Dodaj do ulubionych

Kąpiel kwiatów

30.09.05, 21:38
jak myc kwiaty pokojowe. mam ich sporo, a do tego z milionami lisków. wycierac
kazdy z nich nie dam rady. kiedys spryskiwalam woda, ale zostaja slady. pomozcie !
Obserwuj wątek
    • zettrzy Re: Kąpiel kwiatów 30.09.05, 21:48
      do wanny i pod prysznic - przynajmniej ja tak robie
      • chiara76 Re: Kąpiel kwiatów 30.09.05, 23:43
        ja też.
    • bea975 Re: Kąpiel kwiatów 01.10.05, 14:19
      Beniaminka kąpię pod prysznicem. Inne kwiatki z mniejszą ilością większych
      liści cierpliwie wycieram wacikami. Białe ślady na roślinie nie będą powstawały
      jeżeli wlejesz do spryskiwacza wodę destylowaną. Ja używam wody z filtra brita,
      ale nasza kranówa ogólnie jest dobrej jakości, ma niską twardość węglanową.
      Liści niektórych kwiatów np. fiołków afrykańskich nie można zmywać bezpośrednim
      strumieniem wody (woda nie może dostać się do blaszki liściowej, włoski na
      powierzchni mają ją przed tym zabezpieczać), wtedy pozostaje tylko spryskiwanie.
    • dory7 Re: Kąpiel kwiatów 01.10.05, 21:55
      Ja także sprawiam kąpiel swoim " pociechom". Jeżeli chodzi o te roślinki
      pokryte "włoskami" to należy je potraktować pędzelkiem :))
      • bea975 Re: Kąpiel kwiatów 02.10.05, 09:53
        Nie wyobrażam sobie czyszczenia liści pędzelkiem, chociaż wiem, że takie
        zalecenia pojawiają się w książkach :)) Wolę jednak spryskiwanie - wbrew
        powszechniej opinii, że nie powinno się tego robić - z fiołkami nic się nie
        dzieje (woda nie powinna dostać się do blaszki, przed czym skutecznie chronią
        owe włoski; podczas spryskiwania trzymam roślinę pochyloną pod kątem tak aby
        nadmiar wody natychmiast spływał). Pomysł nie jest mój, pochodzi ze strony
        www.rachelsreflections.com/ . Ta kobieta naprawdę wie co pisze. W
        dziedzinie fiołków afrykańskich jest moim autorytetem.
        • dory7 Re: Kąpiel kwiatów 02.10.05, 18:11
          Witaj Bea :)) jeżeli masz ten sposób przetestowany to i ja spróbuję.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka