Dodaj do ulubionych

Fikus benjamina- muszki i żółte liście

14.01.06, 14:43
Mam rocznego fikusa b. ostatnio zaczęły mi żółknąć liście i opadać - nie
wiem, co się stało.
Jak go kupiłam na samym początku, zauważyłam, że w podstawce na wodę są
malutkie, mikroskopijne muszki - wyglądały jak paprochy. Kupiłam patyczki i
zniknęły. Teraz znowu jest jest kilka na dnie osłonki paproszków - nie wiem,
co robić.
Obserwuj wątek
    • turhotel Re: Fikus benjamina- muszki i żółte liście 20.01.06, 22:23
      w grudniu/styczniu gdy jest mniej swiatla i kaloryfery przesuszaja powietrze
      benjamin zawsze traci liscie. na wiosne odrosna. daj mu teraz troche wiecej
      swiatla, odstaw od kaloryfera i zraszaj liscie.
      • suprajsik Re: Fikus benjamina- muszki i żółte liście 30.01.06, 15:07
        jeśli chodzi o żółknięcie liści to faktycznie - kaloryfery :(, w przypadku zaś
        szkodników (co może być również przyczyną choroby liści) to proponuję zakupić
        preparat o nazwie BASUDIN 600 EW chyba z firmy Target czy coś w tym stylu i
        zastosować jak w instrukcji (podlewanie). Wpierw jednak proponuję przemyć
        wszystkie listki od spodu denaturatem rozcieńczonym wodą w proporcjach 1:1.
        Metoda sprawdzona i skuteczna. Polecam. Sprawdź też inne rośliny doniczkowe - to
        cholerstwo mogło je zaatakować.
        • ida.ustupska Re: Fikus benjamina- muszki i żółte liście 02.02.06, 18:55
          na wszelkie potwory ficusowe polecam również Provado Plus AE, kosztuje ok.23zł
          ale jest skuteczny, łatwy w użyciu i na chwilę starcza...pozdrawiam
        • aga17011975 Re: Fikus benjamina- muszki i żółte liście 02.02.06, 21:09
          Mam 7 letniego pięknego benjamina, to mój najcudowniejszy kwiat w mieszkaniu.
          Dotąd rósł pięknie nie zaszkodziła mu nawet przeprowadzka do nowego mieszkania
          dwa lata temu i mowe miejsce (chociaż kwiaty te nie lubią częstych zmian,
          przeciągów, suchego powietrza, zbyt dużej ilości wilgoci i ostrego słońca.
          Jednak ostatnio zauważyłam, że na spodnich stronach liści u nasady ogonka
          występuje biała "woskowata" wydzielina, która powoduje żółknięcie i opadanie
          listków. Wiem, że utrata liści w okresie jesienno - zimowym u benjamina jest
          zjawiskiem naturalnym, lecz niepokoi mnie ta biała wydzielina. Może wiecie co to
          za szkodnik i jak go usunąć?
          • suprajsik Re: Fikus benjamina- muszki i żółte liście 15.02.06, 12:46
            przy takich objawach proponuję przemyć listki od spodu roztworem wody i
            denaturatu (sprawdzone!) w proporcjach 1:1

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka