Dodaj do ulubionych

Szczawik trójkątny

11.03.07, 11:36
Właśnie się dowiedziałam, że powinnam go na jesieni zasuszyć. Nie zrobiłam tego, normalnie podlewałam (tzn. mniej niż latem, ale nie zasuszyłam). W instrukcji hodowli, którą dostałam z kłączami/cebulkami nie było nic na ten temat.
Mój szczawik przez zimę nieco zmarniał, ale z tego co widzę, to żyje i wypuszcza nowe liście. Czy powinnam coś teraz zrobić (teraz zasuszyć trochę, żeby miał późny i krótki odpoczynek) czy jest już za późno i lepiej pozwolić mu normalnie rosnąć dalej cały sezon?
Z góry dziękuję za pomoc i wskazówki, to mój ukochany kwiatek, nie chciałabym go zmarnować.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • foxtrot3 Re: Szczawik trójkątny 11.03.07, 17:44
      Nic nie rob uprawiaj normalnie ,kwiatki i tak sa niepozorne cala atrakcje stanowia przeciez liscie :)
    • jelyfish Re: Szczawik trójkątny 14.03.07, 10:01
      Teraz juz chyba za pozno na odpoczynek, ja bym nic nie robila i dalal mu rosnac.
      W zeszlym roku u mnie szczawik sam sobie poradzil i sie zasuszyl :) A w tym
      roku przez cala zime mial listki, choc dosc drobne.
    • mama.mikolaja Re: Szczawik trójkątny 24.03.07, 18:27
      Mam pytanie. Ja kupiłam aż 10 cebulek i w jednej doniczce posadziłam aż 5 ...
      wypuścił listeczki z trzech... czy dobrze zrobiłam czy na doniczke przypada
      jedna cebulka, czy można więcej, czy np: z jednej szczawik będzie duży i gęsty,
      czy to za mało. Dziękuję i pozdrawiam
      • foxtrot3 Re: Szczawik trójkątny 24.03.07, 19:54
        U mnie przynajmniej rosna w kupie ,moze dlatego ze nie zasuszam i rzadko przesadzam ale potrafi byc takich /jak to Ty piszesz / cebulek z 50szt, ale wtedy doniczka ladnie wyglada :)
        • mama.mikolaja do foxtrot3 24.03.07, 22:53
          a jeśli nie zasuszasz, to czy mimo to kwitnie?dziękuję i pozdr.
          • kanapcia Re: do foxtrot3 20.05.07, 21:50
            ja mam szczawika od 7 lat i tylko raz zasuszylam na zimę. Co roku kwitnie
            prawie cały czas. Ale sprobuję w przyszłym roku przyciąć go i zobaczymy "co z
            niego wyrośnie"
            Pozdrawiam
        • kaniesia1 Re: Szczawik trójkątny 13.05.07, 10:05
          LUDZIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          PROSZE PODAJCIE STRONE LUB SKLEP GDZIE MOGE NABYĆ SZCZAWIK BO MÓJ PADŁ ,A
          NIGDZIE NIE MA ,PLISSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS
          OCZYWIŚCIE CHODZI MI O PURPUROWY A NIE ZAJĘCZY SZCZAWIK:)
        • kaniesia1 Re: Szczawik trójkątny 13.05.07, 10:07
          fokstrot3 podziel się cebulkami jak możesz!!!!!!!!!!!!!!!!
    • kaniesia1 Re: Szczawik trójkątny 13.05.07, 10:02
      mój umarł właśnie dlatego że go podlewałam zimą ,dbaj o swego ,podaj mi jak
      możesz adres skąd go masz ,prosze !!!!!!!!
      • ida_borejko Re: Szczawik trójkątny 19.05.07, 20:34
        mój szczawik nigdy nie był zasuszany... w zimie sobie rósł, ale nie podlewałąm
        go zbyt czesto. Zawsze na wiosnę za to obcinam mu wszystkie liście i kwiaty
        jeśli takowe są. Po kilku tygodniach odrasta mocniejszy:)
        • tekisk Re: Szczawik trójkątny 05.06.07, 08:43
          ida_borejko napisała:

> mój szczawik nigdy nie był zasuszany... w zimie sobie rósł, ale nie podlewałąm
          > go zbyt czesto. Zawsze na wiosnę za to obcinam mu wszystkie liście i kwiaty
          > jeśli takowe są. Po kilku tygodniach odrasta mocniejszy:)

To prawda . Też tak robię .
      • asdaa Re: Szczawik trójkątny 21.05.07, 15:43
        Kaniesia, mieszkam w Białymstoku, jeśli Ty gdzieś w pobliżu, to mogę się z Tobą
        ppodzielić. Szkoda, że tak późno o tym piszesz, zawsze w kwietniu wywalam
        nadmiar cebulek/bulw, czy cokolwiek to jest. Napisz asdaa@onet.eu
    • muka77 Kwitnie i ma kwitnac.. :) 21.05.07, 15:12
      He jesli ktos pisze, ze kwiatki to nie ozdoba, to widocznie nie widzial
      szczawika pokrytego masa kwitnacych pieknych kwiatkow, szczawikowi lepiej dac
      odpoczac w zimie, od wiosny nawozic nawozami do kwiatow kwitnacych, jest wtedy
      gesty bardzo ozdobny i obsypany kwiatami od kwietnia do listopada non stop.
      • asdaa Re: Kwitnie i ma kwitnac.. :) 21.05.07, 15:53
        masz rację, kwiaty są drobne, różowe, jest ich bardzo dużo i ładnie wyglądają
        na tla bordowych liści.
    • asdaa Re: Szczawik trójkątny 21.05.07, 15:39
      Swój szczawik hoduję latem na balkonie, późną jesienia ( przed większymi
      przymrozkami) obcinam wszystkie liście i kwiaty prawie przy samej ziemi,
      wynoszę do ciemnej piwnicy i nie zaglądam do niego. Wiosną przynoszę do dmu,
      przesadzam, to, co zostało do świeżej ziemi i znów na balkon. Jeszcze nigdy
      mnia nia zawiódł.
    • diabla Re: Szczawik trójkątny 18.08.07, 14:33
      Chciałam wam się pochwalić moimi szczawikami. Ponieważ mój szczawik w doniczce marniał zdecydowałam się zastosować terapię krytyczną. Na początku maja oberwałam wszystkie listki, które pozostały, kłącza podzieliłam i wsadziłam do skrzynek. I oto co wyrosło :-D

Pozdrawiam.

fotoforum.gazeta.pl/3,0,808287,2,1.html
      • sanja3 Re: Szczawik trójkątny 20.08.07, 13:24
        piekny busz
        :)))
      • paacynka Re: Szczawik trójkątny 20.08.07, 16:31
        ale super
      • edytahome Re: Szczawik trójkątny 04.10.07, 22:18
        Roślinki są prześliczne. Może udałoby Ci się jakąś małą szczepkę
        przeznaczyć dla mnie. Już od dłuższego czasu rozglądam się za tą
        roślinką ale do tej pory w żadnej kwiaciarni nie udało mi się jej
        znaleźć. Byłabym wdzięczna, oczywiście pokryłabym koszty przesyłki.
        Prosze o kontakt pod adresem email:
        edytahome@wp.pl
    • blumia Re: Szczawik trójkątny 08.06.18, 09:43
      Dzień dobry,
      Poszukuję kilku cebulek na rozmnożenie szczawika oxalis trangularis trójkatny ( fioletowy), przepiekny kwiat miałam:)
      Jakby ktoś coś tribio@op.pl to proszę o kontakt
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka