Dodaj do ulubionych

Podpowiedzcie

28.07.05, 13:34
Wczoraj byłam w sklepie w Galerii Mokotów (Wawa) kupiłam papier do decoupage
i craka country Stamperii. Z wrażenia zapomniałam o kleju. Proszę napiszcie
jaki zwykły klej spisuje się najlepiej (wikol?). Proszę nie odsyłajcie mnie
do czytania forum bo jestem w preacy i nie mogę przeglądać internetu non stop.
Poprawcie mnie jeśli coś źle napiszę:
papier przed przyklejeniem mam namoczyć aż się zwinie i rozwinie, osuszyć
ręcznikiem, posmarować klejem od spodu a także powierzchnię do której będzie
przylegał wzór.
Tyle wiem a pytania mam jeszcze takie:
czy jesli zrobię krakiem spękania (wiem jak) to czy będą one prześwitywałay
przez wzór (papier klasyczny)?
Oglądałam w internecie wzory kwitowe akiedy zobaczyłam je na żywo okazały sie
bardzo duże, czy ten papier byl wyjątkiem czy te wzory wszystkie są raczej
duże???
Cóż pewnie ktos mi zaraz przygada o tym, że wszystko jest na forum ale
trudno... te zapytanie kieruję do życzliwych, litujących sie nad
początkującymi
Obserwuj wątek
    • joamor Re: Podpowiedzcie 28.07.05, 13:43
      Ja używam wikolu, rozcieńczam go tylko wodą. Papieru po namoczeniu nie smaruję
      klejem, tylko powierzchnię przedmiotu, a potem papier po wierzchu. Pęknięcia
      uzyskane krakiem jednoskładnikowym nie będą raczej prześwitywać przez papier
      klasyczny, przez serwetkę i papier ryżowy tak. Co do wielkości wzorów, to ja mam
      tylko dwa papiery, i wzory są różne, mniejsze i większe, na zdjęciu w internecie
      faktycznie mogą wydawać się mniejsze.
      • an20 Re: Podpowiedzcie 28.07.05, 13:57
        wzory sa rozne, jak naogladasz sie roznych papierow to z czasem dojdziesz do
        wprawy "widzenia" roznicy wielkosci. Najlepiej jest jak sie ma w domu papier
        ktory jest prezentowany w internecie i wtedy jest porownanie. Tylko trzeba wziac
        pod uwage rozmiar papieru jaki sie posiada , czyli jest np 50x50 i tedy patrzysz
        w internecie- np jest taki sam wzor i wielkosc papieru- widze wiec porownanie.
        Pozniej wielkosc kartki mozesz odnosci do innych papierow. Pisze chaotycznei ale
        nie wiem jak to dokladnie wytlumaczyc.
        Mi jak skonczyl sie klej to kleilam na bialko kurze. Smarowalam powierzchnie do
        ktorej bede przyklejac i pozniej mnimalnie po serwetce. Bardzo ostroznie zeby
        sie nie przesunela. Musisz tez uwazac przy klejeniu, bo wszytko jedno czy to
        serwetka czy papier trzeab uwazac zeby sie nie pomarszczylo. Ja ze tak powiem
        specjalizuje sie w ikonach w roznym stylu czyli maluje, albo robie decupage, to
        zalezy, ale sposob klejenia wzpru jest taki sam zawsze. Bede probowac z moim
        czajniczkiem, obawiam sie jak mi wyjdzie, ale co tam bede probowac.
        Nie przejmuj sie jak Ci sie cos nie uda, kolejny raz bedzie prostrzysmile))
    • a.ziemkiewicz1 Re: Podpowiedzcie 28.07.05, 14:30
      Wielkie dzięki za podpowiedź. Białko kurze wypróbowałam kilka dni temu na
      serwetce i wyszło rewelacyjnie. Zdjęcia zamieszczę za kilka dni w galerii.
      Zrobiłam czekoladki na starym brzoskwiniowo-miodowym kaflu, który z natury miał
      spękania więc problem tła miałam z głowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka