Dodaj do ulubionych

bałe robaczki na lisciach fiołka afrykanskiego..

18.05.12, 16:59
Witam.Co to moze byc? Są tylko na listkach.Nigdy ich wcześniej nie było ;/ Moze ktoś doradzi jak to zwalczyć.Z góry dziękuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: bałe robaczki na lisciach fiołka afrykanskieg 18.05.12, 21:17
      Jesli wyglądaja jak strzepki waty, to są wełnowce. Bez chemii sie nie obejdzie.
      • adka213 Re: bałe robaczki na lisciach fiołka afrykanskieg 18.05.12, 22:06
        tak .gdzie nie gdzie widać takie małe białe waciki wielkości główki od zapałki ;/
        długo to się zwalcza?dzięki za odp
        a tak mi pięknie zaczęły kwitnąć ;/
        • wanda43 Re: bałe robaczki na lisciach fiołka afrykanskieg 19.05.12, 07:48
          Obejrzyj wszystkie listki od spodu. Jesli tego jest niewiele, to mozesz usunąc szczypczykami, albo palcami, jesli wiecej, to niestety jakis srodek chemiczny na szkodniki. I odstaw od innych kwiatow, bo to dranstwo fruwa.
          • kociara-monika Re: bałe robaczki na lisciach fiołka afrykanskieg 19.05.12, 11:10
            Wando, coś mi się kołacze po łepetynie o przemywaniu liści denaturatem lub Ludwikiem. Tylko nie wiem na jakie ustrojstwo miały te zabiegi być skuteczne.

Ale separacja wskazana. Inaczej trzeba będzie wszystkie doniczki potraktować speszialem na te paskudy.
            • adka213 Re: bałe robaczki na lisciach fiołka afrykanskieg 20.05.12, 15:40
              Witajcie,kupiłam takie pałeczki owadobójcze ,włozylam do doniczek i pozdejmowałam to ustrojstwo pęseta. Słyszałam o przemywaniu liści roztworem ludwika i denaturatu,ale nie wiem czy tez fiołki to przeżyją ponieważ nie lubią moczenia liści hmmm ;/ Wielkie dzieki za odpowiedzi
              • anika_ic Re: bałe robaczki na lisciach fiołka afrykanskieg 23.02.13, 12:38
                Dobrym sposobem na oczyszczenie włochatych liści np. fiołków jest ... odkurzenie ich szczotką -trzpiotką, założoną na rurę odkurzacza :-)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka