sibeliuss 14.07.07, 13:27 Jak się tu mieszka na co dzień? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kakussiaosw Re: Ośięcim to nie tylko obozy koncentracyjne 12.08.07, 20:12 WIAM. mieszka sie tutaj tak samo jak np w Katowicach. Niczym sie to nie rozni oboz mamy ale to normalne miasto. dowidzenia Odpowiedz Link Zgłoś
felix_macierewicz mieszkańcy Oświęcimia nie mordowali ludzi 15.01.08, 08:30 czy władze miasta Oświęcim robią coś w kierunku zmiany wizerunku miasta ? Gazeta.pl > Szczecin > Ofiary Oświęcimia tylko w Szczecinie? Andrzej Kulej2008-01-14, ostatnia aktualizacja 2008-01-14 20:56 - Przykra i smutna nazwa - mówią mieszkańcy ulicy Ofiar Oświęcimia, ale są radni, którzy nie chcą tej nazwy zmieniać. Czy słusznie? We Wrocławiu radni zmieniają nazwę ul. Ofiar Oświęcimskich. Zdaniem przewodniczącej rady miejskiej Wrocławia Barbary Zdrojewskiej, pozostawanie przy starej nazwie byłoby niedopuszczalne, po tym jak w czerwcu zeszłego roku na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO wpisano nową nazwę obozu "Auschwitz-Birkenau. Niemiecki nazistowski obóz koncentracyjny i zagłady (1940-1945)". Wrocławianie jeszcze nie wiedzą, jaka będzie nowa nazwa ulicy. Zastanawiają się nad Pańską albo Ofiar Auschwitz. Co ze szczecińską ul. Ofiar Oświęcimia? Rozmawialiśmy z kilkoma jej mieszkańcami. Są zgodni: nazwa nie jest najlepsza i nie mają nic przeciw jej zmianie. - Nazwa jest trochę dziwna, bo to miejsce z Oświęcimiem nie ma nic wspólnego... Jest dużo zasłużonych osób, na których imię można byłoby ją zmienić - mówi Józef Zimnowłocki. Podobne zdanie mają inni mieszkańcy. - Ofiar Oświęcimia to trochę przykra i smutna nazwa. Rodzina z innych miast Polski zawsze się dziwi, że mieszkam na ulicy o takiej nazwie. My już się przyzwyczailiśmy, ale jednak to trochę smutne mieszkać przy takiej ulicy - mówi Danuta Szymkowska, mieszkanka jednego z wieżowców przy skrzyżowaniu z al. Wyzwolenia. - Poza tym, to byłaby już trzecia zmiana nazwy ulicy od 35 lat, gdy tu mieszkam. W latach 80. zmienili nam nazwę z Odzieżowej, bo podobno były problemy z dostarczaniem przesyłek. Mieszkańcy martwią się też, że trzeba byłoby zapłacić za wymianę dokumentów. - Jak to brzmi Ofiar Oświęcimia? Jestem za zmianą nazwy. Tylko, że nowy dowód dostałam 5 grudnia, a teraz znowu miałabym go wymieniać? A przecież wymienić trzeba by więcej dokumentów - nie kryje niechęci Danuta Szymkowska. - Gdyby nie to, to nie byłoby żadnych minusów zmiany nazwy. Wrocławskim pomysłem zainteresowaliśmy radnych z komisji ds. bezpieczeństwa publicznego i samorządności, która zajmuje się zmianami nazw ulic. - Bardzo dobry pomysł i na najbliższym posiedzeniu klubu PiS się nad nim zastanowimy - zapewnia Tomasz Hinc, radny PiS i przewodniczący komisji. - Jednak myślę, że trzeba z tym poczekać na ustawę o zmianie nazw ulic przygotowaną przez poprzedniego ministra kultury. Jeżeli ustawa weszłaby w życie, to koszty wymiany dokumentów wzięłoby na siebie państwo i nie musieliby ich ponosić mieszkańcy. Radny SLD Andrzej Mickiewicz jest sceptyczny: - Nie jestem do końca przekonany, bo nazwa się utrwaliła. Poza tym, jak w przypadku zmiany nazw każdej ulicy, może to wzbudzać kontrowersje. Przed zmianą nazwy zapytałbym mieszkańców, co o tym myślą. Z kolei przeciw zmianie nazwy jest wiceprzewodnicząca komisji Teresa Kalina z PO: - Uważam, że ta nazwa powinna zostać. Jestem historykiem i myślę, że to historyczna nazwa, która nie powinna być zmieniana. Jeżeli dojdzie do głosowania, to będę głosowała przeciw. Komentarz Przez jakiś czas mieszkałem przy ul. Ofiar Oświęcimia i pamiętam, że było to mocno traumatyczne przeżycie. Bo przecież można i trzeba mieć szacunek dla ofiar obozów śmierci, ale nie oznacza to, że każdy ranek, dzień, wieczór i noc mamy spędzać w cieniu zagłady. A tak wygląda życie mieszkańców ul. Ofiar Oświęcimia. Krótko mówiąc, jestem za zmianą i to najlepiej na jakąś optymistyczną nazwę. Radni Andrzej Mickiewicz i Teresa Kalina wyraźnie są niedoinformowani. Szczecin, zwlekając ze zmianą tej nazwy, kompromituje Polskę. Przypomnę, że to nasz kraj zabiegał w ONZ o to, by używać słów "Auschwitz-Birkenau" zamiast Oświęcim. To była reakcja na fakt, że sformułowanie "polskie obozy koncentracyjne" co rusz pojawiało się w różnych (nawet naukowych) opracowaniach, co zdaniem polskiego rządu było krzywdzące dla Polski, bo sugerowało, że to Polacy byli odpowiedzialni np. za istnienie Auschwitz. Mam nadzieję, że Szczecin nie będzie ostatnim miejscem na świecie, gdzie będzie funkcjonować myląca nazwa "Ofiar Oświęcimia". Wojciech Jachim Źródło: Gazeta Wyborcza Odpowiedz Link Zgłoś
dzik0 Re: mieszkańcy Oświęcimia nie mordowali ludzi 18.01.08, 10:43 Mieszkam daleko od tego miasta i jedyne co o nim wiem to,że był tam obóz.To chyba bardzo smutne miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: mieszkańcy Oświęcimia nie mordowali ludzi 22.04.08, 16:07 dzik0 napisał: > To chyba bardzo smutne miasto. Ależ skąd, historia nie jest miła, ale samo miasto jest bardzo sympatyczne. Drobniutkie Stare Miasto z zamkiem, bulwary nad Sołą. Foty robiłem podczas rzęsistej ulewy, stąd takie mgliste: fotoforum.gazeta.pl/uk/O%25B6wi%25EAcim,sibeliuss.html Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: mieszkańcy Oświęcimia nie mordowali ludzi 24.03.08, 12:13 A dlaczego miałyby coś robić? Prawda obroni się sama, bo jest poparta dialogiem z narodem wybranym. Oświęcimianie kochają naród wybrany tak jak inne nacje i nie ma w Oświęcimiu antysemitów. Jeśli już to są filosemici. Nie tak jak w Szczecinie. Co widać w tym temacie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=75671425 Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: mieszkańcy Oświęcimia nie mordowali ludzi 22.04.08, 15:55 W Warszawie do lat 70-tych była mała uliczka Oświęcimska, ale podczas rozbudowy Alej Jerozolimskich znikła. Dwa bloki dostały adres nowy adres. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Ośięcim to nie tylko obozy koncentracyjne 22.04.08, 15:51 kakussiaosw napisała: > WIAM. mieszka sie tutaj tak samo jak np w Katowicach. Niczym sie to > nie rozni oboz mamy ale to normalne miasto. dowidzenia -- Mi się Oświecim podoba, mimo że ciut senny. Odpowiedz Link Zgłoś
kumpelka15 Re: Ośięcim to nie tylko obozy koncentracyjne 21.06.08, 12:43 Miasto Oswięcim to bardzo fajne miasto. Mamy bulwary nad Sołą. Stare Miasto, takie małe ale kolorowe, jezioro Kruki , osiedla - i bardzo dużo zieleni.Wszędzie jest blisko,mieszkam tutaj od urodzenia i nigdy nie chciałam zmienić mojego miejsca zamieszkania. Jak wyjeżdżam gdzieś w lecie na wakacje, to bardzo cieszy mnie powrót do mojego domu. A to znaczy, że tutaj się dobrze żyje skoro człowieka ciągnie. Odpowiedz Link Zgłoś