmy obecnie,to mozna taka blokade uwazac za cos w rodzaju obciazenia karmicznego (moze dlatego tak czesto pojawia sie sformulowanie: dlug karmiczny). Moze podam na jakims przykladzie wcieleniowym Kobieta uzdrowiciel pomagająca wielu osobom poprzez uzdrawianie duchowe w pewnym momencie jest krzywdzona przez osoby, ktorym pomagala (np. palą jej dom, morduja rodzine, bo uwazaja ze jest czarownica). W tak wielkim bolu zamyka sie z wlasnej woli na swobodny przeplyw energii uzdrawiajacej, uwazajac, ze jest to cos, co powoduje jedynie cierpienie w jej zyciu. Nastepnie odradza sie w innych warunkach, ale z pamiecia komorkowa wszystkiego, czego kiedykolwiek doznala. Uzdrawianie duchowe jest tym, co sprawialo jej ogromna radosc, co dawalo jej spelnienie, bo czula polaczenie ze zrodlem. Zatem podswiadomie dazy do przypomnienia sobie wiedzy, ale blokada, jaka postawila uniemozliwia jej swobodne korzystanie z rozwinietego daru. Aby przelamac blokade, musi wybaczyc i zaufac(a ze wzgledu na swe doswiadczeniajest bardzo nieufna). To jest opis silnej energii 7 z nieobecnoscia tej liczby w imionach i nazwisku. Oczywiscie jest to sytuacja calkowicie wymyslona i byc moze zupelnie nietrafiona. Jest to rowniez jedna z wielu interpretacji braku energii w imionach i nazwisku przy duzej jej sile w portrecie numerologicznym. Odpowiedz Link
velvety2 Re: długi karmiczne w imionach . 13.04.08, 20:52 amatemi, no genialne jest to Twoje wytlumaczenie - jestem pod wrazeniem. Ujelas w slowa to co czulam gdzies intuicyjnie, a czego nie umialabym tak pieknie i jasno opisac. Wspanialy post! Ale abstrahujac - co faktycznie uznawac za dlug - wibracje, ktorej nie ma ani w dacie, ani w drodze zycia, ani w imionach i nazwiskach? Odpowiedz Link
janus50 Re: długi karmiczne w imionach . 13.04.08, 00:13 Witajcie Myślę, ze nie należy aż tak bardzo demonizować braków karmicznych wynikających z wibracji własnych. Oczywiście braki mają swój wpływ i to znaczny, mogą być przyczyną rozmaitych problemów z którymi musimy się borykać, jednak wibracje własne, w odróżnieniu od daty urodzenia, mają charakter płynny. Zmieniają się w wyniku bierzmowania, związku małżeńskiego, czy chociażby zmiany numerologicznej. Tak więc są stosunkowo łatwe do korekty. Bardziej krytyczne sa liczby karmiczne wynikające z daty urodzenia, bo daty urodzenia nikt i nic nam zmienić nie może. Jest zapisem trwałym, niezmiennym i oddziaływającym na nas przez całe życie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
julietta253 Re: długi karmiczne w imionach . 13.04.08, 21:21 Znam osobę, która w swojej dacie urodzenia oraz w imieniu i nazwisku nie ma żadnej 4, mimo to jest osobą bardzo pracowitą i zorganizowaną. Ja jako mocno zaznaczona 4 z drogi życia, dnia urodzenia i wibracji imion, nawet jej tego zazdroszczę. Czy to znaczy, że ta osoba w poprzednich wcieleniach wypracowała sobie taką siłę i determinację do działania, że nie potrzebuje już pomocy tych liczb?? Odpowiedz Link
velvety2 Re: długi karmiczne w imionach . 13.04.08, 22:59 juletto, czy w drodze zycia tez nie ma tej 4? Calkiem nigdzie nigdzie? Ja nie mam 4 w liczbie imiennej, ale mam z miesiaca urodzenia. I odczuwam jej brak, niemniej moze on miec swoje podloze nie w dlugu jako takim, a w mojej wscieklej piatkowosci. Z ktora, nota bene, nie wiem czy mam cos robic, czy nie... Odpowiedz Link
amatemi Re: długi karmiczne w imionach . 14.04.08, 07:38 Jeśli brak jest energii 4, to znaczy ze jej brak)) Aby sprawdzic, czy ta energia jest wypracowana, nalezaloby zwrocic uwage m. in. na sile tej liczby. Czy nie ma ona 4 w calym portrecie (suma samoglosek, spolglosek itd.)? Mozliwe ze jej liczba duszy (pragnienia duszy) jest wyrazana poprzez tę energię. Jest pewnie jeszcze wiele mozliwosci wyjasnienia tego faktu))))) Odpowiedz Link
metaphysics Re: długi karmiczne w imionach . 14.04.08, 08:54 zgadzam sie oczywiscie z amatemi, "braków karmicznych" nalezy szukac w calym portrecie, byc moze sie pojawia - najczesciej tak w zaleznosci od miejsca moga rozjasnic co nie co sytuacje Odpowiedz Link
julietta253 Re: długi karmiczne w imionach . 14.04.08, 11:26 Nie ma 4 ani w cyklach, ani szczytach, w imionach i nazwisku też brak 4, a wibracje własne to 3-7-1, natomiast ma przezwisko, które daje sumę 4, jednak w żadnej z pojedynczych liter nie ma 4. Totalny brak 4 w portrecie. Odpowiedz Link
julietta253 Re: długi karmiczne w imionach . 14.04.08, 12:06 Znalazłam 4 w sumie spółgłosek w nazwisku ale nie wiem czy ma się to jakoś do reszty. Znalazłam taki opis jeśli chodzi o brak 4: Niedobór „4” często prowadzi nasze losy tak, że zmusza nas w efekcie do założenia własnej działalności, lub co najmniej pracy wymagającej zarządzania większą liczbą osób lub organizacją. W ten sposób mamy udowodnić, że potrafimy podejmować własny trud, organizować pracę własną i innych bez nadużyć i osiągać założone cele. Należy poważnie podejść w swoim życiu do planowania i układania spraw. Należy wybrać w pracy, jedną bądź dwie najważniejsze sprawy i poświęcić im pełną uwagę. Nie można robić wszystkiego naraz i tylko snuć tysiące planów, żyć marzeniami. Trzeba zaplanować konkretne działania i podjąć ich realizację! Lekcja „4” jest ogromną pomocą, w obecnym wcieleniu, dla osób które mają jakiś „pomysł na własne życie”- wiedzą co chcą robić i dokąd zmierzać! Uczy ona nas jednak, że nie mamy ani przez chwilę myśleć o porzuceniu pracy i życiu z „dnia na dzień". Odpowiedz Link
amatemi Re: długi karmiczne w imionach . 18.04.08, 22:11 tak to wlasnie podobno dziala. Z Twojego poprzedniego maila wywnioskowalam ( moze zbyt pochopnie) ze chodzi o osobe, ktora od zawsze byla sumienna itd. Niedobor 4 bedzie sie objawial zmuszeniem tej osoby do wytresowania siebie w obszarze samodyscypliny (m.in.). Odbywa sie to jednak najczesciej nie bez oporu i cierpienia. Odpowiedz Link
julietta253 Re: długi karmiczne w imionach . 19.04.08, 19:43 Nie wiem czy ta osoba była od zawsze sumienna bo znam ją dopiero 2 i pół roku. Jest 3 z drogi życia, ale życie ciągle wymuszało na niej ciężką pracę i od najmłodszych lat uczyło samodzielności. W tym wszystkim zawsze potrafiła znaleźć czas na pracę i na zabawę. Ponadto ma brak 3 w wibracjach własnych. Ogólnie portret wydał mi się bardzo ciekawy. Jako trójka mogłaby być osobą raczej próżną, a czasem ujawnia się w niej wręcz pracoholizm. Odpowiedz Link
velvety2 Re: długi karmiczne w imionach . 14.04.08, 20:15 amatemi, czy moglabys rozwinac watek sily liczb? Moze zle sie wyrazilam, ze mi brak - na pewno mi malo. Odpowiedz Link
amatemi Re: długi karmiczne w imionach . 18.04.08, 22:06 z sila liczb jest tak jak z sila planet. Jesli planeta znajduje sie w swoim znaku i w swoim domu to mowimy ze czuje sie tam swietnie, gdy znajduje sie w znaku przeciwnym to twierdzimy ze jest na wygnaniu, w energiach sobie przeciwnych, itd. Oczywiscie do obliczen sily liczb czy planet uwzglednia sie wiele czynnikow. W rezultacie otrzymujemy dodatkowe informacje (bardzo cenne). Na pewno brak jakiejs wibracji w imieniu i nazwisku nie mowi o tym, ze jej naprawde brak. Dosc czesto zdarza sie sytuacja, ze wibracja dana wystepuje a jej sila w portrecie wynosi 0 a nawet przyjmuje wartosci ujemne, co moze wlasnie oznaczac cos w rodzaju dlugu, aczkolwiek ja w kategoriach dlugów nigdy portretu nie rozpatruje. Dla mnie (mozliwe ze tylko dla mnie) ) jest to niepotrzebne straszenie ludzi. Moim zdaniem nie chodzi o dlugi lecz o doswiadczenia, ktore chcemy przejsc. Odpowiedz Link
anubis7 Re: długi karmiczne w imionach . 14.04.08, 12:19 a takie długi jak,13,14,19,i 26 jak się przejawiają?czytałem ze jak są w imieniu to to mają bardzo delikatne działanie,chyba że się powtażają. Odpowiedz Link
xallaya Re: długi karmiczne w imionach . 15.01.09, 15:57 jestem ciekawa o co chodzi z imieniem z bierzmowania; ..."gdzieś dzwoni, a nie wiadomo, w którym kościele".... . nigdzie nie zapisywali tego imienia, czary mary, coś było dawno temu, czar prysł i co? czy ktoś wie co się dzieje z imieniem z bierzmowania, czy jest gdzieś zapisywane w dokumentach kościelnych itp. ??? ja tylko pamiętam swoje, ale nie wiadomo mi nic o jego wartości utrwalonej. dzięki, xallaya Odpowiedz Link
janus50 Re: długi karmiczne w imionach . 24.01.09, 18:17 Witaj Imię z bierzmowania jest nam nadane w wyniku rytuału, który trwale zapisuje to imię w podświadomości, nie musi być więc gdzies zapisane. znak graficzny wyrażający taką czy inną literę nie ma siły twórczej, jest jedynie zapisem. Gdyby było odwrotnie, wszyscy ludzie w historii tego świata, których imion i nazwisk nie zapisano, nie istnieliby dla numerologii i pozbawieni byliby wibracji własnych - jest oczywiste, że tak nie jest. Na marginesie, imię z bierzmowania jest zapisane w rejestrach kościelnych oraz na świadectwie z bierzmowania. Pozdrawiam Odpowiedz Link