upowiec 10.12.06, 19:27 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23313&w=52947596&a=53696908 Moim zdaniem, jeśli ma być w tym powiecie lepiej, to mozna się przenieśc. Przede wszystkim ważny jest poziom życia mieszkańców, a nie przynalezność do powiatu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darino powiat przemyski ziemski 11.12.06, 07:15 Chciałem zwrócić uwagę dyskutantów, że powiat przemyski ziemski to tylko cień powojennego powiatu przemyskiego. Obecnie nawet miasto Przemyśl do niego nie należy, tworząc oddzielny powiat przemyski grodzki. W przemyskim ziemskim pozostało tylko kilka biednych gmin otaczających Przemyśl. Odpowiedz Link
sceptyk31 Re: Bircza w Powiecie Bieszczadzkim 15.12.06, 20:41 Gdy przymierzano się do tworzenia powiatów było w planach powiat przemyski powiekszyć także o miasto i gmine Radymno. Ale nawet taki powiekszony powiat bez Przemysla jest tworem sztucznym . Ale mimo wszystko mysle że dla Birczy lepiej byc w powiecie przemyskim niz bieszczadzkim. W przemyskim jest przynajmniej gmina najwiekszą , w bieszczadzkim była by dopiero trzecią obszarowo, na dodatek leżącą jeszcze bardziej na peryferiach niz w powiecie przemyskim. Zresztą przynalezność powiatowa jest mniej istotna od tego co się w samej gminie potrafi zrobic. www.rdomin.com/ Odpowiedz Link
darino Re: Bircza w Powiecie Bieszczadzkim 16.12.06, 12:55 Dla mnie ważniejsze jest to, że w powiecie przemyskim musimy finasować drogi powiatowe. Jeśli w bieszczadzkim powiat sam sobie z tym poradzi, to byłbym za przeniesieniem. Nasza gmina ma na co wydawać pieniądze, bez "pomocy" ze strony powiatu przemyskiego. Odpowiedz Link
starytraper Re: Bircza w Powiecie Bieszczadzkim -to chyba żart 18.12.06, 15:14 Bircza w biedniutkim jak mysz kościelna powiecie bieszczadzkim - Pan wójt raczy chyba żartować? Panie wójcie na pewno pan wie, że Bircza była od początku swojego istnienia zawsze związana z Ziemią Przemyską i jej stolicą. Jak pan sobie wyobraża ewentualne przejście pod biedniutkie Ustrzyki? Przecież nie można porównywać potencjału Przemyśla i zapomnianego miasteczka jakim są Ustrzyki, gdzie ludzie trafiają tylko przejazdem jadąc w Bieszczady. Przecież historycznie i współcześnie teren gminy był i jest związany nierozerwalnie z Przemyślem. Dostępność do urzędów, a przede wszystkim dostepność komunikacyjna także przemawia za Przemyślem! Chyba nie chce pan przejść niechlubnie do historii jako ktoś, kto oderwał Birczę od przemyskiego. Proszę się nie kompromitować takimi pomysłami i to już na samym początku kadencji. Życzę powodzenia w interesie wszystkich mieszkańców gminy! Odpowiedz Link
darino Re: Bircza w Powiecie Bieszczadzkim -to chyba żar 18.12.06, 17:27 Chciałbym nieśmiało zauważyć, że samo miasto Przemyśl nie należy do powiatu przemyskiego. Co do związku gminy Bircza z ziemią przemyską, to jest to połowiczna prawda - rzeczywiście gmina Bircza należy do powiatu przemyskiego od wyzwolenia w 1944 roku. Natomiast wcześniej, od średniowiecza, teren naszej gminy był prawie dokładnie na pół podzielony pomiędzy ziemię przemyską a sanocką: www.kki.krakow.pl/pioinf/przemysl/dzieje/ziemia/ziemia.html Odpowiedz Link
hermenegilda19 [...] 18.12.06, 18:42 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
starytraper Re: Bircza w Powiecie Bieszczadzkim -to chyba żart 19.12.06, 14:45 Teren obecnej gminy faktycznie należał do dwóch ziem, ale ziemia sanocka przed "usamodzielnieniem" wyodrębniła się ze starszej ziemi przemyskiej. Sama Bircza, a chyba ona jest najważniejsza na terenie gminy, była zawsze w ziemi przemyskiej! W mojej wypowiedzi chodziło mi raczej o stan obecny. Co mogą zaproponować Birczy słabiutkie Ustrzyki, które po kolejnej reformie zapewne same przestaną być powiatem? Miasto Przemyśl jest odrębnym powiatem grodzkim, ale przecież siedziba i władze "naszego" powiatu ziemskiego, do którego zalicza się Bircza, są przecież w Przemyślu! Odpowiedz Link
darino nie jestem zdecydowany ... 19.12.06, 15:00 Gdyby połączyły się powiaty przemyski drodzki i przemyski ziemski, nie zastanawiałbym się w ogóle nad tą sprawą, bo powiat byłby naprawdę silny. Natomiast teraz jest chyba słabszy od bieszczadzkiego (chodzi mi o przemyski ziemski) i mniej przebojowy w zdobywaniu funduszy unijnych ... Odpowiedz Link
edi_2299 Re: Bircza w Powiecie Bieszczadzkim -to chyba żar 27.02.07, 11:31 w 100% popieram wypowiedz starytrapera!!! Ludzie zastanowcie sie co zyska gmina i jak bedzie wygladalo nasze zycie jak znajdziemy sie w powiecie bieszczadzkim??? brak komentarza:// Odpowiedz Link
darino połączenie powiatów grodzkiego i ziemskiego ? Nie 27.12.06, 15:18 Przeczytałem sobie dzisiaj w "Życiu Podkarpackim" relacje ze spotkania wójtów powiatu. Właśnie na tym spotkaniu zastępca prezydenta Przemyśla, pan Wiesław Jurkiewicz powiedział: "miasto nie wykazywało, nie wykazuje, i nie zamierza wykazywać chęci połączenia z powiatem". Nie ma więc co liczyć na silny powiat przemyski. Co do pieniędzy na drogi, wyraźnie powiedziano, że pieniędzmi przeznaczonymi na drogi powiat spłaca swoje długi, a gminy powinny same remontować drogi powiatowe. A jak potrzebują pieniniędzy, to niech sobie ściągną opłaty od samochodów wożących drewno. Jeżeli takie jest podejście powiatu, to zapytam - po co nam taki powiat ? Odpowiedz Link
darino szykuje się przegląd powiatów 30.12.06, 07:58 wiadomosci.onet.pl/1457094,11,item.html Odpowiedz Link
upowiec Może zrobią porządek ! 31.12.06, 10:15 Pierwszy raz przyklaskuję publicznie projektowi PiS. Reforma administracyjna i utworzenie powiatów było wielkim błędem AWS. Powstało wiele małych powiatów nie mogacych utrzymac się samodzielnie, i przejadajacych pieniadze przeznaczone na rozwój. Odpowiedz Link
darino i znów o słabych powiatach ... 04.01.07, 09:02 www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070104/REGION00/70103078 Odpowiedz Link
darino powiatowe konstelacje 07.02.07, 17:03 www.zycie.pl/index.php?go=tresc&id=07_05_05 Odpowiedz Link
fumba1 Re: Bircza w Powiecie Bieszczadzkim 17.02.07, 11:53 Mnie się bardziej podoba bieszczadzki. Bircza bardziej zresztą do niego pasuje. Odpowiedz Link
miroonn Re: Bircza w Powiecie Bieszczadzkim 27.02.07, 11:49 Jedyna moim zdaniem pozytywna korzyść przystąpnienia Birczy do powiatu bieszczadzkiego to nowe tablice rejestracyjne w naszych autach zaczynające się na RBI - jak Rzeszowskie i Bircza :) Odpowiedz Link
starytraper Re: Bircza w Powiecie Bieszczadzkim 28.02.07, 09:14 Lub jak Rzeszów i BIeda :) Odpowiedz Link
darino Narol do województwa lubelskiego ? 04.03.07, 09:49 tvp.pl/400,20070303467142.strona Odpowiedz Link
darino a tu część powiatów chcą likwidować ... 26.03.07, 01:49 miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,4013007.html Odpowiedz Link
fumba1 Ciekawe, czy powiat bieszczadzki ocaleje ? 31.05.07, 11:34 www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070522/BIESZCZADY/70521026/-1/bieszczady Jeżeli rezygnują z tworzenia sądu rejonowego, to jest to jakiś znak. Odpowiedz Link
darino PiS nie zrobi reformy 31.05.07, 11:47 Oni boją się nawet ruszyć palcem, żeby nie stracić popularności. Odpowiedz Link
viking30 Re: PiS nie zrobi reformy 01.06.07, 18:52 a dlaczego tak sądzisz?chyba nie postawisz na SLD? Odpowiedz Link
darino Re: PiS nie zrobi reformy 02.06.07, 08:28 Zwykle jest tak, że na realizację obietnic wyborczych wygrana partia ma dwa pierwsze lata. Potem musi się już starać o przekonanie wyborców, aby zagłosowali na nią w zbliżających się kolejnych wyborach. Ponieważ dwa pierwsze lata zostały zmarnowane, PiS teraz będzie unikać kontrowersyjnych decyzji, mogących wpłynąć na obniżenie notowań w sondażach. Co do drugiego pytania, to nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję. Na pewno nie będzie to PiS, ale PO też niezbyt mi się podoba. Być może (!?) będzie to LiD ... Odpowiedz Link
czesio48 Re: PiS nie zrobi reformy 02.06.07, 09:27 Niewiarygodne, aż takie spustoszenia poczyniła propaganda lewactwa. Odpowiedz Link
mariusz9959 Re: PiS nie zrobi reformy 02.06.07, 10:40 Została nam tylko nadzieja że Darino żartuje. Odpowiedz Link
darino no, może przesadziłem z tym LiD :))) 03.06.07, 14:03 Ale nie ukrywam, że jestem fanem demokratów.pl. Wprawdzie ostatnio zagłosowałem na PiS, ale partia ta nie ma wiele do zaproponowania, poza opozycją do PiS. A PiS, jako osobie wychowanej w PRL, jednoznacznie kojarzy mi się sposobem działania PZPR. Odpowiedz Link
mariusz9959 Re: no, może przesadziłem z tym LiD :))) 03.06.07, 16:10 ale sie fajnie pomyliłeś: "Wprawdzie ostatnio zagłosowałem na PiS," Odpowiedz Link
darino miło było spotkać się z Mariuszem :)) 07.06.07, 00:24 Nie taki diabeł straszny ... Odnaleźliśmy wspólny punkt widzenia. rozmawialiśmy nawet o PiS-ie !!! Odpowiedz Link
jodla14 Re: meritum? 10.06.07, 01:09 Jak dzieci dajecie się podpuszczać prowokatorowi Darino. Trochę więcej dystansu, choć sama uważam, że temperament polemiczny naszego drogiego kolegi jest niezwykle cenną właściwością ludzi inteligentnych i myślących samodzielnie. Bez prowokacji jaką często uprawia Darino, nie doszłoby do wielu dyskusji na tym forum. Odpowiedz Link
darino Re: meritum? 10.06.07, 11:39 Zaprezentowaliśmy swoje stanowiska na różne tematy (nie tylko polityczne). Spotkanie przebiegło w miłej i serdecznej atmosferze :))) Odpowiedz Link
darino propozycja połączenia powiatu grodzkiego i ziemski 04.10.07, 07:24 www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20071002/AKTUALNOSCI/71002003/-1/aktualnosci Odpowiedz Link
fumba1 W powiecie bieszczadzkim remontują drogi 16.10.07, 10:01 Nie to co w przemyskim. www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20071016/BIESZCZADY/71015021/-1/bieszczady Odpowiedz Link