Dodaj do ulubionych

najlepiej wyciąć wszystko-ważne dla Saskokępczan!

12.12.06, 16:14
Drodzy Sąsiedzi,

Od dnia wczorajszego (11.12.2006) na terenie Saskiej Kępy dokonywane są
nieodwracalne zniszczenia w postaci wycinki drzew na ulicy Królowej Aldony.
Drzewa te, to po pierwsze architektoniczny duch Saskiej Kępy, bez którego nie
można będzie już mówić, że to ta sama dzielnica – ozdoba Warszawy. Jest to
także w większości blisko czterdziestoletni okres dbania, pielęgnacji i
oczekiwania na tak wspaniały i monumentalny efekt jaki powoduje obecność tych
drzew na terenie naszej dzielnicy.

Mieszkańcy ulicy nie zostali powiadomieni o planowanej wycince, a co za tym
idzie odebrano nam możliwość odwołania się w tej sprawie.

Decyzja została wydana w odniesieniu do wszystkich drzew mimo, iż ich stan i
rozmiary są bardzo różne!

Jesteśmy głęboko zmartwieni faktem, iż dziedzictwo Warszawy bez wnikliwej
kontroli i indywidualnej oceny zostaje potraktowane piłą mechaniczną.

Oburza nas natomiast fakt braku chociaż konsultacji z mieszkańcami. Chcąc
zmienić fasadę budynku musimy pytać o zgodę urzędu, w związku z tym uważamy,
że urząd dzielnicy dokonując tak ogromnej zmiany architektonicznej powinien
dopełnić drogi administracyjnej i chociaż powiadomić nas o tym.

Zastanawia nas także fakt, dlaczego w innych stolicach
europejskich podejmuje się walkę o utrzymanie charakteru tego
typu „zielonych” dzielnic głęboko rozumiejąc ich znaczenie dla całokształtu
miasta, a rewaloryzację nasadzeń ulicznych przeprowadza się stopniowo,
wycinając jedynie chore i stare drzewa jeżeli zostały wyczerpane wszelkie
inne drogi postępowania, przykładowo leczenie i wzmacnianie mechaniczne.

Oczywiście jesteśmy realistami w kwestii wyniku starcia obywatel kontra
urząd, ale uważamy, że dalsze tak bezmyślne postrzeganie rewaloryzacji
drzewostanu doprowadzi do tego, iż na obecność pięknych drzew na Saskiej
Kępie zmuszeni będziemy czekać minimum dwadzieścia lat.

Osobiście widziałem tego typu działalność w innych miastach świata i tam
postępuje się stopniowo wymieniając początkowo około połowę drzew, a kiedy
nowoposadzone są już drzewami,a nie sadzonkami usuwa się reszte starych
drzew, nie tracąc w okresie przejściowym charakteru miejsca. Dlaczego u nas
znowu musi być mało, że inaczej to oczywiście gorzej?
Powodowany smutkiem pozwalam sobie powiadomić Państwa o tym
fakcie i zaprosić jeszcze choćby dziś na ulicę Królowej Aldony aby zobaczyć i
zapamiątać jaka była piękna.

Piotr
Obserwuj wątek
    • achzarit Re: najlepiej wyciąć wszystko-ważne dla Saskokępc 13.12.06, 09:29
      Zaoszczędzili na dendrologu...

Pozostaje ręce załamać nad bezmyślnością urzędasów...
      • dwato Re: najlepiej wyciąć wszystko-ważne dla Saskokępc 14.12.06, 10:27
        > Pozostaje ręce załamać nad bezmyślnością urzędasów...
        ale na szczęście nie anonimowych
        pod tą decyzją podpisała się immiennie pani Małgorzata Czerniakowska
        gratuluje życzę owocnej kariery ale może nie w Warszawie
        • cleverest Re: najlepiej wyciąć wszystko-ważne dla Saskokępc 14.12.06, 12:16
          Bzdury chłopaki piszecie, urzędnicy, którzy wydają takie decyzje są
          absolwentami uczelni takich jak SGGW i zazwyczaj wiedzą co robią. Widocznie
          drzewa były chore i zagrażały bezpieczeństwu przechodniów. Z tego co pamiętam
          (nie ma mnie teraz w Polsce), to były chyba zamierające klony srebrzyste.
          Już widzę wasze posty w wypadku gdyby złamany konar kogoś nie daj Boże
          zabił: "Bezmyślność i lenistwo urzędników (sorry, urzędasów) doprowadziły do
          tragedii".
          C.

• achzarit Re: najlepiej wyciąć wszystko-ważne dla Saskokępc 14.12.06, 12:36
            A ja nie twierdzę że się w ogóle nie znają.
            Twierdzę że trzeba było najpierw te drzewa zbadać.
            Pamiętacie jak dwa lata temu burza połamała drzewa na Walecznych sporo było
            wewnątrz spróchniałych - i już wtedy było głośno że oszczędza się na badaniach
            drzew żeby móc profilaktycznie wyciąć te chore.

cleverest napisała:

> Bzdury chłopaki piszecie,
            chłopaki I DZIEWCZYNY za pozwoleniem.
            • tempak1 Re: najlepiej wyciąć wszystko-ważne dla Saskokępc 14.12.06, 13:34
              racja, zgadzam się. 2 latat temu na elsterskiej było tyle połamanych drzew i
              gałęzi że szkoda gadać. tylko raz przez 8 lat widziałem urzędasów z jakimś
              doktorem od drzew, co zdrowe zieloną kropką oznaczył. Ale było to po słynnej
              licpowej rzeźi :) swoją drogą zawsze stawiałem auto pod drzewkiem a tego dnia
              nie postawiłem. No i los tak chciał, że mi się drzewko zwaliło dokładnie w to
              miejsce gdzie parkowałem samochód. Na szczęscie tego dnia mojej fury tam nie
              było. pozdro
    • de_treville Re: najlepiej wyciąć wszystko-ważne dla Saskokępc 14.12.06, 13:37
      Tylko spokojnie ;) Chwilowo wycinka wstrzymana, maja je badac. Jest artykul w
      gazecie.
      M.
      • objbok Re: najlepiej wyciąć wszystko-ważne dla Saskokępc 14.12.06, 17:25
        wyciąć wszystkich urzędników(urzędasów) w pień!!!
        Za poległe lipy i wierzby płaczące!!!
        Jedno drzewo-jeden urzędas-oko za oko-głowa za gałąź!!!
        Nie dawajmy morderom z ołówkiem w ręku zabijać nasze kochane drzewka!!!
        A drzewa,które zabiły człowieka pod sąd i dopiero potem wycinać. :)

PS.
        No bo gdzie sie schowa np.taka zagubiona papuga jak wytną wszystkie drzewa? e?
        • jolajola1 Re: najlepiej wyciąć wszystko-ważne dla Saskokępc 14.12.06, 21:20
          och, ojboku... twe słowa radością dla mych oczu, parsknęłam tak, że monitor
          ździebko opluty
          no bo rzeczywiście.... gdzie sie ta papuga schowa po wycince...
          • objbok Re: najlepiej wyciąć wszystko-ważne dla Saskokępc 15.12.06, 10:14
            :-)
    • tapeta Re: najlepiej wyciąć wszystko-ważne dla Saskokępc 15.12.06, 14:24
      Słuchajcie, bez przesady, Jest pięknie ze starymi drzewami, ale gatunki typu
      lipa zwykle nie wytrzymuja w miescie wielu lat. Trzeba je zastępować nowymi
      nasadzeniami. Oczywiście że warto wcześniej zbadać drzewa, ale nie panikujmy,
      spójrzcie na zdjęcia Kępy z jej najlepszych lat - drzewa były kilkakrotnie
      mniejsze i wcale nie wyglądało to źle.
      Plaż nad Wisłą tez już pewnie nie odzyskamy bo zarosły drzewami i przy kazdej
      próbie ich wycięcia pojawiaja się silne protesty.
      Nikt przecież nie zamierza obrócić SK w pustynię a tylko zastąpić stare drzewa
      nowymi.
      • objbok Re: najlepiej wyciąć wszystko-ważne dla Saskokępc 16.12.06, 00:46
        tapeto pod wpływem Twojego postu przejrzałem na oczy i uświadomiłem sobie jak
        wielkie zagrożenie stanowią dla nas te stare drzewa!!!Do tej pory nie
        uświadamiałem sobie,że idąc szczęśliwy jak motyl do jednego z pobliskich
        sklepików po świeże pieczywo i kilka plasterków szyneczki może mnie spotkać po
        drodze wielka tragedia i to ze strony tych potwornie niebezpiecznych drzew!!!No
        idę ja sobie a tu łup! mnie takie drzewo gałęzią i już po mnie.Albo idę ja
        sobie a tu na moich oczach skrzypiący i rozdzierający tę cudowną ciszę naszej
        dzielnicy zgrzyt walącego się drzewa,króre wbija w ziemię staruszkę też idącą
        po taki sam chleb i szyneczkę.ZGROOOZA!!!Kiedy naszły mnie te okropne wizje i
        idąc Francuską co chwila mimowolnie spoglądam na złowrogo chylące się nade mną
        drzewa myślę sobie tak: o nie cisi zabójcy nie dam się,nie,nie-nie myślcie
        sobie,że tak łatwo mnie stąd usuniecie,nic z tego to ja was usunę byście już
        nigdy nie pochłonęły ani jednego mohera/chciałem powiedzieć staruszki.
        Niniejszym wnoszę o zorganizowanie tajnej grupy wycinkowej do zwalczania
        starych drzew.Będziemy działać pod płaszczem nocy i ratować mieszkańców Saskiej
        Kępy przed nieuchronną śmiercią z rąk/tfu/ z gałęzi tych drewnianych oprawców.
        WYCIĄĆ WSZYSTKIE STARE STARUSZKI!!!
        Tfu oczywiście DRZEWA!!!
        • xxara Re: najlepiej wyciąć wszystko-ważne dla Saskokępc 16.12.06, 06:17
          Kiedys bylam swiadkiem przycinania drzew na mojej ulicy. Pan "pila elektryczna"
          stal na wysiegniku, a sasiad z okna krzyczal: przytnij pan te galaz, w ogole
          swiatla nie ma w salonie. I "pan pila" cial: tyle, wystarczy? Nie jeszcze
          troche. Przedwojenna sasidka wyszla: tnij Pan z gory, to sie drzewo nie
          przewali. Pan pila: a jak ja tam wjade?. Sasiadk: no to jak zes pan obcial z
          jednej strony, to wyrownaj pan z drugiej. Po obejrzeniu tej scenki, doszlm do
          wniosku, ze przycinanie drzew to nic waznego, znac sie nie trzeba, starczy
          przystrzyc jak trawnik.

A jak je burza polmie, bo byly zle przyciete, to sie przyjedzie jeszcze raz i
          na wiory przerobi.
        • tapeta Re: najlepiej wyciąć wszystko-ważne dla Saskokępc 18.12.06, 16:28
          ale ja nic nie pisałem o walących się konarach. Chyba przeczytałeś w moim poście
          to co chciałeś przeczytać.
          Ale Ok, uważam że drzewa w mieście powinny pielęgnowane i przycinane
          (niekoniecznie wycinane) a w przypadku stwierdzenia że dany egzemplarz usechł
          lub jest uszkodzony (wichury ciężarówki etc) wymieniane na nowe.
          Założę się że objbok nadal będzie ze mną polemizował.
          • objbok Re: najlepiej wyciąć wszystko-ważne dla Saskokępc 18.12.06, 21:10
            a własnie,że będę polemizował:)Kochaniutki nie przeczytałem tego com chciał
            przeczytać tylko poszedłem dalej i tu Cie zaskocze-ja odebrałem Twój podprogowy
            przekaz myśli kiedy pisałes swojego posta.Gdzieś tam w głebi nieświadomych
            wizji pisząc to Twój mózg na pewno i taka sytuację przewidział a ja ją
            odczytałem i opisałem obrazowo.
            A o tym,że drzewo zabiło matkę z dzieckiem to faktycznie nie wiedziałem.
            Cholera temat przestał być zabawny przez to,ale jak znam ludzi i z tego za
            kilka lat ktoś ułoży kawał a my się będziemy z tego smiać.
            tapetko chyba w słowach"uważam że drzewa w mieście powinny pielęgnowane i
            przycinane" zjadło Ci się słowo"być",ale się nie przejmój tó prawie karzdy wali
            byki a wytyka to innym niewidząc,rze sam daaaawno temu koniczył te
            podstawuwkę :)
            A może wogóle zrobimy konkurs kto komu wytknie najwiecej błęndów?Bo ja wiem,rze
            ih wcale nie robie:)
        • achzarit Re: najlepiej wyciąć wszystko-ważne dla Saskokępc 18.12.06, 16:56
          objbok napisał:

> tapeto pod wpływem Twojego postu przejrzałem na oczy i uświadomiłem sobie jak
          > wielkie zagrożenie stanowią dla nas te stare drzewa!!!

Widać objbok nie słyszał o kobiecie zabitej w Parku Praskim przez spadający
          konar drzewa, nb. na spacerze z dzieckiem w wózku.

Problem nie w tym że robią przecinkę - problem w tym że robią bezmyślnie, jak
          leci - czy zdrowe czy chore.

• objbok Re: najlepiej wyciąć wszystko-ważne dla Saskokępc 18.12.06, 21:13
            A gdzie można kupić taki kask robotniczy?Po przeczytaniu Twojego postu
            pomyślałem sobie,że mógłby mi się przydać.
            • achzarit Re: najlepiej wyciąć wszystko-ważne dla Saskokępc 19.12.06, 16:04
              Kask? A choćby na al. Krakowskiej trochę za centrum handlowym Okęcie w kierunku
              na Janki...
              Ale wiele taki kask nie pomoże bo konary ważą i ponad 100 kg ...
    • lan.kwai.fong Wycinka na M-dowej przed Land-Roverem 22.12.06, 15:13
      Wlasnie zauwazylem, ze "pod siekere" poszly takze drzewa przed salonem
      Land-Rover'a na Międzynarodowej... Trochę tam się łyso zrobiło... ale salon widać.

LKF
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka