Dodaj do ulubionych

Wielki STADION DZIESIĘCIOLECIA! Ja się boję!

26.10.06, 22:05
Drodzy Saskokępowicze i sąsiedzi! Przeraża mnie pomysł przebudowy Stadionu
Dziesięciolecia w Megastadion! Już chyba wolę Jarmark Europa. Tego typu
obiekty są oczywiście mile widziane w metropoliach, ale raczej na obrzeżach
(z dobrym dojazdem. W żadnym nowoczesnym mieście nie stawia się ich w środku
miasta i to tuż przy zabytkowej, kameralnej dzielnicy. Tutajk powinni
mieszkać ludzie. Teren po Stadionie i okolicach zastawionych budami świetnie
nadawłby się na stworzenie wspaniałej nowej dzielnicy mieszkaniowej
nawiązującej stylem do Saskiej Kępy. Czy jest sposób by kogoś z decydentów o
tym przekonać? Zgłaszam chęć przeprowadzenia akcji obywatelskiej - tylko nie
wiem jak się za to zabrać... Hm?
Obserwuj wątek
    • xxara Re: Wielki STADION DZIESIĘCIOLECIA! Ja się boję! 26.10.06, 22:47
      nie, no sorry, ja wole cokolwiek (nawet dzielnice burdeli), tylko nie stadion.
      • cleverest Re: Wielki STADION DZIESIĘCIOLECIA! Ja się boję! 26.10.06, 22:56
        xxara napisała:

> nie, no sorry, ja wole cokolwiek (nawet dzielnice burdeli), tylko nie stadion.

no wiesz, żeby to napisał jakiś uczestnik naszej grupy to bym zrozumiała, ale
        jaki pożytek z burdeli możesz mieć Ty Xxaro ?
        • zikan Re: Wielki STADION DZIESIĘCIOLECIA! Ja się boję! 27.10.06, 01:19
          wiesz, jak mawiają, żeby życie miało smaczek... :)

a na poważnie, to mi się zajebiście podoba pomysł stadionu narodowego na miejscu
          bazaru. bo sam stadion to pryszcz, ale ta planowana infrastruktura dookoła...
          baseny, hala na koncerty, centrum rekreacyjno-sportowe - wypas!
        • xxara Re: Wielki STADION DZIESIĘCIOLECIA! Ja się boję! 27.10.06, 17:37
          Zrobię sobie balejaż w 3 kolorach w ogólnie znanym i powszechnie szanowanym
          salonie, którego nazwy boję się wypowiadać, i pójdę dorobić :) :)
        • pinebulb Re: Wielki STADION DZIESIĘCIOLECIA! Ja się boję! 29.10.06, 08:27
          To miłość do piłki nożnej powoduje, że kobieta woli burdel od stadionu. A swoją
          drogą, to nie należy się tak obawiać. Na Dworzec Wschodni ze stawionu blisko,
          więc przy okazji dużego meczu policja da sobie radę. Ostatnio widziałem, po raz
          pierwszy w życiu zresztą, jak policja konwojowała kibiców ze Wschodniego na
          Legię i..... zwątpiłem. Między dwoma szpalerami antyterrorystów w hełmach i z
          długą bronią dwójkami maszerowali kibole - jak bydło na rzeź. Niech żyje piłka
          nożna sport dla mas!

cleverest napisała:

> xxara napisała:
          >
          > > nie, no sorry, ja wole cokolwiek (nawet dzielnice burdeli), tylko nie sta
          > dion.
          >
          > no wiesz, żeby to napisał jakiś uczestnik naszej grupy to bym zrozumiała, ale
          > jaki pożytek z burdeli możesz mieć Ty Xxaro ?
    • lan.kwai.fong Stadion "narodowy"... 27.10.06, 01:42
      W końcu - w odróżnieniu od "bazaru europa" (świadomie z małej) - nie będzie tam
      "igrzysk" codziennie od 4:00 rano!

Lepiej tak, niż tak jak jest do tej pory... absrahując od niekontrolowanych
      ekscesów, aż po "strefę kontrolowanego parkowania", rozciągniętej aż po
      Berezyńską...

Nie liczę już tych przeprowadzek z Jakubowskiej... (tak, tak wiele osób
      porzuciło Kępę z tego powodu).

LKF
    • tempak1 Re: Wielki STADION DZIESIĘCIOLECIA! Ja się boję! 27.10.06, 09:57
      kiedy mieszkałem na Londyńskiej, nie zdawałem sobie sprawy z powagi problemu
      jakim jest stadion. 8 lat temu przeniosłem się na Elsterską, jedną z
      najwspanialszych uliczek w Warszawie. Co z tego kiedy jest tak zaniedbana, że
      ... szkoda pisać. Samochody od rana, złodzieje, wybijane szyby, brud, szczanie
      już nie po klatkach czy smietnikach tylko jawnie pod naszymi drzewami. Buractwo
      że brakuje słów. Burdele są pewnie pilnowane przez gangsterów więc jest spokój
      (zresztą na Berezyńskiej był swego czasu przybytek i z tego co wiem nikomu nic
      się nie stało). Stadion Xlecia to największy syf jaki w życiu widziałem. Bazary
      w Hong Kongu, Seulu, Stambule to perły handlowo - kultularne w porównaniu z
      naszym obiektem. A do tego nie czarujmy!! Demis sremis szasta kasą na lewo i
      prawo aby tylko utrzymać ten bazar przy życiu. W tym kraju nie bierze tylko ryba
      więc jakoś działają, mydląc oczy (wykorzystując handlarzy) że nie można ludzi
      pozbawić pracy. Kaczor sraczor dużo ryzykuje wygłaszając tezy o budowie
      Nowoczesnego stadionu przed wyborami. Ciekawe kiedy handlarze zrobią blokadę
      ronda Waszyngtona w proteście? Czarna robota Kaczora uderzy w Marcinkiewicza?
      Pewnie tak. A i jeszcze jedno!! W sumie to nie wierzę w zapowiedzi Kaczora, bo
      niby po co misto dogaduje się z Legią na budowę innego nowoczesnego stadionu na
      Łazienkowskiej?? Miejmy oczy szeoko otwarte WYBORY IDĄ I CZAS KOLEJNY RAZ
      OSZUKAĆ SZARĄ MASĘ!! śmierć Frajerom, szkoda tylko że najbardziej cierpi na tym
      Saska Kępa :(
      • de_treville Re: Wielki STADION DZIESIĘCIOLECIA! Ja się boję! 27.10.06, 10:03
        No wlasnie, cale to trabienie o stadionie narodowym to bujdy, w kazdym razie w
        przewidywalnej perspektywie, na razie nie ma sie czego obawiac. Jak powiedzial
        pewien ksiadz, my tego nie dozyjemy, moze nasze dzieci... ;)
        M.
        • tenere1 Re: Wielki STADION DZIESIĘCIOLECIA! Ja się boję! 27.10.06, 10:09
          Witam,

Zgadzam sie w 100%. Bujda na resorach, kielbasa wyborcza.
          Wystarczy popatrzec uwaznie na wstepne projekty.
          Przeciez to bylo robione na kolanie. Chlopaki wpadli na pomysl
          (a moze pomys?) i w ciagu 2 dni wdrozyli go w zycie.

M.
        • tapeta Re: Wielki STADION DZIESIĘCIOLECIA! Ja się boję! 27.10.06, 10:37
          wolałbym stadion niż Jarmark Europa - bo duże imprezy odbywałyby się tylko w
          weekendy i w cywilizowanych godzinach, o czystości nie wspomnę. Jednakże
          zapowiedzi Kaczora można spokojnie między bajki włożyć. Pamiętacie ten boom
          inwestycyjny za jego kadencji?? 3 lata i ... 1 muzeum.
          • achzarit Re: Wielki STADION DZIESIĘCIOLECIA! Ja się boję! 27.10.06, 10:53
            Fakt - to lipa - projekt wygląda jak zerżnięty trochę z Allainz Arena w
            Monachium a trochę ze Stadionu Olimpijskiego w Pekinie.

Czy by się zmieścił - wydaje się że tak.
            Parkowanie - też nie byłoby najgorzej bo już jest pod Stadionem spory parking
            podziemny ale zamknięty decyzją PKP.
            I zdecydowanie - WSZYSTKO lepsze od sytuacji obecnej.

Nb. HGW też ma w planach przeniesienie Bazaru...

• xxara Re: Wielki STADION DZIESIĘCIOLECIA! Ja się boję! 27.10.06, 13:34
              Napisałam że nie chcę stadionu, mając na myśli ten żalosny jarmark o dumnej
              nazwie Europa, choć chyba powinno się to wymawiać jewropa. Oczywiście,
              wolałabym stadion z pełną infrastrukturą, taki, który zarabia na siebie także
              poza imprezami sportowymi dzieki centrom handlowym i rozrywkowym. Gdyby Kaczory
              to zrobiły, daję slowo: zmieniam sygnaturkę.
            • kuleczka_re Re: parking pod stadionem w gestii PKP? 28.10.06, 21:34
              Pierwszy raz słyszę że tam jest jakiś parking podziemny. Dodatkowo że PKP ma go
              we władaniu, a znając jego kiepską sytuację finansową to mnie dziwi że nie jest
              otwarty "za opłatą".Parking podziemny rozwiązał by problemy mieszkańcóe
              elsterskiej w kwestii parkowania.
              Tak naprawdę to uważam że problem leży w braku infastruktury dla tych setek
              tysięcy ludzi którzy odwiedzają stadion.Damis bije kasę i nic nie inwestuje, bo
              jarmark jest w likwidacji od 10 lat albo i dłużej.
              Co do zagrożeń które przyniesie ze sobą stadion milionlecia jak go wybudują, to
              wszystkich niebojących zapraszam na trasę łazienkowską jak się kończy mecz
              Legii po drugiej stronie rzeki. Krzyki pseudokibiców słychać aż po drugiej
              stronie rzeki.
              pzdr
              • achzarit Re: parking pod stadionem w gestii PKP? 30.10.06, 14:12
                Dokładnie to dojazd do parkingu jest przez teren PKP.
                PKP odmówiła udostępnienia terenu i parking stoi pusty.
          • pinebulb Re: Wielki STADION DZIESIĘCIOLECIA! Ja się boję! 29.10.06, 09:11
            Szczerze mówiąc to lepsze jedno muzeum, ale dobre niż nie potrzebny tunel wzdłuż
            Wisły i drugi za niski dla ciężarówek. Wydano morze pieniędzy (tunel przy Wiśle
            ok. 200 mln zł) po nic, a nie zrobiono dokumentacji i uzgodnień do Wawerskiej
            części Trasy Siekierkowskiej. Zrobił to dopiero ten cholerny, wredny Kaczor. W
            tym czsie jego słynny poprzednik PP, budowniczy Warszawy, dostał kopa w górę do
            parlamentu europy, a potem zakupił hektary lasu "za akcje giełdowe", których
            nikt nie pamięta.

tapeta napisał:
            Jednakże
            > zapowiedzi Kaczora można spokojnie między bajki włożyć. Pamiętacie ten boom
            > inwestycyjny za jego kadencji?? 3 lata i ... 1 muzeum.
            • cleverest Re: Wielki STADION DZIESIĘCIOLECIA! Ja się boję! 29.10.06, 13:35
              > Szczerze mówiąc to lepsze jedno muzeum, ale dobre niż nie potrzebny tunel
              wzdłu
              > ż
              > Wisły i drugi za niski dla ciężarówek.(...)Zrobił to dopiero ten cholerny,
              wredny Kaczor. W
              > tym czsie jego słynny poprzednik PP, budowniczy Warszawy, dostał kopa w górę
              do
              > parlamentu europy, a potem zakupił hektary lasu "za akcje giełdowe", których
              > nikt nie pamięta.

tak, masz rację,
              ogólnie jak na grupę sakokępską, a nie polityczną za dużo moim zdaniem tu
              politycznych przytyków (część dyskutantów czerpie jakąś radość z wyżywania się
              na "kaczorach"). Czyżby nie byli "na grupie" lubiani ludzie porządni i uczciwi?
      • lan.kwai.fong Bazary w HK, Seulu... etc. 27.10.06, 14:35
        tempak1 napisał:

> Stadion Xlecia to największy syf jaki w życiu widziałem. Bazary
        > w Hong Kongu, Seulu, Stambule to perły handlowo - kultularne w porównaniu z
        > naszym obiektem.

Z tym wychwalaniem powyższych bym aż tak bardzo nie przesadzał, ale rzeczywiście
        w Azji (tej najdalszej) jest trochę więcej porządku - co ciekawe, wg moich
        wieloletnich obserwacji jest to wynik własnej dyscypliny Azjatów, bez której
        pozabijaliby się w tłumie i pokryli odpadkami. Same wysokie kary za śmiecenie
        (np. 5000 HK$ w HK) to nie wszystko. Tam jest potrzebna samodyscyplina, której -
        im bliżej do "Zachodu" - co raz mniej.

LKF

p.s. Stambułu bym w ogóle nie wywyższał, ale raczej porównał do "naszej jewropy" ;-)
        • tempak1 Re: Bazary w HK, Seulu... etc. 27.10.06, 21:46
          czasami potrzeba jest troszkę humoru. Z turecki mstadionem może faktycznie
          przesadziłem:)
          Opowiem wam dwie historie: Pierwsza: sobota z 5 lat temu, wracam z pracy o 11
          rano i nie mam gdzie postawić swojego samochodu. Wszytsko wokół mojej kamienicy
          zastawione w promieniu 200 metrów, czekam czekam czekam i nagle o zbawco ktoś
          wyjeżdża spod mojego domu, nie był to mieszkaniec SK, no to jadę. I nagle
          gośćna radomskich numerach zajeżdża mi drogę z piskiem opon że on pierwszy.
          Zacząłem pokojnie: niech pan spier..a, on na to że to jego miejsce. to ja cały
          czas spokojnie: wypier..aj do radomia. A on na pięści idzie. No to w ten czas
          się zaczęło. hahaha było ostro:) inna historia. Mamy parkingowych za co łaska,
          którzy cały czas ustawiają nam obce auta pod oknami. Proszę grzecznie: pan stąd
          wypierd..a! On do mnie: Ty chu.. kur..o odpie..l się! Zgubiłem gdzieś swojego
          bejsbola więc złapałem ... rurę od odkurzacza pobłyszczaną oj jak spieprzał:)
          było miło:)
          Sorki teraz poważnie. Stadionowcy zniszczyli prawie wszystkie chodniki,
          trawniki przy elsterskiej, lipskiej itd. Miasto nie chce tego naprawiać! To
          jest skandal bo miasto kasuje kasę od damisu sramisu. i tak w kółko.
          Stadion to zło! I trzeba z nim skończyć jak najszybciej. niestety obawiam się
          że to tylko moje (nie tylko) życzenia.
    • doronocka Re: Wielki STADION DZIESIĘCIOLECIA! Ja się boję! 27.10.06, 22:38
      Nie wiem co Cie tak przeraża. Wychowałam się na powojennej porządnej Saskiej
      Kępie, kiedy stadion był świeżutko oddany i mam z nim tylko dobre wspomnienia.
      Zawsze były tam tysięce ludzi, ale nie na żadnym bazarze, tylko na Memorialne
      Kusociskiego, mecie Wyscigu Pokoju, meczach lekkoatletycznych (Patrz stary film
      "Mąż swojej żony" - to nie bujda, tam naprawdę tak było) i piłkarskich. Wtedy na
      trybunach było bezpiecznie, i ludzia [rzychodzili z dziećmi.Nawet w największy
      upał był przyjemny wietrzyk od strony Wisły. A cala zimę, kiedy nie było imprez
      sportowych, to dzieciaki zjeżdżały na nartach i sankach ze "stoku" po
      zewnętrznej stronie korony, w kierunku Ronda Waszyngtone i Zielenieckiej, bo tam
      było daleko do jezdni, i osłonięte od Wisly. Dorośli jezdzili na biegówkach, bo
      bylo się gdzie rozpędzić...Poza tym wszyskie przyszkolne kluby sportowe z calej
      Saskiej Kępy mialy tam zawody sportowe. A w pobliżu w parku Skaryszeskim (tam
      gdzie dziś są ekskluzywne korty tenisowe) przez calą zime bylo czynne wielke
      oswietlone lodowisko z dobra muzyką, na którym kwitło życie towarzyskie i
      spotykała się saskokępska modzież licealna. Komu to przeszkadzalo???
      Ten stadion był wtedy ważny dla mieszkańców Saskiej Kępy i okolic i był naprawde
      potrzebny.
      • tempak1 Re: Wielki STADION DZIESIĘCIOLECIA! Ja się boję! 28.10.06, 08:20
        Ciociu, ale ja przecież pisze o handlarzach i chamskich nabywcach ich
        podrabianych płyt, ciuchów, kosmetyków itd. Bardzo bym chciał aby powstał Kaczy
        stadion ale po prostu w to nie wierzę. Opowiadania o dziesiątkach tysięcy widzów
        znam z opowieści teścia i z archiwalnych filmów. Niestety "Mój Stadion" czyli
        jak go widzę, to jeden wielki syf złodziejsko - oszukańczo - kureffski. Smutne
        ale prawdziwe.
      • evvcik Re: Wielki STADION DZIESIĘCIOLECIA! Ja się boję! 28.10.06, 11:45
        doronocka napisała:

> Nie wiem co Cie tak przeraża. Wychowałam się na powojennej porządnej Saskiej
        > Kępie, kiedy stadion był świeżutko oddany i mam z nim tylko dobre wspomnienia.
        > Zawsze były tam tysięce ludzi, ale nie na żadnym bazarze, tylko na Memorialne
        > Kusociskiego, mecie Wyscigu Pokoju, meczach lekkoatletycznych [ciach]

Z ust mi to wyjelas - moge tylko potwierdzic ze TAK bylo, a czy wroci? Watpie -
        inny swiat jest teraz :/
      • cleverest Re: Wielki STADION DZIESIĘCIOLECIA! Ja się boję! 29.10.06, 13:28
        > Nie wiem co Cie tak przeraża. Wychowałam się na powojennej porządnej Saskiej
        > Kępie, kiedy stadion był świeżutko oddany i mam z nim tylko dobre wspomnienia.
        (...)
        > Ten stadion był wtedy ważny dla mieszkańców Saskiej Kępy i okolic i był
        naprawd
        > e
        > potrzebny

trochę siłą rzeczy idealizujemy lata młodości. Świat się zmienia, dziś na
        zawody lekkoatletyczne przychodzi garstka osób, finał Wyscigu Pokoju też nie
        zgromadzi 100 tysięcy. A co do bezpieczeństwa to w czasie imprez wiankowych w
        okolicach stadionu czy na stokach stadionowych zimą (słynny lejek przy tunelu
        wjazdowym, gdzie najodwżniejsi zjeżdżali na butach), na lodowisku w parku czy
        generalnie na spacerku zawsze można był się spodziewać zaczepki gitowców(cos
        jak dzisiejsze dresy). Więc z tym bezpieczeństwem to bym nie przesadzała.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka