adka213 18.05.12, 16:59 Witam.Co to moze byc? Są tylko na listkach.Nigdy ich wcześniej nie było ;/ Moze ktoś doradzi jak to zwalczyć.Z góry dziękuje za pomoc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanda43 Re: bałe robaczki na lisciach fiołka afrykanskieg 18.05.12, 21:17 Jesli wyglądaja jak strzepki waty, to są wełnowce. Bez chemii sie nie obejdzie. Odpowiedz Link
adka213 Re: bałe robaczki na lisciach fiołka afrykanskieg 18.05.12, 22:06 tak .gdzie nie gdzie widać takie małe białe waciki wielkości główki od zapałki ;/ długo to się zwalcza?dzięki za odp a tak mi pięknie zaczęły kwitnąć ;/ Odpowiedz Link
wanda43 Re: bałe robaczki na lisciach fiołka afrykanskieg 19.05.12, 07:48 Obejrzyj wszystkie listki od spodu. Jesli tego jest niewiele, to mozesz usunąc szczypczykami, albo palcami, jesli wiecej, to niestety jakis srodek chemiczny na szkodniki. I odstaw od innych kwiatow, bo to dranstwo fruwa. Odpowiedz Link
kociara-monika Re: bałe robaczki na lisciach fiołka afrykanskieg 19.05.12, 11:10 Wando, coś mi się kołacze po łepetynie o przemywaniu liści denaturatem lub Ludwikiem. Tylko nie wiem na jakie ustrojstwo miały te zabiegi być skuteczne. Ale separacja wskazana. Inaczej trzeba będzie wszystkie doniczki potraktować speszialem na te paskudy. Odpowiedz Link
adka213 Re: bałe robaczki na lisciach fiołka afrykanskieg 20.05.12, 15:40 Witajcie,kupiłam takie pałeczki owadobójcze ,włozylam do doniczek i pozdejmowałam to ustrojstwo pęseta. Słyszałam o przemywaniu liści roztworem ludwika i denaturatu,ale nie wiem czy tez fiołki to przeżyją ponieważ nie lubią moczenia liści hmmm ;/ Wielkie dzieki za odpowiedzi Odpowiedz Link
anika_ic Re: bałe robaczki na lisciach fiołka afrykanskieg 23.02.13, 12:38 Dobrym sposobem na oczyszczenie włochatych liści np. fiołków jest ... odkurzenie ich szczotką -trzpiotką, założoną na rurę odkurzacza :-) Odpowiedz Link