Dodaj do ulubionych

Czego brakuje wam na SK?

09.09.04, 15:58
Bo mnie sklepu slow food.
Są rózne spożywczaki
Obserwuj wątek
    • niech Re: Czego brakuje wam na SK? 09.09.04, 16:28
      Ale mamy niezle delikatesy - Mini Europa na Miedzynarodowej. Na nic wiecej bym
      nie liczyl - SK to raczej sypialnia a nie zaglebie handlowe.
    • kiki_de_montparnasse Re: Czego brakuje wam na SK? 09.09.04, 16:30
      Zgadzam się. Nie ma sklepu z naprawdę dobrym, "delikatesowym" jedzeniem.
      Brakuje mi też instytucji kulturalnych - marzy mi się kameralne, studyjne kino,
      może sala koncertowa. Chciałabym aby było dużo galerii i kawiarni - niby nie
      jest z tym źle, ale brakuje czegoś nowego. Byłoby fantastycznie gdyby na Kępę
      jeżdziło się na wernisaże, a Francuska była cała w kawiarnianych ogródkach...
      Rozmarzyłam się :-)
      • kiki_de_montparnasse Re: Czego brakuje wam na SK? 09.09.04, 16:34
        To zabawne, ale nigdy nie byłam w Mini Europie na Międzynarodowej, z tego
        wniosek, że muszę to zmienić. Wspomniałaś o Powiślu - często tam jeżdzicie? To
        w sumie nasi sąsiedzi - ja bardzo lubię tamtejsze okolice.
        • achzarit Re: Czego brakuje wam na SK? 09.09.04, 16:43
          No ja mam dziadka na Powiślu...w sumie często.

Na kino chyba nie ma miejsca, chyba że jakąś starą kotłownie ktoś zaadaptuje.

A w MiniEuropie nie ma ani porzadnego mięsa ani chleba.
          W tych kwestiach jedna pani na Niekłańskiej się sprawdza (ma sklep w tym
          budynku gdzie jest biuro Beverly Hills Video).

A kawiarni powoli przybywa... trzeba będzie ranking kulinarny SK zrobić...
          • niech Re: Czego brakuje wam na SK? 10.09.04, 17:23
            W sprawie miesa i chleba nie moge sie zgodzic. Wedliny sa rzeczywiscie ze
            sredniej polki ale cala siec ME slynie z niezlego surowego miesa. Wybor na
            Miedzynarodowej nie jest najwiekszy ale to naprawde jedno z lepszych miejsc na
            SK. Dostawcy chleba sie niestety zmieniaja ale czasem mozna tam trafic niezle
            rarytasy - np. oryginalny chleb wilenski.
            PS. Warto by na tym forum zrobic liste/renking sklepow. A takze knajp. Ja
            kiedys zrobilem taki spis na forum restauracje. Odnajde link i zobaczymy co sie
            przez dwa lata zmienilo. I podam wam link do moich wrazen z wizyty w Il
            Caminetto - to chyba obok wloskiego bistro na Francuskiej i wegierskiego na
            Zwyciezcow ostatnia otwarta knajpa na SK.
            • saska_kepa1 Re: Czego brakuje wam na SK? 11.09.04, 01:46
              Wedlug mnie pizza w Il Caminetto jest jedna z najlepszych w Warszawie. Makarony
              tez sa pyszne. Ten lokal wcale nie jest taki nowy, dziala juz kolo 2 lat.
              • niech Re: Czego brakuje wam na SK? 11.09.04, 12:53
                Podzielam opinie o Il Caminetto. Faktycznie lokal nie jest nowy ale wydaje mi
                sie ze to ostatnia nowa restauracje na SK. Przedtem otworzyl sie Istanbul na
                Paryskiej.
                A teraz linki do mocih tekstow o knajpach na SK:
                O ulicy Francuskiej (zeszloroczny, moze sie cos zmienilo):
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=287&w=4499971&a=4499971
                I o Caminetto:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=287&w=6824337&a=6824337
                • saska_kepa1 Re: Czego brakuje wam na SK? 12.09.04, 11:45
                  Istanbul tez polecam. Ostatnio bylem w Turcji i musze powiedziec, ze na Kepie
                  mozna zjesc tak samo dobrze jak tam, a nawet lepiej. W Turcji wiekszosc
                  restauracji (w kurortach) jest robina pod turystow i poziom nie zachwyca.
                • achzarit Re: Czego brakuje wam na SK? 14.09.04, 09:40
                  Co do Caminetto to cały czas mam miesznae uczucia
            • saska_kepa1 Re: Czego brakuje wam na SK? 16.09.04, 14:41
              Uwazam, ze sklepy na SK sa bardzo dobrze zaopatrzone. Mini Europa- duzy wybor
              artykolow delikatesowych, tylko ceby wysokie i oszukja. Star Market vel Select-
              sklep maly, ale wybor jest duzy. Albert- po prostu nie lubie, najgorsza obsluga
              jaka kiedykolwiek spotkalem. MarcPol- niskie ceny, mniej
              artykolow "luksusowych". Bazarek na Nieklanskiej- mieso, warzywa, owoce dobrej
              jakosci.
              • spaldi Re: Czego brakuje wam na SK? 16.09.04, 15:11
                Co do Alberta mam podobne uwagi. Obsluga jest wyjatkowo niemrawa,przez caly czas
                oszukuja,chociaz nie raz poprawialam kasierki,ze omylkowo wbily inna cene,one
                jednak zostaja przy swoim.
                I gdzie tu kupic cos do zjedzenia skoro do oblesnego Alberta mam najblizej...
                • achzarit Re: Czego brakuje wam na SK? 16.09.04, 15:41
                  Albert niestety rządzi obecnie.
                  Ale na Meksykańskiej jest sklep mięsny (w zasadzie choc inne rzeczy też ma)
                  prowadzony przez muzułmanina
                  • saska_kepa1 Re: Czego brakuje wam na SK? 16.09.04, 16:04
                    achzarit napisał:

> Ale na Meksykańskiej jest sklep mięsny (w zasadzie choc inne rzeczy też ma)
                    > prowadzony przez muzułmanina
                    • spaldi Re: Czego brakuje wam na SK? 16.09.04, 16:41
                      To ciekawe, bo do tej pory nie wiedzialam,ze na Meksykanskiej jest jakis
                      miesny,chyba sie tam przejde.
                      A propos miesa, czy uwazacie ze mozna kupowac miesko na pobliskim bazarku, lubie
                      jagniecine, zawsze moge ja tam znalezc.
              • de_boer Re: Czego brakuje wam na SK? 30.11.04, 14:26
                Taaaak, pieczywo, wędliny i ciasta polecam z garmażerki na Niekłańskiej -
                drogie co prawda, jednak doskonałej jakości ;-)))
      • martinc Re: Czego brakuje wam na SK? 21.09.04, 12:52
        Zburzenie Sawy to był duuuuży błąd!!!! Saska Kępa jest wprost wymarzonym
        miejscem na małą salkę kinową "z odpowiednim anty-popcornowym repertuarem".
        Panie Gutek, może Pan...
        • moonnie Re: Czego brakuje wam na SK? 21.09.04, 16:37
          Masz racje, ze na Kepie brakuje kina studyjnego, ale gdyby nie wolny plac po
          Sawie, nie mieszkalabym tutaj:(
          Podobno niedaleko stad w okolicach dzialek maja wybudowac Carrefour, to chyba
          wiekszy blad niz usuniecie Sawy. Nie wiem jak pozostali, ale wydaje mi sie, ze
          wystarczajaco duzo mamy w Warszawie supermarketow, kolejny buduja na rondzie
          Babka, ma byc najwiekszy w Europie, cudo techniki!

• niech Re: Czego brakuje wam na SK? 21.09.04, 16:48
            Watpie by za Kaczora wybudowano w mniescie hipermarket - a pierwszy raz slysze
            o budowaniu czegos w okolicach dzialek. Same dzialki tez zostana jeszcze jakis
            czas nienaruszone - i to tez z przyczyny Kaczora. No i trasa 1000-lecia nas
            ominie - a wiec jak na razie nie ma strachu.
            • spaldi Re: Czego brakuje wam na SK? 21.09.04, 17:26
              Kaczor tez nie wieczny, zwlaszcza jak przegra proces:(
              • niech Re: Czego brakuje wam na SK? 21.09.04, 18:00
                Moze i przegra ale za kilka lat. Na razie mamy spokoj - sprawa trasy 1000-lecia
                zostala zatwierdzona a z dzialkami juz tak latwo nastepnym razem nie pojdzie.
    • ayinger super chleb!!! 16.09.04, 22:37
      w koncu znalazłem niezły chleb na saskiej, a musze przyznac, ze poszukiwania
      trwały długo - polecam więc chleb sprzedawany w ,,Izinku'' - obok stacji
      benzynowej na rogu ul.saskiej,
      zastanawiam sie skad ta nazwa - Iźinek, chyba kiedys o to zapytam...
      pozdrawiam wszystkich
      • tenere1 Re: super chleb!!! 07.10.04, 15:34
        Witam na forum po raz pierwszy:-)

Polecam pieczywo na rogu Paryskiej i Szczuczynskiej,
        niemal na przeciwko Alberta.

Pozdrawiam,
        • kiki_de_montparnasse Re: super chleb!!! 07.10.04, 15:51
          Witaj Tenere! I dzięki za radę :-)
    • izak10 Re: Czego brakuje wam na SK? 17.09.04, 11:43
      Jeśli chodzi o chleb, to jest dość duży wybór w blaszaku na rogu Saskiej i
      Zwycięzców. Jest tam przepyszny chleb staropolski na zakwasie, pieczony na
      liściach chrzanu. I sporo tzw. galanterii, tj. różnej maści bułeczek pszennych,
      żytnich, z ziarnami, cebulowych itd. Polecam.
      Niestety jest też dość poważny problem dla ludzi pracujących.
      Ten super wybór jest tylko z samego rana, po pracy pozostaje to, co jest
      wszędzie.
    • kondzik12 Re: Czego brakuje wam na SK? 22.09.04, 10:34
      Moje wymagania sa na razie niewielkie... chcialbym zeby chodniki wzdluz
      francuskiej, (badz co badz glownej ulicy SK) zostaly na nowo polozone.

Plyty sie oczywiscie chybocza... podczas deszczu woda wlewa sie pod chodnik. Nie
      daj boze wtedy stanac na cos takiego, bo musowo trzeba potem wracac do domu i
      sie przebierac... .

Moze wysle jakies pismo do administracji w tej sprawie...
      • nickoverride Re: Czego brakuje wam na SK? 13.10.04, 14:23
        Osobiscie brakuje mi jakiegos punktu z jedzeniem (na cieplo)otwartym 24 H
        • kinsky6 Re: Czego brakuje wam na SK? 13.10.04, 22:01
          Osobiscie czesto korzystam z tego typu przybytków, lecz przy istnieniu takowych
          trzeba sie niestety pogodzić ze stałą obecnościa w ich pobliżu
          obecnościa "sportowców" oraz innej maści meneli...
          Na szczęscie niedaleko na druga strone wisły.
          BTW, zastanawiałem się już dlaczego najlepszy w Warszawie "Turek" działa tylko
          do ca. 18-tej (być może to jest właśnie źródło jego sukcesu).
          • dwato Re: Czego brakuje wam na SK? 14.10.04, 10:49
            turek działa dokąd mu się pyszne mięsko nie skończy przy dużym ruchu to nawet o
            5 można się odbić od okienka a szkoooda bardzo. !!
            a co do kina to przypominam bo pewnie nikt nie pamięta ( zwłaszcza urzędnicy
            którzy powinni tego dopilnować ) że jednym z warunków wybużenia sawy i
            postawienia tam blokiszcza było otworzenie w podziemiach kameralnej sali
            kinowej na ok 200 miejsc ! blok stoi już kilka lat a kina nie ma jak zwykle w
            tym kraju
            • piotrek246 Re: Czego brakuje wam na SK? 20.10.04, 23:48
              dwato napisał:

> turek działa dokąd mu się pyszne mięsko nie skończy przy dużym ruchu to nawet
              o
              >
              > 5 można się odbić od okienka a szkoooda bardzo. !!
              > a co do kina to przypominam bo pewnie nikt nie pamięta ( zwłaszcza urzędnicy
              > którzy powinni tego dopilnować ) że jednym z warunków wybużenia sawy i
              > postawienia tam blokiszcza było otworzenie w podziemiach kameralnej sali
              > kinowej na ok 200 miejsc ! blok stoi już kilka lat a kina nie ma jak zwykle w
              > tym kraju

Dokładnie dwato!!! Taka była pieprzona umowa. A teraz stoi tam obleśny kolos
              psujący wrażenia estetyczne zabudowy i mieszkają w nim pieprzone snoby, które
              myślą, że są wielkimi mieszkańcami Saskiej Kępy!!! Jeden taki jest nawet tak
              beszczelny, że wypowiada się na tym forum. A żeby nazywać się mieszkańcem SK to
              trzeba się tu urodzić!!! A swoją drogą SK schodzi na psy - gdzie jest ta stara
              oaza spokoju - teraz wszystkie uliczki porobione są na jednokierunkowe aby
              pieprzone snoby i inni francuzi mogli wygodnie podwozić dupy dzieci do szkoły
              francuskiej Esapacami i innymi Scenicami...Na francuskiej pełno dresiarstwa i
              innej chołoty z grochowa która niewiadomo czemu akurat tędy musi łazić...Czego
              oni tu szukają.....
              • achzarit Re: Czego brakuje wam na SK? 21.10.04, 11:05
                piotrek246 napisał:
                A teraz stoi tam obleśny kolos psujący wrażenia estetyczne zabudowy i mieszkają
                > w nim pieprzone snoby, które myślą, że są wielkimi mieszkańcami Saskiej
                > Kępy!!! Jeden taki jest nawet tak beszczelny, że wypowiada się na tym forum.
                > A żeby nazywać się mieszkańcem SK to trzeba się tu urodzić!!!

Chyba deko przesadzasz. To nie wina mieszkańców że ich stać na nowe mieszkanie,
                choćby w niezbyt pasującym budynku
                • piotrek246 Re: Czego brakuje wam na SK? 24.10.04, 21:22
                  Ha ha ha:) ALe się ubawiłem...człowieku to gdzie Ty żyjesz?? Naoglądałeś się
                  telewizji i myślisz że dealer to dresiarz i może jeszcze nosi " skórzaną kurtkę
                  pękawkę" :):) I stoi na ulicy i czeka na młodzież:):) No i pierwszą " działkę "
                  dostajesz za darmo. Ty chyba mylisz pojęcia. Dealera to Ty na oczy nie
                  widziałeś - sorry - widziałeś nie raz ale nie wiedziałeś że to dealer....A
                  dresiarze to wieśniaki które przyłaża tu w drodze do domu na Grochów ze
                  stadionu bądz z centrum żeby zjeść pizze w Renesansie a ci "bogatsi" kebaba u
                  turka i może kogoś okraśc przy okazji....
                  • kiki_de_montparnasse Re: Czego brakuje wam na SK? 24.10.04, 21:34
                    Tu wyjątkowo muszę się zgodzić - niestety Stadion jest wylęgarnią takich
                    osobników :-( Ciekawe jak długo będzie to jeszcze trwało. Teraz przy okazji
                    projektu Stadionu Narodowego (nowego dla Legii) pojawił się pomysł - by nie
                    budowac nowego, a zagospodarować ten już istniejący - Dziesięciolecia. Niestety
                    Kaczyński i Borowski sa kontra i tu chcą zrobić stadion lekkoatletyczny. Pomysł
                    dobry, ale czy go zrealizują... Taki obiekt sportowy raczej na siebie nie zarobi.
                    • kiki_de_montparnasse Re: Czego brakuje wam na SK? 24.10.04, 21:40
                      Zabawne, że się spieracie, bo akurat w kwestii spadku po PRL w pełni się ze soba
                      zgadzacie... Tyle, że zawsze ten drugi jest tym "obcym ciałem" ;-) Cieszę się z
                      tego, że SK ma znów szanse być okolica ekskluzywna. To daje szanse na pozbycie
                      sie meneli, przypływ pieniedzy na modernizacje etc. Tylko na Boga! Dlaczego
                      budują takie kolosy??? Odpowiedź jest naturalnie oczywista - im więcej mieszkań
                      tym wiecej pieniędzy. Tyle, że od tego plan zagospodarowania dzielnicy żeby z
                      chciwością walczyć. Ale niestety nie na naszej szerokości geograficznej...
                    • piotrek246 Re: Czego brakuje wam na SK? 25.10.04, 19:11
                      Zgodze się z Tobą natomiast projekt przerobienia Stadionu Xlecia na stadion dla
                      legii to nie jest dobry pomysł i w tym akurat popieram tego głupka
                      Kaczyńskiego. Wyobrażasz sobie co by się działo po meczu na Saskiej Kepie??
                      Strach by było z domu wyjśc a Kępa przerodziła by się w ruine po dwóch latach
                      meczyków tej dziczy!!! Te sqrwysyny powinny "grać" poza granicami miasta i bez
                      angażoania sił policyjnych z pieniędzy podatników. Niech się nawzajem
                      pozabijają poza miastem "kibice" wielcy!!! Ale stadion lekkolatletyczny to już
                      pomysł ok bo w tym sporcie chociaż więcej kultury....
                      • tapeta Re: Czego brakuje wam na SK? 11.03.05, 17:23
                        pozwole sobie niezgodzić się do końca z przedmówcą. Fakt że sam stadion jest
                        głośny ale mieszkając przez ostatnie kilka lat na Powiślu na trasie przemarszu
                        kiboli mogę zaświadczyć że Policja całkiem nieźle sobie razi z konwojowaniem
                        tej gawiedzi. Poza tym mecze odbywają się raz na miesiąc. W porywach raz na
                        tydzień. Zapewniam cię że średnio w ciągu tygodnia byłoby duuużo czyściej i
                        spokojniej. A napewno w week-endy.
              • tenere1 Re: Czego brakuje wam na SK? 22.10.04, 09:06
                Witam,

> A teraz stoi tam obleśny kolos
                > psujący wrażenia estetyczne zabudowy

To kwestia gustu. Mnie on nie przeszkadza i wole te zabudowe
                od oblesniego parkingu samochodowego.
                Stan na przejsciu dla pieszych od strony Saskiej i spojrz
                na "plac". Teraz w oczy kole stara zabudowa, a szczegolnie
                "graficiarstwo" na zachodniej scianie.

> i mieszkają w nim pieprzone snoby

Jakies kompleksy?

> A żeby nazywać się mieszkańcem SK to
                > trzeba się tu urodzić!!!

:-)))) Tylko tyle?

> A swoją drogą SK schodzi na psy - gdzie jest ta stara
                > oaza spokoju - teraz wszystkie uliczki porobione są na jednokierunkowe

Gdyby nie te jednokierunkowe uliczki, to poruszanie sie autem wogole ni ebyloby
                mozliwe.

> aby
                > pieprzone snoby i inni francuzi mogli wygodnie podwozić dupy dzieci do szkoły
                > francuskiej Esapacami i innymi Scenicami...

Bez komentarza..... .

M.
                • piotrek246 Re: Czego brakuje wam na SK? 25.10.04, 19:14
                  tenere1 napisał:

> Witam,
                  >
                  > > A teraz stoi tam obleśny kolos
                  > > psujący wrażenia estetyczne zabudowy
                  >
                  > To kwestia gustu. Mnie on nie przeszkadza i wole te zabudowe
                  > od oblesniego parkingu samochodowego.
                  > Stan na przejsciu dla pieszych od strony Saskiej i spojrz
                  > na "plac". Teraz w oczy kole stara zabudowa, a szczegolnie
                  > "graficiarstwo" na zachodniej scianie.
                  >
                  > > i mieszkają w nim pieprzone snoby
                  >
                  > Jakies kompleksy?
                  >
                  > > A żeby nazywać się mieszkańcem SK to
                  > > trzeba się tu urodzić!!!
                  >
                  > :-)))) Tylko tyle?
                  >
                  > > A swoją drogą SK schodzi na psy - gdzie jest ta stara
                  > > oaza spokoju - teraz wszystkie uliczki porobione są na jednokierunkowe
                  >
                  > Gdyby nie te jednokierunkowe uliczki, to poruszanie sie autem wogole ni
                  ebyloby
                  > mozliwe.
                  >
                  > > aby
                  > > pieprzone snoby i inni francuzi mogli wygodnie podwozić dupy dzieci do sz
                  > koły
                  > > francuskiej Esapacami i innymi Scenicami...
                  >
                  > Bez komentarza..... .
                  >
                  > M.

A gdyby nie Francuzi i inni to przejechałbyś dwukierunkową....widać nie
                  mieszkałeś tu wcześniej i nie wiesz jak było...
                  • kiki_de_montparnasse Re: Czego brakuje wam na SK? 25.10.04, 20:35
                    Mam taką nieśmiałą propozycję - zapomnijmy o tym temacie, ok?
                    pozdrawiam
                  • tenere1 Re: Czego brakuje wam na SK? 26.10.04, 11:30
                    Po pierwsze Francuzi to tylko odsetek aut
                    poruszajacych sie po uliczkach, pamietam czasy kiedy
                    na Walecznych stalo z 15 aut, na Wachockiej
                    gdzie mieszkam bylo ich chyba 5.
                    Teraz niemal kazdy auto posiada.
                    Faktem jest, ze stadion nie ulatwia sprawy, ale
                    zyjemy w miescie i z takimi niedogodnosciami trzeba sie
                    pogodzic albo wyprowadzic na wies.
              • spaldi Re: Czego brakuje wam na SK? 22.10.04, 13:58
                Radze nauczyc sie troche kultury, bo SK nie ma sie czyms szczycic, skoro ma
                takich "rdzennych" mieszkancow.
              • cpg Re: Czego brakuje wam na SK? 24.10.04, 21:06
                Sądząc z Twojego języka (kupa błędów ortograficznych i wulgaryzmy) jesteś
                mieszkańcem jednego z bloków z wielkiej płyty (a nie willi), a więc w większym
                stopniu obcym ciałem na Kepie, niż ci, którzy wybrali tą dzielnicę. Tekst na
                temat urodzenia na Kępie mnie rozbawił. W PRLu nikt (no prawie nikt) nie
                wybierał sobie miejsca zamieszkania. Władze nie lubiły mieszkańców Saskiej
                Kępy. Mam kalendarz Stolicy z 1966 roku. Napisano tam z dumą, że wreszcie w tej
                burżuazyjno-drobnomieszczańskiej dzielnicy powstaje pierwsze osiedle
                robotnicze. Potem powstało jeszcze kilka i to one, a nie nowe budynki, w
                których cena lokalu wyklucza przypadkowy element, zmieniły Kępę. Ich mieszkańcy
                (osiedli z wielkiej płyty) stanowią liczbową większość mieszkających na Kępie,
                ale trudno nazwać ich saskokępianinami, skoro mieli zmienić charakter tej
                dzielnicy na robotniczą. To samo dotyczy znacznej części lokatorów z
                kwaterunku. To się będzie zmieniać, szczególnie po wprowadzeniu katastru. I
                jeszcze jedno, jak Francuzi i "snoby" (jak rozumiem Ci, którym zazdrościsz) nie
                będą chcieli posyłąc dzieci do szkoły francuskiej, a ta zmieni lokalizację z
                powodu utraty resztek elitarnego charakteru dzielnicy, to będziesz szczęśliwy ?
                • kiki_de_montparnasse Re: Czego brakuje wam na SK? 24.10.04, 21:18
                  cpg - strzał w dziesiątkę :-))))
                  • piotrek246 Re: Czego brakuje wam na SK? 24.10.04, 21:36
                    kiki_de_montparnasse napisała:

> cpg - strzał w dziesiątkę :-))))

Widzę kiki_de_montparnasse, że trzymasz stronę cpg choć akurat pisząć o
                    pochodzeniu mieszkańców nie miałem na myśli Ciebie bo Ty uczciwie przyznajesz
                    się że mieszkasz tu od niedawna ale kochasz tą dzielnice i dlatego założyłaś to
                    forum.I takie podejście i postawienie sprawy szanuję natomiast denerwuje mnie
                    beszczelnośc niektórych którzy mieszkają tu od miesiąca a wymądzrzają się jakby
                    tu 50 lat mieszkali.

• kiki_de_montparnasse Re: Czego brakuje wam na SK? 24.10.04, 21:43
                      Stanęłam po stronie cpg, bo do tej pory Twoje posty były agresywne - teraz
                      zacząłeś pisać rozsądnie i dochodzę do wniosku, że nie ma żadnej "strony cpg"
                      czy kogolwiek innego. Wszystkim nam zalezy w gruncie rzeczy na tym samym i
                      ubolewamy nas podobnymi kwestiami. Różni nas (jak na razie) jedynie stosunke do
                      powstawania nowych osiedli i ich mieszkańców.
                      • piotrek246 Re: Czego brakuje wam na SK? 24.10.04, 22:13
                        kiki_de_montparnasse napisała:

> Stanęłam po stronie cpg, bo do tej pory Twoje posty były agresywne - teraz
                        > zacząłeś pisać rozsądnie i dochodzę do wniosku, że nie ma żadnej "strony cpg"
                        > czy kogolwiek innego. Wszystkim nam zalezy w gruncie rzeczy na tym samym i
                        > ubolewamy nas podobnymi kwestiami. Różni nas (jak na razie) jedynie stosunke
                        do
                        > powstawania nowych osiedli i ich mieszkańców.

Cieszy mnie to że nie ma żadnej strony i że tak patrzysz na sprawę.
                        Rzeczywiście różni nas stosunek do powstawania nowych bloków i do nowych
                        mieszkańców z tym tylko, że ja nie mam naprawdę żadnych "pretensji" do nowych
                        ludzi takich jak Ty, którzy stawiają sprawę wprost : "Jestem tu nowy ale lubię
                        tą dzielnicę i chcę się wypowiadać na tym forum ". Nie lubię natomiast ( i w
                        tym momencie miejsce na moją agresję:) ) ludzi którzy nie znająć spraw SK,
                        miszkających tu od niedawna, wymądrzają się i wypowiadają w sprawach o których
                        nie mają pojęcia i są zarozumiali. Co do innych nowych mieszkańców to jeżeli
                        są "normalni", nie są zarozumiali itp. to nie ma problemu. Pzdr
                • piotrek246 Re: Czego brakuje wam na SK? 24.10.04, 21:32
                  cpg napisał:

> Sądząc z Twojego języka (kupa błędów ortograficznych i wulgaryzmy) jesteś
                  > mieszkańcem jednego z bloków z wielkiej płyty (a nie willi), a więc w
                  większym
                  > stopniu obcym ciałem na Kepie, niż ci, którzy wybrali tą dzielnicę. Tekst na
                  > temat urodzenia na Kępie mnie rozbawił. W PRLu nikt (no prawie nikt) nie
                  > wybierał sobie miejsca zamieszkania. Władze nie lubiły mieszkańców Saskiej
                  > Kępy. Mam kalendarz Stolicy z 1966 roku. Napisano tam z dumą, że wreszcie w
                  tej
                  >
                  > burżuazyjno-drobnomieszczańskiej dzielnicy powstaje pierwsze osiedle
                  > robotnicze. Potem powstało jeszcze kilka i to one, a nie nowe budynki, w
                  > których cena lokalu wyklucza przypadkowy element, zmieniły Kępę. Ich
                  mieszkańcy
                  >
                  > (osiedli z wielkiej płyty) stanowią liczbową większość mieszkających na
                  Kępie,
                  > ale trudno nazwać ich saskokępianinami, skoro mieli zmienić charakter tej
                  > dzielnicy na robotniczą. To samo dotyczy znacznej części lokatorów z
                  > kwaterunku. To się będzie zmieniać, szczególnie po wprowadzeniu katastru. I
                  > jeszcze jedno, jak Francuzi i "snoby" (jak rozumiem Ci, którym zazdrościsz)
                  nie
                  >
                  > będą chcieli posyłąc dzieci do szkoły francuskiej, a ta zmieni lokalizację z
                  > powodu utraty resztek elitarnego charakteru dzielnicy, to będziesz
                  szczęśliwy ?
                  >

Tak będę bardzo zadowolony bo będe miał wreszcie cisze pod domem. A jeśli
                  Walecznych/Dąbrowiecka to dla ciebie część którą porównujesz z Międzynarodową
                  to gratuluje. A co do zazdrości mieszkańcom Sawa Park to w życiu bym się z
                  nikim nie zamienił za moją starą kamienicę z wysokimi pokojami, wejściem dla
                  służby i innymi ciekawymi opcjami. A co do kwaterunków i czasów PRL-u to
                  właśnie wtedy władze (aby rozwalić trochę strukturę "grożnej" inteligencji
                  zamieszkującej Saską Kępę) meldowały tu rodziny z Pragi i Annopola oraz inne
                  towarzycho. Stąd mam własnie w sowjej kamienicy sąsiadów meneli, którzy dostali
                  tu kwaterunek przed laty. I jak sądze ty własnie taki kwaterunek otrzymałeś
                  przed laty dlatego dzisiaj mieszkasz w "willi" ...
                  • cpg Re: Czego brakuje wam na SK? 25.10.04, 16:04
                    Nie lubię wycieczek osobistych, ale mnie wywołałeś do tablicy pisząc o
                    kwaterunku. Na Kępię mieszkam od 10 lat i tą dzielnicę wybrałem i tu kupiłem
                    mieszkanie. Nie jestem zatem mieszkańcem dzielnicy z przypadku (bo rodzice
                    dostali przydział etc.). Nie widze też powodu do jakiegokolwiek wartościowania
                    ludzi z tego powodu. Nikt nie ma wpływu na to gdzie się urodził, ale ma na to
                    gdzie chce mieszkać. Nie lubię przy tym agresji, nieuzasadnionego i
                    bezpodstawnego wywyższania się, wulgaryzmu i publicznego prezentowania
                    nieznajomości ortografii (i nie są to cechy "groźnej" inteligencji, z którą
                    walczyła komuna, lecz określają pozoiom kultury danej osoby). To forum założono
                    nie po to, by ludzie wzajemnie się obrażali, lecz z troski o dobro dzielnicy.
                    Twój post, na który zareagowałem (i nie tylko ja) nie spełniał tego warunku.
                    Dyskusję na ten temat uważam za zakończoną.
                    • piotrek246 Re: Czego brakuje wam na SK? 26.10.04, 09:43
                      O tym czy jest ona zakończona czy nie to zadecyduje ja. A jeżeli ci się coś nie
                      podoba to nie zabieraj w niej głosu " inteligencie " .
                • essex_boy Re: Czego brakuje wam na SK? 26.10.04, 09:13
                  Brawo!!!
                  Nie na darmo mamy SK i chamowo...
              • kiki_de_montparnasse Re: Czego brakuje wam na SK? 24.10.04, 21:16
                Co do postów Piotrka 246 - nie mam zamiaru ich usuwać, bo nie chcę tu stosować
                żadnej cenzury (poza reklamami). Mam po prostu nadzieję, że nikt więcej nie
                będzie pisał tu podobnej rzeczy. Założyłam to forum dla wszytskich SYMPATYCZNYCH
                mieszkańców Saskiej Kępy niezaleznie od tego, czy mieszkają w starym domu czy w
                straym, jeżdzą scenicem czy syrenką. To, że irytują mnie niektóre zbyt duże,
                nowe budynki to nie powód by sekować ich mieszkańców. Piotrek napisał, że jeden
                taki nawet śmiał się tu wypowiadać - otóż mam nadzieję, że będzie wypowiadał się
                dalej. Brak uśmiech i pozytywnego nastawienia do innych jest gorsze niż 100 za
                wysokich domów ;-) A co do tej elitarności SK - sama mieszkam tu od niedawna,
                lubię tę dzielnicę, interesuję się jej historią, szanuję tych, którzy mieszkają
                tu dłużej... Dlatego przykro mi czytając takie słowa. Pozdrawiam Wszystkich.
                • moonnie Re: Czego brakuje wam na SK? 25.10.04, 10:28
                  czytam te Wasze posty i nadziwic sie nie moge. Rozumiem Kiki, ze jestes tu po
                  to, aby zjednywac sobie takich jak "Piotrek 246" i "cpg" lub "Spaldi", ale
                  trzeba tez niestety opowiedziec sie po ktorejs stronie.
                  Udawanie, ze jest w porzadku, bo forum jest dla "sympatycznych" mieszkancow SK,
                  to po prostu hipokryzja.
                  Nas nie lubia, a my, to nowi mieszkancy i nowi mieszkancy z blokowisk vel molochow.
                  Tak sie sklada, ze nienawidza mnie podwojnie.Juz kiedys pisalam tu i przyznalam
                  sie do zamieszkania w Sawie Parku, nie mialam innego wyjscia, bo zamieszkanie w
                  kamienicy nie wchodzilo w gre, ceny sa zabojcze. Kocham SK, marzylam, ze kiedys
                  bede mogla stac sie jej czescia, ale nie spodziewalam sie, ze ta ekskluzywna
                  dzielnica, a raczej jej mieszkancy sa takimi ksenofobami.

Pozdrawiam wszystkich sfrustrowanych obecnoscia willi i snobow w nich
                  mieszkajacych, no i zapomnialam, Francuzow i "dup ich dzieci"!!!Szczegolne
                  pozdrowienia dla Piotrka246, czy jak Go zwa:)

• achzarit Re: Czego brakuje wam na SK? 25.10.04, 11:15
                    moonnie napisała:
                    >Kocham SK, marzylam, ze kiedys
                    > bede mogla stac sie jej czescia, ale nie spodziewalam sie, ze ta ekskluzywna
                    > dzielnica, a raczej jej mieszkancy sa takimi ksenofobami.

Jeden ksenofob Kępy nie czyni.
                    Jak można mieć coś przeciwko nowym mieszkańcom
                    • moonnie Re: Czego brakuje wam na SK? 25.10.04, 11:29
                      Sledze wszystkie Twoje wpisy, rzadko sie wypowiadam, ale jestem czestym gosciem
                      na tym forum, bo interesuje mnie, co sie dzieje z dzielnica, w ktorej mieszkam.

Achzarit, jestes jednym z niewielu, ktory jak cos pisze to z sensem. milo jest
                      czytac wpisow kogos, kto ma cos do powiedzenia bez obrazania innych.

Cenie to.

• kiki_de_montparnasse Re: Czego brakuje wam na SK? 25.10.04, 11:36
                      Moonie - chyba mnie nie zrozumiałaś :-( Pisząc, że forum jest dla sympatycznych
                      mieszkańców SK miałam na myśli ludzi, którzy patrza na innych z uśmiechem, lubią
                      naszą dzielnicę, zastanawiają się co w niej naprawić, przyczyniają się do jak
                      najlepszego jej wizerunku. Nie rozumiem, co ma to wspólnego z hipokryzją.
                      Napisałam także, że przykro mi, ze pojawiają się tutaj takie wypowiedzi jak
                      Piotrka. Przede wszystkim dlatego w jaki sposób pisał, a nie tylko dlatego, co
                      pisał. To jest forum dyskusyjne - nie zamknę nikomu ust, moge się z nim zgadzać
                      lub nie. Z Piotrkiem się nie zgadzam, ale zaczełam z nim romawiać, ponieważ jego
                      wypowiedzi przestały być aż tak napastliwe. W jakiś sposób rozumiem złość
                      mieszkańców SK za te nowe, wielkie budynki - sama ją odczuwam. Nie należy tylko
                      jej przenosić na mieszkanców - o czym pisałam juz 100 razy. Napisałam także, że
                      nie zgadzam się na podziały i nikt nie będzie pisał, że mieszkaniec "sawa park"
                      jest na tyle bezczelny by tu pisać. Zapraszałam wszystkich! Zgadzam sie z cpg,
                      który słusznie zauważył, że najbardziej "obcy" (przepraszam, za to wyrażnenie)
                      są mieszkańcy z kwatrunków i bloków. Oczywiście oni sami nie są niczemu winni,
                      są dziećmi polityki poprzedniego systemu. Jestem za rozwojem SK - za nowymi
                      budynkami (ale małymi i nie stawianymi w miejsce starych), jestem za
                      modernizacją starych kamienic i willi.

Tak na marginesie - nie mieszkam w Sawa Parku, tylko w małym apartamentowcu
                      (kamienicy - to chyba lepsze okreslenie) zbudowanym w latach 90 tych.
                      • lewe_oko Re: Czego brakuje wam na SK? 25.10.04, 11:50
                        Śledzę Wasze forum zupelnie z boku - mieszkam gdzieś indziej, jestem tylko
                        wielką wielbicielką SK. Muszę przyznać, że najgorzej na tej całej dyskusji
                        wyszła Kiki. Chciała ludzi pogodzić, przekonać miłym słowem do swoich racji, a
                        została nazwana hipokrytką. Pozdrawiam Kiki - w zyciu by mi nie przyszlo do
                        głowy, że na tym forum mogą być prowadzone takie boje.
                      • moonnie Re: Czego brakuje wam na SK? 25.10.04, 11:58
                        Kazdy ma swoj Hyde Park, kazdy ma prawo do wlasnych ocen.
                        Nie zamierzam bronic mieszkancow Sawy Parku co do ktorych mam watpliwosci czy
                        aby nie lecza swoich kompleksow kupujac tu apartament, jezeli ktos z nich
                        wchodzi na to forum, to niech da znac o swojej obecnosci, niech sie nie
                        wstydzi:)Ja sie przyznalam i nie ma juz odwrotu.

Zawsze mieszkalam w blokach, w takich, gdzie sie zna sasiada, milo sie gawedzi,
                        gdzie mozna NAWET zaprosic go na kawe i nie bac sie , ze potem zniknie caly
                        dorobek naszego zycia.

Tu, tzn. w SW, czuje sie jak w jakims hotelu, tu nikt sie nie odzywa, nie wita,
                        kazdy stara sie jak moze, aby pokazac drugiemu, ze ma wiecej hajsu i w bialy
                        dzien wynosi puste opakowania po kinach domowych za 20 tysiaczkow.

Przeszkadza mi to, bo ciezko pracuje, zeby oplacici rachunki i czynsz, a
                        mieszkanie wykanczam juz od 8 miesiecy.
                        Wiec nie oceniajcie nas pochopnie.

• kiki_de_montparnasse Re: Czego brakuje wam na SK? 25.10.04, 12:06
                          Nie tylko Ty się przyznałaś - także spaldi i raf.rafi. Poza wypowiedziami
                          Piotrka i raz saskiej_kepy nikt tu specjalnie nowych mieszkańców nie atakował.
                          Tak więc nie przesadzajmy z tą nienawiścią.

Dzięki Lewe_oko - znowu się spotykamy na forum :-)
                          • moonnie Re: Czego brakuje wam na SK? 25.10.04, 17:08
                            Kiki, nie miej mi za zle moich wczesniejszych postow. Bylam w pracy, a jak to w
                            pracy bywa emocje mna kierowaly.
                            Wcale tak nie mysle jak napisalam o Tobie i Twoim forum. Przepraszam, moj szef
                            ma mnie okropny wplyw:))))

Uwazam, ze odwalasz kawal dobrej roboty!
                        • groszek_n Re: Czego brakuje wam na SK? 15.11.04, 23:29
                          Mieszkam w Sawa Park i cóż mieszka tu kilku sąsiadów z którymi pijam kawę,
                          czasami wino i gdy ich widzę mogę z nimi pogawędzić. Pamiętam czasy gdy tylko
                          Warbud był moim sąsiadem i z nimi też dało się pogawędzić, o ochroniarzach też
                          muszę wspomnieć (bardzo tolerancyjni jeśli chodzi o wybryki snobistycznych
                          mieszkańców). A mieszkanie wykańczam od 12 miesięcy. Pozdawiam sąsiadkę. A mam
                          pytanko, kto ma to kino domowe ??
    • dwato Re: Czego brakuje wam na SK? 14.10.04, 15:16
      brakuje mi piekarni ale nie jakiejś piekarni tylko tej na meksykańskiej !!
      można było podejść o każdej poże dnia i nocy ( bardziej nocy ) zapukać od tyłu
      w szybkę i kupić gorące jeszcze bułki prosto z pieca ( dosłownie kiedyś się
      opażyłem )swego czasu każdy powrót nad ranem z knajpy czy imprezy przewidywał
      przystanek piekarnia !! próbowałem tak od tyłu kupić bułkę w piekarni na
      gocławiu ale ochroniarz chyba myślał że proszę o jaumurznę bo dał mi jakiegoś
      czerstwego gniota ( niby za darmo ale to nie oto chodziło )
      • nickoverride Re: Czego brakuje wam na SK? 18.10.04, 14:21
        Tak tak ta piekarnia na meksykanskiej to bylo to :)
    • celkra Re: Czego brakuje wam na SK? 26.10.04, 15:28
      witam,
      moim zdaniem brakuje koszy na śmieci i pojemników na psie odchody przy
      trawnikach
      pozdrawiam serdecznie
      celkra
      • piotrek246 Re: Czego brakuje wam na SK? 26.10.04, 19:07
        celkra napisała:

> witam,
        > moim zdaniem brakuje koszy na śmieci i pojemników na psie odchody przy
        > trawnikach
        > pozdrawiam serdecznie
        > celkra

Tak, to prawda - ze śmieciami jest problem. A co do odchodów to pojemniki też
        by się przydały a swoją drogą u mnie na Walecznych widziałem już dwóch sąsiadów
        którzy sprzątają odchody ( mają tacki od pizzy z renesansu i reklamówki:))
        Śmiesznie to wygląda ale to dobry pomysł...
    • piotrek246 Re: Czego brakuje wam na SK? 26.10.04, 19:04
      Mi osobiście brakuje porządnej poczty ( jeżeli wogóle tak mozna powiedzieć o
      tej instytucji ) bo ta na Francuskiej wyglądem i sposobem pracy i obsługi
      przypomina prawdziwą pocztę wiejską!! Dwa okienka są czynne w godzinach kiedy
      ludzie siedzą w pracy i nikt na poczte nie przychodzi a po 17 kiedy poczta
      przeżywa oblężenie czynne jest już tylko jedno okienko. I do tego ci
      pracownicy... Swoją drogą czasami można na tej poczcie kupic
      niezły "rarytasik":) Kiedyś do sprzedania mieli nawet rower górski przed
      świętami...
      • altu Re: Czego brakuje wam na SK? 30.11.04, 11:42
        na Atenskiej jest urząd pocztowy
        kolejek nie zauważyłam
        nawet w dniach, kiedy sie płaci podatki i składki.
        polecam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka