Dodaj do ulubionych

Dracenie brązowieją liście - dlaczego?

12.03.11, 15:10
Mam młodą dracenę. Niedawno ją wsadziłam do ziemi po ukorzenieniu odnóżki. Zauważyłam, że jej liście brązowieją. Nie wiem co może być tego przyczyną; podlewam ją raz na 7-10 dni, nie mamy suchego powietrza w domu ponieważ w okresie grzewczym okna mamy rozszczelnione. Na pocieszenie dodam, że wypuszcza nowe listki. Co zrobić, żeby liście nie brązowiały?
W linku fotki do tej nieszczęsnej roślinki fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2649061,2,1.html
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: Dracenie brązowieją liście - dlaczego? 12.03.11, 15:31
      Czy ta doniczka ma dziurki w dnie? Jesli nie, to woda "stoi" na jej dnie i roslina ma zbyt mokro. Ponadto, byc moze fotka myli, ale mam wrazenie, ze na powierzchni juz widac slady podlewania kranowką, ktora powoduje zasolenie podloza. Rosliny tego nie lubią.
      • chantal10 Re: Dracenie brązowieją liście - dlaczego? 12.03.11, 15:36
        Fakt, podlewam kranówką, ale odstaną minimum 24 godziny. Jaką zatem wodą najlepiej podlewać? Deszczówki nie mam:( O dziurki w doniczce będę musiała się postarać, ale sprawdzam podłoże suchym patyczkiem zanim podleję (jak ciasto w piekarniku) i jeżeli jest suche to wówczas podlewam.
        • wanda43 Re: Dracenie brązowieją liście - dlaczego? 12.03.11, 15:57
          Woda przegotowana i odstała dobę moze byc. Natomiast jesli nie ma dziurek w dnie doniczki, to mozesz sobie sprawdzac do woli. Na gorze podloze bedzie suche, a na dole bedzie mokro i korzenie beda gnic. Musi byc drenaż, aby odprowadzal nadmiar wody. Wiekszosc roslin, wbrew obiegowej opinii źle znosi nadmiar wody. Szczegolnie te, dla ktorych naturalne warunki, to tereny suche.
          • chantal10 Re: Dracenie brązowieją liście - dlaczego? 12.03.11, 16:36
            Mam drenaż zrobiony w tej doniczce. Na wysokość około 5-ciu cm poukładałam kamyczki i dopiero na nie zaczęłam usypywać ziemię.
            • wanda43 Re: Dracenie brązowieją liście - dlaczego? 12.03.11, 16:40
              ok., ale dziurki w dnie są? Jesli nie ma, to woda zalega.
              • chantal10 Re: Dracenie brązowieją liście - dlaczego? 12.03.11, 16:51
                No nie ma dziurek :( Myślałam, ze jak dam grubą warstwę drenażu i woda miałaby zalegać to właśnie w kamieniach a nie w ziemi. W poniedziałek poproszę męża żeby mi zrobił dziurki. Dzięki za pomoc, jak zwykle jesteś nieoceniona Wando :)
                • yoma Re: Dracenie brązowieją liście - dlaczego? 14.03.11, 13:09
                  No i psikaj ją. IMHO ona ma dokoła siebie sucho jak wiór.

> nie mamy suchego powietrza w domu ponieważ w okresie grzewczym okna mamy rozszczelnione.

I nie masz żadnej nawilżałki w domu? No to jak tam jest 10% wilgotności, to góra. No, 15...

Raz przez rozszczelnione okna wpada tego powietrza z zewnątrz tyle co kot napłakał, dwa ono jest wilgotne, bo jest zimne. Jak się wymiesza z ciepłym w mieszkaniu, to taka mieszanka robi się jeszcze suchsza niż samo ciepłe. Naprawdę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka