klotylda78 11.10.06, 12:21 Od poczatku roku mam fikusa... rosnie ladnie, ale co jakis czas ktorys z lisci rosnie z nieksztalcony. jest o wiele mniejszy niz pozostale, jest z jednej strony pokrzywiony i wyglada jak "niedorozwiniety". dlaczego?! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klotylda78 Re: zniekstalcone liscie fikusa 12.10.06, 12:44 podtrzymuje i mam wielka nadzieje, ze ktos mi odpowie! z gory serdecznie dziekuje! Odpowiedz Link
paneek Re: zniekstalcone liscie fikusa 18.10.06, 22:47 zniekształcenia (pofalowania, kurczenie i zawijanie) moga powodowć: choroba wirusowa, zbyt niska temperatura, nieodpowiedni nawóz (zbyt duza zawartosc potasu). jesli to nie to, to możesz spróbować przesadzić rosline, bo moze to tez byc objaw wyczerpania skladników pokarmowych z podloża. Odpowiedz Link
yunnan Re: zniekstalcone liscie fikusa 19.10.06, 08:52 Często przyczyną zniekształcenia liści są pasożyty żerujące na liściach. Np. przędziorek czy inne żerujące na liściach. Obejrzyj dokładnie liście i zobacz czy tam nie ma malutkich "robaczków" bo te żerują właśnie na najmłodszych liściach. Inna przyczyna to mechaniczne ich uszkodzenie. Czasem nawet dotknięcie takiego pąka powoduje w przyszłości zniekształcenia liści. Bardzo wrażliwe na takie "pieszczoty" są np. hoje. Odpowiedz Link