mamakluska Re: palma butelkowa - kto ją ma?? 07.08.06, 12:40 mam zamiar sobie zakupic bo bardzo mi się podoba. Jak duża rośnie i jakie musi miec warunki w pomieszczeniu. Z góry dziekuję za odpowiedzi. pozdrawiam Odpowiedz Link
zettrzy Re: palma butelkowa - kto ją ma?? 08.08.06, 05:41 kiedys mialam, ale przesadnie podlalam i mi padla Odpowiedz Link
rybcie Re: palma butelkowa - kto ją ma?? 14.08.06, 20:24 Jeżeli to roślinka o której myślę - podaję jak uprawiać. Znalezione w różnych miejscach w sieci. Niedawno wyszukiwałam te informacje dla kogoś, a kształt noliny może sugerować, że to właśnie palma butelkowa. Beaucaenea recurvata (nolina odgięta) Rodzina (łac.): Agavaceae Rodzina: agawowate Stanowisko: słoneczne Opis:Roślina o bulwiastym, zgrubiałym u podstawy pniu. Z wierzchołka wyrastają pęki wąskich, długich, przewieszających się liści. Te liście mogą dorastać nawet do 1 metra. Pielęgnacja: Roślina o bardzo skromnych wymaganiach. Podłoże powinno być przepuszczalne z dodatkiem piasku, a na dnie donicy konieczny jest drenaż. Podlewamy umiarkowanie w sezonie, zapewniając słoneczne stanowisko (latem także na tarasie). Zimą stanowisko powinno być również bardzo jasne i chłodne (około 10*C). Podlewamy wtedy sporadycznie i niewiele. Uwagi: Jedna z 'żelaznych' roślin, jeśli nie zabijemy jej nadmiarem wody. Ze względu na swój wygląd bywa nazywana 'roślina-deszcz'. Nazwa Nolina odgięta Beaucarnea recurvata Pochodzenie Meksyk Rozmiary do 1,5 m wysokości Podlewanie umiarkowane, należy przesuszać Nawożenie umiarkowane Stanowisko słoneczne lub widne Kwiaty - noline nalezy podlewac od dolu ona swietnie pije sobie wode z podstawki i nie czesciej jak raz w tygodniu a w zimie nawet raz w miesiacu. Koncowki lisci ktore schna nalezy przycinac pod skosem, ale to jest objaw zbyt suchego powietrza w miejscu gdzie ona stoi bardzo ważne jest taże to aby bulwa noliny nie była posadzona zupełnie w ziemi - będzie gniła. Prawidłowo posadzona powinna mieć w ziemi 1/3 bulwy Odpowiedz Link
mamakluska Re: palma butelkowa - kto ją ma?? 14.08.06, 22:58 Do Rybcie!! Dzięki za szczegółowy opis hodowli tego kwiata, zamierzam ją sobie zakupić bo mi się bardzo podoba. pozdr. Odpowiedz Link