polusiewka 10.06.05, 10:07 Parę miesięcy temu kupiłam dwa nieduże fikusy beniaminy, tworzyły swoimi "koronami" kule, teraz się nieco rozrosły i wcale mi się to nie podoba. Czy mogę je przystrzyc nadając im kulowaty kształt, czy to im nie zaszkodzi? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ida.ustupska Re: Beniamin - Czy można przycinać? 10.06.05, 10:55 Jak najbardziej można przycinać, a obcięte wieszchołki można ukorzeniać:) Tylko może przycinaj stopniowo, po obcięciu gałązek ficusy mocno wydzielają biały sok. Dobrze byłoby ranki na grubszych gałązkach wysuszyć i posmarowac wazeliną albo specjalną maścią na rany i uszkodzenia roslin, lepiej będą się goić. Z ficusów można formować ładne bonsai przy odrobinie cierpliwości :) Odpowiedz Link
chiara76 Re: Beniamin - Czy można przycinać? 10.06.05, 11:01 a jak jest z porą roku? Mam nadzieję, że można teraz? Mój mały benjaminek też się rozrósł bardzo i zastanawiam się nad przycięciem go. Odpowiedz Link
ida.ustupska Re: Beniamin - Czy można przycinać? 10.06.05, 11:05 podobno powinno się podcinac w okresie letnim, ok.lipca, ale ja podcinałam swojego ficusa baroka ostatnio i wszystko jest ok. Myśle ,ze pora jest właściwa, za parę dni pójdzie pod nożyczki ficus retusa :) pozdrawiam ida Odpowiedz Link
chiara76 Re: Beniamin - Czy można przycinać? 10.06.05, 11:17 dziękuję za radę, w takim razie też chwycę za sekatorek;) Również pozdrawiam. Odpowiedz Link