Dodaj do ulubionych

Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Piaseczna

14.04.10, 21:50
Rada Miasta ma nadać nazwę Aleja Lecha Kaczyńskiego, jednej z
najgłówniejszych ulic Piaseczna. Nie tyle nadać, co "nadać nową
nazwę" już jakiejś istniejącej. Podobno Prezydent Kaczyński w
dzieciństwie przez wiele lat przebywał w Zalesiu Górnym?
Obserwuj wątek
    • marcin.brzezinski Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 14.04.10, 23:57
      Nienajlepszy to czas na takie dywagacje - za wcześnie.

• pminnesota Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 15.04.10, 00:13
      Uściślijmy Panie Słowik (czy kim tam jesteś): nie Rada Miejska, ale trzech radnych: M. Słowik, J.Choiński (Klub Rozwoju) i R.Podlaski (PiS) wyszło z taką inicjatywą... I chcą zmiany nazwy ul.Chyliczkowskiej... To może jak są już tacy wspaniałomyślni i gdyby przypadkiem taka uchwała przeszła, to niech mają jeszcze za punkt honoru "zafundować" wszystkim mieszkańcom wspomnianej wymianę dokumentów, gdyż będzie to w rezultacie niezbędne...
      • izak31 Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 15.04.10, 08:36
        No własnie. w takiej sytuacji to miasto powinno pokryc koszty
        wymiany wszystkich dokumentów.
        • liliana22 Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 15.04.10, 10:25

Dlaczego miasto? Z naszych podatków? Niechby owi panowie zapłacili
          za to z własnej kieszeni - maja pomysł, niech za niego płacą....
      • zosia_1 Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 15.04.10, 08:36
        taaa, t jeszcze se walnijmy ul. L. Wałęsy, i ul. A. Kwaśniewskiego, też im się
        należy, też byli prezydentami, bądź co bądź naszej ojczyzny. a A w ogóle pójdźmy
        krok dalej im. Lecha Kaczyńskiego nazwijmy nasz Park, nadzieja,ze wtedy ktoś
        zainteresuje się jego odświeżeniem i sprzątnięciem, w Warszawie niech stadion
        nowy też nosi im Lecha Kaczyńskiego i w ogóle niech w każdej miejscowości i
        mieście wszytsko przypomina o Lechu Kaczyńskim...
        • zosia_1 Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 15.04.10, 08:39
          "non omnis moriar" jak pisał Horacy, ale o tym decyduje, jakie było życie, a nie
          jaka śmierć.
          • ek1111 Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 15.04.10, 08:50
            Ja bym się nawet zgodziła na ul. Lecha Kaczyńskiego, o ile tylko radni wybudują
            z tą intencją i na swój koszt nową ulicę, nawet w Szczerych Polach..
            Stare historyczne nazwy muszą zostać, bo nawet za komuny Chyliczkowska była
            Chyliczkowską, a nie Cyrankiewicza.

• pminnesota Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 15.04.10, 10:07
              Zgadzam się!
              Stare nazwy ulic nie powinny być zmieniane, tym bardziej, że
              Chyliczkowska istniała już w okresie Drugiej Rzeczypospolitej! Jeśli
              nawet władze komunistyczne nie zmieniły jej nazwy, to radni, których za
              kilka lat mało kto będzie pamiętał, tym bardziej nie powinni...
            • tomjani Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 15.04.10, 11:06
              ek1111 napisała:

> Stare historyczne nazwy muszą zostać, bo nawet za komuny
              > Chyliczkowska była Chyliczkowską, a nie Cyrankiewicza.

Mylisz się. U schyłku komuny, gdzieś we wczesnych latach 80-tych
              Cyiczkowska nosiła nazwę Dzierżyńskiego, a Pod Bateriami - Bolesława
              Bieruta.
              Aczkolwiek akurat Przezydent Lech Kaczyński zasłużył się dla Polski
              chyba zdecydoanie lepiej niż ci dwaj zbrodniarze, a nawet wszyscy
              Jego poprzednicy w IIIRP. Może wybór akurat Chyliczkowskiej nie jest
              najszczęśliwszy, ale w inny podobny sposób wypadałoby Jego pamięć
              uhonorować.
              • ek1111 Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 15.04.10, 12:12
                Tomjani, niech te zwłoki przynajmniej ostygną! Ludzie, miejcie umiar w żałobie.
                Jak ktoś potrzebuje, to niech jedzie do Pałacu prezydenckiego.
                Czas pokaże, co warta była prezydentura Kaczyńskiego i czy warto w to inwestować.
                • tomjani Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 15.04.10, 13:53
                  ek1111 napisała:

> Tomjani, niech te zwłoki przynajmniej ostygną! Ludzie, miejcie
                  > umiar w żałobie.

Tylko czemu kierujesz powyższy apel akurat do mnie, a nie do tych
                  dla których decyzja o pochówku na Wawelu stała się pretextem aby
                  znów zacząć przxeścigać się w opluwaniu Prezydenta Kaczyńskiego,
                  czego byli zmuszeni chwilowo poniechać bezpośrednio po tragedii?

> Czas pokaże, co warta była prezydentura Kaczyńskiego i czy warto w
                  > to inwestować.

Ja już mam za co Go cenić. Choćby tylko za to ze bez wzgędu na
                  presję tych którym mieszało to w interesach - podpisał w roku 2007
                  dwie ważne dla mnie jako dla żeglarza ustawy. O zniesieniu obowiazku
                  tzw. przeglądów technicznych i słono płatnej rejestracji jachtów
                  żaglowych w PZŻ, oraz o zniesieniu obowiązku posiadania uprawnień do
                  prowadzenia jachtów żaglowych do 7,5m długości.
                  • marcin.brzezinski Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 16.04.10, 11:35
                    Ja bym dyskusję na temat ewentualnych zasług Prezydenta pozostawił na czas po żałobie. W tej chwili nie jest właściwy czas na chłodną ocenę jego urzędowania, a z decyzji podejmowanych pod wpływem emocji możemy nie być w przyszłości zadowoleni.
                    Jeżeli zaś chodzi o Wawel - nie podlega dyskusji że to niestety decyzja czysto polityczna, gdyż o tym miejscu powininen decydować Naród a nie rodzina z paroma partyjnymi aktywistami. Parze prezydenckiej godności nic by nie ubyło gdyby spoczęli w innym honorowym miejscu. Ja jako Polak poczułem się decyzją pochówku na Wawelu po raz kolejny mocno oszukany przez przedstawicieli państwa, ale już machnąłem na to ręką.
                    • tomjani Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 16.04.10, 13:04
                      marcin.brzezinski napisał:

> W tej chwili nie jest właściwy czas na chłodną ocenę jego
                      > urzędowania, a z decyzji podejmowanych pod wpływem emocji możemy
                      > nie być w przyszłości zadowoleni.

Znaczy zaczekajmy aż paru żeglarzy potopi się w następstwie pływania
                      bez uprawnień na żaglówce bez numeru rejsstracyjnego i ważnego
                      przeglądu technicznego u leśnego dziadka z PZŻ? :->

> Jeżeli zaś chodzi o Wawel - nie podlega dyskusji że to niestety
                      > decyzja czysto polityczna, gdyż o tym miejscu powininen decydować
                      > Naród a nie rodzina z paroma partyjnymi aktywistami.

Masz wiarygodne informacje o tym na czyje życzenie to nastąpiło? Czy
                      tylko sobie plumkasz że na pewno za tym musi stać Jarosław
                      Kaczyński, bo conajmniej od 1989 roku wiadomo że wszystko co
                      najgorsze to Kaczyńscy a już zwłaszcza Jarosław?

> Parze prezydenckiej godności nic by nie ubyło gdyby sp
                      > oczęli w innym honorowym miejscu.

A Tobie cokolwiek ubyło w następstwie decyzji że tym honorowym
                      miejscem będzie akurat Wawel? Żeby nie było niejasności: mnie samego
                      ta decyza zaskoczyła. Ale tylko. Protestować nie zamierzam, tak samo
                      jak nie protestowałbym gdyby zdecydowano się na Powązki lub Wilanów.

> Ja jako Polak poczułem się decyzją pochówku na Wawelu po raz
                      > kolejny mocno oszukany przez przedstawicieli państwa, ale już
                      > machnąłem na to ręką.

Ja też macnałem w tym monencie ręką bo nie pierwszy raz zdają mi się
                      sugerować że ci na których głosowałem - oszukali mnie po raz
                      kolejny. Ale to na szczęście jeszcze ja decyduję których
                      przedstawicieli uznaję ża uczciwych, a których za wiarołomców i
                      oszustów, tak jak to uznałem po wyborach prezydenckich 1990 roku.
                      Policji myśli na szczęście jeszcze nie stworzono.
                      • marcin.brzezinski Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 16.04.10, 15:08
                        Widzę że temat wawelski jest na cenzurowanym.
                        Nie uważam aby taka dyskusja w jakikolwiek sposób uwłaczała żałobie, najwięksi czekali na wawelski pochówek nieraz wiele lat, a tutaj mamy tak kontrowersyjne i bulwersujące błyskawiczne decyzje jeszcze w czasie żałoby do których nikt się nie ma odwagi przyznać. Trzeba o tym mówić.
                        Żałobę podeptali Ci co podjęli taką dzielącą ludzi decyzję a nie Ci którzy mówią że coś jest nie tak...
              • owrank Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 15.04.10, 14:55
                kwestia "zasłużenia" się niekoniecznie jest kluczowa

ja zawsze jako anegdotyczny przykład podaję Poznań, gdzie w latach 90tych
                zmieniono Rondo Kopernika (tak, tego astronoma Kopernika) na Kaponierę.
                Powód był taki, że Kaponiera to była stara, poznańska nazwa tego miejsca.
      • pminnesota Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 17.04.10, 23:54
        No to po bandzie!
        Kaczyński sobie nie zapracował na Wawel! On może buty czyścić każdemu tam pochowanemu!
        Nie ważne, Mickiewicz, czy Piłsudski, każdemu z Nich Kaczor mógłby buty czyścić... Nic nie zrobił za życia, aby go porównywać z Marszałkiem czy jednym z Wieszczy. Dzielił Naród za życia, dzieli po śmierci... Więcej nie potrzeba!!!!
    • teqilaa Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 15.04.10, 13:48
      zaczeło sie ... masakra!!!
      • drzejms-buond Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 15.04.10, 14:31
        o boże!
        a w Mysiadle robił zakupy- walnijmy tam jeszcze krzyż!
        • ek1111 W Gabonie zostanie wybudowany 15.04.10, 15:36
          W Gabonie zostanie wybudowany szpital im. Marii i Lecha Kaczyńskich - jak donosi
          Onet.pl
          • huczusia Re: W Gabonie zostanie wybudowany 15.04.10, 15:49
            Chyliczkowska faktycznie była kiedyś ul. Dzierżyńskiego.
            Ale może faktycznie poczekajmy i z decyzjami i ze sporami chociaż do zakończenia
            żałoby.
    • joala1 Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 16.04.10, 12:22
      a ja jako POLKA wstydzę się za to co wypisujecie!!!
      Piekny obraz patriotyzmu przedstawiacie WSTYD!!!
      jeszcze pogrzebu nie było a już jątrzenie, ocenianie, nieuzasadniona krytyka.
      Nie byłam fanką Kaczyńskich, ale szanuję PREZYDENTA za jego postawę POLAKA!!! za patriotyzm, propagowanie historii i jego życie w okresie solidarności.
      Czy ktoś z WAS ma lepszy życiorys???
      • ek1111 Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 16.04.10, 12:55
        Hej, troll joala1, wyluzuj.
        Nie ma co się pieklić, niech go pochowają w spokoju. Niech mu ziemia lekką będzie.
      • drzejms-buond Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 16.04.10, 14:47
        joala1 napisała:

> Czy ktoś z WAS ma lepszy życiorys???
        >

JA MAM!
        ale ja nie wiedziałem, że w życiu należy się licytować.
        • joala1 Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 16.04.10, 15:28
          drzejms-buond napisał:

> joala1 napisała:
          >
          >
          > > Czy ktoś z WAS ma lepszy życiorys???
          > >
          >
          > JA MAM!
          > ale ja nie wiedziałem, że w życiu należy się licytować.

Jak widać sam licytujesz, ale mało inteligentnie,
          bo tu nie chodzi tylko o zwykły życiorys zawodowy!
          Zrobiłeś coś dla narodu, dla Polski, dla swojej społeczności w której mieszkasz?

Sama jestem ekonomistą po doktoracie, ale powiem szczerze, że przykro się człowiekowi robi jak się czyta te wypowiedzi karierowiczów i egoistów... którzy potrafią tylko krytykować innych i zazdrościć! a nie potrafią się cieszyć tym, że nasz PREZYDENT jest szanowany i uznawany za zagranicą.... i tyle ważnych osobistości z całego świata przyjedzie mu oddać hołd na pogrzebie.

Przecież przez takie postępowanie (wyśmiewanie, opluwanie ludzi których sami wybraliśmy demokratycznie do władzy) sami się ośmieszamy w oczach obcokrajowców!!!
          • marcin.brzezinski Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 16.04.10, 15:38
            Nikt nie twierdzi że Prezydent nie miał zasług.
            Wszyscy czują głęboki żal i smutek.
            Być może Lech Kaczyński godzien był nawet Wawelu i przemianowania głównych ulic swoim imieniem ale dajmy sobie czas aby to docenić, tymbardziej że za życia Pana Prezydenta oceniano bardzo krytycznie - dzielił ludzi nie łączył i dlatego teraz nie dzielmy się dalej przez tak kontrowersyjne decyzje o pochówku.
            • iwieniec Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 16.04.10, 20:56

> Nikt nie twierdzi że Prezydent nie miał zasług.
              > Wszyscy czują głęboki żal i smutek.

Kolego, pisz w swoim imieniu. Ja nie widzę zasług Leszka Pierwszego Wielkiego, był urzędnikiem który jedyne co zrobił dobrego, to sfinalizował budowę Muzeum Powstania Warszawskiego. Ja akurat nie czuję żalu i smutku po Jego śmierci, na pewno żal mi z kolei innych osób, które zginęły w katastrofie. Był prezydentem Polski ale nie moim i nie będę po nim płakał. Jeśli coś wspominam, to sytuacje, gdy musiałem się z niego jako Polak wstydzić.
              • marcin.brzezinski Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 16.04.10, 23:48
                5 lat temu głosowałem na Lecha Kaczyńskiego i na PiS, ale już po kilku miesiącach ciężko tego żałowałem - czułem że dałem się oszukać jak dziecko gdy tymczasem ludzie z tych "okołokaczyńskich" kręgów w sposób ordynarny i arogancki ostentacyjnie stawiali dobro swojej partii nad dobro kraju.

Jednak Lech Kaczyński był demokratycznie wybranym prezydentem Polski i przez ten tytuł zasługuje na najwyższy szacunek. Jego zasługi ocenimy za jakiś czas, teraz należy mu się hołd.

A żal mi ich wszystkich jako ludzi.

Nie zmienia to faktu że ten kto wymyślił ten Wawel to włożył kij w szprychy i rozpalił wieczne ognisko niezgody. Rozmieniamy Wawel na drobne.
                • iwieniec Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 17.04.10, 16:11

> 5 lat temu głosowałem na Lecha Kaczyńskiego i na PiS, ale już po kilku
                  miesiącach ciężko tego żałowałem - czułem że dałem się oszukać jak dziecko gdy
                  tymczasem ludzie z tych "okołokaczyńskich" kręgów w sposób ordynarny i arogancki
                  ostentacyjnie stawiali dobro swojej partii nad dobro kraju.

I tutaj całkowicie przyznaję Tobie rację. Zastanawiam się, kto jest w kręgach
                  PIS-u a mógłby być kandydatem na Prezydenta RP, i niestety kandydatów nie
                  budzących negatywnych emocji jest ,,mniej niż zero".
                  • joala1 Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 17.04.10, 19:14
                    iwieniec napisał:

>
                    > I tutaj całkowicie przyznaję Tobie rację. Zastanawiam się, kto jest w kręgach
                    > PIS-u a mógłby być kandydatem na Prezydenta RP, i niestety kandydatów nie
                    > budzących negatywnych emocji jest ,,mniej niż zero".

to proponuję zapisać się do psychologa albo może nawet psychiatry, skoro nie
                    potrafisz uszanować innych poglądów i wszyscy z PiSu budzą w tobie negatywne
                    emocje, to już zakrawa o paranoje

dla mnie taki egoistyczny beton który nie potrafi uszanować żałoby i uczuć wielu
                    ludzi nie związanych z żadna partią ale z racji tragedii narodowej oddających
                    hołd PREZYDENTOWI i wszystkim którzy wraz z nim zginęli - jest "mniej niż zero"
                    • misiania Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 17.04.10, 19:52
                      joala - ty tak od urodzenia czy powypadkowo?
                      • joala1 Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 17.04.10, 20:34
                        misiania napisała:

> joala - ty tak od urodzenia czy powypadkowo?

misiania a ty na argumenty potrafisz rozmawiać czy tylko ubliżać i krytykować???

ale odpowiadam, choć powinnam zignorować

tak od urodzenia jestem uczciwą POLKĄ z wykształcenia nauczycielem, dlatego
                        jeśli nie rozumiesz moich słów mogę dokładniej Ci je wytłumaczyć!

dodam, że nie należę i nie zamierzam należeć do żadnej partii politycznej!

czytając Twoje wypowiedzi i niektórych tu osób to wydaje się jak by byli po
                        wypadku i w głowach by się troszkę pomieszało....
                        • misiania Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 17.04.10, 20:35
                          a ja ci mówię, zmień dilera...
                          • joala1 Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 17.04.10, 20:53
                            świetny argument - brawo!hahaha...
                            a umiesz coś normalnego powiedzieć?

• iwieniec joala1 coś mataczy!!! 17.04.10, 22:10
                              Chyba poproszę szeryfa z PIS Zbysia Ziobro, żeby Ciebie prześwietlił! Raz piszesz Sama jestem ekonomistą po doktoracie, w innym miejscu jestem uczciwą POLKĄ z wykształcenia nauczycielem. Co prawda jedno drugiego nie wyklucza, ale to już PIS wyjaśni. A wracając do moich ulubieńców z PIS i ewentualnych kandydatów, nadal nikogo sensownego nie widzę. No bo kto? Ziobro, Kempa, Nelli Rokita, Kurski,Jaruś Kaczyński, Brudziński, Girzyński,Karski, Sobecka, Piecha, Kruk, Macierewicz??????? Same ASY!!! Ja do żadnej partii też nie należę, ale dilera mam chyba lepszego, nie dodaje żadnych świństw do towaru.I tak jak napisał ek1111 - więcej luzu!
                              • joala1 Re: joala1 coś mataczy!!! 17.04.10, 22:49
                                nie więcej luzu tylko szacunku do ludzi i śmierci!!!

i nie wyjeżdżaj mi tu z mataczeniem i nazwiskami z PISu!
                                w tej chwili nie interesują mnie wybory,
                                przyjdzie na to czas później!

Jeśli nie wiesz co to nauczyciel akademicki/wykładowca to warto jednak trochę
                                edukacji zaczerpnąć?
                                zawodówka - iwieniec - w dobie gospodarki rynkowej nie wystarczy!
                                • ek1111 Re: joala1 coś mataczy!!! 17.04.10, 23:03
                                  joala1, a drogie te Twoje studia były? Ja na Twoim miejscu złożyłabym
                                  reklamację, gdyż widzę, że niejeden po podstawówce lepiej sobie radzi z
                                  wyrażaniem się, niż Ty.
                                  Rozumiem, że ekonomia to nie polonistyka, aleć przecież jakąś maturę trzeba było
                                  zaliczyć?
                                  Chyba, że od razu po przedszkolu tatuś wydrukował dyplom i puścił Cię tak w świat.
                                  Jednak nie zrażaj się i postaraj się pojąć, że są na świecie ludzie, którzy i
                                  myślą inaczej niż Ty, i są Polakami, a na dodatek mają wykształcenie faktyczne,
                                  niesfabrykowane dla wydumanych potrzeb poronionego wątku.
                                  Może być trudno, ale próbuj rozumieć.
                                  • joala1 opanujcie się!!! 17.04.10, 23:21
                                    nic bezmózgi nie rozumieją z moich słów!

Właśnie o to chodzi, aby szanować ludzi i odmienność poglądów.
                                    Uszanujcie czas żałoby!
                                    Nie ubliżajcie (przynajmniej teraz) zmarłemu PREZYDENTOWI i nie rozpoczynajcie
                                    już teraz kampanii wyborczej!

ps. obelgi pod moim adresem już pomijam, wykształcenie zdobyłam samodzielnie
                                    ciężką pracą i tym od was chyba się różnię, strata czasu na dywagacje z betonem...

• kradam Re: opanujcie się!!! 18.04.10, 09:25
                                      > Uszanujcie czas żałoby!
                                      Zauważyłem, że od pewnego czasu żałoby narodowe to medialne i polityczne eventy.
                                      Również w tym zasługa tragicznie zmarłego Prezydenta. Mam na myśli wypadek we
                                      Francji. Nie życzę sobie, aby ktoś manipulował mną grając na tego typu emocjach.
                                      Współczuję tym, którzy tego nie dostrzegają.
                                • iwieniec Re: joala1 coś mataczy!!! 19.04.10, 09:31
                                  joala1 napisała:

>> zawodówka - iwieniec - w dobie gospodarki rynkowej nie wystarczy!

