Dodaj do ulubionych

czarne latające muszki i robaczki w ziemi !!

24.04.06, 13:45
Co to może być i jak to wytępić. :))
Obserwuj wątek
    • jadwiha prawdopodobnie przeklete ziemiórki 24.04.06, 21:38
      czy nie macie ważenia, że to cholerstwo pojawiło się jakieś 2-3 lata temu? całe
      zycie mam w mieszkaniach multum kwiatów i nigdy tego nie było... A teraz
      pojawiły się niemal wszędzie. Co się dzieje? Dodatkowo zauważam je na
      zewnętrznej stronie okien - czyli co? Przylatują z zewnątrz??

Polecano na nie wywar z tytoniu, cięzką chemię do pryskania, czosnek wciśnięty w
      ziemię, tablice lepowe ja teraz zakupiłam Substral w brykietach ale zdaje się -
      ciężko je wytępić. JA na razie przegrywam, bo wciąż latają :(
      Polecam wyszukiwarkę, kilka dyskusji się toczyło na ten temat
    • krystyna-anna7 Re: czarne latające muszki i robaczki w ziemi !! 26.04.06, 22:59
      W celu pozbycia się muszek z domowych kwiatków wsypuję do doniczek fusy po
      parzeniu herbaty.U mnie działa
      pozdrawiam
    • paneek Re: czarne latające muszki i robaczki w ziemi !! 16.05.06, 22:23
      tez mialam wiele razy te robaczki w ziemi (biale jak przecinki). Stosowalam
      wlasnie wywar z petów :D a jak nie skutkowalo to po prostu przesuszalam
      kwiatka. Robaczki pojawialy sie jak bylo za wilgotno, przewaznie w zimie bo
      bylo chlodno i za duzo podlewalam :)
      Pozdrawiam i zycze wygranej walki ze szkodnikami :)
      • geronimo28 Re: czarne latające muszki i robaczki w ziemi !! 17.05.06, 11:32
        Też mam te "przecinki", ale tylko w niektórych roślinach. W jakich proporcjach
        ten "wywar z petów" i jak to przygotować? A co to w oGole za cholerstwo jest?
        Larwy, czy jakaś postać dorosła? Pozdrawiam:)

paneek napisała:

> tez mialam wiele razy te robaczki w ziemi (biale jak przecinki). Stosowalam
        > wlasnie wywar z petów :D a jak nie skutkowalo to po prostu przesuszalam
        > kwiatka. Robaczki pojawialy sie jak bylo za wilgotno, przewaznie w zimie bo
        > bylo chlodno i za duzo podlewalam :)
        > Pozdrawiam i zycze wygranej walki ze szkodnikami :)
    • calkador Re: czarne latające muszki i robaczki w ziemi !! 23.05.06, 10:58
      Ja tez takie mam i nie moge wytepic.To takie muszki i one skladaja larwy w
      ziemi, a te larwy zjadaja korzenie. Mam wrazenie ze one sa w ziemi, ktora sie
      kupuje do kwiatow. Probowalam wszystkiego- tytoniu, czosnku, spryskiwalam ziemie
      opryskiem na szkodniki, wysypywalam srodek na mszyce i nic. Wydaje mi sie ze
      wilgotna ziemia bardzo sprzyja ich rozwojowi. Poniewaz walka z nimi wydawala mi
      sie przegrana przerzucilam sie na hydroponike, i przynajmniej te rosliny, ktore
      mam w hydroponice nie sa nekane przez te robale!
      • alicjaz35 Re: czarne latające muszki i robaczki w ziemi !! 24.05.06, 23:29
        To są ziemiórki, raczej nie groźne dla roslin, ale uciążliwe. Pojawiły sie
        podobno wraz z ziemią kupowaną w sklepach (torfowej). Ja za radą pani w sklepie
        ogrodniczym zakupiłam preparat o nazwie Nomolt (ok 9 zł), muszek jest jak na
        razie mniej. Pomagaja tez specjalne żółte karteczki które działają jak lep (do
        kupienia tez w sklepach ogrodniczych)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka