Dodaj do ulubionych

jakie kwiaty hodujecie od nasionek?

12.04.07, 22:14
Witam, ja wyhodowałam petunie, a teraz Bawełnę, jest malenka ma dwa listki,
czekam na Pasiflore, ale nie wychodzi?
Chciałbym zakupić żywe kamienie i klonik? warto z nasionek czy sie nie
doczekam?
Bardzo prosze o wskazówki wszystkich hodujących od zalążka swoje roślinki.
Będę wdzieczna.pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • usianka Re: jakie kwiaty hodujecie od nasionek? 13.04.07, 08:32
      Hoduje kwiaty balkonowe/ogrodowe. Asortyment zmienny - w tym roku petunie,
      werbeny, aksamitki, datury, astry, kupidynek, kobea, groszek pachnacy, trawa
      pampasowa. Domowych nie hodowalam z nasion.
    • dorotabud Re: jakie kwiaty hodujecie od nasionek? 13.04.07, 11:29
      Ja rowniez hoduje z nasonek glownie rosliny ogrodowe.W tym roku posialam
      pelargonie,aksamitki,wiciokrzew.zeniszek,astry.Domowe staram sie rozmnazac z
      odszczepek.Z nasion nie probowalam.
      • lustroo Re: jakie kwiaty hodujecie od nasionek? 13.04.07, 14:34
        Z domowych roślin wyhodowałam kaktusy mają po 12 lat. Nasiona były przy takiej
        gazecie "Kwietnik". Najpierw podlewałam łyżeczką, potem wsadziłam grubą rurke i
        łyżeczką lałam wodę do rurki :) rosły aż miło. robiłam wszystko wg załączonej
        instrukcji. Potem przesadzałam jak już były dostatecznie duże :) Jednego mi
        wełnowce pożarły :( mam 6.
      • wadera3 Re: jakie kwiaty hodujecie od nasionek? 04.06.07, 09:05
        dorotabud napisała:

> Ja rowniez hoduje z nasonek glownie rosliny ogrodowe.W tym roku posialam
        > pelargonie...

jak uzyskuje sie nasiona z pelargonii?
    • dom_klary Re: jakie kwiaty hodujecie od nasionek? 13.04.07, 19:15
      Pasiflora też mi nie wyszła.Aktualnie mam wysiane nasionka datury, kobei,
      poziomek,kwiatków letnich do ogródka całe mnóstwo i oczywiście klonik
      pokojowy.Klonik wykiełkował prawidłowo/nawet bardzo szybko-cała paczuszka
      nasionek i tylko 6 roślinek do dalszej hodowli\, z żywymi kamieniami jeszcze nie
      próbowałam, wydaje mi się,że trudno będzie stworzyć odpowiednie warunki.Lubię
      wysiewać roślinki i obserwować ich rozwój, ponadto mam satysfakcję, że są moje
      od zarania/ a może od zasiania/ i nie zdechną jak wiele kwiatków kupowanych w
      sklepach specjalistycznych.Trenuj dziewczyno w hodowli własnych
      kwiatków.Naprawdę warto.życzę powodzenia!
      • k.anna5 Re: jakie kwiaty hodujecie od nasionek? 06.06.07, 22:49
        ja uwielbiam eksperymenty z hodowaniem kwiatow domowym sposobem. W ten sposob
        mam klonik z nasion (juz drugi rok kwitnie bardzo obficie), asparagus (dwie
        rozne odmiany), fiolek alpejski oraz palme, ktora ma juz rok i ok. 1 m.
        wysokosci. Z nasion hoduje tez co roku rosliny doniczkowe jednoroczne, np.
        papryke ozdobna, niecierpka, itp.Ponadto udalo mi sie wyhodowac zamiokulkasa z
        listka. Mam 5 malych roslinek, chociaz one rosna bardzo powoli, natomiast duzy
        zamiokulkas, ktorego dostalam nie roznie wcale i wyglada jak sztuczny. Stoi w
        stanie uspienia. Bardzo lubie obserwowac, jak z ziemi cos wychodzi a potem
        rosnie. Pozdrawiam
    • mama.mikolaja Re: jakie kwiaty hodujecie od nasionek? 13.04.07, 19:27
      Dziękuję wszystkim, z klonikiem moze mi się uda odkupić sadzonkę, albo choćby
      listek do ukorzenienia, ale z zywymi kamieniami to okazało się ze spotkałam
      dziś u nas w PGRze za 4.50 zł, jest ich tam z szesc są juz duże, niektóre
      już "pękły" i tylko czekac kwiatów... więc kupiłam bo warto w cenie nasionek
      mam już odhodowane.pozdrawiam
      • katarzyna.bn Re: jakie kwiaty hodujecie od nasionek? 14.04.07, 17:16
        ja wole roslinki wyhodowac sama :-) Z nasionek mam juz wielkosci 1 cm 3 rodzaje
        rosiczek i mucholowke amerykanska, mimoze wysokosci 3 cm, psianke pieprzowa
        wysokosci 5 cm, no i moje balkonowe roslinki wszystkie z nasionek albo bulw:
        niesmiertelniki, aksamitki, werbeny, gozdziki, maciejki, oraz ziolka: bazylia,
        majeranek i tymianek (narazie ok. 1 cm mają).
        • katarzyna.bn Re: jakie kwiaty hodujecie od nasionek? 14.04.07, 17:18
          z bulw oczywiscie begonie ;-)
    • hania48 Re: jakie kwiaty hodujecie od nasionek? 15.04.07, 00:35
      A ja postanowiłam zobaczyć, jak wyglada rosnacy fistaszek. Dostałam garść surowych orzeszków i wsadziłam. Wyłażą! Orzeszki w ziemi spuchły i wypychają się na wierzch. Wszystkie kiełkują. Będę rozdawała roślinki, bo w domu to raczej nic z nich nie będzie. Już widać, że będą wielkie.
      • katarzyna.bn Re: jakie kwiaty hodujecie od nasionek? 15.04.07, 21:57
        no niezły pomysł :-)
        • joloczka Re: jakie kwiaty hodujecie od nasionek? 16.04.07, 15:29
          Pomijajac kwiaty roczne te ogrodowe i balkonowe, z ciekawszych udalo mi sie
          wychodowac z nasionek pasiflore i granat. pasiflora ma 3 lat, granat 2 (jest
          szansa ze za rok zakwitnie).
          • marva Re: jakie kwiaty hodujecie od nasionek? 17.04.07, 11:10
            ja od nasionek w domu hoduje cyklameny a na podwórko akssamitki, surfinię i
            portulakę
            • mama.mikolaja Re: jakie kwiaty hodujecie od nasionek? 17.04.07, 22:46
              Cyklameny? super, a po jakim czasie kwitną?
              • marva Re: jakie kwiaty hodujecie od nasionek? 18.04.07, 11:26
                po ok. roku!
                wczoraj wysiałam ostatnie nasiona jakie mi zostały bo chetnie bym Ci wysłała.
                Jak dotychczas jeszcze nie dochowałam się nasion z moich włąsnych rozsadek
                (pewnie na to tez potrzeba czasu)
                • mama.mikolaja Re: jakie kwiaty hodujecie od nasionek? 18.04.07, 12:36
                  Pasiflora, meczennica czy jak jej tam... wykiełkowała jedno nasionko jest już
                  roślinką niczego sobie z 2 cm, trzy pozostałe kiełkują HURA, i z bawełną się
                  udało!!! ale to jest satysfakcja wyhodować roślinkę z nasionka :)pozdrawiam
      • pxm Re: jakie kwiaty hodujecie od nasionek? 05.06.07, 21:52
        gdzie można kupic surowe fistaszki????
        czy takie sklepowe moga być???
    • chiara76 Re: jakie kwiaty hodujecie od nasionek? 04.06.07, 11:02
      obecnie bratki i aksamitki.
      Kiedyś próbowałam nawet kaktusy,ale nie udało się.
    • kasiap75 Re: jakie kwiaty hodujecie od nasionek? 11.06.07, 12:23
      Ja hoduję z nasion kaktusy. Z wszystkich młodych roślinek przetrwały do dziś
      trzy. Mają już 10 lat.
    • a.bajkowska Re: jakie kwiaty hodujecie od nasionek? 26.06.07, 15:15
      Ja ostatnio zaryzykowałam eksperyment i... mam doniczkę pełną siewek
      amarylisów :)
    • rawe Re: jakie kwiaty hodujecie od nasionek? 05.07.07, 20:25
      mi się szparag pierzasty bardzo ładnie udał. juz dwa razy siałam, bo znajomi pozazrdoscili i sprezentowałam. tylko ze na wykiełkowanie trzeba sobie cierpliwie poczekac, bo dosc duzo czasu potrzebuje
      • rawe Re: jakie kwiaty hodujecie od nasionek? 05.07.07, 20:30
        ach, kaktuski tez mi wyszły, nawet dośc dużo. troche sie jednak zawiodłam, bo mialo byc kilkanascie rodzajow, a wzeszło tylko 5
    • ineczka24 Re: jakie kwiaty hodujecie od nasionek? 25.07.07, 10:25
      ja wyhodowalam avocado - bardzo szybko rosnie i ladtwe w uprawie :) nastepnie
      cytrynke, kumkwata, granata, mango i zaczyna mi teraz kielkowac liczi:))
      polecam serdecznie hodowle z pestek dla cierpliwych - duza satysfakcja!!!!!
      • ineczka24 Re: jakie kwiaty hodujecie od nasionek? 25.07.07, 10:30
        zapomnialam jeszcze o daktylach :)a konkretnie - posadzilam pestki z daktyli i
        rosna male palemki:)
        • winia5 Re: jakie kwiaty hodujecie od nasionek? 15.08.07, 10:13
          ja z nasionek wyhodowałam Skzydłokwiat, mam w doch doniczkach okazy
          wysokosci ok 20 cm, jeden właśnie ma nowy listek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka