Dodaj do ulubionych

Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno

17.01.14, 13:07
Wątek kierowany do wszystkich mieszkańców wspólnoty Peilkanów na osiedlu Słowicza w Piasecznie. Kilka miesięcy temu zostaliśmy przełączeni na nową kotłownię w ramach umowy z PCU pc-u.pl
I od tej pory jest po prostu katastrofa: zimno, nie grzeje, grzeje słabo. I tak od kilkunastu tygodni. Co ciekawe w części mieszkań we wspólnocie grzeje bez problemu a w części grzeje kiedy chce albo grzeje tak, że i tak nie da się w ten sposób ogrzać mieszkania.
Użytkujemy rodzinnie 2 mieszkania we wspólnocie i rzeczywiście u nas jest zimno a u siostry w innej klatce wszystko jest w porządku.
Trzeba też jasno powiedzieć, że i administracja i zarząd sprawiają wrażenie jakby chcieli tylko mieć święty spokój i żeby już się od nich odczepić bo wina jest PCU, tego, śmego i właściwie to wszystko jest fajnie a że zimno to można sobie koc wziąć i będzie cieplej.
Nikt z osób odpowiedzialnych po stronie zarządu i administracji nie informuje o niczym i nie wiadomo absolutnie nic.
Udało nam się spotkać i wspólnie porozmawiać z kilkunastoma osobami, z mieszkań w których ogrzewanie grzeje (a raczej nie grzeje) jak chce i przygotowujemy się do podjęcia jakichś bardziej stanowczych kroków, żeby w końcu zmusić zarząd / administrację do zajęcia się sprawą ogrzewania, bo nie może tak być, że wszyscy z administracji mają wszystko gdzieś a my marźniemy. Administracja jest od tego, żeby właśnie takie sytuacje rozwiązywać a nie zwalać wszystko na PCU a zarząd od tego, żeby przypilnować administrację.
No bo jeśli nie to po co nam taki zarząd, który nic nie robi dla mieszkańców i administracja, która bierze pieniądze za nic. To jest rynek i można zmienić administrację na skuteczniejszą.

Prosimy mieszkańców, którzy podobnie jak my, mają problem z tą sprawą o dołączenie się do tego wątku i może w ten sposób uda nam się coś z tym zrobić. Musimy bo inaczej zimę spędzimy w nieogrzanych mieszkaniach a w przyszłym roku sytuacja się powtórzy.

Janusz
Obserwuj wątek
    • 3alfa.alfa Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 17.01.14, 22:56
      Faktycznie tak jest. Wymieniłem nawet grzejnik na większy ale to nic nie zmieniło. Ciepły jest tylko na samej górze. Co ciekawe, fachowiec który wymieniał mi grzejnik odkrył że opisy na ciepłomierzach nie zgadzają się z numerami mieszkań, przez co płacimy za ciepło które zużywa sąsiad na piętrze.
      • piotr33piaseczno Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 14:08
        Witam mam pytanie mamy dwa węzły cieplne na osiedlu na ósemkach i szóstkach z tego co się dowiedziałem na ósemce nie ma problemu a na szóstkach jest problem może tam tkwi problem a my się denerwujemy jak była stara kotłownia też były problemy podejrzewam że to są problemy z instalacją hydrauliczną sami wiemy jak multi hekk budował te bloki .
        • zima16 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 23.01.14, 08:41
          No nareszcie jeden mądry na tym forum coś napisał !! Tylko krytykować umiecie .
          Jak mieliście starą kotłownię i były poważne awarie i ciągłe kłopoty to już tego nie pamiętacie !!!
          Z tego co wiem to nikt z Zarządu tej wspólnoty ani z administracji nie uchyla się od odpowiedzialności za wszystkie czynności związane ze wspólnotą . Teraz macie pretensje a kto wam kazał głosować nad uchwałą że się podłączamy do sieci Piaseczno?? oni sami tego nie podpisali. Trzeba było wydać 1,5 miliona na nowe kotły , zapewne nowe urządzenia na starej Muli-hekowej instalacji chodziłby jak złoto ;-)) , pomyślcie trochę ludzie - to nie BOLI !!!
          Mam dobry kontakt z administracja i wiem że robią wszystko żeby wszyscy z nas mieli ciepło. Myślicie że ta kobieta w biurze uwielbia telefony od nas z ciągłymi pretensjami . A kto z was był w biurze i umówił się na spotkanie z Zarządem aby wyjaśnić całą tą niedogodną sytuację i dowiedzieć się czegoś więcej ?? NIKT !!!

• takimamyklimat Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 23.01.14, 09:04
            Z tego co się orientuję to głosowało się nie nad zmianą kotłowni tylko czy wyrażam zgodę nad zgodą na podjęciem decyzji przez zarząd w tej kwestii , mieli wybrać to co dobre dla nas mieszkańców no i wybrali , o co wam chodzi "sorry taki mamy klimat " . Chyba czas na zmianę administracji , zarządu , jak widać jest tyle mądrych ludzi u nas na osiedlu , potrafią się tak zorganizować , więc trzeba to kontynuować , przyjść na roczne zebranie i zrobić porządek
          • rybak39 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 23.01.14, 10:34
            Państwo z zarządu i administracji, jeśli chcecie się wypowiedzieć to podpisujcie się proszę "zarząd" albo "administracja"...
            • administracja6 Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - ciepło 23.01.14, 16:08
              Szanowni Państwo.

W nawiązaniu do wywieszonych ogłoszeń ws niedogrzania pewnej części lokali na osiedlu Pelikanów 2a-8e niniejszym informujemy, co następuje:

1. Niedogrzanie, o którym mowa powyżej, było wynikiem zbyt małej mocy węzła cieplnego zaprojektowanego na zlecenie i koszt PCU Piaseczno przez biuro projektów dla budynków 2,4,6,
              2. W dniu 22 stycznia w/w element węzła cieplnego, po jego wcześniejszym wyprodukowaniu, został zamontowany, dodatkowo w dniu 23.01.14r. wymieniono pompę zasilającą obieg. Praktycznie od wczoraj od godz. 17.00 nastąpił znaczny wzrost temperatury nośnika ciepła podawanego do instalacji zasilającej lokale. Sytuacja uległa poprawie, czemu dali wyraz niektórzy użytkownicy niedogrzanych lokali.
              3. Administracja od momentu włączenia węzła do instalacji pozostawała w stałym kontakcie z PCU i korzystając z podpowiedzi własnych specjalistów z tego zakresu zgłaszała do PCU przyczyny mogące stanowić podstawę nieprawidłowej pracy węzła. Decyzję o wymianie części węzła oraz pompy zasilającej PCU Piaseczno podjęło na podstawie naszych informacji zgłoszonych mailowo w dniach 12.12.2013r , 13.12.2013r ,20.01.2014r.
              4. Wszystkim osobom zgłaszającym problemy z ciepłem administracja osobiście lub przy pomocy serwisanta starała się udzielić doraźnej pomocy,

Mamy nadzieję, że w chwili obecnej problemy z ogrzewaniem osiedla po zmianie źródła zasilania zostały trwale zażegnane.
              Ze swojej strony chcielibyśmy Państwa przeprosić za brak kompleksowej informacji w sprawie. Naszym usprawiedliwieniem może być jednak fakt, że nie mogliśmy uzyskać żadnych bliższych danych o terminach realizacji tak u producenta i instalatora węzłów, jak i w PCU. Nieuczciwością z naszej strony byłoby jednak gdybyśmy twierdzili, że PCU Piaseczno nie chciało nam wyjść naprzeciw. Terminy realizacji zamówień nie zależały bowiem ani od administracji ani od PCU.
              Niniejszym informacją chcielibyśmy zwrócić Państwa uwagę na fakt, że nie pozostawaliśmy bierni wobec zaistniałej sytuacji, powrót do normalności w grzaniu spowodowany był terminami produkcji, a nie opieszałości lub niechęci w działaniu, o co jesteśmy posądzani.
              O ile jest takie zainteresowanie wśród autorów wywieszanych ogłoszeń oraz osób z lokali niedogrzanych zapewniamy, że jesteśmy gotowi na wspólne spotkanie w ustalonym z administracją terminie połączone z prezentacją dokumentów włącznie.

Administracja Osiedla
              ABL Serwis

• takimamyklimat Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - ciepł 23.01.14, 16:23
                Moim zdaniem taka informacja od administracji powinna być już w grudniu jak zaczęły się pierwsze problemy , wystarczyło dać info na klatkach że są prowadzone prace , a wszystkim z zimnymi mieszkaniami będziemy starać się pomócdorażnie. Myślicie że trafiliście na idiotów , że będą siedzieć cicho w zimnych mieszkaniach. Jak zaczęły się protesty to od razu ciepłe mieszkania , bo grunt pod nogami zaczął się obsuwać i dziwne wszystko zgrało się w czasie i producent i wymiana. My nie chcemy takiej administracji , a przynajmniej ja nie chcę , nie można tak traktować swoich klientów dzięki którym się ma niezłe pieniążki za zarządzanie. Ja na pewno będę głosował za odwołaniem zarządu , zmianą administracji.
                A jeszcze pytanie kto zapłaci za niedogrzane mieszkania przez 2 miesiące , liczniki biły , a w mieszkaniach było zimno.
                I co się dzieje z dodatkowymi opłatami niby na modernizację kotłowni , które się płaciło w funduszu remontowym , co za to będzie zrobione ?
                • piotr33piaseczno Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - ciepł 23.01.14, 16:31
                  takimamayklimat człowieku a kiedykolwiek byłeś na zebraniu zgłaszałeś zaistniałe problemy czy tym podobne a teraz pretensje nie wiadomo do kogo
                  • takimamyklimat Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - ciepł 23.01.14, 16:42
                    Nie byłem na ostatnim niestety , niektórzy muszą pracować , a zmiana by się przydała choćby ze względu na potraktowanie nas mieszkańców przez administrację , chowanie problemu pod dywan , zrywanie naszych ulotek . Człowieku mam do tego prawo i na pewno będę na następnym zebraniu tzn. postaram się , niestety ja terminu nie wybieram , będę głosował przeciw administracji , zarządowi. Tyle ile my płacimy za zarządzanie to powinno tu być o wiele lepiej , a żeby to sprawdzić to czas na zmiany . Człowieku , pewnie z administracji czy zarządu jest teraz ciepło , ale uważasz że potrzeba aż takich metod żeby mieć to za co płacimy.
                  • takimamyklimat Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - ciepł 23.01.14, 16:49
                    piotr33piaseczno napisał(a):

> takimamayklimat człowieku a kiedykolwiek byłeś na zebraniu zgłaszałeś zaistniał
                    > e problemy czy tym podobne a teraz pretensje nie wiadomo do kogo

Pretensje mam do zarządu , administracji że nie informowali o zaistniałym problemie , a zarząd i administrację trzeba zmienić za to że zmienili dostawcę , ja głosowałem tylko na to żeby zezwolić zarządowi na wybór ew. zmianę dostawcy ciepła.

• piotr33piaseczno Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - ciepł 23.01.14, 17:00
                      powiem tak mało ludzi orientuje się co się dzieje na osiedlu jak jest problem to panika czy nie można działać troszkę wcześniej niestety jak nasze społeczeństwo jest nauczone jak jest dobrze to jest dobrze proponuje zaczerpnąć więcej informacji na osiedlu jest większa ilość mieszkań wynajmowanych i zebranie głosów na co cokolwiek to bardzo duży problem nie ma właściciela albo nikt nie otwiera dżwi a głosy zbierał pan z zarządu około trzech miesięcy jak z nim rozmawiałem żeby cokolwiek można było zrobić na tym osiedlu i tak to u nas wygląda każdy wymaga a nic nie robi tylko narzeka taka nasza mentalność pozdrawiam
                      • takimamyklimat Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - ciepł 23.01.14, 17:26
                        piotr33piaseczno jak nie jesteś z zarządu i administracji to chyba jesteś na tyle mądry i widzisz jak nas olewają , chyba że Ty jesteś z tych że chcesz płacić za to że nic nie robią.
                        Chyba zauważyłeś że prośbami nic nie wskóramy, za pewnie się czują , ja sam nie odwołam zarządu nie zmienię administracji ale jak zaczną działać to po co zmieniać , tylko niech zaczną .
                        Widać jak się ich postraszy to wszystkim lepiej , a więc trzeba to czynić wszystkim pójdzie to na dobre . My będziemy zadowoleni i Oni zostaną , mam nadzieję że zrozumieli że razem mamy siłę i lepiej więcej nie wkurzać i nie brać kasy tylko dla siebie tylko zrobić coś dla ludzi ,osiedla. Ja czekam na info jak będzie z tym rozliczeniem za zimne kaloryfery mam nadzieję że ostatni raz .

> powiem tak mało ludzi orientuje się co się dzieje na osiedlu jak jest problem t
                        > o panika czy nie można działać troszkę wcześniej niestety jak nasze społeczeńst
                        > wo jest nauczone jak jest dobrze to jest dobrze proponuje zaczerpnąć więcej inf
                        > ormacji na osiedlu jest większa ilość mieszkań wynajmowanych i zebranie głosów
                        > na co cokolwiek to bardzo duży problem nie ma właściciela albo nikt nie otwiera
                        > dżwi a głosy zbierał pan z zarządu około trzech miesięcy jak z nim rozmawiał
                        > em żeby cokolwiek można było zrobić na tym osiedlu i tak to u nas wygląda każdy
                        > wymaga a nic nie robi tylko narzeka taka nasza mentalność pozdrawiam

• piotr33piaseczno Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - ciepł 23.01.14, 18:02
                          Nie nie jestem z zarządu lecz często bywam w administarcji z racji tego że lubię wiedzieć co się dzieje na osiedlu i mam nadzieje że będzie lepiej pozdro
                  • takimamyklimat Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - ciepł 23.01.14, 16:58

> takimamayklimat człowieku a kiedykolwiek byłeś na zebraniu zgłaszałeś zaistniał
                    > e problemy czy tym podobne a teraz pretensje nie wiadomo do kogo

To Ty człowieku uważasz że jak nie byłem na zebraniu to mam siedzieć cicho , że jak płacę za zimne kaloryfery to mam siedzieć cicho , bo administracja wreszcie naprawiła swój błąd i są ciepłe kaloryfery.
                    Pretensje do nie wiadomo kogo -śmieszny jesteś chyba każdy wie do kogo kierowane są pretensję , kto próbował pozbawić informacji mieszkańców ,zrywanie kartek itd.
                  • meeraak Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - ciepł 23.01.14, 17:04
                    piotr33piaseczno - wlasnie to ze do tej pory nie zorganizowalismy zebrania zeby pogonic nierobow i nieudacznikow (no nie wahajmy sie tak powiedziec) swiadczy o tym ze jestesmy cywilizowanymi ludzmi i zanim zrobimy wieksza afere i zamiast bic piane to staramy sie zalatwiac sprawy inaczej. i zalatwialismy, prosilismy, dopytywalismy i pochylalismy sie nad losem biednej administracji i zarzadu ktorym zle PCU ciagle podstawia noge i robi na zlosc.
                    ale przychodzi taki moment w zyciu zolwia ze musi komus dac w morde za swoje krzywdy.
                    i teraz wlasnie przyszedl taki moment kiedy po tygodniach proszenia, blagania i po tygodniach braku reakcji ze strony abl i trojki zarzadu w koncu powiedzielismy sobie dosc bo sa jakies granice.
                    skacze do gory z radosci ze mam cieplej, zaniose bombonierke pani z administracji i dodam ja do swoich frendsow na fejsie.
                    ale mysle ze cala ta zabawa nie polega na tym ze admin i zarzad przez 3 miechy maja nas dokumentnie w dupie nie informujac, nie robiac nic dla poprawy naszej sytuacji, a nagle jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki w jeden dzien (zwroc na to uwage - to byl jeden dzien kiedy pod naporem naszego wkurzenia) mamy cieple kaloryfery.
                    jak widze ze moj pracownik przez cale dnie szwenda sie po katach i udaje ze cos robi a inni wciaz musza tyrac za niego to daje mu szanse i uswiadamiam mu jeden raz ze bardzo zle czyni i jak popracuje 2 dni i wraca do oszukiwania mnie i robienia ze mnie wala to juz nie ma drugiej szansy i bez sentymentow wywalam go na zbity pysk chocby nawet napisal do mnie ckliwy list ze mnie kocha i juz nie bedzie tak robil.
                    ale oczywiscie pomyslimy, zobaczymy, zastanowimy sie, sprawe trzeba obgadac i zostaje jeszcze kupa kwestii takich jak np. oplata za niedostarczone cieplo czy w ogole wysokosc oplaty za administracje bo jak troche poszperalem to widze ze jest stanowczo za wysoka.
                    pozdrawiam wszystkich (mam nadzieje ze nie chwilowo) dogrzanych i mam nadzieje do zobaczenia dzisiaj w garazu.

piotr33piaseczno 23.01.14, 16:31 Odpowiedz
                    takimamayklimat człowieku a kiedykolwiek byłeś na zebraniu zgłaszałeś zaistniałe problemy czy tym podobne a teraz pretensje nie wiadomo do kogo
                    • piotr33piaseczno Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - ciepł 23.01.14, 17:21
                      Ja nie bronię administratora i zarządu tylko czy jak będzie inny zarządca problemy znikną sądzę że nie.
                      • takimamyklimat Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - ciepł 23.01.14, 17:34
                        A ja sądzę że jak będą nowi to będą się starali żeby było lepiej , mając na uwadze wcześniejsze odwołanie za nieróbstwo poprzedników.
                        piotr33piaseczno ja uważam że zarząd sam powinien się wytłumaczyć i nie potrzeba mu obrońców , sytuacji na osiedlu nie znam ,a le jak ktoś nie daje rady to trzeba odejść , po co się męczyć.
                        Najgorsze jest przyzwyczajenie się do stanowiska i nieróbstwo bez konsekwencji , trzeba to zmienić , jak nie inna firma to następna , i tego trzeba przypilnować , będzie ciężko , ale może jak część mieszkańców zrozumiała że w większości siła to będzie lepiej.

> Ja nie bronię administratora i zarządu tylko czy jak będzie inny zarządca probl
                        > emy znikną sądzę że nie.
                  • jac.ol Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - ciepł 23.01.14, 21:38
                    Piotr33 - ja byłem na tym zebraniu. Razem z innymi wskazywalismy że jest ryzyko tej operacji. Niestety zarząd i ABL się tylko uśmiechali a prezes PCU udzielał wymijajacych odpowiedzi, aczkolwiek trochę się przejął wątkiem o CO na forum slowicza.org. Możnaby powiedzieć, że nawet był lekko oburzony i poirytowany że ktoś śmiał krytykować jego i firmę PCU. W mojej ocenie ten zarząd nie zasluguje na duże Z. Dziwi mnie, że masz pretensje do innych, bo jest im zimno, płacimy kupę kasy na tych nierobow. Czas przynajmniej z nimi zrobić porządek.
                    Pozdrawiam
              • piotr33piaseczno Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - ciepł 23.01.14, 16:28
                Witam no i mamy odpowiedź na temat ogrzewania mam nadzieje że będzie już ok ja proponuję spotkać się z zarządem oraz administratorem w celu wyjaśnienia całej sytuacji w przyszłym tygodniu a nie robić jakiegoś zamieszania pod tytułem zmiana administratora i zarządu pozdrawiam
              • aenka31 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - ciepł 23.01.14, 16:39
                Czyli nie bedzie trzeba juz wychodzic na balkon, zeby sie ogrzac? :)
                Mialam napisac, ze forum przeczytal, kto powinien i od razu nasza sytuacja sie zmienila, ale administracja mnie uprzedzila... W ramach nieufnosci, zobaczymy czy jutro (jak juz bedzie po spotkaniu) nic sie nie zmieni. To co zostalo nam wlasnie wyjasnione, powinno bylo byc wytlumaczone juz na poczatku powstania problemu, mimo niezadowolenia tylu ludzi nie traciloby nerwów. Teraz czekam na informacje co z platnosciami za ten czas (nie)grzania, jakies propozycje abl? Jak pisalam we wczesniejszym poscie licznik bil, a usluga nie byla realizowana.
              • sambaj247 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - ciepł 23.01.14, 17:17
                Panie L. bo chyba to Pan do nas w końcu łaskawie się odezwał, rzeczywiście o tym trzeba informować na bieżąco ale nawet jeśli nie dowieźli, nie dostarczyli, nie zrobili to i śmo to wy jako administracja powinniście takie ustalenia podjąć z pcu żeby takie coś robić zanim przyjdzie zima a nie w samym jej środku. Od tego jesteście i za to macie wypłacane pieniądze.
                Ja widzę, że pracujecie tylko jak się wam zagrozi zwolnieniem. I nie znacie się na swojej pracy bo nie umiecie przewidywać, że jak przychodzi zima to już wszystko powinno działać jak należy.
                Jakoś trudno mi bić wam pokłony za to że raczyliście mnie i innych w końcu wysłuchać.
                Po prostu w końcu jest jak być powinno ale za to nie liczcie na splendory.
                Zebranie łatwe nie będzie i będziecie musieli nas mocno przekonywać, żebyśmy z wami dalej współpracowali. No i ten zarząd....
              • administracja6 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - ciepło 03.02.14, 08:59
                Szanowni Państwo ,

Zarząd Wspólnoty oraz administracja zaprasza chętne osoby na spotkanie informacyjne w sprawie przyczyny niedogrzania poszczególnych lokali .
                Spotkanie w dniu 5.02.2014r (środa) godz: 17.00 w biurze administracji ul.Pelikanów 8A .

Serdecznie zapraszamy
                Zarząd , administracja
                • sambaj247 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - ciepł 03.02.14, 16:08
                  Czy ja coś przeoczyłem w informacjach na temat obecnej sytuacji czy jednak administracja w osobie Pana L. leci sobie w typowe kulki?
                  Bo jak pisała mieszkanka_2d tydzień temu tu na forum to raczej chodziło jej i nam wszystkim o porządne zebranie lokatorów z administracją i Paniami i Panami z zarządu a nie że Państwo co nasze pieniądze biorą i biorą ich dużo za swoją wątpliwą pracę dla nas (należy to przypominać na każdym kroku i przez cały czas - nie pracujecie za darmo) wpadną sobie na chwilę do kanciapy w piwnicy żeby nam papiery o kotłowni pokazać.
                  I to już lekka bezczelność - wpadną o 17.00 kiedy to wiedzą dobrze że ludzie nie wrócili z pracy.
                  Stanowczo jestem za zebraniem i za wyjaśnieniem nie tylko dlaczego tyle czasu nic się nie działow sprawie kotłowni ale i też, o czym tu już pisałem na forum i inni też się dopytywali, co z opłatami za ten czas kiedy nie mieliśmy ogrzewania. Wiem, że to jest sprawa ktora wielu mieszkańców nurtuje dość mocno.
                  Chyba nasz abl i wielce zapracowana trójca zgarniająca po tysiącu miesięcznie chce nas przetrzymać i szybko nas zbyć. Obawiam się, że ja się nie zgadzam na takie traktowanie.
                  Jeśli wiecie jak można zorganizować zebranie jeśli administracja i zarząd nie ma zamiaru to byłbym niezwykle wdzięczny za informację na te temat i chętnie się do takiej organizacji przyłączę. Jakieś są chyba statuty, ustawy itp.
                • meeraak Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - ciepł 03.02.14, 16:12
                  17.00 w tygodniu? ktos tu chyba mocno liczy na slaba frekwencje :)

• 1fitti Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia ciepło? 03.02.14, 20:49
                    Slaba frekwencja to była na ostatnim zebraniu, też się przylaczam do zebrania i zadania kilku nurtujacych mnie pytań:
                    1. Co z platnoscia za okres kiedy usługa dostawy CO nie była wlasciwie swiadczona przez PCU (czyli od podlaczenia do 22 stycznia)? To są niemale pieniadze jak porownac stan licznika obecnie z platnosciami za poprzedni sezon - u mnie to min. 900 zł za zimne grzejniki !!!!
                    2. Jakie są warunki umowy z PCU? Koszt CO i cieplej wody, ewentualnie inne koszty dystrybucji, przesylu itp.
                    3. Czy z tytułu znacznego obnizenia ilości obowiazkow i zadań dla ABL zwiazanych z brakiem naszej wlasnej kotłowni obniżyc ich wynagrodzenie o 20 czy o 40%? (Odeszlo sporo obowiazkow, ktoś już o tym pisał na tym forum - Ludzie to są nasze pieniądze!!!)

Zwolanie zebrania jest mozliwe tylko wtedy, jeśli 10 % Wlascicieli wyrazi taką wolę na piśmie i poinformuje o tym zarząd - a zarząd doskonale o tym wie i czeka... na przetrzymanie, tak samo jak z terminem jutrzejszego spotkania.
                    Jeszcze jedno: jeśli dobrze pamietam, to wynagrodzenie zarządu to 500 zł, chcieli sobie ostatnio podniesc do 1000, ale się nie zgodzilismy, a może się mylę? 500 to i tak za dużo- patrzac po wtopie z CO, wpisach na tym forum obrażajacych Nas i durnych tlumaczeniach z cyklu "jak jest zima, to musi być zimno" - bo nie wyprodukowano na czas jakiejś części.
                    PANIE L i nasz tercecie egzotyczny a co nas to kur..a obchodzi, że nie wyprodukowano?
                    Mało mieliscie czasu żeby sprawdzic czy to zadziala? Minął rok - jak to za mało, to może czas zmienić zajęcie, może się zajmiecie hodowla jedwabnikow - w sam raz na wasze IQ.
                    • aenka31 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia ciepło? 03.02.14, 22:19
                      I kolejne spotkanie i ja znow popieprzam na noc. Moze tym razem ktos tu napisze co bylo, co ustalono, chocby ogolnikowo.
                • januszstarszy Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - ciepł 03.02.14, 23:15
                  ABL Serwis jak i Zarząd zamierzają zamieść sprawę pod dywan i nadal traktują nas mieszkańców jak bankomaty, z których wypłacają sobie pieniądze za swoją wątpliwej jakości pracę.

Organizując "wystawę papierów dotyczących kotłowni" o godz. 17.00 kiedy jesteśmy jeszcze w pracy w mogącym pomieścić max. 10 osób biurze administracji liczą na mały udział kogokolwiek z nas jak i najzwyczajniej w świecie chcą nas zbyć.

Niewątpliwie ABL i Zarząd chcą za wszelką cenę uniknąć zebrania i odpowiedzi na konkretne pytania takie jak m.in.

- Kotłownia: tu pytań będzie wiele m.in. o przyczyny takiej sytuacji jaka miała miejsce i naszej płatności za ogrzewanie, którego nie mieliśmy.

- Remonty i inwestycje czyli generalnie sprawy finansowe

- Kwestia wysokości opłat za administrację, które to opłaty, na tle średniej rynkowej są zbyt wysokie

- Pozostawienie lub odwołanie ABL Serwis, który nie do końca wywiązuje się ze swoich obowiązków

- Pozostawienie lub odwołanie zarządu, który okazało się, że, i to jest wysoce zadziwiające, działa przeciwko mieszkańcom (zerwanie kartek z informacjami o sprawie kotłowni i adresem tego forum na polecenie jednej z osób z zarządu) i przestał rozumieć po co i dla kogo pełni swoją funkcję.

ABL Serwis i Zarząd czyta to forum więc do Was Proszę Państwa z Administracji i Zarządu kieruję pytanie:

Kiedy zamierzacie Państwo zorganizować poważne zebranie, na którym omówimy powyższe sprawy?

Jeśli korespondujecie z nami na naszym forum to będę wdzięczny za odpowiedź na to pytanie.
                  I nadmienię, że nie mam na myśli zebrania rocznego gdyż to odbędzie się w późniejszym czasie a my mamy pytania do Was i sprawy do omówienia teraz i są to sprawy zdecydowanie nie cierpiące zwłoki.

Janusz

• rybak39 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - ciepł 05.02.14, 11:42
                    tez jestem za zebraniem. niech przyjdą, wyjaśnią nam wszystko, popytamy się o to co nas interesuje i wtedy będziemy zastanawiali się czy trzymać to całe towarzystwo czy dać kopa rozganiając na cztery wiatry.
                    chodzi o nasze pieniądze i jak kogoś one nie interesują bo ma ich za dużo to ma pełne prawo się nie interesować co się z tymi pieniędzmi dzieje, ale ci co nie lubią wyrzucać swoich pieniędzy w błoty napewno
                    sprawy nie odpuszczą.
                    przyłączam się do pytania: kiedy zebranie droga (dosłownie) administracjo, kiedy zebranie drogi (i nieskuteczny) zarządzie?
                    raczycie odpowiedzieć czy dalej będziecie udawali, że sprawy nie ma i dowodzili, że macie nas wiadomo gdzie?
                  • lokator_pelikanow Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - ciepł 05.02.14, 13:02

Zaproszenie przez administrację na wyjaśnienie przyczyn niedogrzania pokazuje, ze administracja i Zarząd nadal nas lekceważą i nie mają zamiaru zorganizować dużego zebrania, o które prosiliśmy po naszym ostatnim spotkaniu „garażowym”.

Interesują nas nie tylko istotne kwestie finansowe ale i to czy nadal mamy z administracją i zarządem współpracować czy im podziękować i znaleźć kogoś skuteczniejszego.

Proponujemy zatem wszystkim zainteresowanym szybkie i zwięzłe spotkanie jutro w czwartek 6 lutego o godz. 19.30 w garażu pod Pelikanów 4 byśmy ustalili jak najszybciej i skutecznie zmusić zarząd i administrację do zorganizowania dla nas normalnego zebrania mieszkańców.

Jak możecie to przyjdźcie, poinformujcie sąsiadów, może przyklejcie info na klatce dla tych co nie uczestniczą w forum.
          • sambaj247 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 23.01.14, 11:39
            Tak, ja też mam prośbę do administracji i zarządu żeby pisali oficjalnie a nie pod nickiem "zima16", bo przypominam wam drodzy państwo, że bierzecie naszą ciężko zarobioną kasę i macie pracować dla nas a nie występować przeciwko nam.
            Chyba sie pogubliscie wiec trzeba wam uzmyslowic, ze jestescie naszymi reprezentantami (zarzad) i wynajelismy was (abl serwis) do konkretnej roboty za konkretne pieniadze. Jak bylo dobrze to nie mielismy do was wiekszych zastrzezen ale zrobilo sie bardzo zle, mieszkancy maja powazny problem, a wy niestety nie jestescie skuteczni, nie wywiazujecie sie z umowy i nie wykonujecie sumiennie pracy za ktora otrzymujecie zaplate. A to moze poskutkowac tylko odwolaniem zarzadu i zakonczeniem wspolpracy z abl serwis.

Nie ma co się juz dluzej do tego ustosunkowywać więc po prostu proponuję zignorować wpisy zima16.
    • januszstarszy Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 20.01.14, 10:35
      Większe grzejniki mogą coś zmienić, ale nie muszą, bo jak nie ma mocy na wejściu to raczej nie będzie cieplej.
      Zarząd i administracja zupełnie sobie nie radzą z sytuacją, ale trudno by zaczynać teraz działania w celu ich odwołania, bo nikt kto przyjdzie tak z marszu nic nie zmieni więc trzeba cisnąć tych co mamy. Może o odwołaniu pomyśleć będzie wiosną.
      Dzisiaj będę się widział z kilkoma osobami, z którymi zastanawiamy się co zrobić i upewnimy się u znajomego prawnika jak to wygląda prawnie: co i jakie kroki można podjąć.
      Bo same nalegania na zarząd i administrację nic nie dają. A i wciąż nie wiadomo kto reprezentuje. administrację i może coś powiedzieć merytorycznie a nie tylko, że "Będzie". To jakoś na razie nie wystarcza, żebyśmy wszyscy wiedzieli co tak naprawdę się dzieje.
      Dam znać co ustaliliśmy i może trzeba będzie przejść się po mieszkańcach i zorganizować zebranie jak największej liczby osób z niedogrzanych mieszkań.
      Janusz

• januszstarszy Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 11:16
        Szukamy znajomego prawnika który dysponuje wiedzą co możemy zrobić.
        Chociaż akurat wiedza prawna to tutaj chyba na razie nam nie pomoże. Ale jeśli się uda to sprawdzimy na wszelki wypadek.
        Może ktoś z was zna jakiegoś fachowca z wiedzą o kotłowniach, przesyłach ciepła itp który mógłby przyjść, spojrzeć, sprawdzić i powiedzieć chociaż na razie ogólnie co tutaj tak naprawdę się dzieje i co trzeba zrobić. Bo tej wiedzy nam wciąż brakuje a od abl jej nie uzyskamy.
        Może jakiś radny by się zainteresował tematem i coś dla nas zrobił. Jakaś gazeta lokalna.
        Może rzeczywiście ten wspomniany przez andrzeja2a8e tvn i tvn warszawa.
        Jak macie takie kontakty to jeśli możecie to uruchomcie je.
        Połączmy się w tym może i coś na pewno zaradzimy.
        Trzeba tę sprawę "rozgrzebać" bo jak nam ciągle abl będzie mydlił oczy, że wiadomo że nic nie wiadomo to nic nie rozwiążemy.

P.S. Jak już wiecie administracja albo zarząd zdarli kartki z drzwi klatek. No comments!
    • aenka31 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 20.01.14, 15:39
      Przyłączam się do dyskusji. Nam dokucza ten sam problem, w zimnym mieszkaniu ciezko wytrzymac. Szukalam na forum Pelikanow, czy ktos poruszyl ten temat, ale nic nie bylo. Najgorsze, ze ogrzewanie bardzo slabnie, o godzinach, w ktorych czlowiek nie chcialby juz do kogokolwiek dzwonic oraz w weekendy. Kontaktowalam sie juz kilkaktotnie w tej sprawie z pania z administracji i za kazdym razem jest ona zdziwiona i twierdzi, ze wszystko powinno byc ok, przychodzi, sprawdza i dalej jest to samo. Ponoc nie ma takich skarg. Co ciekawe, nasz licznik na korytarzu ustawiony jest na "9", sasiadow na "0" a zdarzaly sie sytuacje, ze rura prowadzaca do tego drugiego byla goraca, a nasza nie... Z kolei moje pytanie , to czy nie macie Panstwo problemow z goraca woda? Pomijajac sytuacje wieczorami, gdy czasem nie da sie wykapac, ale po odkreceniu cieplej wody u mnie ok 2 minut leci jeszcze zimna, a licznik bije.
      • rybak39 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 21.01.14, 23:07
        My nie mamy problemów z ciepłą wodą - tylko z centralnym. Dzisiaj od rana na dworze minus pięć i jak wrociłem do domu to jest dosłownie masakra ogrzewanie niby chodzi :)
    • rybak39 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 21.01.14, 10:58
      No nareszcie ktos coś zaczyna robić, nareszcie!. Chętnie przyłączę się do tego, żeby wystrzelić w kosmos i ten zarzad i tę administrację która nas tak załatwiła. Niech to szlag z taką kotłownią i taki pseudogrzaniem. U nas jest tak zimno ze zamarzamy, na dworze coraz zimniej i farelka chodzi u nas tez prawie na okrągło. Mąż ciagle na wszelki wypadek odpowietrza ten badziew zamontowany przez Multihekk, ale to nic nie daje. To jakaś kpina - czy oni naprawdę nie rozumieją, że ta kotłownia to totalna porazka i ze zalatwili nas na cacy i ze trzeba to bylo robic jak bylo lato albo jesien a nie zima jak jest minus 4.
      Rzeczywiscie trzeba zorganizowac spotkanie i przycisnąć i ten zarząd, który nic nie robi i ludzi z administracji.
    • meeraak Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 03:18
      no to jak widze abl wraz z pania i i panami z zarzadu zafundowal sobie maly kryzysik :))
      na razie maly ma sie rozumiec. jak znam zycie bedzie wiekszy i wiekszy.
      jakby co to rok temu niejaki jacol zaczal watek o tej naszej kotlowni pytajac sie o rozne takie tam www.slowicza.org/phpBB2/topics24/centralne-ogrzewanie-vt5423.htm
      a teraz w pazdizerniku juz pytal sie dla kogo ta miod malina kotlownia miala byc lepsza, dla nas czy dla administracji i zarzadu.
      i to nie takie glupie pytanie jest oj nieglupie bo jak widac dla nas niekoniecznie bo jest malutki problem ze mialo to ustrojstwo tak ladnie grzac i mialo byc wspaniale a tu, patrz panie, jak na zlosc nie grzeje i wspaniale nie jest.
      a zima przyszla jak to w styczniu bywa i mroz dowalil zlosliwie zupelnie.
      i robi sie coraz ciekawiej...

• buont Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 09:15
      Na szczęście nie mam takich problemów. Jednak słyszałem od wielu sąsiadów ze taka sytuacja ma miejsce.

Jeśli faktycznie administracja umywa ręce to jest to skandal. To oni są odpowiedzialni za kontakt z cieplownia a nie osobno każdy właściciel mieszkania. Po to oni są. To co może też mamy się zajmować jeszcze wywóz em śmieci i sprzątanie klatek schodowych?

Niedługo zebranie wspólnoty...

PS. Nie chce Państwa martwić ale w piątek ma być -20C.
    • andrzej2a8e Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 10:19
      To u mnie kolejne mieszkanie (zimne). Jeśli będzie spotkanie, ja bardzo chętnie będę w nim uczestniczył. Biorąc pod uwagę swoje kontakty, ruszyłem już sprawę w TVN i TVN Warszawa, bo teraz to wszystko przez media się załatwia.
      Co do "zarządu" który bierze kasę jak trzeba i nic nie robi, a przynajmniej niewiele i ABL która bierze x razy więcej, to też mam mieszane uczucia, bo ich praca pozostawia wiele do życzenia. Klatki sprzątane 3 x tygodniu, a błoto czasami przez cały weekend. Trzeba się zastanowić "drogi zarządzie" że jak jest lato i sucho to można zamiatać 3 x tygodniowo, ale jak jest błoto pośniegowe na dworze to raczej codziennie.
      Osobiście byłem zdania, że podłączenie do ogrzewania PCU spowoduje ciepło w mieszkaniach co najmniej takie jak w ubiegłym roku, a skrycie wierzyłem że nawet cieplej. Mam wrażenie że "zarząd" i ABL chciał "oszczędzić na nas podpisując umowę z PCU, a jednocześnie zrzucając odpowiedzialność z siebie i tak jak słyszałem kilka komentarzy administracji - "to nie nasza wina że jest zimno, tylko PCU"
      Co można powiedzieć - "Sorry, taki mamy klimat"
      Drodzy Państwo, trzeba się wziąć i zmienić "zarząd" a jak będzie trzeba też firmę ABL.
    • pbrewczak Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 10:43
      U nas jest tak samo: wszystkie grzejniki są letnie, choć rozkręcone na 5. Dziś rano było w mieszkaniu 17 st., więc trzeba było grzejnik uruchomić, bo dziecko w polarze biega. Tylko czemu mam płacić za ogrzewanie (nieskuteczne) i dodatkowo za prąd? Znalazłem ten wątek dzięki kartce powieszonej na klatce wczoraj wieczorem, ale dziś rano już kartki nie było - znaczy administracja (jakoś) jednak działa.
    • avila1983 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 10:56
      Wczoraj wieczorem powiesiliśmy na drzwiach każdej z klatek naszej wspólnoty kartki z namiarem na to forum i prośbą o kontakt, zebranie się i spróbowanie rozwiązania sytuacji z niegrzejącymi kaloryferami.
      Administracja albo ktoś z zarządu ZERWAŁ dzisiaj rano wszystkie kartki.
      Trudno - powiesimy je ponownie.
      Postaramy się również poinformować o tym wątku na innych forach piaseczyńskich i tam gdzie wydaje nam się że mogą być mieszkańcy wspólnoty.
      Mam prośbę do wszystkich mieszkańców wspólnoty.
      Poniżej posta znajdziecie treść naszego komunikatu zerwanego przez administrację dzisiaj rano.
      Jeśli macie taką możliwość to wydrukujcie ją i powieście tam gdzie możecie: przede wszystkim wewnątrz na swojej klatce, może na tablicy ogłoszeniowej, na śmietniku, wszędzie tam gdzie się pojawiamy i możemy wszyscy to przeczytać, bo jak widać zarząd i administracja robią wszystko by nam ten wzajemny kontakt utrudnić tak więc w jedności siła :)
      I powiedzcie proszę wszystkim swoim znajomym we wspólnocie o tym forum (wystarczy wpisać w google frazę "pelikanów nowa kotłownia") i prośbie o wydrukowanie i wywieszenie kartek z komunikatem wewnątrz ich klatek.
      Administracja i panowie z zarządu utrudniają nam kontakt więc pomóżmy sobie sami.
      Dziękuję.
      A

SZANOWNI PAŃSTWO

MAMY PROBLEM Z OGRZEWANIEM OD CZASU KIEDY ZOSTALIŚMY PODPIĘCI POD NOWĄ KOTŁOWNIĘ (PCU W PIASECZNIE).

CENTRALNE OGRZEWANIE ALBO NIE DZIAŁA W OGÓLE (CO ZDARZA SIĘ NP. W WEEKENDY) ALBO DZIAŁA TAK SŁABO, ŻE ZUPEŁNIE NIE JEST W STANIE OGRZAĆ WIELU MIESZKAŃ.

ADMINISTRACJA I ZARZĄD NIE TYLKO ZUPEŁNIE NIE RADZĄ SOBIE Z SYTUACJĄ, ALE RÓWNIEŻ NIE INFORMUJĄ NAS JAKA JEST JEJ PRZYCZYNA ORAZ KIEDY COŚ SIĘ ZMIENI I KIEDY W NASZYCH MIESZKANIACH W KOŃCU BĘDZIE CIEPŁO.
      PONADTO WŁAŚNIE ZERWANE ZOSTAŁY PRZEZ ADMINISTRACJĘ Z DRZWI KLATEK POPRZEDNIE KARTKI Z TREŚCIĄ, KTÓRĄ PAŃSTWO CZYTACIE.

PROSZĘ WYBACZYĆ TO NIEMAL SOCJALISTYCZNE W TONIE WEZWANIE, ALE MUSIMY COŚ Z TYM ZROBIĆ, BO ZACZYNA SIĘ PORZĄDNA ZIMA, IDĄ MROZY I ZA CHWILĘ ZOSTANIEMY Z CAŁKOWICIE ZIMNYMI MIESZKANIAMI.
      I POWINNIŚMY TO ZROBIĆ WSPÓLNIE, BO NASZE DOTYCHCZASOWE INDYWIDUALNE ROZMOWY Z ZARZĄDEM I ADMINISTRACJĄ NIE ODNOSZĄ SKUTKU I NIE PRZYNOSZĄ ŻADNYCH EFEKTÓW, A PRZECIEŻ M.IN. ZA TAKIE DZIAŁANIA ADMINISTRACJI I ZARZĄDU NA RZECZ MIESZKAŃCÓW WSZYSCY PŁACIMY W NASZYCH COMIESIĘCZNYCH, NIEMAŁYCH PRZECIEŻ, OPŁATACH.

ZAŁOŻYLIŚMY WĄTEK DOTYCZĄCY TEJ SPRAWY NA FORUM.GAZETA.PL:

tinyurl.com/krbj3bh

ZNAJDZIECIE GO PAŃSTWO RÓWNIEŻ WPISUJĄC W GOOGLE: „PELIKANÓW KOTŁOWNIA” LUB „PELIKANÓW NOWA KOTŁOWNIA”.

BYŁOBY ŚWIETNIE GDYBY UDAŁO SIĘ NAM ZORGANIZOWAĆ SPOTKANIE JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBY WŁAŚCICIELI MIESZKAŃ, KTÓRZY MAJĄ PROBLEM Z OGRZEWANIEM I WSPÓLNIE ZASTANOWIĆ SIĘ CO MOŻEMY ZROBIĆ I W JAKI SPOSÓB WPŁYNĄĆ NA ADMINISTRACJĘ I ZARZĄD BY W KOŃCU POWAŻNIE POTRAKTOWALI NASZ PROBLEM.

PROSIMY PAŃSTWA O PRZYŁĄCZENIE SIĘ DO TEJ „AKCJI”,

POZDRAWIAMY I, MAMY NADZIEJĘ, ŻE „DO ZOBACZENIA”,

WŁAŚCICIELE ZIMNYCH MIESZKAŃ

• aenka31 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 11:16
        Kartki pozrywal ten pan w zielonym, co sprzata chodniki, czy cokolwiek robi. Widzialam go przy sklepie z plikiem tych kartek.
        Wychodzilam z klatki, patrze ogloszenie, mysle przeczytam w drodze powrotnej, wracam, rozgladam sie, nie ma juz na zadnych drzwiach, ale udalo poznac mi sie tresc po ponownym zawieszeniu:) Wiedzialam tez juz czemu je pozrywal. Wypadaloby ich niezle opie.... Tak wyglada wolnosc slowa w Polsce. Co do sprzatania klatki, ja nie narzekam. Pani kulturalna, mila, codzien zamiata i myje. Jest schludnie.
        • januszstarszy Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 11:36
          Pan w zielonym zrobił to na pewno na polecenie administracji więc on niczemu nie jest winien - pracuje i po prostu wykonuje tylko polecenia administracji.
          Ale my dzięki Tobie aenka31 wiemy już na sto procent że administracja jest skuteczna i działa niezwykle szybko. Nawet za szybko. Szkoda, że nie w naszej sprawie a przeciwko nam.
          Płacimy ABL Serwis a oni działają przeciwko nam.
          I to jest, jak to się mówi, totalna arogancja tej naszej małej wspólnotowej władzy która ma nas mieszkańców gdzieś. Ale myślę że z ewentualną zmianą administracji i zarządu poczekajmy przynajmniej do wiosny czy lata, a teraz zajmijmy się konstruktywnym działaniem bo to jest teraz najważniejsze.
      • ularzad Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 13:35
        ZIMNO!!! u nas grzeje ok 25 % tego, co powinno :(
        Ula Rząd
        ul. Pelikanów 6c/16

Proszę o info na temat ew. spotkania
    • malgosia4110 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 14:40
      U mnie również kolejny dzień z zimnymi kaloryferami - 6D parter, chociaż np. wczoraj wieczorem były niespodziewanie gorące, wieczorem redukowałam na kaloryferze w sypialni - no i oczywiście chciałabym bardzo dalej tak postępować, czyli samodzielnie regulować temperaturę grzejników ;). A tymczasem raczej regułą ostatnio są kaloryfery zimne lub letnie!
      Podobno pani z administracji może sterować jakimś tajemniczym zaworem na klatce schodowej, ostatnio taka regulacja i otwarcie na full miało pomóc... ale po efektach sądząc - nie tu tkwi problem.
      • piotr33piaseczno Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 14:42
        Sądzę że jest problem z węzłem cieplnym coś tam teraz robią dlatego mamy chłodne kaloryfery
    • malgosia4110 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 14:47
      Wróżka... ? wątek ze stycznia 2013 :(
      www.slowicza.org/phpBB2/topics24/centralne-ogrzewanie-vt5423.htm
    • krawiec1992 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 15:10
      Pelikanów 6h/3

Od końca końca grudnia jestem nowym właścicielem mieszkania. Pierwsze co mnie spotkało to zatkany zlew w kuchni. 3 dni walki i w końcu coś puściło. Ale na tym sie nie kończy. Pare dni temu miałem sytuacje że woda po prostu wlała się do zlewu. Postała pare minut i opadła. Uszczelki przy stojacej wodzie nie wytrzymują i kapie (dziwić się że panele wstają). No a dwa no to kaloryfery. Woda czasami jest ciepła, a czasami, rzadziej jest taka jak powinna być. gorąca. Kaloryfery to samo. Przez 90% czasu kaloryfery są ciepłe (ustawione na 5 na klatce 2) ale to nie wystarcza na ogrzanie 40m. Przy takim ustawieniu powinno być spokojnie powyżej 23-24 stopni. Prośba o informocje na bierzącą. Wydrukuje kilka sztuk i wrzuce do skrzynki każdemu z klatki H
    • snups Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 15:25
      Dołączam się i podpisuję rękami i nogami, u nas jest zimno w mieszkaniu na ostatnim piętrze - teraz od kilkunastu dni przykładowo maksymalnie osiemnaście stopni. Kaloryfery niby ciepłe, mieszkanie zimne i tak na pewno nie powinno być bo to znaczy, że administracja nie wywiązuje się z umowy i nie dostarcza nam ciepła do mieszkania czyli nie świadczy usługi pt centralne ogrzewanie. I nie że świadczy ją słabo: nie świadczy wcale.

• aenka31 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 15:54
        A czy ktos jest w stanie udzielic mi informacji, czy jesli na klatce schodowej zawor od c.o. mam ustawiony na 9, to licznik bije mi od tego ustawienia, czy od rzeczywistej temperatury, jaka jest w kaloryferach?
        • zima16 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 23.01.14, 08:45
          Licznik Pani bije GJ za przepływ wody z różnicy temperatur pomiędzy zasileniem a powrotem a nie przy ustawieniu zaworu na 9.
          • aenka31 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 23.01.14, 13:21
            Chyba jednak sie nie moge zgodzic. Sprawdzilam stan licznika, pociagnelo mi 2GJ za zimne kaloryfery, w okresie 3 tygodni przy ustawieniu na 9. Srednia z poprzednich okresow grzewczych, gdzie ustawienie bylo nizsze i nie bylo problemow z c.o. na miesiac 1,3 GJ. Cos jednak jest nie halo, a rachunek w lato przyjdzie jak zwykle!
    • sambaj247 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 16:11
      Obecny! U mnie też zimno i nic nie daje rozkręcenie na full. Siedzimy w polarach, dzieci marzną, słabo. XXI wiek....
      A powiedzcie mi jak ktoś wie jak to jest z płatnością za to ogrzewanie co nam PCU teoretycznie dostarcza a jednak my z tego nic nie mamy.
      Bo nowe liczniki na rurach na klatce zostały chyba założone przed zmianą kotłowni. Albo chociaż spisane, żeby było wiadomo jaki w tamtym momencie każdy lokator ma stan licznika. I ruszyło PCU i zaczął się sezon grzewczy.
      I teraz jak od początku grzania licznik sobie spokojnie bije a u mnie w domu nie grzeje to za co mam płacić? Za przesłanie energii do skrzynki na korytarzu do licznika z numerem mieszkania. No bo przecież ja mam zimno, więc tak jak wspomniał tu snups nie korzystam z tego ogrzewania-nie ogrzewania, nie mam go.
      Przykładowo 2 dni temu sprawdziłem jaki jest stan licznika i wzrosło mi o kilkaset GJ. I za tę zużytą energię będę miał zapłacić, tak? Nie mogę płacić bo ja sam z tej energii nie skorzystałem i mieszkania mi to nie ogrzało.
      Aenka31 o to samo się pyta i poza faktem że centralne nie działa i jest dupa blada to jest jeszcze właśnie dość ważne pytanie czemy ma nas pcu skasować za ogrzewanie ktore widac tylko na liczniku.
      Jeśli ktoś mnie i pewnie wiekszosc z nas może oświecić to będę wdzięczny. Bo nie wyobrazam sobie placenia za to ze licznik się krecil i ponabijal cyferki a nie za stan faktyczny czyli za cieplo do mojego domu.

• wolny_kontestator Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 16:19
      Pelikanów 4C ten sam problem. Ogrzewanie ledwo działa, a w domu jest zimno. Jeżeli administracja i zarząd nie rozwiążą problemu, jestem za odwołaniem.
      • piotr33piaseczno Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 16:28
        Trwają jakieś prace przy węźle nr 2 prawdopodobnie to jest przyczyna problemów a mieszkańcy sami zdecydowali się na pcu
        • aenka31 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 16:38
          Wychodzi na to, ze prace trwaja od listopada non-stop i po temperaturze grzejnikow mieszkancy wiedza kiedy panowie maja przerwe w pracy... Nigdzie nie jest napisana zadna informacja o awarii, pracach konserwatorskich, cokolwiek...
          Poza tym, jesli wspolnota podjela zla decyzje , nie oznacza to, ze na ten stan rzeczy jaki jest nalezy sie bezterminowo godzic. Wszedzie w przypadku zle swiadczonej uslugi przysluguje klientowi reklamacja, znizka , zadanie wywiazania sie z niej itp. Tak?
          To jak to jest z tymi licznikami? Bija bez wzgledu na dostarczane cieplo?
        • piotr33piaseczno Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 16:45
          Coś drgnęło mam dość gorące kaloryfery 4B
          • meeraak Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 16:56
            to gratuluje piotr33piaseczno, szczesciarz z ciebie.
            ja niestety uwierze jak zobacze. czyli jak drgnie i tak zostanie juz do wiosny. bo samo drganie, no wiesz, to za malo na wytlumaczenie dziecku ktore gania mi po domu w goralskim swetrze w balwanki ze musi byc zimno bo jest zima (jak to ladnie pani minister w krotkich zolnierskich slowach ludowi wyjasnila).

> Coś drgnęło mam dość gorące kaloryfery 4B
          • mery_64 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 17:01
            Gorące są też na 2C! no takie jeszcze nie były!
            • rybak39 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 17:17
              no nie wierzę - wracam do domu a tu kaloryfery ciepłe tak jak nie były od dluzszego czasu.
              tylko rzeczywiście - tak jak pisze meeraak - nie osłabiajmy czujności i ciesząc sie ze moze coś jednak "drgnęło", przypilnujmy admin i zarzad zeby tak zostalo przez cala zime.
              wybaczcie sceptycyzm ale dla mnie użeranie sie z czyms tak prozaicznym jak centralne na nowym osiedlu to troche przesada.
              ciekawe czy teraz już uda nam sie dogrzac mieszkania tym co teraz nagle o piątej po południu dostalismy od cieplowni i jasnie nam panujacego abl ;)

mery_64 napisał(a):

> Gorące są też na 2C! no takie jeszcze nie były!
            • piotr33piaseczno Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 17:44
              Super u mnie też 4B
        • meeraak Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 16:48
          piotr33piaseczno - to nie tak ze my mamy problem z tym czy innym wezlem i ze poprzednia kotlownia tez zle dzialala.
          pewnie tak jest: zle dzialala, byly problemy i czasem cos poszlo nie tak. jak to w zyciu.
          ale co to mnie (zimno mam na chacie) czy ciebie (masz zimno na chacie?) obchodzi?

my tu mamy generalny problem z tym ze nie grzeje i jako mieszkancow i platnikow nie interesuje nas czy nie grzeje wezel numer trzy, cztery czy osiem. numeracje zostawmy administracji.
          my chcemy miec cieplo w domach - to naprawde niewiele czego chcemy i tego powinnismy wymagac od tych co za to dostaja pieniadze i maja dla nas pracowac. pracowac a nie nas unikac co wlasnie ma miejsce.
          mnie jako mieszkanca malo interesuje ze "trwaja jakies prace" bo one trwaja od trzech miesiecy tylko co z tego jak ja od listopada musze dogrzewac sie grzejnikiem olejowym ktory za darmo, jak wiesz, nie grzeje.

co z tego ze to my sami zdecydowalismy sie na przelaczenie na pcu? czy to cos zmienia?
          jak idziesz do salonu i kupujesz samochod to tez sam zdecydowales, ty sam, nikt inny, ale raczej (nie wiem moze sie nie znam i glupi jestem) nie przechodzisz piotr33piaseczno do porzadku dziennego nad faktem ze Pan Mietek wydal ci z magazynu samochod co prawda nowy i ladny i ma fajna tapicerke i sliczne ksenony ale nie ma ani jednego kola i za diabła nigdzie nim nie pojedziesz.

> Trwają jakieś prace przy węźle nr 2 prawdopodobnie to jest przyczyna problemów
          > a mieszkańcy sami zdecydowali się na pcu
          • piotr33piaseczno Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 16:59
            Zgadzam się z tobą masz rację
      • meeraak Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 16:34
        no i kolejny nieszczesnik z zimnym domem. witaj w klubie zmarznietych :)
        jak juz ktos wspominal - nie tracmy moze teraz energii na odwolywanie a na efektywne, sensowne dzialania czyli powazne przycisniecie ludzi z zarzadu i abl zeby rozwiazali nasz problem a nie siedzieli i patrzyli w sufit czekajac na pierwsze wiosenne zawilce.
        spokojnie wolny-kontestator, co sie odwlecze to nie uciecze i z odwolywaniem zawsze zdazymy.

wolny_kontestator napisał:

> Pelikanów 4C ten sam problem. Ogrzewanie ledwo działa, a w domu jest zimno. Jeż
        > eli administracja i zarząd nie rozwiążą problemu, jestem za odwołaniem.
        • mm6a Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 17:25
          Szanowni Państwo, u nas problemy są jak wyżej wymienione, ignorancja ze strony administracji oraz zarządu rownież.
          Żeby mieć podstawy do podważenia rozliczeń, które niebawem wylądują w naszych skrzynkach pocztowych musimy złożyć oficjalna skargę/ reklamacje.
          Dodatkowo,nawet jeśli mieszkańcy sami podpisali zgodę na przystąpienie do PCU Piaseczno to zadziało sie to na podstawie zapewnień członka zarządu, Który przekonywał ze osiągniemy z tego tytułu korzyści. Efekt jest odwrotny w związku z tym zostaliśmy wprowadzeni w błąd i nie powinnismy ponosić konsekwencji tych działań.
          Proponuje spotkanie w tej sprawie jak najszybciej, moze jutro czyli czwartek 23 stycznia g. 18:00 garaż 6a?
          • snups Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 17:35
            Dzięki za informację. Wchodzę w to mm6a i chętnie "nabędę wiedzy" i dołączę się do reklamacji.

Może żeby porozmawiać spokojnie w ciepłym a nie w zimnym garażu to spotkajmy się np. w pizzerii Biesiadowo?

Ale oczywiście dostosuję się.

mm6a napisał(a):

> Szanowni Państwo, u nas problemy są jak wyżej wymienione, ignorancja ze strony
            > administracji oraz zarządu rownież.
            > Żeby mieć podstawy do podważenia rozliczeń, które niebawem wylądują w naszych s
            > krzynkach pocztowych musimy złożyć oficjalna skargę/ reklamacje.
            > Dodatkowo,nawet jeśli mieszkańcy sami podpisali zgodę na przystąpienie do PCU P
            > iaseczno to zadziało sie to na podstawie zapewnień członka zarządu, Który przek
            > onywał ze osiągniemy z tego tytułu korzyści. Efekt jest odwrotny w związku z ty
            > m zostaliśmy wprowadzeni w błąd i nie powinnismy ponosić konsekwencji tych dzia
            > łań.
            > Proponuje spotkanie w tej sprawie jak najszybciej, moze jutro czyli czwartek 23
            > stycznia g. 18:00 garaż 6a?
            • snups Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 21:14
              Tak jak proponuje mm6a spotkajmy się jak najszybciej.

Czyli w czwartek 23 stycznia o 18.00 w pizzerii Biesiadowo.

Bo rzeczywiście nie ma co czekać.
              Kto może niech przyjdzie. Kto nie zdoła dotrzeć - na pewno dowie się o ustaleniach z tego forum.
          • piotr33piaseczno Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 17:37
            Jestem za spotkaniem jutro a który to pan z zarządu tak namawiał zaprośmy jego może ktoś zna jego nr tel chętnie go powiadomię o zebraniu a pani w administracji zupełnie sobie nie radzi z problemem proponuję najpierw ją zmienić
    • panpiotr90 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 17:33
      Witam również i ja dołączam sie do innych marznących, otóż dziś rano moja żona zobaczyła wywieszke więc od razu chcemy sie przylaczyc do zorganizowania tego zebrania i poruszenia tej sprawy najbardziej jak sie tylko da. U nas grzejniki dzis rano byly kompletnie zimne, a jesli nie sa zimne to sa letnie, problem pojawil sie juz na samym poczatku sezonu grzewczego, pani z administracji i hydralulik notorycznie przestawiali nam cos zeby lepiej grzało, jednakze jest po prostu beznadziejnie nie dosc ze mieszkamy na parterze 6D, to jeszcze marzniemy bo grzejniki nie sa wstanie ogrzac mieszkania chocby do 20stopni, jest to masakra zeby w dzisiejszych czasach placic tak duzo za ogrzewanie i nie tylko i nie miec z tego korzysci, po prostu sam fakt mieszkania w bloku i marzniecia jest dla mnie smieszny, chwilowo stał sie jakiś cud bo grzejniki sa naprawde cieple, pewnie w nocy itak beda zimne i problem powroci.
    • el-28 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 18:40
      6i - parter
      Witam, u nas również bardzo zimno w mieszkaniu. Dziś wracam do domu ok. 17:00 a tam tylko niecałe 19 stopni. Grzejniki rozkręcone na 5 i nadal to samo. Jestem za spotkaniem w dniu jutrzejszym i na pewno się na nie wybiorę. Musimy coś z tym zrobić bo na piątek zapowiadają strasznie zimno to w naszych mieszkaniach będzie nie ciekawie.
      • krawiec1992 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 18:53
        Któregoś dnia pani w administracji jest do późniejszych godzin. Może wtedy umówić się pod jej pokoikiem
    • joycce Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 18:44
      Witam!

Również przyłączam się do wszystkich apelujących o w końcu ciepłe mieszkania...Pelikanów 2D. Wczoraj nie widziałam w ogóle kartki, ale dziś wracając przed chwilą z pracy była wywieszona na klatce. Problem jest od momentu, w którym podłączyli nas do tej nowej sieci, kilkukrotnie zgłaszałam problem, ale ciągle miał przyjść jakiś pan magik, przekręcić jakieś pokrętła i miało być lepiej. No i może na dzień było, ale potem grzejniki znowu grzały jakby chciały a nie mogły. Próbowano mi wmówić, że na pewno mam zapowietrzone grzejniki, co po prostu było istną bzdurą, bo jak to możliwe, że działało i nagle nie działa...Cyrk na kółkach.
      Wczoraj było tak zimno, że spać kładłam się chyba w 3 warstwach a i tak nic to nie dało - dziś odwiedzałam aptekę bo już zimno dało się we znaki... ;/ Gdyby ktoś coś wiedział, ustalił, chciał się spotykać - dajcie koniecznie znać. Myślę, że mamy sporo mieszkańców, którzy mogą coś zdziałać i gdzieś sprawę nagłośnić.

pozdr.
    • mieszkanka_2d Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 21:11
      To ja mam lepszy pomysł... i mam nadzieję - skuteczniejszy.
      Jutro zadzwonię do znajomych z telewizji i postaram się namówić ich na zrobienie reportażu o tym całym cyrku z ogrzewaniem na naszym osiedlu. A się zainteresują, bo temat jest ciekawy dla mediów - bo kto by to słyszał, żeby takie "jaja" robić, i to w takie mrozy... Można też zapodać info do kilku gazet - sprawę można bardzo łatwo "rozdmuchać"... Jeśli ktoś ma znajomych w mediach, to przekazujcie do nich tą sprawę - w każdej większej, czy mniejszej gazecie nagłośnienie się przyda.
      Jutro też w swojej klatce porozrzucam do skrzynek w/w informację.

Pozdrawiam ciepło...
      Mieszkanka 2D (klatka przy gabinecie dentystycznym).
      • kate24w Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 21:47
        Ale spotkanie też warto zorganizować i ustalić kierunek działania bo nie ma sensu dłużej czekać.
        Niech ktoś potwierdzi godzinę i miejsce- 18:00 biesiadowo?
        Może warto było by wydrukować taką informację o zebrani i porozwieszać gdzie się da? Zawsze to szansa na większy odzew.
        • mieszkanka_2d Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 21:51
          bardziej na 19:00 bo na wcześniejszą godzinę z pracy nie wszyscy zdążą przyjść
        • mieszkanka_2d Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 21:53
          i może lepiej nie jutro, tylko w piątek, bo do piątku do większej ilości zainteresowanych zmoże dotrzeć ta informacja
          • gggorzki Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 22:01
            niestety mi czwartek też nie pasuje, a że kartki z terminem już rozwieszone więc nie ma co już tego zmieniać, będę czekał na relację na forum.
            pozdrowienia z chłodnego parteru 2B
            • mieszkanka_2d Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 22:09
              to ja coś przeoczyłam... Jaki termin na tych kartkach jest?
        • jac.ol Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 21:57
          Spotkanie -tak, tylko czy ktoś spytał biesiadowa? Myślę, że mogą nie być zachwyceni jak wpadniemy sobie tak bez zapowiedzi. Garaż chyba jest lepszym miejscem, tak mi się wydaje. Co o tym sadzicie?
          • mieszkanka_2d Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 22:07
            lepszym. bo i z flaszką można sobie przyjść, rozmowa lepiej pójdzie :)
    • jac.ol Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 21:15
      Witam
      Potwierdzam, że grzejniki nie są zbyt ciepłe. Prosze o potwierdzenie spotkania w czwartek, na pewno będę. Nasz zarząd i ABL nawarzyli nam piwa i odwolanie ich niewiele zmieni, myślę, ze lepiej się zmobilizowac i zmusić ich do działania. Kto jest za tym, żeby na najblizszym zebraniu wnioskowac za znaczacym obnizeniem wynagrodzenia dla ABL za zarzadzanie naszą Wspolnota? Odeszlo przeciez sporo obowiazkow...
      Szkoda tylko, że nie widać żadnej reakcji na tą akcję ze strony zarządu lub ABL. Za co my im placimy?
      • mieszkanka_2d Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 21:22
        Jestem za. W czwartek - jutro trzeba byłoby spotkać się w tej sprawie - tylko godzina, żeby była późniejsza - nie wcześniej niż 19:00, bo się nie zdąży z pracy wrócić.
        • horta7 Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 22:12
          Witam

Przede wszystkim podziękowania za inicjatywę oraz poruszenie wątku na forum.
          Piszę z Pelinkanów 2d, problem z ogrzewaniem istnieje sie od momentu nowego przyłączenia.
          Kilkakrotnie interweniowałam , ale brak skutecznego rozwiązania , grzejniki zimne.
          Wystosowałam zapytanie co do rozliczeń naszych kosztów NIEogrzewania oczywscie nie otrzymałam żadnej odpowiedzi od zarzadcy. Sądzę, że pomysł z mediami może być dla nas szansą na skuteczne załatwienie sprawy.
    • pelikanow2a Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 22:04
      Witam wszystkich. Dziś do godz 15 kaloryfery też były zimne
      • mm6a Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 22:13
        Podsumowując - widzimy sie jutro o 19:00 w garażu 6a.
    • jac.ol Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 22:10
      To kiedy i gdzie odbędzie się sootkanie?
    • januszstarszy Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 22:15
      No to widzimy się w czwartek. Trzeba kuć żelazo póki gorące, pilnie się skrzyknąć i coś ustalać więc jakby nie wszyscy z Państwa mogli teraz przyjść to umówimy już bardziej na spokojnie kolejne spotkanie/spotkania w dogodnym dla wszystkich terminie, ale teraz zacznijmy chociaż wszyscy coś robić, bo mamy wspólny problem.

Wiem z oddali, że podobno trochę zaczęło grzać więc chyba stał się jakiś cud.
      Zobaczymy co będzie jutro rano i później, bo takie manewry już administracja wcześniej robiła na odczepnego a później sytuacja wracała do normy (czyli znowu było zimno).
      ABL Serwis i Zarząd powinni nam przekazać oficjalne i klarowne informacje: co się dzieje z kotłownią i jaki jest stan na dzisiaj ze sprawą ogrzewania.
      Powinni nas też zapewnić, że sytuacja została opanowana i od tej pory będziemy mieli w domach ciepło. Jeśli tego od nich nie dostaniemy to absolutnie nie możemy być pewni, że jak kaloryfery zaczęły nagle grzać to już koniec naszych problemów. No niestety, sami nas nauczyli, żeby nie wierzyć w ich mętne tłumaczenia, którymi nas karmią od tygodni.

Ale z pewnością widać, że w końcu ABL i Państwo z Zarządu poczuli, że to już przestaje być tylko nasz problem, a coraz bardziej zaczyna być ich i żarty się skończyły.

Swoją drogą to rzeczywiście ciekawe, że przez cały dzień nikt z tych Państwa nie zdobył się na jakikolwiek, choćby lakoniczny i szczątkowy, komentarz na tym forum.
      • mieszkanka_2d Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 22:25
        bo w dzień ludzie pracują, a większości firmach zabraniają wchodzić na strony niezwiązane z pracą :)
      • mieszkanka_2d Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 22:26
        ze swojej strony tez potwierdzam - w garażu 6a, jutro (czwartek) o 19:00
    • ralphing Re: Wspólnota Pelikanów - nowa kotłownia - zimno 22.01.14, 22:44
      W ramach informacji o stanie ogrzewania - Pelikanów 4d
      Od 14-16 przerwa w ogrzewaniu - totalnie zimne.
      .....ale od 16 kaloryfery gorące, że nie da się dotknąć. Tak ciepłe to jeszcze nie były.

czyżby naprawili czy nadal macie zimne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka