maykaf 24.04.06, 13:45 Co to może być i jak to wytępić. :)) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jadwiha prawdopodobnie przeklete ziemiórki 24.04.06, 21:38 czy nie macie ważenia, że to cholerstwo pojawiło się jakieś 2-3 lata temu? całe zycie mam w mieszkaniach multum kwiatów i nigdy tego nie było... A teraz pojawiły się niemal wszędzie. Co się dzieje? Dodatkowo zauważam je na zewnętrznej stronie okien - czyli co? Przylatują z zewnątrz?? Polecano na nie wywar z tytoniu, cięzką chemię do pryskania, czosnek wciśnięty w ziemię, tablice lepowe ja teraz zakupiłam Substral w brykietach ale zdaje się - ciężko je wytępić. JA na razie przegrywam, bo wciąż latają :( Polecam wyszukiwarkę, kilka dyskusji się toczyło na ten temat Odpowiedz Link
krystyna-anna7 Re: czarne latające muszki i robaczki w ziemi !! 26.04.06, 22:59 W celu pozbycia się muszek z domowych kwiatków wsypuję do doniczek fusy po parzeniu herbaty.U mnie działa pozdrawiam Odpowiedz Link
paneek Re: czarne latające muszki i robaczki w ziemi !! 16.05.06, 22:23 tez mialam wiele razy te robaczki w ziemi (biale jak przecinki). Stosowalam wlasnie wywar z petów :D a jak nie skutkowalo to po prostu przesuszalam kwiatka. Robaczki pojawialy sie jak bylo za wilgotno, przewaznie w zimie bo bylo chlodno i za duzo podlewalam :) Pozdrawiam i zycze wygranej walki ze szkodnikami :) Odpowiedz Link
geronimo28 Re: czarne latające muszki i robaczki w ziemi !! 17.05.06, 11:32 Też mam te "przecinki", ale tylko w niektórych roślinach. W jakich proporcjach ten "wywar z petów" i jak to przygotować? A co to w oGole za cholerstwo jest? Larwy, czy jakaś postać dorosła? Pozdrawiam:) paneek napisała: > tez mialam wiele razy te robaczki w ziemi (biale jak przecinki). Stosowalam > wlasnie wywar z petów :D a jak nie skutkowalo to po prostu przesuszalam > kwiatka. Robaczki pojawialy sie jak bylo za wilgotno, przewaznie w zimie bo > bylo chlodno i za duzo podlewalam :) > Pozdrawiam i zycze wygranej walki ze szkodnikami :) Odpowiedz Link
calkador Re: czarne latające muszki i robaczki w ziemi !! 23.05.06, 10:58 Ja tez takie mam i nie moge wytepic.To takie muszki i one skladaja larwy w ziemi, a te larwy zjadaja korzenie. Mam wrazenie ze one sa w ziemi, ktora sie kupuje do kwiatow. Probowalam wszystkiego- tytoniu, czosnku, spryskiwalam ziemie opryskiem na szkodniki, wysypywalam srodek na mszyce i nic. Wydaje mi sie ze wilgotna ziemia bardzo sprzyja ich rozwojowi. Poniewaz walka z nimi wydawala mi sie przegrana przerzucilam sie na hydroponike, i przynajmniej te rosliny, ktore mam w hydroponice nie sa nekane przez te robale! Odpowiedz Link
alicjaz35 Re: czarne latające muszki i robaczki w ziemi !! 24.05.06, 23:29 To są ziemiórki, raczej nie groźne dla roslin, ale uciążliwe. Pojawiły sie podobno wraz z ziemią kupowaną w sklepach (torfowej). Ja za radą pani w sklepie ogrodniczym zakupiłam preparat o nazwie Nomolt (ok 9 zł), muszek jest jak na razie mniej. Pomagaja tez specjalne żółte karteczki które działają jak lep (do kupienia tez w sklepach ogrodniczych) Odpowiedz Link