Dodaj do ulubionych

Czy fikus beniamin odrośnie?

28.01.12, 11:14
Mam dużego beniamina w domu. Niestety, z chwilą, gdy zaczął się okres grzewczy, zaczął gubić liście. Teraz się już chyba zaaklimatyzował do warunków zimowych, tzn. liście przestały opadać, ale wygląda żałośnie, praktycznie same gołe gałązki z kilkoma liśćmi na końcach. No i teraz nie wiem, co robić: czy na wiosnę liście odrosną na tych gołych gałązkach, czy należy je obciąć?
Obserwuj wątek
    • irenazu Re: Czy fikus beniamin odrośnie? 28.01.12, 13:47
      Śmiało możesz przyciąć gałęzie. Ta roślina bardzo dobrze znosi cięcie, nie lubi przeciągów i częstych zmian miejsca, nawet niewielkich.
      • irenazu Re: Czy fikus beniamin odrośnie? 28.01.12, 13:47
        A, i możesz zrobić to już teraz.
        • yoma Re: Czy fikus beniamin odrośnie? 28.01.12, 19:41
          Jak ma na końcach tych gołych coś zielonego, rokującego, to możesz nawet zostawić, odrośnie, a jak nie, tnij śmiało.

No i on jednak w zimie lubi mieć chłodniej niż człowiek.
          • niebieska.maupa Re: Czy fikus beniamin odrośnie? 28.01.12, 22:34
            Jak mówisz, że może odrośnie, to poczekam z cięciem. Teraz wygląda beznadziejnie, metr dwadzieścia gołych łodyg i parę liści na końcach.
            Dziękuję Wam za odzew.
            • yoma Re: Czy fikus beniamin odrośnie? 29.01.12, 11:19
              Spoko. A w ogóle na wiosnę możesz go wywalić na balkon, o ile masz oczywiście, bardzo dobrze im to robi. Byle nie na pełne słońce.
              • maciekk123pl Re: Czy fikus beniamin odrośnie? 30.01.12, 16:24
                JEzeli planujesz wystawić go latem na balkon to nie tnij nic, zazieleni się błyskawicznie. Tylko nie na słońce, ja swojego postawilem na słoncu i zrobil się brązowy:D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka