mossiam 19.06.07, 23:29 Studiuję filologię hiszpańską i teraz mam wybrać lektorat. Do wyboru francuski, włoski, portugalski. Jakieś sugestie? :) Proszę o wszelekie rady, porady,refleksje ;) A tak na marginesie - cudowne forum! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klymenystra Re: ...Wybór lektoratu... 20.06.07, 11:02 do hiszpanskiego najbardziej zblizony jest portugalski, ale ryzykujesz smieszne interferenecje :) i to, ze przez podobienstwo nigdy sie go dobrze nie nauczysz. wloski- prosty, wiec czemu nie? ale ja, jako zboczona romanistka, polecam francuski- moze i traci na popularnosci, ale ta literatura,sztuka, muzyka...przeogromne bogactwo- i najlepiej poznawac je bezposrednio. poza tym to najpiekniejszy jezyk na swiecie. i dalej jeden z glownych w UE. Odpowiedz Link
mossiam Re: ...Wybór lektoratu... 20.06.07, 23:15 Witaj, zboczona romanistko ;) Dziękuję bardzo za opinie. Czekam na dalsze, drodzy językowcy, macie na to całe wakacje ;) Odpowiedz Link
shmoo Re: ...Wybór lektoratu... 27.07.07, 23:40 Zgadzam się z Klumenystrą, ale przede wszystkim wybierz ten, który Ci się najbardziej podoba. I tyle. mossiam napisała: > Witaj, zboczona romanistko ;) > Dziękuję bardzo za opinie. > Czekam na dalsze, drodzy językowcy, macie na to całe wakacje ;) Odpowiedz Link
klymenystra Re: ...Wybór lektoratu... 28.07.07, 23:55 bu, nie jestem Klumenystra. to sie kojarzy z kluska :( Odpowiedz Link
mossiam Re: ...Wybór lektoratu... 30.07.07, 16:45 Literka "u" jest obom "y" na klawiaturze, więc można wybaczyć ;) A ja... cóż, chyba zdecyduję się na włoski ;) Vamos a ver. Odpowiedz Link