Dodaj do ulubionych

Samodzielna nauka angielskiego

27.08.13, 13:55
Witam, chciałabym poradzic się was w sprawie samodzielnej nauki angielskiego, czy cos takiego ma w ogóle sens?? Ktoś z was ma tyle samozaparcia żeby samemu codziennie nad angielskim (lub innym językiem) przysiąść?? uczyłam się angielskiego 8 lat (szkoła+ studia). Sprawa wygląda tak, że nie miałam potrzeby ani okazji go używac i wiedza jest w zaniku. Doradźcie jaki system nauki obrać, niestety nie mam obecnie czasu zapisac sie na żaden kurs więc w grę wchodzi tylko samodzielna nauka. Z góry dziekuję za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • ana.27o Re: Samodzielna nauka angielskiego 01.09.13, 11:05
      Byłam w podobnej sytuacji - nauka w szkole potem długo długo nic. Najważniejsze znaleźć motywację - ona pomoże Ci codziennie przysiąść do tego angielskiego - bo systematyczność i wytrwałość to podstawa. Ja sobie powtarzam, że znajomośc języków to klucz do lepszej pracy - i ten argument codziennie mobilizuje mnie do nauki.

Osobiście uczę się słówek z programu Profesor Henry i gorąco polecam ten program - poczytaj o nim na necie. Dodatkowo oglądam moje ulubione filmy i seriale w języku angielskim (na youtubie można coś znaleźć, ewentualnie na chomiku mega wybór). Fajnym sposobem jest tłumaczenie ulubionych piosenek (można zajrzeć na tekstowo.pl). Do konwersacji polecam różne czaty itp. Ja znalazłam stronę omegle.pl i tam zakumplowałam się z jedym amerykaninem i jedym hindusem - piszemy do siebie wiadomości - można tez umówić się na Skype. Wypadało by jeszcze liznąc trochę gramatyki (u mnie ten element kuleje)- do tego polecam książkę "English in use".

Nauka słówek+gramatyki+konwersacje+słuchanie w języku angielskim. Tak to wygląda z mojej perspektywy....
    • paula0688 Re: Samodzielna nauka angielskiego 06.09.13, 19:44
      ja do powtórki gramatyki polecałabym 'angielski w tłumaczeniach'. 6 ksiazek na roznych poziomach. super są te książki i na szybko mozna powtorzyc wszystko. jest taki sklep o takiej nazwie, albo chyba tez na allegro są. Do tego do sluchania to najlepiej ogladac cos fajnego. Ja ostatnio ogladalam 'ugly betty' po angielsku, sa wszytskie serie i odcinki na youtube i wciaga:) wiec sie oglada non stop, i dobrze:)
      • malami0003 Re: Samodzielna nauka angielskiego 06.11.13, 21:10
        Faktycznie dobre te książki!!
        • amama89 Re: Samodzielna nauka angielskiego 13.11.13, 18:20
          Ja sprawiłam sobie też Angielski w tłumaczeniach, tylko do biznesu. Jest duużo zdań do ćwiczenia. Fajne słówka i wszystkie przetłumaczone na polski, tak jak wszystkie zdania i wyjaśnienia. A czy ktoś może zna coś do słuchania o tematyce biznesowej?
    • ewciakos Re: Samodzielna nauka angielskiego 12.09.13, 14:03
      Hmm u mnie wyglądało to podobnie. Nauka w szkole, a potem jak szkoła się skończyła, to człowiek nie miał okazji używać języka i mnóstwo rzeczy zapomniał, ale na szczęście szybko da się to przypomnieć :) Znalazłam pracę w której był potrzebny angielski, wtedy sięgnęłam po kurs SITA. Właśnie to mnie do niego przekonało, że samemu decydujesz kiedy chcesz się uczyć, nie jesteś ograniczony, nie musisz biegać na konkretne godziny do szkoły języków obcych. Jednak to argumenty, które chyba trafią tylko do tych zmobilizowanych, którzy potrafią sami przysiąść i wziąć się za naukę :)
    • kukulka1978 Re: Samodzielna nauka angielskiego 13.09.13, 23:25
      Ja polecam naukę angielskiego z książką Beaty Pawlikowskiej.
    • marekbs Re: Samodzielna nauka angielskiego :):) 25.09.13, 16:43
      wiesz co zobacz sobie na takiego bloga jest swietny i naprawde duzo tam jest wszstko mozesz pobrac na .pdf i .mp3

angielskimp3.blox.pl/html
      polecam
    • mlekowaniliowe Re: Samodzielna nauka angielskiego 29.09.13, 19:55
      Oprócz powtarzania słówek (najlepiej fiszki i repetytoria albo jakiś e-learning) i gramatyki, warto np. oglądać filmy z napisami angielskimi, wyrobić sobie nawyk przeglądania angielskich stron (typu BBC). I oczywiście potrzebna będzie ogromna ilość samozparcia i systematyczność.
    • asenglish Re: Samodzielna nauka angielskiego 21.10.13, 11:46
      Taka nauka ma sens, ale pod warunkiem, że będziesz systematyczny, czyli wymaga dużego samozaparcia. W sieci jest wiele stron, które umożliwiają samodzielną naukę, sprawdź np. engvid.com, gdzie są darmowe lekcje wideo prowadzone przez native speakerów.
      • aleksandradrzewicka Re: Samodzielna nauka angielskiego 26.03.18, 10:46
        Fajna strona do samodzielnej nauki języka angielskiego www.ellalanguage.com ja stale z niej korzystam :)
    • stiepanowna Re: Samodzielna nauka angielskiego 30.10.13, 14:32
      W samodzielnej nauce powinien pomóc projekt Bibliobird (pl.bibliobird.com/). Ma charakter open source'owy, jego autorem jest Amerykanin. Powodzenia w nauce ;)
      • marcin-krka Re: Samodzielna nauka angielskiego 03.11.13, 22:03
        Oczywiście, że jest to możliwe ale potrzebujesz samodyscypliny i wytrwałości. Jeśli jesteś zmotywowany poszukaj dobrej strony internetowej i kup parę książek. Ja uczę się z bbc.com
        z polskich serwisów polecam www.gettinenglish.com czytam blog z cennymi poradami i dzieki temu mam wytrwałośc do nauki :) Sporo rzeczy tam jest.
        To też motywator dla mnie : www.lukaszwitosz.pl
    • oolexandra Re: Samodzielna nauka angielskiego 08.11.13, 13:48
      myślę, że na kursy przede wszystkim warto się zapisywać na początku nauki języka obcego, w Twoim przypadku raczej powinnaś z sukcesem uczyć się samej, co Ci najgorzej wychodzi w angielskim? mówienie? gramatyka? skup się na tym. i oprócz tego oglądaj filmy bez lektora, próbuj przetłumaczyć piosenki ze słuchu, zajmij się pisaniem np. listów, wypracowań itp.
    • wszminceszejm1 Re: Samodzielna nauka angielskiego 10.11.13, 12:58
      osłuchaj się z językiem_____ ściągnij za darmo mp3 i ucz się ANGIELSKIEGO kiedy tylko zechcesz_________www.youtube.com/watch?v=T3_IVTBKQKw
    • mikolajtu Re: Samodzielna nauka angielskiego 15.11.13, 12:46
      jeżeli jesteś osobą zorganizowaną to Ci się uda
    • dklaudia1703 Re: Samodzielna nauka angielskiego 28.11.13, 21:41
      Jak moge to zachecam do ciekawej nauki j.angielskiego i nie tylko dzieki tej aplikacji play.google.com/store/apps/details?id=pl.gkstudio.KoalaLocker.Language.quiz&hl=en
      sama kożystam z niej już dość długo i jestem bardzo zadowolona, pykam słówka nawet na przystanku. Fajna sprawa, że można ustawić sobie np. odblokowanie ekranu jako quiz językowy i tworzyć własne słowniki, pomimo że jest dużo darmowych. Na serio polecam bo warto a Apka jest darmowa.
    • karol-cia15 Re: Samodzielna nauka angielskiego 10.12.13, 14:08
      greendale napisał(a):

> Witam, chciałabym poradzic się was w sprawie samodzielnej nauki angielskiego, c
      > zy cos takiego ma w ogóle sens?? Ktoś z was ma tyle samozaparcia żeby samemu co
      > dziennie nad angielskim (lub innym językiem) przysiąść?? uczyłam się angielskie
      > go 8 lat (szkoła+ studia). Sprawa wygląda tak, że nie miałam potrzeby ani okazj
      > i go używac i wiedza jest w zaniku. Doradźcie jaki system nauki obrać, niestety
      > nie mam obecnie czasu zapisac sie na żaden kurs więc w grę wchodzi tylko samod
      > zielna nauka. Z góry dziekuję za podpowiedzi.
      Jeśli jesteś konsekwentna to może dasz radę, ja bym się sama niczego nie nauczyła. Może spróbuj zobaczyć co oferują w speak upie, są dość elastyczni, więc moze by sie udało dopasować godziny nauki do Twoich potrzeb.
    • marcin-krka Re: Samodzielna nauka angielskiego 02.01.14, 22:38
      Polecam gorąco portal Gettin' English. Za darmo, ciekawie napisany i ma to coś. Prowadzi go mój dobry kolega.
      www.gettinenglish.com i na facebooku www.facebook.com/gettinenglish
    • active-learning Konkurs - do wygrania 10 godzin konwersacji 05.01.14, 13:37
      Wygraj kurs językowy przez Skype !!! www.facebook.com/KursyAngielskiegoPrzezSkype/posts/226350894212343
    • memocharger Re: Samodzielna nauka angielskiego 16.03.14, 16:27
      Spróbuj nauki z aplikacją memoCharger to dobra zabawa.
      Ucz się języka angielskiego wykorzystując telefon z androidem.
      Nauka polega na uczeniu się słówek, trudnych terminów, definicji, później fraz z tymi słówkami.
      Na końcu memoCharger zaprezentuje pełną sentencję z nauczonymi frazami w postaci żartu lub cytatu.
      Jednocześnie aplikacja ustala dla Ciebie lekcje dzienne i pokazuje postęp w nauce jaki wykonujesz.
      Uczyć się możesz w samochodzie, w domu, w pociągu. To Ty decydujesz czy nauczyłeś sie lekcji i możesz przejść do kolejnego etapu
      oceniając swoją wiedzę głosowo lub naciskając przyciski.
      Aplikacja do ściągnięcia na google play.
      Dodatkowe informacje znajdziesz na memoCharger.pl oraz memoCharger.com
    • locus24 Re: Samodzielna nauka angielskiego 24.03.14, 14:26
      Jak najbardziej ma sens. Ja uczę się sam, bo po prostu nie mam kiedy chodzić na kurs. Najlepszym sposobem jest zdecydowanie oglądanie filmów bez napisów i nauka słownictwa.

Z filmami to wiadomo, każdy lubi co innego. Do nauki słówek dobry jest zwykły zeszyt, w którym zapisujesz słowa i później powtarzasz. Ewentualnie możesz potestować różne serwisy internetowe, ja używam Langopolis http://langopolis.pl ale na pewno jest tego dużo więcej.

Minusem samodzielnej nauki jest brak obiektywnego monitorowania postępów, co jest bez wątpienia zaletą nauki na kursie.
      • konrad1983i Re: Samodzielna nauka angielskiego 07.04.14, 22:43
        a sprawdziłeś ten kurs topenglishcourse.pl/
    • 5niewiem Re: Samodzielna nauka angielskiego 02.04.14, 14:09
      Polecam darmowy magazyn do nauki business English:

theupperhandmagazine.com/2014-1/
    • konrad1983i Re: Samodzielna nauka angielskiego 07.04.14, 22:44
      nie zgodzę się co e-tudora,już są na rynku bardziej innowacyjne kursy takie jak chocby topenglishcourse.pl/
    • barbarko Re: Samodzielna nauka angielskiego 25.05.14, 22:30
      Też myślałam, że taka nauka w domu ma sens, ale wiadomo jak to jest w domu, nie ma szans na pełną mobilizacją. Lepiej zapisać się na jakiś kurs, ja chodze od miesiąca do szybkich kursów (jeżeli ktoś jest z wawy to polecam) i na razie nie jest źle. Na pewno więcej wynoszę z takiego kursu niż z nauki w domu.
    • andrzejek009 Re: Samodzielna nauka angielskiego 26.06.14, 08:57
      Samodzielna nauka generalnie nic ci nie da. Nie będziesz ćwiczyć tego co jest w gruncie rzeczy najistotniejsze, czyli ćwiczenie wymowy. Zobacz np. ten tutaj kurs angielskiego. To zupełnie inna forma nauki, w odróżnieniu od tego co proponują szkoły językowe.
      • mkoreczek Re: Samodzielna nauka angielskiego 25.07.14, 22:25
        Ja polecam www.ultratext.pl. Darmowa i ciekawa metoda nauki słówek angielskich. A do tego za postępy są nagrody!
    • mkoreczek Re: Samodzielna nauka angielskiego 25.07.14, 22:08
      Dobrze jest uczyć się słówek jednoczenie z gramatyką, i to takich słówek angielskich, które naprawdę się przydają. Niewarto tracicć czasu na nieużyteczne słówka Poszukaj serwisów takich www.ultratext.pl. Mają tam najważniejsze słówka. Co do gramatyki to polecam Murphego niebieskiego. Książka najlepsza z jaka miałem stycznosć .
    • krupagabryska Re: Samodzielna nauka angielskiego 02.09.14, 11:29
      Kurcze trudno jest tak doradzic komus jaka szkole w Warszawie ma wybrac. Po pierwsze jest tego mnostwo a po drugie kazdy z nas ma inne potrzeby nauczania. Jeden nie umie nic, inny podstawy a trzeci biegle mówi ale brak mu motywacji zeby uczyc sie samemu i chce isc do szkoly. Ja chodziłam do Cityschool, zapisalam sie na podstawy bo bylam straszna noga i jestem zadowolona, a teraz ucze sie juz sama w domu. Ostatnio widzialam ze maja fajne krotkie tematyczne kursy i zastanawiam się czy się nie zapisać. Moim zdaniem dobrze sie uczyc w domu i szkolic a co jakiś czas jednak wybrac sie na lekcje do szkół. Zwlaszcza ze w tej chwili angielski jest nam niezbędny.
    • norman66 Re: Samodzielna nauka angielskiego 07.09.14, 19:00
      Podobnie jak moi poprzednicy, jestem wielkim zwolennikiem materiałów, które umożliwiają dużo praktyki.
      Dlatego polecam Ci książki:
      Angielski-korepetycje 1 lub Angielski-korepetycje 2. W zależności od poziomu, na jakim skończyłeś naukę, możesz dobrać to, co Cię zainteresuje.
      Sam używam ich na lekcjach prywatnych, a polecam każdemu - od początkujących po maturzystów na poziomie rozszerzonym.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka