Dodaj do ulubionych

fiołki afrykańskie

08.12.09, 17:55
proszę o kilka praktycznych wskazówek na temat pielęgnacji,rozmnażania i
hodowli fiołków afrykańskich
Obserwuj wątek
    • maciekk123pl Re: fiołki afrykańskie 09.12.09, 13:37
      Fiołki afrykańskie rozmnaża się bardzo ławo: ucinasz listek wraz z
      szyjką, ukorzeniarz np w wodzie i wsadzasz do ziemi :).W hodowli też
      są proste: z doświadczenia wiem, że lubią podlewanie do podstawki
      często ale po troszku tego co nie wpiją wylać bo w wodzie nie lubią
      stać, nie lubią zraszania i lania wodą po listkach. Stać mogą
      wszędzie nawet na północnym parapecie. Kwitną właściwie cały czas.
      Jednak jest ale: żeby ładnie się rozwijały i kwitły powiny mieć
      ciepło wręcz gorąco - moje stoją na parapecie nad kaloryferem na
      zachodnim parapecie. I pięknie się rozwijają.
      • asdaa Re: fiołki afrykańskie 09.12.09, 20:36
        lepiej jest ukorzeniać nie w wodzie, bo mają tendencje do gnicia. Ja obeschnięte
        listki wsadzam do piasku i niezbyt dużo podlewam.
        • tubajan Re: fiołki afrykańskie 11.12.09, 21:21
          dzięki, ja próbowałam ukorzenić w lekkiej próchnicznej ziemi z dodatkiem włókien kokosowych i perlitu- efekty mierne,co więcej listki z korzeniami w ogóle nie rozrastały się Dbam o nie wyjątkowo. podlewam odstałą i ciepłą wodą.
      • tubajan Re: fiołki afrykańskie 11.12.09, 21:28
        dzięki, ja próbowałam ukorzenić w lekkiej próchnicznej ziemi z dodatkiem włókien
        kokosowych i perlitu- efekty mierne,co więcej listki z korzeniami w ogóle nie
        rozrastały się Dbam o nie wyjątkowo. podlewam odstałą i ciepłą wodą. Moje też
        stoją na parapecie nad kaloryferem - okno północne Mam trzy rodzaje w różnych
        kolorach ale jak przekwitły w sierpniu tak stoją i nic się z nimi nie dzieje
        • bakali Re: fiołki afrykańskie 12.12.09, 10:15
          Z moich obserwacji wynika, że listki ukorzeniają się dość długo, nawet kilka
          miesięcy może minąc zanim wypuszczą korzonki i nowe listki. Natomiast nie ma
          znaczenia czy ukorzenia się w wodzie czy w ziemi, myślę, nawet że w wodzie jest
          lepiej, bo kiedy zapomnimy choć raz podlac ziemię w doniczce, ukorzenianie idzie
          na marne. Żeby listki nie gniły w wodzie, końcówkę liścia trzeba uciąć bardzo
          równo, ostrym nożem.
          • adka213 Re: fiołki afrykańskie 21.01.10, 22:21
            kwitnieciu rowniez sluzy obrywanie nadmiaru listkow,,ja ukozeniam w ten
            sposob:nalewam do sloiczka wody odstalej,przykrywam folia okrecam gumka i wbijam
            lodyzki,a listki sie wtedy nie zamocza i nie maja prawa zgnic.po okolo 2
            tygodniach listki wypuszczaja kozonki i rosna jak szalone...
            • gabula777 Re: fiołki afrykańskie 21.01.10, 23:03
              Ja od 'niechcenia' wetknęłam dwa złamane listki do dużej donicy z beniaminem,
              którego podlewałam jak zwykle.Ukorzenianie trwało jakiś czas, a potem gdy
              pojawiły sie małe listki wyjęłam łyżeczką z ziemią i posadziłam w doniczce.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka