e_emka 07.09.05, 14:07 Witam, bardzo jestem ciekawa, czy kwitnienie haworsji jest rzeczą zwyczajną dla tej rośliny? Moja właśnie rozpoczęła kwitnienie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e_emka Re: komu kwitnie haworsja? 24.09.05, 08:54 Teraz kwitnie na całego. Oprócz tego w rozgałęzieniu łodygi wypuściła chyba "dziecko"!??????????? Jeśli ktoś miał do czynienia z tymi kwiatami niech coś naskrobie. Będę wdzięczna :)))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link
aree Re: komu kwitnie haworsja? 24.09.05, 16:02 U mnie już po kwitnięciu a na długiej gałęzi też mam to niby dziecko. Powinnam coś z nim zrobić? Bo rozumiem, że ten pręt się wycina po przekwitnięciu. Mam pierwszy rok tego kwiata i nie bardzo się na nim znam. Odpowiedz Link
jacekp11 Re: komu kwitnie haworsja? 25.09.05, 08:15 U mnie kwitnie kilka gatunków hawortii.Ale to trudno nazwać kwiatem u wszystkich to raczej taki kłosek :). Odpowiedz Link
e_emka Re: komu kwitnie haworsja? 25.09.05, 10:41 tak, to taki kłosek. Tylko czy ta mała roślinka na kłosku jest się w stanie ukorzenić i przyjąć? Też jestem ciekawa. To moja pierwsza h. i nie mam jeszcze doświadczenia w postępowaniu z tym kwiatkiem, a bardzo mi się podoba. Gdzie można zakupić inne odmiany? Ja moją kupiłam w OBI. Odpowiedz Link
jacekp11 Re: komu kwitnie haworsja? 25.09.05, 23:06 Na kłosku nie ma żadnej roslinki ? Ale prędzej czy później hawortia wypuści odnóżki. Odpowiedz Link
aree Re: komu kwitnie haworsja? 26.09.05, 00:01 to co zostawić ją na tej "gałęzi"? marne kwiaty już dawno przekwitły, przycięłam ten patyk do tej małej roślinki i tak to obserwuję, ale nic się nie dzieje. Może odciąć i z patykiem posadzić w ziemi? Odpowiedz Link
bakunicha Re:moja zakwitła:):):):) 13.11.05, 10:40 obrywam wszystkie boczne"dzieci" tak by była sama i co roku kwitnie; w tym roku zakwitła przecudnie na długiej cieniutkiej łozdyzce pojawiły sie przepiekne bezowo pomaranczowe dzwoneczki Odpowiedz Link