wiahor 11.03.15, 10:30 Może gmina wysupła trochę grosza ? www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20150310/PRZEMYSL/150309622 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ipn69 Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 13.03.15, 09:55 Kolejny wstyd dla Birczy,tym razem to już w skali kraju.Panowie radni z Birczy czy wy po przeczytaniu takiego artykułu możecie chodzić z podniesionymi głowami.Jako radni już dawno powinniście wspomóc tą tak bardzo uzdolnioną młodzież ,która jakby nie było promuje naszą miejscowość nie tylko w skali regionu ale również w skali kraju,a tym samym również was .Już dawno powinniście przekazać swoje diety na konto tego wyjazdu, a my mieszkańcy Birczy bylibyśmy z was dumni,przynajmniej raz. Odpowiedz Link
mund-ek55 Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 13.03.15, 10:39 To wstyd dla całej Rady Gminy, żeby z powodu braku trzech tysięcy złotych, młodzi, zdolni i ambitni uczniowie nie pojechali na występ. Radni po stówce z diet, reszta od Gminy. Odpowiedz Link
lokalnypatriota1 Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 13.03.15, 11:42 Już pewien młody człowiek z Birczy wsparł akcje finansowo także wierze że teraz akcja ruszy z kopyta i uczniowie do Warszawy pojadą.A radni cóż...niech nie pomagają to świadczy o nich,chociaż i o nas też bo to my wybieramy takich ludzi.Wierze że za 3 lata z kawałkiem pożegnamy ich...na pewno bez żalu!Pozdrawiam! Odpowiedz Link
karolekw1906 Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 13.03.15, 12:06 Nikt nie powiedział o jaką kwotę chodzi i kiedy upływa terminu wpłaty. A może przeprowadzić zbiórkę. Nie można tak dzieci pozostawić. Odpowiedz Link
mund-ek55 Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 13.03.15, 13:09 Z "Nowin 24" dowiedziałem się, że chodzi o kwotę 3.000 zł. Może ktoś wrzuci nr konta. Odpowiedz Link
mund-ek55 Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 15.03.15, 09:41 Czy znalazły się pieniądze na wyjazd ? Odpowiedz Link
mlodykontra Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 16.03.15, 19:39 Szanowni Państwo, poniżej wklejam link o moich uczniach, którzy zbierają na wyjazd do Warszawy. Potrzebujemy około 3000 złotych ( jest to sam koszt transportu). Sprawa dotyczy wyjazdu na Ogólnopolski Przegląd Teatrów Anglojęzycznych, który będzie miał miejsce 14-15 kwietnia 2015 roku w Warszawie. Dzięki pomocy jednej z warszawskich szkół mamy darmowy nocleg w stolicy, z pozostałymi kwestiami jakoś damy sobie radę. www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=%2F20150310%2FPRZEMYSL%2F150309622 Jeśli w jakikolwiek sposób możecie nas wesprzeć - to prosimy o to. Liczy się każdy grosik. W przypadku pozytywnego rozpatrzenia naszej prośby datki można przekazać na konto: Stowarzyszenie Wspierające Rozwój Edukacji na Obszarach Wiejskich SZANSA, ul. Ojca Świętego Jana Pawła II 10, 37-740 Bircza nr konta: 72 9113 1014 2003 5001 4725 0005. Bank Spółdzielczy w Żurawicy O/Bircza lub przekazać do sekretariatu szkoły. Brakuje jeszcze 2225 złotych! Odpowiedz Link
edekzbirczy Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 17.03.15, 19:19 Dobra gdzie są radni ale na czele Gminy i całej Rady stoi WÓJT więc się pytam GDZIE JEST WÓJT?????? On też mógłby dać parę groszy, na zarobki nie powinien narzekać Odpowiedz Link
mund-ek55 Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 17.03.15, 20:38 Do wyjazdu pozostały cztery tygodnie. Jeśli na radnych nie można liczyć, to wierzę, że znajdą się hojni mieszkańcy Birczy i nie tylko, którzy wyleczą tą chorą sytuację. Odpowiedz Link
edekzbirczy Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 18.03.15, 11:17 A na naszego wójta można liczyć? Odpowiedz Link
jodla14 Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 18.03.15, 12:48 Jest pewien sposób na zdobycie pieniędzy. Wystawić ten spektakl w GOK-u i sprzedawać bilety. Nie wiem ile miejsc jest w sali widowiskowej, ale zakładając, że jest ich 200, wypada po 12 zł za bilet. Myślę, że znajdzie się 200 widzów w całej gminie, którzy chętnie obejrzą nagrodzony spektakl Odpowiedz Link
mund-ek55 Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 18.03.15, 14:51 Brawo jodła14, świetny pomysł. Odpowiedz Link
mund-ek55 Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 22.03.15, 07:03 Czy coś drgnęło w kwestii finansów na wyjazd do Warszawy?. Odpowiedz Link
michoonek Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 22.03.15, 09:42 Jeżeli wysłałeś pieniądze, to drgnęło. Odpowiedz Link
mund-ek55 Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 22.03.15, 10:06 Jeśli byś poszedł "michonek" w moje ślady, to by mocniej zadrżało. Nie kontroluj innych, tylko rusz z inicjatywą. Odpowiedz Link
mund-ek55 Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 27.03.15, 20:07 Od kilku dni cisza w tym wątku. Mlodykontra, może od Ciebie się dowiem, co nowego w tym temacie. Odpowiedz Link
stary-pierog Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 28.03.15, 00:45 Bardziej martwiłbym się biedą w naszym regionie w ogóle niż tym, że teatr nie ma na wyjazdy. Niech młodzież i nauczyciele ruszą głową i coś wymyślą żeby sami zarobić. Trudno żeby wójt obcinał wydatki na co trzeba, skoro dziura budżetowa jak ta lala i pieniędzy brakuje na wszystko. Odpowiedz Link
mund-ek55 Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 28.03.15, 07:52 Młodzież to przyszłość - ambitna młodzież to skarb. Jeśli się im nie pomoże na starcie, to zniszczymy w nich wiarę i będziemy w przyszłości tego żałować. Wiem, że dla zdobycia środków na wyjazd była inicjatywa wystawienia sztuki w GOK-u, i co? W każdej gminie, nawet bogatej zawsze brakuje pieniędzy. Od tego są radni, żeby znaleźli rozwiązanie. Nie trzeba zabierać z budżetu, wystarczy mocno chcieć (wiem coś o tym). Może komisja "oświaty i kultury" z przewodniczącym na czele zajmie się na poważnie tym tematem. Odpowiedz Link
szczur555 Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 28.03.15, 14:55 Dziuraa w budżecie ??? Podziekujcie naszemu byłemu wójtowi,(którzy sami na niego głosowaliście) który zadłużył Gimnie Bircza na ponad ok. 150 000 tysięcy złotych...z tego co dowiedziałem się wczoraj to była wczoraj sesja radnych, którzy podarowali na Wyjazd 890 zł. Dzięki czemu mają już na wyjazd do Warszawy aby przy okazji zaprezentować naszą Giminę i pokazać ją w dobrym świetle. Młodzież jest naszą przyszłością :) Odpowiedz Link
mund-ek55 Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 28.03.15, 15:18 Jeżeli prawdą jest, że radni przyznali pieniądze na wyjazd, to dobrze. Jest to malutki, ale ważny krok do przodu i "plus" dla rady. Takimi małymi krokami można więcej zdziałać niż niejednokrotnie wielkimi skokami w"otchłań". Brawo i dziękujemy w imieniu młodzieży. Odpowiedz Link
fasolka510 Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 29.03.15, 01:28 Radni wyłożyli na ten cel własne pieniądze. Odpowiedz Link
klawisz2 @Starypiróg, Szczur555 29.03.15, 07:35 @ Szczur555 Zgadzam się z wypowiedzią, że „młodzież to przyszłość” i środki na tego rodzaju inicjatywy powinny się znaleźć. @ Stary piróg „Niech młodzież i nauczyciele ruszą głową i coś wymyślą żeby sami zarobić”.- Młodzież, szczególnie ta, który nie wyjedzie na zachód jeszcze się narusza głową w swoim życiu. Módl się, aby ta młodzież pozostała w kraju, znalazła pracę i płaciła ZUS abyś dostał swoją emeryturę. Ponadto od ruszania głową nie są nauczyciela czy młodzież tylko samorządowcy. Ty też możesz ruszyć głową, co zrobić, aby w kasie gminy było więcej środków finansowych. Słucham!!! Odpowiedz Link
stary-pierog Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 29.03.15, 17:53 Klawisz 2, nie gorączkuj się Pan tak! Chciałem zasygnalizować jedynie, że jak gmina "nie ma na chleb" to słowa artystów ze sceny jej nie nakarmią. Odpowiedz Link
stary-pierog Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 29.03.15, 17:56 Poza tym, moim skromnym zdaniem kultura to wytwór 'widzimisię' człowieka a nie coś, bez czego umrze, owszem, potrzebny wytwór, ważny dla ludzi inteligentnych, ale jak ktoś chce uprawiać sztukę to w tym kraju musi być go na to stać z własnej kieszeni, zwłaszcza na początku. Takie są fakty. Odpowiedz Link
mund-ek55 Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 29.03.15, 19:27 Kompletnie nie pojmuję toku myślenia niektórych ludzi, nie bardzo wiem jakich argumentów używać, więc nie będę nawet próbował ich przekonywać. Rozmawiamy, nie o widzimisię ludzi dorosłych, którym nie chce się pracować a zbierają pieniądze na wycieczkę do Chin. Mówimy o dzieciach, dla których ten wyjazd może zaważyć na ich przyszłości. Dla niektórych widocznie nie ma różnicy, czy będą uczęszczać na koncerty, wystawy i sztuki teatralne, czy umrą nie poznawszy choćby w najmniejszej formie, tych wytworów "widzimisię" jakim jest - kultura. Fakty są takie, że pieniądze się znalazły i cieszmy się, że młodzież pojedzie. Mam nadzieję, że przeżyją ciekawe chwile, może odniosą sukces, czego im życzymy i czekamy na relacje po powrocie. Powodzenia kochana młodzieży. Odpowiedz Link
stary-pierog Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 29.03.15, 21:16 Czytaj ze zrozumieniem: napisałem, że kultura JEST POTRZEBNA ludziom inteligentnym. Ja też życzę młodym sukcesów. Ale umiem też rozgraniczyć pewne sprawy od siebie nawzajem i powiem tylko tyle, że to nie jest gdzie na sztukę popularną i nie tylko, łożyło się z państwowej kiesy dużo. Teraz łoży się mało i jak ktoś chce być artystą to sam musi o to zadbać. W tym przypadku szkoła, bo dzieci są pod jej skrzydłami. Odpowiedz Link
stary-pierog Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 29.03.15, 21:16 Chodziło mi o to, że to nie jest PRL, gdzie łożyło się na sztukę i kulturę naprawdę dużo Odpowiedz Link
stary-pierog Re: Teatr z Birczy bez pieniędzy 29.03.15, 21:21 Ale dobrze się stało, że pojadą na ten konkurs, niech im się wiedzie w aktorstwie. Odpowiedz Link
darino czy uzbierano potrzebną kwotę ? 09.04.15, 12:21 Czy uzbierano potrzebną kwotę ? Słyszałem, że do zbiórki przyłączył się radny powiatowy i radni gminni. Odpowiedz Link
fasolka510 Re: czy uzbierano potrzebną kwotę ? 11.04.15, 11:38 Tak Darino zebrano potrzebne pieniądze. Są jeszcze ludzie, którzy zamiast niepotrzebnie jątrzyć i szukać sensacji potrafią podzielić się z innymi. Rozumieją, że nie samym chlebem człowiek żyje. Szczególne słowa uznania dla nauczycielki Pani Tamary Ryzner za zaangażowanie. To Ona uwrażliwia naszą młodziez na sztukę. Jej zaangażowanie jest ogromne. Jeżeli coś zamierzy, zawsze zrealizuje. I tym razem dopięła celu. A Odpowiedz Link