Miła Pani
                                  Wyobraź sobie, że jestem mgr inż., studia ukończyłem w latach gdy
                                  uzyskanie indeksu coś znaczyło, nie tak jak teraz, gdy bardzo często
                                  dyplom jest fakturą za wpisowe i czesne. A co do zawodówki to się
                                  grubo mylisz. Po co murarzowi, spawaczowi, fryzjerce, kierowcy,
                                  hydraulikowi, sprzedawczyni etc. wyższe wykształcenie? Jeśli mówimy
                                  o gospodarce rynkowej, to oni sobie poradzą w życiu a Ty jako dr
                                  ekonomii możesz mieć duuuży problem, gdy stracisz pracę. W kraju
                                  potrzebni są także ludzie, którzy dają dochody do budżetu a nie
                                  tylko z niego czerpią. Miłego dnia i broń Boże, nie wyżywaj się na
                                  studentach! Oni też maja prawo do innych od Ciebie pogladów, nie
                                  mówię o znajomości przekazywanej im wiedzy.
                                  • joala1 iwaniec - nie zsmiecaj forum! 19.04.10, 10:15
                                    może indeks w ręku jest,
                                    ale inteligencji i kultury - niestety BRAK!!!
                                    widzę problemy z czytaniem albo zrozumieniem tekstu!

Jeśli masz coś do mnie to pisz na prywatnego maila, a nie popisuj się i
                                    nie zaśmiecaj forum swoimi obelgami i wypocinami.

Nie zrozumiałeś zdania/metafory skierowanego wyłącznie do ciebie: "zawodówka -
                                    iwieniec - w dobie gospodarki rynkowej nie wystarczy!"

Gdyby co chętnie wytłumaczę hahaha

• joala1 iwieniec - nie zasmiecaj forum! 19.04.10, 10:20
                                    może indeks w ręku jest,
                                    ale inteligencji i kultury - niestety BRAK!!!
                                    widzę problemy z czytaniem albo zrozumieniem tekstu!

Jeśli masz coś do mnie to pisz na prywatnego maila, a nie popisuj się i
                                    nie zaśmiecaj forum swoimi obelgami i wypocinami.

Nie zrozumiałeś zdania/metafory skierowanego wyłącznie do ciebie: "zawodówka -
                                    iwieniec - w dobie gospodarki rynkowej nie wystarczy!"

Gdyby co chętnie wytłumaczę hahaha
                                • drzejms-buond Re: joala1 coś mataczy!!! 19.04.10, 12:05
                                  joala1 napisała:

> Jeśli nie wiesz co to nauczyciel akademicki/wykładowca to warto jednak trochę
                                  > edukacji zaczerpnąć?
                                  > zawodówka - iwieniec - w dobie gospodarki rynkowej nie wystarczy!

łaaaaaaaaaał, pani profesóór śmie twierdzić, PEŁNA SKROMNOSCI OCZYWISCIE, że
                                  ludzie po zawodówce się obecnie nie sprawdzają?
                                  Faktem jest, że to rzemieślnicy zarabiają dwa razy tyle co wykładowcy
                                  Wiec chyba dadzą radę!
                                  ;]
                            • len_y Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 17.04.10, 22:47
                              Czytam ten wątek i przecieram oczy ze zdumienia,
                              widzę, że parę zapyziałych świń tu się znalazło, które nie potrafią uszanować
                              tych kilku dni żałoby i muszą wtrącić parę groszy swojego ja. Myślę, że już Wam
                              nawet zmiana dilera nie pomorze, w wyjściu z tego zasranego chlewu.
                  • kradam Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 17.04.10, 20:18
                    > marcin.brzezinski napisał:
                    > > 5 lat temu głosowałem na Lecha Kaczyńskiego i na PiS,
                    Zasługą tragicznie zmarłego L. Kaczyńskiego i PIS jest to, że właśnie 5 lat temu
                    pierwszy raz głosowałem (wiek wyborczy osiągnąłem znacznie wcześniej).
                    Głosowałem przeciwko niemu.
          • qwerty-23 Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 16.04.10, 15:54
            Bez wątpienia nastąpiła degradacja miejsc pochówków.

W wolnej Polsce w Al. Zasłużonych leży... prezydent Bierut (który dożynał oficerów na Mokotowie)
            Zatem pochować Kaczyńskiego obok Bieruta?!
            Z drugiej strony pochówek prezydenta na Wawelu otwiera prawo do krypty wszystkim Bolkom Lolkom Kwaśniewskim... no i pani Bezie.

Ciekawe, w szkołach puszcza się film Katyń. Ale gdy gimnazjalista pyta nauczyciela historii "Dlaczego Bierut leży w al. Zasłużonych?" zmieszany nauczyciel mówi "do klasy smarkaczu!"

Bierut nikomu już nie przeszkadza, nawet panu Wajdzie.

www.mszapiaseczno.blogspot.com
    • drzejms-buond Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 16.04.10, 14:49
      tomsier napisała:
      Podobno Prezydent Kaczyński w
      > dzieciństwie przez wiele lat przebywał w Zalesiu Górnym?

no dobra, ale skoro w Zalesiu Górnym to czemu Chyliczkowska w Piasecznie?
      Myslę że powinna (jeśli już )być w Zalesiu, ładnie wpisała by się
      w bajkowe nazwy pozostałych ulic:

Zajęczych skoków,
      Koralowych Dębów itp...
      • misiania Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 16.04.10, 15:07
        miziasz towarzystwo pogrzebaczem w piętę, oj miziasz, Drzejmsie :)
      • schwinn1 Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 16.04.10, 15:13
        skoro naród miałby zdecydować: Wawel? TAK czy NIE, to potrzebne byłoby
        referendum. świetny pomysł (!) podczas żałoby tak debatować. byłoby to chyba
        bardziej nie na miejscu niż te protesty.
      • tomjani Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 19.04.10, 11:04
        drzejms-buond napisał:

> Myslę że powinna (jeśli już )być w Zalesiu, ładnie wpisała by się
        > w bajkowe nazwy pozostałych ulic:
        >
        > Zajęczych skoków,
        > Koralowych Dębów itp...

A Pionierów (główna ulica Zalesia Górnego jakby kto nie wiedział)?.
        Czy aby ta nazwa nie ma sobaczego rodowodu?
    • kgb.xsara Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 17.04.10, 23:09
      ludzie-litości!!! i to wszyscy-z każdej strony politycznej!!!
      to katastrofa lotnicza-nie bohaterska śmierć.
      i przy tym zginęło tylu ludzi.
      a tu zbiorowa histeria i prześciganie się kto bardziej przeżywa
      żałobę.Historia ocenii a nie otumanieni obywatele,kler i
      media.Zacznijcie myśleć samodzielnie i nie pozwalajcie manipulować
      sobą bo widzę,że logiczne dotychczas osoby zachowują się jak w
      amoku.Ja też jestem w szoku z powodu katastrofy ale tak samo czułam
      gdy POlacy zginęli pod Grenoble,czy w zeszłym roku razem z Air
      France zginęli kolejni...szkoda ludzi-niech spoczywają w pokoju.A my
      (tzn ci,którzy żyją wracajmy do pracy i róbmy co logiczne i
      potrzebne dla naszego choćby miasta)
      • huczusia Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 18.04.10, 10:34
        kgb.xsara napisała:

...szkoda ludzi-niech spoczywają w pokoju.A my
        tzn ci,którzy żyją wracajmy do pracy i róbmy co logiczne i
        potrzebne dla naszego choćby miasta)

Amen !
    • orik1 Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 18.04.10, 15:34
      Zabierać głos, powiedzieć coś .....lepsza jest cisza i jej zachowanie ku
      pamięci, niż daremne dialogi....
      • misiania Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 18.04.10, 17:16
        Niby tak, niby cisza, nie protestujcie bo żałoba, bo nie wypada... a potem
        zostaniemy z Aleją Lecha Kaczyńskiego w środku Piaseczna.
        • tomjani Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 18.04.10, 21:10
          A bardzo by Cię to bolało? Może odstresujemy się w ciuchci? ;-)
          • misiania Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 18.04.10, 21:35
            jestem przeciw zmianie nazwy ulicy Chyliczkowskiej na Al. Lecha Kaczyńskiego. a
            ciebie bardzo boli, że ktoś głośno wyraża swoją opinię?
            • tomjani Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 18.04.10, 23:09
              A jakby to nie miała być Chyliczkowska, lecz jakaś zupełnie nowa,
              nie nazwana jeszcze ulica prowadząca do przyszłego developerskiego
              osiedla? Albo choćby obwodnica - ona się jakoś nazywa? A nawet
              jeśli się nazywa - to nie wrosła w tradycje Piaseczna tak jak
              Chyliczkowska. To byś przebolała?
              • misiania Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 18.04.10, 23:22
                hyhy, na radnego byś się świetnie nadawał. właśnie zaproponowałeś zmianę ul.
                Armii Krajowej na Lecha Kaczyńskiego.
                • tomjani Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 19.04.10, 10:56
                  Ta ulica jest długa, starczy zatem dla wszystkich. Armia Krajowa nie
                  powinna się obrazić, jeśli częśći jej ulicy, np. na południe od
                  skrzyżowania z Chylkczkowską nada się imię twórcy Muzeum Powstania
                  Warszawskiego. W przypadku Chyliczkowskiej byłoby trudniej
                  uzasadnić, dlaczego zmienia nazwę poczynając np od skrzyżowania z
                  zaułkiem o nazwie Zgoda.
                  Ale może by tak wytypować do zmiany nazwy ul. Warszawską? Chociaż
                  jestem z Warszawy, nie miałbym nic przeciwko temu. A ulica jest
                  niewiele tylko mniejszej rangi niż Puławska (prowazi wszak ruch w
                  przeciwnym kierunku) i praktycznie nie ustępuje w niczym
                  Chyliczkowskiej.
                • traper12 Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 19.04.10, 11:11
                  A ja bym nazwał Aleją Lecha Kaczyńskiego Puławską bis -
                  reprezentacyjna jest, nikt adresu zmieniać nie musi, a przy okazji
                  może by ją dzięki temu szybciej zbudowali.
                  • tomjani Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 19.04.10, 11:54
                    Pomysł przedni,o ile tylko się nie okaze iż cała ta Puławska - Bis
                    nie mieści się w kategorii cudów takich jak tramwaj do
                    Piaseczna lub metro pod Lasem Kabackim i Józefosławiem.
              • drzejms-buond Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 19.04.10, 12:14
                tomjani napisał:

> A jakby to nie miała być Chyliczkowska, lecz jakaś zupełnie nowa,
                > nie nazwana jeszcze ulica prowadząca do przyszłego developerskiego
                >
                osiedla? Albo choćby obwodnica - ona się jakoś nazywa? A nawet
                > jeśli się nazywa - to nie wrosła w tradycje Piaseczna tak jak
                > Chyliczkowska. To byś przebolała?

taa, najlepiej niech ta droga wiedzie do tych 3000000 obiecanych mieszkań...

ale zaraz. PRZECIEZ MY JUŻ MAMY OSIEDLE LECHA!!!!!
                na Młynarskiej!
                po co jeszcze jedno?
      • drzejms-buond Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 19.04.10, 12:12
        orik1 napisał:

> Zabierać głos, powiedzieć coś .....lepsza jest cisza i jej zachowanie ku
        > pamięci, niż daremne dialogi....

:-D))
        a to fajne jest..

takie...logiczne i zwięzłe!

• marcin.brzezinski Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 19.04.10, 12:30
      Mam już dosyć pompy i tankowców patosu.
      plfoto.com/zdjecie,inne,statua-kaczynskiego,2088529.html
      Całą ta dyskusja rzeczywiście uwłacza powadze tragedii, ale nie dlatego że ktoś myśli i zadaje rozsądne pytania, ale dlatego że grupa oszołomów popadła w histerię i robi z bardzo nielubianego prezydenta bohatera i męża stanu którym raczej nie był argumentując to tym że kochał żonę i ojczyznę.

Nie mam nic na przeciwko aby nazywać jego imieniem różne miejsca - jeżeli ktoś z tego powodu poczuje się lepiej to czemu nie. Ale rzeczywiście zamiana nazw głownych ulic to pomysł zły. Niech zbudują coś nowego np. przedszkole (z czym w naszej gminie jest przecież dramat) - wtedy niech ogłaszają patronem Lecha Kaczyńskiego.

• marytka-m Re: Al. Lecha Kaczyńskiego - nowa główna ul. Pias 11.05.10, 18:40
      W mieści, w którym mamy takie "kwiatki" jak ul. 22 lipca , ul. Małgorzaty
      Fornalskiej (żona Bolesława Bieruta), czy ul. Elfów (obciach) radni chcą zmienić
      nazwę ul. Chyliczkowskiej.
      Jeśli nazwy miejsc publicznych mają znaczenie wychowawcze i kulturotwórcze( a
      mają!), to jakie wychowanie i jaką kulturę chcą budować nasi radni?

www.prawica-piaseczno.blog.pl
      • tux54 Stadion im. Karpiniuka w Stargardzie Szcecińskim 11.05.10, 20:40
        Witajcie,
        władze samorządowe mogą dowolnie nadawać nazwy placom, ulicom, miejscom użyteczności publicznej. Np. w Stargardzie Szcecińskim stadion będzie nosił nazwę im. Karpiniuka (PO) i nie widzę w tym cos zdrożnego w nadawaniu dowolnej ulicy imieniem L. Kaczyńskiego - choć wg mnie ulica Chyliczkowska jest bardzo zaniedbaną ulicą i warto byłoby rozważyć nazwanie np. szkoły podstawowej, która powstanie w okolicach os. Słowicza w Piasecznie.
        Pozdrawiam:)
        ab

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka