kasia5461 23.02.07, 11:32 Witam! Czy jest w Łukowie szkoła, która uczy tą metodą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milbon Re: Nauka angielskiego metodą Callana 24.02.07, 22:17 Kiedyś była, nie wiem czy jest nadal, ale przemyśl to dobrze - to nie jest metoda efektywna tylko efektowna. (Od 11 lat uczę angielskiego) Odpowiedz Link Zgłoś
ajtam1 Re: Nauka angielskiego metodą Callana 15.03.07, 20:06 skazując się na jedną metodę, skazujesz się tym samym na porażkę i opustoszały portfel:) czy łukowska deutsche schule też egzaminuje ZD? kto wie, niech da cynk. W Siedlcach pewnie korupcja... Odpowiedz Link Zgłoś
matt1410 Re: Nauka angielskiego metodą Callana 15.03.07, 22:18 Chodzę do tej szkoły ale nie na język niemiecki, a angielski.Mogę zdawać egzamin TELC z angielskiego to ZD myślę że też mozna:)ale pewien nie jestem.... Odpowiedz Link Zgłoś
demo1212 Re: Nauka angielskiego metodą Callana 15.03.07, 22:49 matt1410, a czasem nie uczysz się u milbon? Odpowiedz Link Zgłoś
matt1410 Re: Nauka angielskiego metodą Callana 16.03.07, 23:41 Milbon? nie wiem o czym mowisz;> Odpowiedz Link Zgłoś
demo1212 Re: Nauka angielskiego metodą Callana 17.03.07, 12:32 Milbon uczy angielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
matt1410 Re: Nauka angielskiego metodą Callana 17.03.07, 15:25 ma może na imię Ewa? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia5461 Re: Nauka angielskiego metodą Callana 17.03.07, 17:47 Witam! Dziękuję za odpowiedź. Tak więc doradź mi, jeśli możesz, jaką metodą powinnam się uczyć. Od 10 lat uczę się angielskiego, znam dobrze gramatykę i słownictwo, ale chciałabym podszkolić przede wszystkim mowę. Dosłownie to, chciałabym nauczyć się mówić, bez zastanawiania się nad tym, jak to powinno być. A tego po nauce w szkole nie potrafię, mimo że zakończyłam naukę z bardzo dobrym stopniem.Do tej pory uczono mnie przede wszystkim pisania i gramatyki. Dlatego teraz szukam dobrej szkoły, w której uczą przede wszystkim mówić, stąd przyszła mi do głowy nauka metodą Callana. Odpowiedz Link Zgłoś
matt1410 Re: Nauka angielskiego metodą Callana 17.03.07, 18:50 a może tak Mikrofon, Skype i Make new Friends:) Odpowiedz Link Zgłoś
milbon Re: Nauka angielskiego metodą Callana 19.03.07, 18:28 Witam ponownie. Widzę, że niechcący stałam sie przedmiotem dyskusji, wiec czuję się w obowiązku odpowiedzieć :) Otóż zdecydowanie nie nazywam się Ewa i nie uczę w Deutsche Schule. Pracujęw "dużej, prywatnej szkole j.angielskiego" w Łukowie. Nazwy nie podaję, bo nie chcę robić swojemu szefowi reklamy, tylko przedstawić swoją opinię. Metoda Callana jest brdzo odtwórcza, w niewielkim stopniu zmusza do kreatywnego podejścia do mówienia, co jest nieodzowne dla udanej komunikacji. Tą metodą uczono niegdyśamerykańskich żołnierzy wyruszających na wojnę do Wietnamu czy Korei. Pozwalała w szybkim czasie osiągnąć płynność wypowiedzi w zakresie PODSTAWOWYCH struktur i słownictwa. Dlatego uważam, że dla Ciebie, Kasiu5461 Callan byłby stratą czasu. Po 10 latach nauki na Callana po prostu za późno. Callana polecałabym dorosłym rozpoczynajacym naukę języka, którzy muszą go opanować w krótkim czasie (np. z powodu wyjazdu za graicę), najlepiej tylko tym, którzy mają wyraźne opory przed mówieniem. Tobie sugerowałabym lekcje prywatne typu konwersacje z naprawdę dobrym nauczycielem, ponieważ obawiam się, że kurs metodą tradycyjną (communicative approach) jednak koncentruje się na rozwijaniu wszystkich czterech podstawowych sprawności, wiec zapewne nie spełniłby Twoich oczekiwań. Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia5461 Re: Nauka angielskiego metodą Callana 20.03.07, 07:20 Witam ponownie! Bardzo dziękuję za Twoją wypowiedź. Rozjaśniła mi wiele rzeczy. Twoja rada wydaje mi się najrozsądniejsza, tylko teraz mam mały problem, bo nie znam bardzo dobrego nauczyciela, z którym mogłabym sie umówić na takie lekcje. Do tych, którzy uczyli mnie w szkole, mam kilka zastrzeżeń :/ Będę musiała popytać... Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam! Kasia5461 Odpowiedz Link Zgłoś