Dodaj do ulubionych

Podwyższenie poziomiomu znajomości języka

04.04.16, 12:05
Parę dni temu okazało się, że mam bardzo dużo wolnego czasu, bo dostałam 3-miesięczne wypowiedzenie ze zwolnieniem z wykonywania obowiązków służbowych. Czyli laba! Ale postanowiłam, żeby się tak nie obijać bez celu, że podwyższę sobie poziom znajomości angielskiego, który jest teraz taki "intermediate". Jak to zrobić i czy da się to zrobić w 3 miesiące? Mam pełno materiałów, stale coś kupowałam z nadzieją, że to kiedyś wykorzystam i właśnie chyba przyszedł na to czas.
Obserwuj wątek
    • marthapp Re: Podwyższenie poziomiomu znajomości języka 04.04.16, 21:26
      Zapraszam na stronę www.engly.pl na której jest mnóstwo ćwiczeń leksykalnych i gramatycznych.
      Ćwiczenia są darmowe, a system sprawdza odpowiedzi (warto się zalogować, aby wyniki były zapamiętywane). Ćwiczenia można robić również na tablecie czy komórce. W wolnej chwili polecam i zapraszam :)
    • lady.godiva Re: Podwyższenie poziomiomu znajomości języka 06.04.16, 21:10
      Na razie nie mogę sobie pozwolić ani na kurs, ani na native spekera: nie mam żadnych wolnych środków, a nie wiem kiedy znajdę nowe zajęcie.
      Pozwolę sobie nie zgodzić się, że nie można nauczyć się języka samemu: podstawy angielskiego kiedyś dawno tego "nabyłam" sama, w drodze kursu ESKK, potem rzeczywiście chodziłam na kurs, a potem przestałam i trochę znajomośc mi podupadła. Wybrałam sobie materiały, które będę przerabiać, a dodatkowo będę oglądać tv w oryginale, filmy, seriale itp oraz czytać.
      Na razie musi mi to wystarczyć.
    • ak-69 Re: Podwyższenie poziomiomu znajomości języka 08.04.16, 15:32
      Ja z takich "klasycznych" szkolnych metod, od kilku miesięcy stosuję praktykę.
      Jestem na poziomie średnim i z przerabiania kursów, wkuwania słówek i gramatyki przeszedłem na wyłączną praktykę:
      1. TV często w oryginale (często bez patrzenia w ekran);
      2. Radio w oryginale non stop jak się da i gdzie się da (stacje BBC);
      3. Audiobooki;
      4. Książki w oryginale (rzadko zaglądając) w słownik, ale te które lubię po polsku (nie z przymusu);
      5. Czytanie równoległe: najpierw po angielsku, potem po polsku; ostatnio odwrotnie.

ad.1: Czy niezbyt wiele rozumiejąc np. z filmu, może lepiej zacząć od polskich napisów tak krytykowanych, zamiast słyszeć jedynie mało zrozumiały dialog?
      ad.2,3: Czy słuchanie bierne (w tle) jest faktycznie pożyteczne czy jedynie marnuje prąd?
      ad.4,5: Czy lepiej czytać w kolejności pl-ang, czy ang-pl? Podobnie przy "fiszkach"... Czy czytać nie zwracając uwagi zupełnie na słownik (dla niewielu nieznanych słów), gdy rozumie się z kontekstu?
      • lady.godiva Re: Podwyższenie poziomiomu znajomości języka 15.04.16, 20:42
        Fiszki też mam- i jako aplikacje w telefonie i w wersji papierowej, wypisuję sobie z podręcznika słówka i powtarzam, najpierw z angielskiego na polski, a potem odwrotnie.
        Filmy myślę oglądać lepiej w oryginale, bez napisów, ew z angielskimi. Przy polskich napisach stale się skupiam na czytaniu, traci na tym i angielski i akcja filmu.
    • benedict.c Re: Podwyższenie poziomiomu znajomości języka 20.04.16, 15:05
      Także nie zgadzam się, że samemu nie można się nauczyć języka, sam jestem samoukiem, który (kiedy poczuł się już pewniej), postawił kropkę nad "i" i ukończył kurs - zawsze jakiś certyfikat przyda się w życiu... :)
      Skoro masz teraz dużo wolnego czasu, możesz faktycznie wziąć sprawy w swoje ręce. Skup się teraz na sobie i podszkol swój angielski:) Ostatnio natknąłem się, z racji mojej profesji na ciekawy wpis na blogu Gosi Zimniak: Co dobrego możesz zrobić dzisiaj dla swojej kariery? ? porady dla freelancerów (gosiazimniak.pl/co-dobrego-mozesz-zrobic-dzisiaj-dla-swojej-kariery-porady-dla-freelancerow/) i tam polecała ona Angloville, oferujące kursy on-line i konwersacje z native speakerem (bez wychodzenia z domu!) oraz językowe wyjazdy, podczas których obowiązuje zakaz mówienia po polsku. Jest tam też materiał video o Angloville - zobacz sobie. Wydaje mi się, że w Twoim przypadku to zda egzamin i dzięki temu nie tylko podszkolisz swój angielski, ale też pozbędziesz się bariery językowej, no chyba, że jej nie masz (ale chyba każdy ją ma, jeśli chodzi o mówienie...) Powodzenia:)
    • olanana90 Re: Podwyższenie poziomiomu znajomości języka 28.04.16, 20:21
      Jestem przekonana, że najlepszy sposób nauki języka to w środowisku językowym, radzę ci wyjechać na wakacje do Anglii z kursem angielskiego. Nawet 2-3 tygodni w Anglii będą korzystniej długotrwałych kursów w Polsce, jaki dobry lektor nie byłby, nie może o dać życia w rodzinie angielskiej ;)
      Słyszałam że szkoła LEXIS ma duży wybór szkol w Anglii www.lexis.edu.pl/anglia_kursy-krotkie.htm
      • lady.godiva Re: Podwyższenie poziomiomu znajomości języka 04.05.16, 10:30
        Niestety nie mogę sobie pozwolić na wyjazd dlatego pytałam o naukę w domu
    • baba67 Re: Podwyższenie poziomiomu znajomości języka 27.07.16, 10:16
      jasne, absolutnie cudowne rozwiązanie dla dziewczyny która straciła prace i nie wiadomo kiedy znajdzie nową. Te drogie kursy. Czytania ze zrozumieniem nie ucza za to dobrze płacą za spamowanie, co?
    • lady.godiva Re: Podwyższenie poziomiomu znajomości języka 02.08.16, 22:51
      Dziękuję wszytkim za rady, przerabiałam sobie podręczniki i płyty, które miałam w domu, słuchałam lekcji na youtubie i oglądałam seriale po angielsku.
      Pracę na szczęście znalazłam, ale teraz znowuż muszę znaleźć czas na naukę, nie jest łatwo. Na wyjazd zagranicę nie mam na razie ani czasu ani oszczędności ;)
    • bronbron1 Re: Podwyższenie poziomiomu znajomości języka 29.08.16, 13:52
      Polecam. www.snpro.pl. Oni mają taki ekspresowy kurs. Jeżeli masz już intermediate to rezultat będzie 👌 super.
    • stjowi Re: Podwyższenie poziomiomu znajomości języka 18.09.16, 16:30
      O, to ja polecam intensywny kurs angielskiego nowatorską metodą:

www.fast-forward.pl/kursy/english-worth-spreading-ted

Przyswoisz mnóstwo nowych słówek i poprawisz rozumienie ze słuchu
      Przy okazji posłuchasz ciekawych wykładów poszerzających horyzonty.
    • zofia.zofia1976 Re: Podwyższenie poziomiomu znajomości języka 05.04.18, 12:28
      serdecznie polecam professordwarf.pl/

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka