qberka 02.02.07, 08:00 Witam. Czy ktoś z was zna tego kwiata i wie jak go pielęgnować.Dostałam takie trzy i niestety marnieją w oczach. leto.tomsk.ru/images/katalog/senecio3.jpg Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karo_lcia Re: Co to za kwiat?Pomocy. 02.02.07, 12:14 Wygląda na jakiś sukulent.Wzrok mam orli a sokoli...fotka nieco maława. Może coś większego zapodasz? :)) Odpowiedz Link
qberka Re: Co to za kwiat?Pomocy. 02.02.07, 12:58 Już wiem jak się nazywa senecio himalaya , ale nadal nie wiem jak go pielęgnować:( www.hydroponika.pl/katalog/rosliny/rosliny_male/senecio_himalaya/ Odpowiedz Link
lemna Re: Co to za kwiat?Pomocy. 03.02.07, 15:53 Ojej....... Przepraszam za tyle postów, hihihi Coś mi się zacięło;) Odpowiedz Link
lemna Re: Co to za kwiat?Pomocy. 03.02.07, 15:49 "Senecio" po polsku oznacza starzec, więc idąc tym torem myślenia jest to "starzec himalajski". Poszukaj w sieci czegość pod tą nazwą:) Pozdrawiam Odpowiedz Link
lemna Re: Co to za kwiat?Pomocy. 03.02.07, 15:49 "Senecio" po polsku oznacza starzec, więc idąc tym torem myślenia jest to "starzec himalajski". Poszukaj w sieci czegość pod tą nazwą:) Pozdrawiam Odpowiedz Link
eulalija Re: Co to za kwiat?Pomocy. 04.02.07, 14:34 Jeśli to faktycznie ta odmiana starca to natychmiast przestań podlewać, te sukulenty powinny mieć czas spoczynku w zimie, tak przynajmniej napisano w mojej najmądrzejszej książce "Kwiaty doniczkowe" M.Biggs. Może na wszelki wypadek urwij jakieś czubki i wsadź osobno, jak macierzyste padną to może wyrosną nowe? Odpowiedz Link
karo_lcia Re: Co to za kwiat?Pomocy. 06.02.07, 14:25 Ja także dziękuję za identyfikację tegoż "starca"-odkryłam,że zalega taki na moim parapecie ;))bardziej podejrzany był jako coś z aloesowatych. Pomysł z przygotowaniem nowej "zczepki" popieram.Mój został kupiony jako "sukulent-mix" i niedługo potem zeźlił się, czy coś mu nie pasowało, nie wiem.Udało się odratować kawalądek z korzoneczkiem.I jak narazie-jest w fazie niemowlęctwa,ale jest... Pozdrawiam. Odpowiedz Link