v.ci 20.05.06, 19:14 Od 2 lat liście mojego beniaminka systematycznie bieleją . Ogólnie roślina jest rachityczna i traci sporo liści . Nie wyrzucam ją tylko z litości . Co jest powodem bielenia i jak temu zapobiec . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zielona28 Re: Bielejące liście beniaminka 20.05.06, 20:53 Może spróbuj jej zmienić nawóz na taki do roślin ozdobnych z liści,może spotkasz do leczenia objawów chlorozy.Pewna(y)jesteś że te białe liście to nie jest taka odmiana? Odpowiedz Link
lemna Re: Bielejące liście beniaminka 02.06.06, 13:57 Na mój gust, to ta roślina stoi w przeciągu i dlatego gubi liście!!! Koniecznie musisz zmienić jej miejsce - najlepiej w jakimś cichym, ale niezbyt ciemnym kąciku:) Odpowiedz Link
888888aba Re: Bielejące liście beniaminka 03.06.06, 09:43 v.ci napisał: > Od 2 lat liście mojego beniaminka systematycznie bieleją . Ogólnie roślina > jest rachityczna i traci sporo liści . Nie wyrzucam ją tylko z litości . > > Co jest powodem bielenia i jak temu zapobiec . nie mam pojęćia co może być przyczyną "bielenia" liści, ale wiem na pewno, że benjaminki nie lubią suchego powietrza, od tego tracą liście. Zraszaj go codziennie a szybko zauważysz diametralną zianę. Odpowiedz Link
mircea Bieleją czy bledną? 03.06.06, 17:47 Jeśli mają białe plamy - to taka odmiana Benjamina, a jeśli bledną, to brak zawozu. O opadaniu liści u benjaminów było już wiele wątków, wrzuć w wyszukiwarkę, to na pewno coś znajdziesz. Odpowiedz Link
v.ci Re: Bieleją czy bledną? 05.06.06, 16:39 Raczej bledną . Nowe listki są zieloniutkie . Nie stoi wcale w przeciągu i ma sporo światła . Odpowiedz Link