Dodaj do ulubionych

KARTA DUŻEJ RODZINY 3+, 4+

03.08.12, 16:25
Dzień Dobry,

Przedstawiam Państwu Projekt uchwały Rady Gminy Lesznowola w sprawie programu działań wspierających rodziny wielodzietne zamieszkałe na terenie Gminy Lesznowola. KARTA DUŻEJ RODZINY obejmuje wszystkie rodziny wielodzietne chętne do wzięcia udziału w programie, w tym rodziny zastępcze oraz w sytuacji gdy tylko jeden z rodziców wychowuje powyżej trójki dzieci, bez względu na kryterium dochodowe. Więcej informacji w linku:

www.marcinkania.pl/images/www/kdr.pdf

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • danstel_1 Re: KARTA DUŻEJ RODZINY 3+, 4+ 03.08.12, 17:40
      Dzień dobry,

Panie Marcinie ,

Myślenie gminy jest takie :

- bezdzietni, single nic się nie należy, no to poniekąd zrozumiałe choć też dyskusyjne skoro płaci się podatki,
      - wychowanie jednego dziecka to jak nie mieć dziecka, prawie nic nie kosztuje.....płać 100% stać Cię :-)
      - wychowanie dwójki dzieci to też prawie jak singiel lub jeżeli stać cię na bułkę dla jednego to stać cię na jeszcze jedną dla drugiego dziecka......bez komentarzy ! :-)
      - no prawdziwy dramat całkowicie inny świat to jak się ma 3 i więcej .

Gmina powinna stymulować , wspomagać , dofinansowywać proporcjonalnie wszystkich płacących podatki, uważam zaproponowany projekt za mało fortunny. Oczywiście wyszło z wyliczeń że tak się najbardziej opłaca, bo PR wypali, dostanie się kolejną nagrodę, kaski z gminy nie wypłynie zbyt wiele. Tylko w takim razie zaczynam się zastanawiać nad sensem meldunkowym w Lesznowoli ( choć taki moja liczna rodzina posiada ).

Nie życzę powodzenia w wdrażaniu tego projektu w zaproponowanej formie.

Moja propozycja jest taka :

1+ - 15%
      2+ -30%
      3+ - 45%
      4+ - 60%

Pozdrawiam
      Daniel S
      • kania_marcin Re: KARTA DUŻEJ RODZINY 3+, 4+ 05.08.12, 17:17
        Dzień Dobry,

Moim zdaniem Karta jest inwestycją w młodego człowieka, a na tym skorzystamy wszyscy.

Pozdrawiam
        • owrank Re: KARTA DUŻEJ RODZINY 3+, 4+ 06.08.12, 11:28
          czyli pierwsze i drugie dziecko w rodzinie to już nie jest młody człowiek ?

jak chcecie jako radni "inwestować w młodego człowieka" to budujcie spóźnioną szkołę jak najszybciej i patrząc na rozwój gminy czym prędzej trzeba budować kolejną szkołę gdzieś w okolicach Nowej Woli/Zgorzały. Jeżeli dociągną S7 do Lesznowoli to za 10 lat będziemy znowu w czołówce gmin w Polsce, tym razem w kategorii PIERWSZA CZTEROZMIANOWA szkoła w Polsce ;)

To samo z przedszkolami - albo budować nowe albo wchodzić w partnerstwo z prywatnymi placówkami, żeby dzieciaki mogły się rozwijać od 3ciego roku życia

Możecie tez zrobić ankietę co się rodzicom nie podoba w obecnych placówkach oświatowych bo jest tam kilka tematów, które od razu rzucają się w oczy jako kompletnie niedopasowane do potrzeb "młodego człowieka" i jego rodziców...

Pozdrawiam
          • kania_marcin Re: KARTA DUŻEJ RODZINY 3+, 4+ 06.08.12, 12:39
            Dzień Dobry,

Tak jest w Piasecznie: piaseczno.eu/index.php?mnu=652
            Tak jest w Grodzisku Mazowieckim: www.grodzisk.pl/karta-duzej-rodziny.html

Pozdrawiam
            • owrank Re: KARTA DUŻEJ RODZINY 3+, 4+ 06.08.12, 16:36
              ja nie mówię, że karta to zły pomysł, ja pokazuje że jest kilka FUNDAMENTALNYCH spraw, które są dużo ważniejsze dla rodziców, dzieci, nauczycieli i mieszkańców niż karta, które obejmie 100 rodzin w gminie (a może mniej ?)
          • mwilusz Re: KARTA DUŻEJ RODZINY 3+, 4+ 06.08.12, 17:57
            Jest to projekt uchwały, który procedowany był tylko i wyłącznie na posiedzeniu Komisji Polityki Społecznej, w skład, której wchodzi 7 radnych. Ja zapoznałem się z tym projektem na …..forum internetowym NI i Mysiadła. Uchwała ta będzie analizowana podczas czwartkowej Sesji Rady Gminy, gdzie przedstawię kwestie, które poruszacie Państwo w swoich mailach.
            Jeśli chodzi o wypowiedź p. „Owranka” to w pełni się zgadzam. Na dzień dzisiejszy CEiS budowany jest zgodnie z harmonogramem. Mamy również świadomość, że w przyszłość zaistnieje potrzeba budowy nowej szkoły ( potwierdzają to dane demograficzne, liczby wydanych zezwoleń na budowę, i aktualna sytuacja w SP w Lesznowoli) w rejonie Nowej Woli/Zgorzały. Punktem kluczowym, będzie tu wybór optymalnej lokalizacji tak, aby zminimalizować koszty samej infrastruktury i wybrać projekt, który będzie „w zasięgu” naszego budżetu ( 50% kosztów budowy CEiS to koszt infrastruktury). Na przykładzie nowo oddanej placówki na Ursynowie możemy przekonać się, że budowa samej szkoły nie jest tak wielkim wyzwaniem, jeżeli w grę nie wchodzi infrastruktura.www.kurierpoludniowy.pl/?page=artykul&id=9328 Pamiętać jednak musimy, że na chwilę obecną sprawą priorytetową jest CEiS wliczając II i III etap. Mam również nadzieję, że uda się zagospodarować budynek „Słoneczka” na potrzeby gminnego przedszkola, co zwiększy liczbę miejsc dla dzieci.
            Pozdrawiam
            mirekwilusz.pl/
            • kania_marcin Re: KARTA DUŻEJ RODZINY 3+, 4+ 06.08.12, 20:29
              Dzień Dobry,

Od wielu lat wiadome jest, że budynek SP w Mysiadle będzie przeznaczony na przedszkole, pozdrawiam
            • zbyszek.czapnik Re: KARTA DUŻEJ RODZINY 3+, 4+ 06.08.12, 23:20
              A co ze szkołą średnią?
              Kiedy w gminie pojawi się pierwsze publiczne liceum?
              W Piasecznie już jest przepełnienie. A co będzie za kilka lat?
              Na terenie powiatu budują się dziesiątki kolejnych osiedli. Gdzie ma uczyć się młodzież kończąca gimnazja w Lesznowoli i Iwicznej?
              A może zamiast Centrum Integracji Społecznej wybudować w NI liceum?
              Plac jest, media są, boisko może być wspólne z podstawówką bo gimnazja przejdą do Mysiadła.
              Zdajecie sobie sprawę jak by to wpłynęło na rozwój Gminy?
              • kania_marcin Re: KARTA DUŻEJ RODZINY 3+, 4+ 07.08.12, 07:10
                Dzień Dobry,

Gdzie funkcjonuje Karta? m.in. Wrocław, Grodzisk Mazowiecki, Tychy, Sandomierz, Łowicz, Gdańsk, Sopot, Żabia Wola, Bielsko-Biała, Żory, Siedlce, Kraków, Piaseczno, Katowice, Przemyśl, Radomsko, Rawa Mazowiecka, Skierniewice, Lublin, Zielonka.

Pozdrawiam
                • zbyszek.czapnik Re: KARTA DUŻEJ RODZINY 3+, 4+ 07.08.12, 08:07
                  Nikt nie pytał "gdzie funkcjonuje podobna karta?"!
                  Dlatego odpowiedź na niezadane pytanie jet w tym przypadku bez sensu.

Moim zdaniem to jest balon medialny! Wielka sprawa pusta w środku.
                  Ile takich rodzin jest na terenie gminy? Kilka? Kilkanaście?
                  Chcecie jako radni takiego "medialnego projektu" który adresowany do dość małej grupy da im 30% zniżki na basen? Z tego co pamiętam zniżka dla dzieci i młodzieży wynosiła 50% na podstawie legitymacji szkolnej. To samo z przejazdami "busami".

Najbardziej zdziwił mnie "projekt graficzny" owej karty. Kto jest jego autorem? Na jakich kryteriach oparto wybór autora? Dlaczego nie było żadnej informacji w tej sprawie (np. informacji o konkursie)?
      • matkaadit3 Re: KARTA DUŻEJ RODZINY 3+, 4+ 07.08.12, 08:29
        Dzień dobry,
        Nie wiem czy takie jest myślenie gminy jak napisał danstel_1
        ale wiem, że życie rodziny z 1 dzieckiem jest zupełnie inne niż życie rodziny z 3 dzieci.
        Ja miałam najpierw jedno dziecko i stać mnie było na basen, na klubiki dla dziecka, dodatkowy język angielski, teatr - bez problemu. Teraz mam 3 dzieci i nie stać mnie na te przyjemności.
        proste wyliczenie: opłaty za przedszkole (zaznaczę, że oboje z mężem pracujemy)
        wyżywienie 7 zł/ dzień x 20 dni przedszkolnych = 140 zł
        1h ponad 5 programowych pobytu dziecka w przedszkolu: 2,60zł/h u nas ok 3,5h zaokrąglają do 4h = 2,6x4x20 = 208 zł
        rada rodziców= 35 zł/ m-c, po zsumowaniu 140+208+35= 383 zł/m-c na 1 dziecko - sama egzystencja w przedszkolu. a zajęcia dodatkowe? ja mam 3 w przedszkolu daje nam to 1149 zł opłat podstawowych.
        nie ma róznicy? mając "wolne" 766 zł/ m-c po 10 m-cach roku przedszkolnego mozna uzbierać na fajne wakacje
        nie chce mi sie wypisywać ile kosztuje pójście do kina, "kulkolandii" czy na basen z taka 3 bo to może sobie każdy obliczyć.
        Niestety tak jest to całkiem inny świat wychowywać jedno dziecko a wychowywać troje dzieci.

Tez jestem za wspieraniem wszystkich rodzin proponowałam sytem jaki jest na ursynowie w przedszkolach państwowych, że rodzeństwa mają znizki. Tu wybrano taka formę.
        Czy jest ona tylko polityczna nie wiem - na pewno jest to taniej niż wybudować nową szkołę.
        pozdrawiam serdecznie
        mama pierworodnej i bliźniąt
        • owrank Re: KARTA DUŻEJ RODZINY 3+, 4+ 07.08.12, 12:32
          nikt tego nie podważa natomiast sam fakt, że ktoś ma dzieci w przedszkolu gminnym już jest sporą "dotacją" bo dwójka dzieci w przedszkolach nie-gminnych to 1500 zł miesięcznie.
    • aga_sz_12 Re: KARTA DUŻEJ RODZINY 3+, 4+ 07.08.12, 18:59
      Witam. Myślę, że karta będzie ułatwiała życie rodzinom wielodzietnym. mamy troje dzieci w wieku szkolno-przedszkolnym, wiemy więc jak wiele wydatków wiąże się z wychowaniem i edukacją naszych dzieci. przeczytałam, że w innych gminach wzięto pod uwagę zmianę kryteriów przyjęć do gminnych przedszkoli - według mnie byłoby to duże udogodnienie: obydwoje z mężem pracujemy zawodowo, jednak nasza córka nie dostała się do gminnego przedszkola, przegraliśmy w konkurencji z rodzicami w związkach nieformalnych i musimy ponosić koszt przedszkola niepublicznego.
      • kania_marcin Re: KARTA DUŻEJ RODZINY 3+, 4+ 08.08.12, 10:06
        Dzień Dobry,

W Regulaminie rekrutacji są już ujęte dodatkowe punkty. Więcej www.zopo.pl/images/stories/dokumenty/dokumenty/rekrutacja_przedszkola_2012_2013/Regulamin%20rekrutacji%20do%20przedszkola.pdf

Pozdrawiam
      • owrank Re: KARTA DUŻEJ RODZINY 3+, 4+ 08.08.12, 23:35
        a ja nie miałem najmniejszej szansy na przedszkole także jeżeli miałaś dwójkę w przedszkolu gminnym to dostawałaś praktycznie 800-900 zł dotacji miesięcznie (względem tego co ja muszę płacić w TANICH prywatnych przedszkolach). To po co Ci jeszcze karta z jakimiś dziwnymi zniżkami ?
    • owrank trójka dzieci jest tańsza niż dwójka 08.08.12, 23:38
      właśnie doliczyłem się dosyć nieskomplikowanym rachunkiem, że trójka dzieci w przedszkolu gminnym to jakieś 1100-1200 zł miesięcznie natomiast dwójka w przedszkolu niepublicznym to 1300-1600 zł... to w sumie kto powinien dostać dotację i zniżki ??? ten kto płaci mniej powinien mieć jeszcze zniżki od gminy ???
      • badam1 Re: trójka dzieci jest tańsza niż dwójka 09.08.12, 08:05
        Moim zdaniem podstawowym pytaniem jest to, co chce osiągnąć gmina? Jaki jest cel tego programu?

1. Chce wspierać rodziny wielodzietne - w myśl zasady "więcej dzieci -> więcej płacących podatki w przyszłości (ale to takie raczej spojrzenie makro i nie wydaje mi się, że o to chodzi)"?

2. Czy może chce wspierać najuboższe dzieci?

Bo jeżeli to pierwsze to rzeczywiście ilość dzieci może być wyznacznikiem pomocy, ale jeżeli to drugie to liczba dzieci nie ma tutaj nic do rzeczy, wypadałoby się odnieść do dochodów.

Abstrahowanie od sytuacji materialnej w tym przypadku wydaje mi się nieco absurdalne bo może dojść do sytuacji kiedy zamożna wielodzietna rodzina będzie miała zniżki, a ubogi jedynak będzie mógł sobie co najwyżej popatrzeć przez okno jak inne dzieci się kąpią w basenie.

• matkaadit3 Re: trójka dzieci jest tańsza niż dwójka 09.08.12, 13:19
        Dobre! podoba mi się takie wyliczenie! i podejscie do sprawy posiadania dzieci :)
        Życzę szczęścia Panie owrank w powołani na świat trzeciego dziecka i czerpaniu z tego korzyści.
        Super mnie Pan rozbawił - dziękuję!
        M.
        • kania_marcin Jednogłośnie, wszyscy ZA! 09.08.12, 21:22
          Dzień Dobry,

Jednogłośnie, wszyscy obecni ZA! Dołączyliśmy do elitarnego grona KDR 3+ i 4+

Pozdrawiam
          • owrank Re: Jednogłośnie, wszyscy ZA! 12.08.12, 10:45
            i właśnie takimi "balonami medialnymi" zajmujecie się Szanowni Politycy zamiast rozwiązywać konkretne problemy... Jak widać można nawet z tego faktu być dumnym. Po prostu RĘCE OPADAJĄ.
            • kania_marcin Re: Jednogłośnie, wszyscy ZA! 12.08.12, 18:44
              Dzień Dobry,

Podkreślę tylko, że Projekt KDR 3+, 4+, który na początku wiązał się z dodatkowymi kosztami okazał się korzystny dla Samorządu Grodziska Mazowieckiego. Przy okazji m.in. wzrosła ilość korzystających z ośrodków kulturalnych, czy liczba meldujących się osób.

Pozdrawiam
              • owrank Re: Jednogłośnie, wszyscy ZA! 12.08.12, 20:55
                ciekawe jak zmierzono korelację nowych meldunków i wprowadzenia karty
                poza tym mam wrażenie, że gminy Grodzisk/ Pruszków/ Piaseczno mają np. baseny gdzie zniżka ma spory sens a u nas takowego brak

ile rodzin 3+ mieszka w gminie Lesznowola ?
                • kania_marcin Re: Jednogłośnie, wszyscy ZA! 12.08.12, 22:01
                  Dzień Dobry,

Doceniam Pana inicjatywę i chęć zaangażowania się w sprawę budowy basenu na terenie naszej gminy. Sprawa basenu była już poruszona na posiedzeniu Komisji Polityki Społecznej w roku 2010. W przeszłości istniała możliwość rozpoczęcia takiej inwestycji w Nowej Iwicznej na skrzyżowaniu ulic Krasickiego/Szkolna, jednakże jedyne w partnerstwie publiczno-prywatnym. Innymi słowy oznaczało to, że gmina aktywnie poszukiwała inwestora, który zaangażowałby się w ten projekt. Ze względu na spowolnienie gospodarcze oraz wysoki koszt inwestycji, gmina nie była w stanie samodzielnie sfinansować w tamtym okresie taką inwestycję.

Dodam również, że Mysiadło położone jest na ogromnych zasobach gorącej wody – wynika to z opracowania, które na zlecenie gminy wykonała warszawska firma Geopol. Zbiornik położony jest na głębokości 1,5 km i zawiera wodę o temperaturze 42 st. C. Źródło może dostarczać nawet 100 metrów sześciennych wody na godzinę. Są to na tyle atrakcyjne zasoby, że zagospodarowując 83 ha w Mysiadle, Samorząd Gminy Lesznowola planuje wykorzystać źródła geotermalne nie tylko do ogrzewania budynków, ale i do aquaparku.

Pozdrawiam
                  • owrank Re: Jednogłośnie, wszyscy ZA! 17.08.12, 22:36

Otóż uważam, że nasza gmina nie mając basenu nie ma praktycznie nic dodatkowego do zaoferowania jako zniżki rodzinom wielodzietnym. No chyba, że ktoś jest fanem i ma blisko do GOKu. A tam gdzie rodziny wielodzietne mają pierwszeństwo np. w przedszkolu żadna karta nie jest potrzebna
                    Z resztą jak się pójdzie ktoś na basen w Warszawie z dziećmi (np. OSIR Włochy) to są tam bardzo korzystne bilety rodzinne i nikt nie pyta o jakieś karty czy zameldowania

druga sprawa skoro stara się Pan odpowiadać na moje pytania to czy wiecie jako radni ile rodzin 3+ jest w gminie ? Urząd Stanu Cywilnego chyba jest w stanie to sprawdzić

trzecia kwestia to oczywiście w jaki sposób policzono w innych gminach, że migracja meldunkowa jest skutkiem właśnie karty ???
      • valdore Re: trójka dzieci jest tańsza niż dwójka 17.08.12, 15:44
        Można prosić szczegóły tego rachunku ?
        • owrank Re: trójka dzieci jest tańsza niż dwójka 17.08.12, 22:01
          proszę:
          przedszkole gminne około 350 zł / dziecko x 3 = 1050 zł
          przedszkole prywatne od 650 do 900 zł / dziecko x 2 = 1300 - 1800 zł

• sila.czka Re: trójka dzieci jest tańsza niż dwójka 17.08.12, 22:25
            Dawno takiej głupoty logicznej nie czytałam.

A może policz ile kosztuje wysłanie na obóz dwójki a ile trójki czy czwórki dzieci?

Może znów Ci wyjdzie, że ta czwórka to na kolonie parafialne a dwójka to do Hiszpanii i znów będzie dobry rachunek?
            • owrank Re: trójka dzieci jest tańsza niż dwójka 17.08.12, 22:33
              ale o czym Ty do mnie rozmawiasz ? ja mówię o DOTACJACH gminnych a nie kosztach wychowania dziecka i pokazuje, że np. poprzez przedszkole gmina dotuje rodzinę wielodzietną w bardzo konkretny sposób więc tym bardziej balon medialny w postaci jakiejś cudownej karty jest potrzebny chyba tylko radnym do promowania się.
              Proszę czytać cały kontekst a nie wyrwany post.

• kania_marcin 3+ i więcej 19.08.12, 10:57
                Dzień Dobry,

Na terenie Gminy Lesznowola mieszka ok. 60 rodzin 3+ i więcej.

Pozdrawiam
                • zbyszek.czapnik Re: 3+ i więcej 19.08.12, 11:37
                  kania_marcin napisał:
                  > Na terenie Gminy Lesznowola mieszka ok. 60 rodzin 3+ i więcej.
                  Na terenie Gminy Lesznowola uczy się w szkołach kilkuset gimnazjalistów a nie ma jakiejkolwiek publicznej szkoły średniej. W sąsiednim Piasecznie powstaną w najbliższych latach dwie kolejne szkoły podstawowe z gimnazjami. Gdzie mają kontynuować naukę gimnazjaliści z naszej gminy? Chcecie zafundować rodzicom migrację do innych miejscowości?
                  • kania_marcin Liceum w Magdalence 19.08.12, 13:52
                    Dzień Dobry,

Wkrótce nastąpi uroczyste otwarcie pierwszej szkoły ponadgimnazjalnej na terenie Gminy Lesznowola. Będzie to: PUBLICZNE KATOLICKIE LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE im. Bł. Ks. Jerzego Popiełuszki przy parafii Św. Magdaleny w Magdalence z siedzibą przy Kościele w Magdalence.

Planowane klasy w roku szkolnym 2012/2013:

I A - z językiem angielskim i hiszpańskim, z przedmiotami rozszerzonymi: matematyka, informatyka, fizyka
                    I B - z językiem angielskim i francuskim / dodatkowo łacina/ z przedmiotami rozszerzonymi : historia, WoS, geografia

Nauka w liceum będzie bezpłatna. Więcej informacji na stronie www.parafia-magdalenka.pl lub Kontakt e-mail: mchol7@wp.pl

www.liceumwmagdalence.pl/

Pozdrawiam
                    • aga_i_oli Re: Liceum w Magdalence 19.08.12, 23:32
                      Hehe, a dlaczego szkoła katolicka? Dlaczego gmina wspiera tego typu instytucje?

To jest, będzie szkoła dla wybranych - dla katolików, a co z resztą ŚWIECKĄ??????????
                    • zbyszek.czapnik Re: Liceum w Magdalence 20.08.12, 07:55
                      Organizacje religilne nie powinny zastępować działania gminy!
                      A co z normalnymi szkołami średnimi?

• kania_marcin Re: Liceum w Magdalence 20.08.12, 09:35
                        Dzień Dobry,

Liceum powstało dzięki inicjatywie księdza Mirosława Cholewy, proboszcza Parafii Św. Marii Magdaleny w Magdalence. Ostateczna decyzja w sprawie liceum zapadła w poniedziałek, 21 listopada 2011 r., kiedy to starosta piaseczyński Jan Dąbek wręczył księdzu proboszczowi zezwolenie na założenie szkoły. Szkoła jest publiczna.

Szkoły średnie są w gestii SP w Piasecznie/Wydział Edukacji.

Pozdrawiam
                    • valdore Re: Liceum w Magdalence 23.08.12, 09:27
                      Panie Radny,
                      Sądzi Pan, że ludzie mieszkający w Mysiadle, pracujący w Warszawie będą wozić dzieciaki do Magdalenki ?
                  • owrank Re: 3+ i więcej 03.09.12, 19:20
                    Panie Zbyszku - prędzej się doczekamy Karty Seniora + (dla osób powyżej 100 roku życia) oraz Karty Imigranta (dla tych kilkudziesięciu Pakistańczyków z Nowej Iwicznej ) bo za tymi kartami, podobnie jak Kartą Rodziny Wielodzietnej nie ma żadnych kosztów i nikt z nich nie będzie korzystał, a szum medialny na wybory jak znalazł.
                • owrank Re: 3+ i więcej 03.09.12, 19:14
                  i sam sobie Pan odpowiedział co jest warty ten projekt...
                  Pakistańczyków w Iwicznej było więcej w maju niż rodzin 3+
              • valdore Re: trójka dzieci jest tańsza niż dwójka 23.08.12, 09:26
                owrank napisał:

> Proszę czytać cały kontekst a nie wyrwany post.
                To skup się na tym o czym piszesz, bo piszesz bzdury.
          • valdore Re: trójka dzieci jest tańsza niż dwójka 23.08.12, 09:25
            owrank napisał:

> proszę:
            > przedszkole gminne około 350 zł / dziecko x 3 = 1050 zł
            > przedszkole prywatne od 650 do 900 zł / dziecko x 2 = 1300 - 1800 zł
            To co napisałeś to bzdura. Jaki ma sens porównanie przedszkola gminnego i prywatnego ? Oczywiste jest, że tańsze jest gminne. Miało być o tym, że 3 dzieci jest tańsze niż dwoje, a Twój post jedyne co wnosi to oczywistą informację, że przedszkole prywatne jest droższe. My o zupie, a Ty o dupie.
            • kania_marcin KDR już od 15.09.2012 r. 02.09.12, 11:02
              Dzień Dobry,

Zgodnie z podjętą Uchwałą Nr 229/XVIII/2012 Rady Gminy Lesznowola z dnia 09.08.2012 r. w sprawie programu działań wspierających rodziny wielodzietne zamieszkałe na terenie Gminy Lesznowola od 15 września 2012 r. w Gminie Lesznowola wydawane będą Karty Dużych Rodzin.

www.gops-lesznowola.pl/index.php?id=117
              Pozdrawiam
              • zbyszek.czapnik Re: KDR już od 15.09.2012 r. 02.09.12, 11:26
                Kto wykonał "projekt graficzny" owej karty?
                Na jakich kryteriach oparto wybór autora?
                Jak wygląda kwestia praw autorskich do tego projektu?
                Dlaczego nie było żadnej informacji w tej sprawie (np. informacji o konkursie)?

Czy podjętą przez Radę Gminy można w związku z tym zaskarżyć?
                • rasputin007 Re: KDR już od 15.09.2012 r. 03.09.12, 21:26
                  czy Panowie orwank i zbyszek.czapnik aż tak zazdroszczą rodzinom 3+ tańszych biletów na basen? czy może raczej chodzi o kursy tańca w GOK? bo nie rozumiem zacietrzewienia. niewielkim kosztem Gmina chce pomóc "aż" 60 rodzinom. warto się unosić? i próbować udowodnić, że posiadanie trójki jest tańsze od dwójki? :)
                  • zbyszek.czapnik Re: KDR już od 15.09.2012 r. 05.09.12, 12:09
                    rasputin007 napisał:
                    > czy Panowie orwank i zbyszek.czapnik aż tak zazdroszczą rodzinom 3+ tańszych bi
                    > letów na basen?
                    Na terenie Gminy Lesznowola nie ma publicznego basenu! ;-)

> czy może raczej chodzi o kursy tańca w GOK? bo nie rozumiem zac
                    > ietrzewienia. niewielkim kosztem Gmina chce pomóc "aż" 60 rodzinom. warto się u
                    > nosić?
                    Jeśli przyjęta uchwała posiada wady prawne, to należy te wady usunąć. Tak by nie dochodziło do łamania prawa autorskiego ani nie wyglądało to jak "kręcenie lodów".
                    Bo albo projekty zostały użyte bezprawnie albo bez konkursu/przetargu.
    • citronella Re: KARTA DUŻEJ RODZINY 3+, 4+ 03.01.13, 19:39
      podnoszę wątek, bo takie postawy warto promować. okazuje się, że mamy już trzy firmy, które oferują zniżki posiadaczom kart dużej rodziny (www.gops-lesznowola.pl/userfiles/file/Katalog_ulg_i_zwolnien_dla_posiadaczy_Karty.pdf)

są to:
      1. Indywidualna Praktyka Lekarska Jolanty Kowalczyk-Dominik w punkcie Makrodent przy ul.
      Granicznej 39 w Nowej Iwicznej:
      - 20% zniżki na stomatologię zachowawczą,
      - 20% zniżki na chirurgię,
      - 15% zniżki na protetykę;

2. „Tani Armani” przy ul. Topolowej 2 w Mysiadle:
      - 20% zniżki na cały asortyment od poniedziałku do piątku;

3. KONSUL SP. Z O.O. w trzech punktach w CHH MAXIMUS przy Al. Katowickiej 62 w Nadarzynie (hala A box 47, hala B box 37, hala D box 26)
      - 20% zniżki na wszystkie produkty z kolekcji KONSUL ( m. in. koszule, garnitury);
      - 10% zniżki na wszystkie produkty innych marek ( m.in. koszule, garnitury, spodnie, kurtki VISTULA, koszule KASTOR, kurtki różnych marek).

mam nadzieję, że takich firm będzie więcej. ja na pewno zmieniam dentystę! :)
      • danstel Re: KARTA DUŻEJ RODZINY 3+, 4+ 04.01.13, 22:24
        Wnoszę o przyznanie karty. Mam 2 dzieci wszyscy jestsmy tu zameldowani i odprowadzamy wymagane podatki. Panstwo radni podobnie jak prezes jarek dzielicie nasze lokalne spoleczenstwo w sposob sztuczny i niezrozumialy. Gdzie logika? Czy aby na pewno zawsze temu co ma 2 dzieci jest materialnie lepiej niz temu co ma ich 3?
        • karol_us Re: KARTA DUŻEJ RODZINY 3+, 4+ 05.01.13, 19:43
          Zawsze nie, ale statystycznie rodzinie z 3,4,5 lub szóstką dzieci jest trudniej niż z 2.Nawet jeśli są to rodziny nie wymagające pomocy społecznej.
          • danstel Re: KARTA DUŻEJ RODZINY 3+, 4+ 05.01.13, 20:22
            karol_us napisała:

> Zawsze nie, ale statystycznie rodzinie z 3,4,5 lub szóstką dzieci jest trudniej
            > niż z 2.Nawet jeśli są to rodziny nie wymagające pomocy społecznej.

Zgadza sie , ale tak jak mówił tow stalin jedna śmierć to tragedia milion to tylko statystyka...... Wiec statystyki bym w to nie mieszał, bo rozmawiamy o konkretnych ludzkich przypadkach i sytuacjach.
            Ale wracając do tematu i odpowiadajac różnica między 2 a 3 jest taka jak miedzy 1 a 2 no i analogicznie 2 a 4 a 0 a 2 . Wg mnie troche mało elegancko traktuje się np tych co maja 2 dzieci
            zrównujac ich wysiłek z tymi co generalnie pracuja tylko na siebie. Państo szczególnie w dobie kryzysu powinno chronić i promować każdą dzietność a nie tylko 3+ i więcej.
            • badam1 Re: KARTA DUŻEJ RODZINY 3+, 4+ 07.01.13, 08:13
              A mnie generalnie wnerwia, że państwo (tfu!) ładuje się w takie rzeczy. Jak to kiedyś ktoś powiedział, najlepszą polityką prorodzinną jest polityka wolnego rynku czyli ograniczanie roli państwa do minimum. Dlaczego nikt nie mówi o tym, że wszystkie te programy pomocowe czy inne jak np. centralne gospodarowanie śmieciami to jest wyciąganie pieniędzy od obywateli. Przecież redystrybucja dochodów wymaga kolejnego urzędnika, który przejada nasze pieniądze, a kolejna centralizacja jakiegokolwiek aspektu naszego życia to kolejny członek armii darmozjadów. Czy naprawdę przyzwyczailiśmy się już tak do tego "myślenia za nas", że nie widzimy, że ta banda z Wiejskiej doi nas niemiłosiernie? Zamiast dostrzegać źródło problemu, kłócimy się o jego przejawy.
              • citronella Re: KARTA DUŻEJ RODZINY 3+, 4+ 11.02.13, 16:43
                I pojawiły się kolejne dwie firmy, które oferują rabaty :) Jako, że Gmina ich nie chwali to ja to zrobię :)

20% zniżki na masaże w godz. 8-15 (oprócz sobót) oraz 10% zniżki na masaże w godz. 15-20 (oprócz sobót) w gabinecie „MASAŻ LECZNICZY Olga Kraievska” w punkcie przy ul. Krasickiego 35, 05-500 Nowa Iwiczna.
                Tel. 788-242-595

20% zniżki na zabiegi kosmetyczne w godz. 8-15 (oprócz sobót) oraz 10% zniżki na zabiegi kosmetyczne w godz. 15-20 (oprócz sobót) w GABINECIE KOSMETYCZNYM Doroty Stańczyk-Kleczkowskiej w punkcie przy ul. Granicznej 17,05-500 Nowa Iwiczna.
                Tel. (22) 711-00-00, 501 700 497
                • badam1 Re: KARTA DUŻEJ RODZINY 3+, 4+ 13.02.13, 10:44
                  a to Polska właśnie....

podatki.onet.pl/podatkowy-cios-w-rodziny,19923,5419448,1,prasa-detal
                  • citronella Re: KARTA DUŻEJ RODZINY 3+, 4+ 13.02.13, 11:44
                    Bez obaw :) Na takiej samej zasadzie podatek musiałby zapłacić każdy, Kto uzyska jakikolwiek rabat :) Utargujesz złotówkę na bazarku - poproś sprzedawcę o PIT :) W końcu uzyskałeś korzyść majątkową :)
                    • mwilusz Re: KARTA DUŻEJ RODZINY 3+, 4+ 14.02.13, 12:28
                      www.portalsamorzadowy.pl/prawo-i-finanse/resort-dementuje-prasowe-doniesienia-nie-ma-podatku-od-znizek-przyznawanych-przez-gminy,44854.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka