Dodaj do ulubionych

jakue kwiaty w czerwcu - wystrój kościoła na ślub

30.12.06, 13:26
znalazłam coś takiego
www.weddingideasmagazine.co.uk/article_flower_power.htm ale to dotyczy
raczej bukietów ślubnych

jakie kwiaty oprócz róż można wykorzystać w czerwcu?
jak się nazywają takie kwiaty które wyglądem przypominają połączenie róży z
goździkiem - mają kolor kremowy ale z przebłyskiem zieleni?:)
Obserwuj wątek
    • muka77 Re: jakue kwiaty w czerwcu - wystrój kościoła na 30.12.06, 17:49
      A to Twoj slub? :))
      Ja bym ozdobila magnoliami: kwitnace latem gatunki to:
      magnolia tripetala, magnolia sieboldii, magnolia hypoleuca
      a tu link do zdjecia magnolii sieboldii
      www.nationale-plantencollectie.nl/NL/collectiehouders/Utrecht/MAG/Magnolia%20sieboldii.html
      • gioseppe Re: jakue kwiaty w czerwcu - wystrój kościoła na 04.01.07, 11:08
        wydaje mi się, że ten kwiat jest wtedy zbyt drogi?

myślałam o eustemi (tak to się nazywa?), w najgorszym wypadku margaretkach bo
        dość ładne i w miarę tanie, albo różach

ale chcę coś bardziej oryginalnego aczkolwiek nie chcę przy tym zbankrutować :)
        • muka77 Re: jakue kwiaty w czerwcu - wystrój kościoła na 04.01.07, 12:04
          Chyba nie skoro wtedy kwitnie? W kazdym razie chcialam cos oryginalnego wymyslec
          :D. Bo jakby to byl wczesny czerwiec to moze udaloby sie jeszcze zalapac na bez
          (lilak) :)) pieknie by pachnialo w kosciele ...
          • gioseppe Re: jakue kwiaty w czerwcu - wystrój kościoła na 04.01.07, 12:54
            muka77 napisała:

> Chyba nie skoro wtedy kwitnie?

cena porównywalna do eustemi/róży? :)

> :D. Bo jakby to byl wczesny czerwiec to moze udaloby sie jeszcze zalapac na bez
            > (lilak) :)) pieknie by pachnialo w kosciele ...

16 czerwiec
    • klara551 Re: jakue kwiaty w czerwcu - wystrój kościoła na 31.12.06, 14:18
      Hej! W tych czasach,rodzaj kwiatów zależy od odległości od najbliższej giełdy
      kwiatowej.Jeśli chodzi o kwiaty z ogrodu,to czy masz taki w którym możeszx
      wychodować ich dużo i czy będziesz mieć czas na ścinanie?Najlepiej odwiedzic
      giełdę i określić np. kolor.Wybór jest ogromny,z całego świata.Kupując duże
      ilości,dostaniesz rabat,a ceny na giełdzie są duuuużo niższe niż w
      kwiaciarniach.Przecwiczyłam to na kupowaniu kwiatów do szkoły na różne imprezy.
      Życze pięknego ślubu i szczęścia w małżeństwie
      • gioseppe Re: jakue kwiaty w czerwcu - wystrój kościoła na 04.01.07, 11:06
        hej, tak to mój ślub :)
        może źle sie wyraziłam - oczywiscie smaa tych kwaitów sadzić nie będę - chciałam
        po prostu wiedzieć jakie gatunki można wtedy tanio kupić bo potrzebuję:

- płatki róż (to jestem w stanie załatwić w niskiej cenie)
        - dużo kwiatów do postawienia w wazonach na stołach
        - kwiaty do kościoła

mieszkamy w Krakowie - mam możliwość jechać na giełdę ale np w wtorek/środę,
        bo wtedy też planujemy jechać do rodzinnego miasta.Czy kwiaty aż tyle
        wytrzymają?? nie chciałabym aby w sobotę okazało się, że wszystkie "klapły"
        • muka77 Re: jakue kwiaty w czerwcu - wystrój kościoła na 04.01.07, 12:05
          Ha przyjmij wiec gratulacje :).
          • gioseppe Re: jakue kwiaty w czerwcu - wystrój kościoła na 04.01.07, 12:53
            muka77 napisała:

> Ha przyjmij wiec gratulacje :).

bardzo dziękuję :)
            • muka77 Re: jakue kwiaty w czerwcu - wystrój kościoła na 04.01.07, 13:59
              Jak ma byc tanio i jest to polowa czerwca to proponuje piekne mieczyki wyjdzie
              tanio i bedzie ladnie.
            • lustroo Re: jakie kwiaty w czerwcu - wystrój kościoła na 04.01.07, 14:03
              A na stołach po co? Chyba, że mini bukieciki, jakieś maleńkie. Duże moga się
              przewrócić, no i zasłaniają gości siedzących na przeciw siebie.
              Od składających życzenia dostaniesz tyle, że będą stały w wiadrach na
              podłodze ;) :) Wszystkiego dobrego :)
              • gioseppe Re: jakie kwiaty w czerwcu - wystrój kościoła na 04.01.07, 20:48
                tak, maciupkie mają być :)
                • lustroo Re: jakie kwiaty w czerwcu - wystrój kościoła na 05.01.07, 08:31
                  nazbieraj polnych i porób sama bukieciki, bedziesz miała za darmo, włożysz
                  tylko trochę pracy własnej, a jakie oryginalne :)
    • lemna Re: jakue kwiaty w czerwcu - wystrój kościoła na 07.01.07, 19:02
      Gratuluję:D

Ślubujemy w ten sam dzień!!!

Ja myślałam o frezjach. Uwielbiam te kwiaty!!! Bardzo ładnie pachną - zwłaszcza
      białe:)
      • gioseppe Re: jakue kwiaty w czerwcu - wystrój kościoła na 21.01.07, 18:50
        gratuluje

w koncu zamowilismy wystroj ze sztucznych kwaitow
        • oka5 Re: jakue kwiaty w czerwcu - wystrój kościoła na 22.01.07, 08:20
          gioseppe napisała:
          > w koncu zamowilismy wystroj ze sztucznych kwaitow
          Szkoda. To już lepiej w ogóle zrezygnować z dekoracji.
          • muka77 Re: jakue kwiaty w czerwcu - wystrój kościoła na 22.01.07, 08:46
            tez tak sobie pomyslalam :(, sztuczne kwiaty to niestety ale raczej z pogrzebem
            sie mi kojarza...
            • gioseppe zapomniałam o swoim wątku :) 07.03.07, 15:22
              e, nie jest tak źle. WIdzielimy tą dekorację na ślubie i bardzo nam się
              spodobała. Absolutnie się z pogrzebem nie kojarzy - jest subtelna i elegancka :)

kościół jest zadbany, planujemy drobne bukieciki na ławeczkach, łuk z kwiatów
              nie będzie czasu na wymianę dekoracji bo w tym okresie jest dużo ślubów - jeden
              za drugim. Panie wbiegną szybko i założą dekorację. A kwiaty wyglądają bardzo
              atrakcyjnie na żywo, nie rzuca się to aż tak w oczy że są sztuczne. W Kościele
              będzie jedynie ogromny bukiet żywych kwiatów pod ołtarzem.

a sala - tu spędzimy więcej czasu więc będą żywe kwiaty.

powiedzcie mi proszę, które kwiaty wytrzymują w miarę długo (ok 24h) BEZ wody?a
              przy tym nie są bardzo ciężkie?

margaretka?
              eustoma?
              róża?
              ..? :)

kwiaty podwieszę na żyłce więc muszą się jakoś trzymać - tymbardziej, że
              prawdopodobnie zrobię dekorację w piątek w nocy a wesele rozpocznie się
              prawdopodobnie o 16.30-17 w sobotę (ślub o 15)
              • gabula777 Re: zapomniałam o swoim wątku :) 09.03.07, 09:17
                Proponuję na tym łuku dać dużo świeżej zieleni,jeśli kwiaty będą sztuczne,to
                skrzętnie pochować sztuczne listki.Z zieleniny długo się trzyma bez wody
                trzmielina o biało-zielonych liściach(bywa w ogrodach)i bukszpan.Zupełnie nie
                nadaje się do dekoracji lilak,bo za chwilę będzie smętnie zwisał.Polecam
                margarytkę(bardzo długo się trzyma),lilię,goździki,gipsówkę.Problemy mogą być z
                różą,gerberą i lewkonią,bo są to dość delikatne kwiaty,chociaż na ołtarzu w
                chłodnym kościele długo się trzymają.Pozdrawiam i życzę aby wszystko się udało.
                • gioseppe Re: zapomniałam o swoim wątku :) 09.03.07, 18:29
                  gabula777 napisała:

dziękuję za podpowiedź!
                  wyglada to mniej wiecej tak
                  img251.imageshack.us/my.php?image=pict0545ba5.jpg
                  img413.imageshack.us/my.php?image=pict0560kh7.jpg

Polecam
                  > margarytkę(bardzo długo się trzyma),lilię,goździki,gipsówkę.Problemy mogą być z
                  > różą,gerberą i lewkonią,bo są to dość delikatne kwiaty,chociaż na ołtarzu w
                  > chłodnym kościele długo się trzymają.

oj wybawczyni Ty moja!
                  skoro margaretka jest wytrwałym kwiatem to znaczy, że przetrwa mi noc?
                  chcę w piątek wieczorem zrobić dekorację na sali - takie zwisające łebki
                  margaretek na żyłce (nie wiem czy nawijać je szpilką czy okręcać żyłką)

no i musi to wytrzymać dość sporo bo conajmniej do 1-2 rano w niedzielę :(
                  są szanse?
                  w sobotę nie zdąrzę tego zrobić.

> Pozdrawiam i życzę aby wszystko się udało.
                  dziękuję :))
                  • gabula777 Re: zapomniałam o swoim wątku :) 10.03.07, 09:26
                    Sądze,że wytrzymają.Moja córka miała je we wianku pierwszokomunijnym,cały dzień
                    na głowie,wieczorem nic im nie było.Potem dałam go do wody i jeszcze 3 dni
                    nosiła go na nabożeństwa.Aby nie było nieporozumienia to chodzi o takie
                    margaretki z kwiaciarni(są białe i żółte)bo polne bez wody klapną.Myślę,żę
                    możesz wbić szpilkę w główkę i o łepek zawiązać żyłkę.Pozdrawiam
                    • gioseppe Re: zapomniałam o swoim wątku :) 10.03.07, 16:10
                      chodzi o takie
                      > margaretki z kwiaciarni(są białe i żółte)bo polne bez wody klapną.Myślę,żę
                      > możesz wbić szpilkę w główkę i o łepek zawiązać żyłkę.Pozdrawiam

dzięki!
                      ale tylko te białe i żółte się nadają?
                      bo widziałam przerózne kolory - np łososiowe i zielonoseledynowe nad którymi się
                      właśnie zastanawiam :)???
                      ale jeśli trzeba będzie to się zdecyduję na PEWNIAKI czyli białe ;)
                      • gabula777 Re: zapomniałam o swoim wątku :) 11.03.07, 09:41
                        Tak masz rację ,one bywają teraz też w innych kolorach,bo można je sztucznie
                        barwić poprzez dodawanie chemicznych barwników(ja widziałam niebieskie),ale to
                        ten sam gatunek i są tak samo trwałe.Piękne są takie zielonoseledynowe,ja też
                        bardzo lubię taki kolor.
                        • gioseppe Re: zapomniałam o swoim wątku :) 11.03.07, 12:43
                          gabula777 napisała:

> Piękne są takie zielonoseledynowe,ja też
                          > bardzo lubię taki kolor.

jestem bardzo wdzięczna za pomoc w wyborze kwiatów :)
                          Padło na margaretki!

mam tylko nadzieję, że nie będą gryzły sie z różami na torcie...
                          no ale tort "wjedzie" tylko na chwilę na salę więc chyba nie musza na nim być
                          margaretki? jak myślisz?

acha, margaretki pewnie będą seledynowe/łososiowe, jeszcze nie jestem pewna
                          koloru na 100% a NA TORCIE róże będą żywe w kolorze herbaciano-kremowym -
                          ciężko określić ten kolor ;) + kulki z dziurawca i takie trawki cienkie ostre :)
                          myślę nad czymś takim: img242.imageshack.us/my.php?image=ddjd5.jpg
                          • gioseppe Re: zapomniałam o swoim wątku :) 11.03.07, 12:48
                            a jak już zdecydowałam się na margaretki to biorę też pod uwagę taką ozdobę
                            torta: img227.imageshack.us/my.php?image=33200312ud0.jpg - moznaby wtedy
                            zmienic kolor margaretki a reszte zrobic w tym stylu :)

mysle ze to nawet lepszy pomysl... musze jeszcze skonsultowac sie z cukierniczka
                            jaki smak tort wybrac - gdyby mial lekki posmak cytryny byloby idealnie, nie? ;)
                            • gabula777 Re: zapomniałam o swoim wątku :) 12.03.07, 09:55
                              Myślę,że bardziej oryginalna jest ten druga dekoracja tortu z cytrynkami( +
                              jakieś zielone kulki),jak na letnią ciepłą porę przystało, kojarzy się bardziej
                              orzeźwiająco.Dekoracja z róż kojarzy się zawsze bardziej mdło,słodko i ciepło.
                              • gioseppe Re: zapomniałam o swoim wątku :) 12.03.07, 10:06
                                mnie tez sie to bardzo podoba, szczegolnie limonki ;-)
                                zobaczymy na co sie zdecyduje bo do calego tortu bardziej pasuja roze :)
                                musze przemyslec sprawe!

• klara551 Re: jakue kwiaty w czerwcu - wystrój kościoła na 23.01.07, 16:39
      Czerwiec to piwonie,póżne tulipany,ale one nie wytrzymają od wtorku. Proponuje
      miniaturowe róże/kupujesz w pęczkach po 25 szt/wytrzymaja do soboty w zimnym
      pomieszczeniu. Z zielenina/paproć,asparagus/na gąbce do świeżych kwiatów w
      miseczkach,bedą wyglądać idealnie
      • donella Re: jakue kwiaty w czerwcu - wystrój kościoła na 11.03.07, 15:23
        Jeśli w połowie czerwca polecam Jaśmin.Jest cudowny, tylko chimeryczny co do
        kwitnienia.
        W ubiegłym roku zakwitł w połowie czerwca-był cudny!
        Na ogół zakwita w okolicach imienin Jana (24 czerwca).
        Życzę kwiaty białe. Piękne są też kamee.( te od damy kameliowej).
        • gioseppe Re: jakue kwiaty w czerwcu - wystrój kościoła na 11.03.07, 16:20
          chyba bym padła gdyby w sali pachniało jaśminem :)
          nie cierpię tego zapachu :-]
          odpada w przedbiegach

kwiaty białe byłyby ok ale ze względu na suknie ecru wolę inne kolory :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka