dzasta4 23.09.09, 17:43 Witam Czy ktoś z Was był na diagnozie u doktor Swietłany Masgutowa i czy realizujecie jej program terapeutyczny. Będę wdzięczna za jakiekolwiek opinie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gohha_ko Re: dr Swietłana Masgutowa 23.09.09, 21:08 Jestem teraz u P.Dr. na turnusie. Co chcesz wiedzieć konkretnie? Możesz napisać na priv. Nie mam czasu na pisanie ale mozemy sie zdzwonić. Odpowiedz Link
julinka601 Gohha... 23.09.09, 22:01 Napisz cos więcej o tej lekarce i o terapii ,ktora Wam zaproponowała. Odpowiedz Link
oleczek555 Re: Gohha... 24.09.09, 10:18 ja raz byłam z córcią na terapii wg tej metody-bardzo mi się podobało, oni pracują nad odruchami dziecka, pewne zachowania odczytują jako nieprawidłowe lub zbyt silne odruchy i pracują tak, aby te nieprawidłowe, np jakieś przetrwałe wyeliminować.chętnie bym dalej chodziła na tę terapie, ale przeprowadziłam sie i nie mogłam znaleźć odpowiedniego terapeuty. może ktoś wie, czy jest jakiś terapeuta, który pracuje wg tej metody w gdańsku? Odpowiedz Link
bucia34 Re: Gohha... 09.10.09, 15:46 w Gdańsku jest kilku terapeutów pracujących wg. metody Masgutovej. Trzeba poszukać. Na priva moge podać niektóre nazwiska. Pozdrawiam Odpowiedz Link
oleczek555 Re: Gohha... 09.10.09, 21:34 to poproszę o namiary na gazetowy-bede wdzięczna. czy masz z nimi(terapeutami) jakieś doswiadczenia? i jak to wygląda cenowo? bo już mnie trochę terapia behawioralna kosztuje, a do tego leki... pozdrawiam Odpowiedz Link
dzasta4 Re: dr Swietłana Masgutowa 27.09.09, 16:06 do gohha_ko Pisałam na priv ale niestety nie doszło. Chciałabym się ogólnie dowiedzieć na temat terapii i samego diagnozowania. Czy doktor po pierwszym spotkaniu stawia diagnozę. Mam zamiar jechać na wizytę ale nie chcę przejechać ok 500km i wrócić bez diagnozy. Mój synek ma opóźniony rozwój psychoruchowy, ma 4,5 roku i nie mówi. Większość badań wyszło w porządku, ale jakaś przyczyna musi być której do tej pory lekarze nie są w stanie mi wskazać. Pozdrawiam Odpowiedz Link
gohha_ko Re: dr Swietłana Masgutowa 27.09.09, 21:56 Więc metoda polega na integrowaniu odruchów a nie ich wygaszaniu- co jest często mylone. Toruje to w mózgu dzieci drogi prawidłowych reakcji na bodźce a hamuje zachowania na granicy przetrwania, gdy odruchy sa niezintegrowane i sie mieszaja i mylą. Pani dr jest dr psychologii, fizjoterapeutą i bardzo mądrym człowiekiem, który prowadzi badania naukowe potwierdzające skutecznośc wymyślonej metody. Nie czuję się kompetentną osobą do tłumaczenia całego założenia metody ale są juz pozycje literaturowe które można nabyć w Międzynarodowym Instytucie dr Swietłany Masgutowej w warszawie. Cały czas sie uczę. Jest tu dużo wykładów dla rodziców, jestesmy uczeni tego co trzeba z dzieckiem potem kontynuować. Wszyscy sa bardzo przychylni, chętni do tłumaczenia, pokazywania, czasem pracuja z dziećmi na śpiąco. Dobra atmosfera. Pani DR sama robi diagnozy akurat teraz, ale słyszałam że czasem zastępuje sa jakiś terapeuta z doświadczeniem i długim stażem. Dodatkowo przeprowadza tzw repaterning głęboki, pracę na odruchach na głębokim poziomie. Mój synio jest na razie zmęczony napiętym programem i widze lekkie dodatkowe zwiotczenie i rozleniwienie, ale wiem że on tak reaguje na niektule (inne ) terapie i terapeuci mówią, że bywaja u niektórych dzieci takie etapy w tej terapii. Widzę jesnak tez dzieci które zaczęły gadać, mało ale jednak, albo mówią wyraźniej. A to dopiero tydzień turmusu. Widze tez jak autyści się uspokajają. Moje spostrzeżenia zaznaczam nie sa profesjonalne ale cieszę sie że tu jestm. W gdańsku sa dwie terapeutki tej metody, obie z doświadczeniem. Do jednej jeźdzę ja. Jest tu, zapytam czy mogę dać namiary. Mam takie wrażenie, że akurat na Maksia ta metoda działa najszybciej, a to chyba znak, że trzeba kontynuować. Systematycznie wykonujemu te ćwiczenia od lipca więc juz troche czasu minęło i widze efekty. Zobaczymy co da turnus, bo jest bardzo intensywny. Terapeutów jest niewiele mniej niz dzieci, bardzo indywidualne podejście. Będzie tez końcowa diagnoza P. Dr. więc zobaczymy co sie zmieni. Jestem pełna nadziei i muszę powiedzieć, że bardzo lubię ten stan. Pozdrawiam na razie Odpowiedz Link
oleczek555 Re: dr Swietłana Masgutowa 28.09.09, 10:49 będę ogromnie wdzięczna za namiary! Odpowiedz Link
iwpal Re: dr Swietłana Masgutowa 28.09.09, 19:27 >>>gohha_ko napisała: Więc metoda polega na integrowaniu odruchów a nie ich wygaszaniu- co jest często mylone.<<< Tych dwóch pojec uzywa sie obecnie zamiennie. Nadal są ogromne problemy terminologiczne, wynikające z błednych tłumaczen, takze w nazwach odruchów (np. odruch chwytny, z ang "palmar" jest tłumaczony jako odruch Palmara, a poczciwy "plantar", czyli podeszwowy jako odruch Plantara). Zdecydowanie różnią sie tez podejścia do pracy z odruchami - w zależności od tego czy ktos pracuje wg metody Sally Goddard-Blythe czy wg S.Masgutowej. Odpowiedz Link
gohha_ko Re: dr Swietłana Masgutowa 28.09.09, 20:56 >" >>>gohha_ko napisała: > Więc metoda polega na integrowaniu odruchów a nie ich wygaszaniu- co > jest często mylone.<<< > Tych dwóch pojec uzywa sie obecnie zamiennie." Moje słowa są pozostałe w głowie i przekazane tu po wykładzie pani dr Masgutowej i wywnioskowałam, że nie powinny być stosowane zamiennie przynajmniej w odniesieniu do jej koncepcji. Odruch ma być dojrzały i sie zintegrować czyli służyć tylko w prawdziwej sytuacji zagrożenia a nie w życiu codziennym, pod dyktando jakiegokolwiek bodżca. nie czuję się kompetentna do konkretniejszych wypowiedzi, polecam terapeutów m.in. Panią Elżbietę Cieplińską Gdańsk tel. 606 610 599 lub 698 406 597 Pozdrawiam Odpowiedz Link
oleczek555 Re: dr Swietłana Masgutowa 29.09.09, 10:08 dzięki przeogromne.ale pewnie teraz nie mam, co się umawiać, bo ta pani, z tego co rozumiem,jest na turnusie. napisz mi jeszcze proszę, czy ta pani podejmie się terapii dziecka, bez diagnozy u dr masgutowej?dzieki wielkie! Odpowiedz Link
szalicja pyt. do Iwpal 29.09.09, 10:32 A czy terapia krzyżowo-czaszkowa nie wyklucza się nawzajem z terapią SI, czy też można je połączyć? Chodzi mi ta terapia po głowie, nawet byłam zapisana na diagnozę ale zrezygnowałam, bo za dużo tego na razie mamy. Ale może za jakiś czas spróbowałabym... Odpowiedz Link
iwpal Re: pyt. do Iwpal 01.10.09, 21:14 Do tej pory ja sama nie uzyskałam od nikogo odpowiedzi na temat łaczenia SI i cz-k. Mam jednak dzieci, które chodza i na SI i na cz-k - nie dzieje sie nic złego. Odpowiedz Link
dzasta4 Re: dr Swietłana Masgutowa 13.10.09, 10:11 Witam Jestem po wizycie u dr Swietłany i jestem zadowolona. Wizyta trwała ok. 1,5 godz. Pani doktor sprawdziła wszystkie odruchy i wskazała nam te nieprawidłowe. Dała na program terapeutyczny do domu i mamy codziennie ćwiczyć. Pani doktor powiedziała nam skąd wynikają zaburzenia rozwoju mojego synka. Między innymi jest to nadwrażliwość dotykowa, brak prawidłowej integracji wszystkich odruchów oraz zaburzenia w ośrodku Brocka – nieprawidłowe przekazywanie/przetwarzanie informacji. Najprawdopodobniej jest to efekt po zapaleniu ucha środkowego jak miał 2,5 miesiąca. Pani doktor również powiedziała, że nasz synek nie ma autyzmu – synek ma teraz prawie pięć lat. Od 2 lat był obserwowany pod katem autyzmu, który właśnie pół miesiąca temu został wykluczony. Moim zdaniem jej diagnoza jest najbardziej trafna. Odpowiedz Link
www.beatas20 Re: dr Swietłana Masgutowa 13.10.09, 13:46 Bardzo bym prosiła jak byś mogła dać mi namiary do P dr Swietłany.DZiękuję z góry Odpowiedz Link
dzasta4 Re: dr Swietłana Masgutowa 15.10.09, 11:15 Przepraszam, że tak późno odpisuję. Numer podałam na priv. Pozdrawiam Odpowiedz Link
iwona.fa Re: dr Swietłana Masgutowa 16.10.09, 15:13 witam , czy ja również mogłabym prosić o kontakt do dr. Masgutowej dziękuję Odpowiedz Link
zielonatosia Re: dr Swietłana Masgutowa 14.04.10, 21:57 jaki jest koszt takiej diagnozy ? czy robiona jest ona tylko w W-wie i Wrocławiu? Odpowiedz Link
dzasta4 Re: dr Swietłana Masgutowa 16.04.10, 14:55 My byliśmy w Warszawie, koszt to 300zł - diagnoza + terapia (ok 1,5 godz). Pozdrawiam Odpowiedz Link
izal012 Re: dr Swietłana Masgutowa 05.05.10, 10:38 Czy trzeba skontaktować się z Instytutem Pani doktor? Poproszę o jakieś namiary. Odpowiedz Link
dzasta4 Re: dr Swietłana Masgutowa 06.05.10, 14:25 Poniżej numer do Instytutu w Warszawie: tel: 22 6663368 Pozdrawiam Odpowiedz Link
gnesik Re: dr Swietłana Masgutowa 14.06.10, 20:14 Zdecydowanie nie polecam wizyty w tym instytucie. Cała wizyta trwała ok 40 min. Na początku przysłała rehabilitantkę żeby "pomasowała" dziecko bo ona zajmowała się innym pacjentem (na tę samą godzinę umówionych było 4 dzieci) Pani doktor poświęciła mam ok 7 min, na moje pytania odpowiadała że wszystko będzie opisane w diagnozie a teraz to ona się spieszy bo inni czekają. Jeszcze przed sprawdzeniem odruchów w książce zapisała ile razy mamy wykonywac każde z cwiczeń. Póżniej rehabilitantka pokazała jak robic te cwiczenia ale jak się później okazało nie pokazała wszystkich... bo dziecko płakało... Odpowiedz Link
buniolita1 Re: dr Swietłana Masgutowa 31.05.15, 22:32 Witam. Poszukujemy terapeuty ta metoda z dojazdem do domu, Warszawa ??? Odpowiedz Link
alicez Re: dr Swietłana Masgutowa 07.03.12, 12:52 Wątek został założony dawno. Bardzo proszę o informację czy ćwiczenia, terapia przyniosły rezultaty? Odpowiedz Link
agatazeslaska Re: dr Swietłana Masgutowa 18.06.12, 10:50 mnie też bardzo interesują wyniki terapii. Proszę napiszcze jakie macie rezultaty. Odpowiedz Link
marzenapilecka Re: dr Swietłana Masgutowa 05.08.12, 16:10 jestem ciekawa jak u waszych dzieci działa terapia MASGUTOWEJ..... Odpowiedz Link
jawojtello Sie Ma! 19.06.15, 16:58 Właśnie widziałem, że żonka sczyściła konto prawie z 6 stów za miesiąc terapii z naszą starszą córką, która wolniej się rozwija a szczególnie mowa. I dlatego tu zaglądam, żeby zobaczyć jakie macie Państwo doświadczenia z tą terapią. Mało wypowiedzi, które o tym mówią. Powiem jakie są moje odczucia i mojej żony. Nadmienię, że córka uczęszcza na terapię od ponad roku. Moje odczucia są takie, że to nic nie daje. Polcia powoli zaczyna mówić, ale są to bardziej wyniki prac poczynionych w szkole i z faktu, że dojrzewa. Nauka nie znajduje racjonalnego uzasadnienia i związku dla którego dotknięcie w brzuch 2 razy i pogłaskanie innej części ciała mają mieć wpływ na aparat mowy. Na zdrowy rozum zalatuje to Kaszpirowskim. Różnica z żoną polega na tym, że ona całą zasługę za postępy przypisuje tej terapii i reklamuje ją prawie jak świadek Jehowy. To by było na tyle. Jestem ciekawy innych wypowiedzi. Odpowiedz Link
przemyslawa69 Re: Sie Ma! 09.10.20, 18:55 Bardzo małe dzieci do rozwoju potrzebują wzorca, tym wzorcem są właśnie matki. W wielu przypadkach niestety. Jeżeli matka nie jest osobą na której dziecko powinno się wzorować - to później dzieci mają problemy rozwojowe. Takie różne "terapie" mają jedynie za zadanie stworzyć u matek poczucie, że zrobiła wszystko aby dziecko "uleczyć". Pomyślcie mamy i same się w pierwszej kolejności "naprawcie". Odpowiedz Link