Dodaj do ulubionych

Zakamieniona woda

10.08.15, 16:21
Nie wiem czy kiedykolwiek przeprowadzano w gminie jakieś niezależne badania jakości wody?!
To co płynie z naszych kranów jest strasznie zakamienione. Wystarczy zostawić szklankę na stole a przy obecnych upałach szybko przekonamy się o ilości osadu. Pojedyncza szklanka to drobiazg. W pralce czy zmywarce ciągle używamy środków odkamieniających, ale co z termami i piecami?
Niby jest gwarancja, ale nie obejmuje ona osadzania się zanieczyszczeń z wody. Czajnik też można wymieniać co pół roku.
A co z naszymi organizmami?
Wiem, że woda 100% czysta chemicznie (destylowana) nie nadaje się do spożycia, ale to co płynie z naszych kranów, powinno spełniać jakieś normy jakościowe. Jak ktoś chce, to może się bawić w zestawy filtrujące, ale chyba nie o to chodzi!?
Obserwuj wątek
    • kaisor Re: Zakamieniona woda 14.08.15, 14:43
      jakosc wody jak i ceny za nia wolaja o pomste do nieba
    • jozia18 Re: Zakamieniona woda 17.08.15, 12:59
      Dokładnie, twarda woda to zmora! Nie chodzi tu tylko o kamień w czajniku czy osad na kabinie prysznicowej. Koszty ogrzewania domu wzrastają masakrycznie a i skóra też nie jest w idelanym stanie, trzeba ją mocno nawilżać, dramat...
      • michalbak5 Re: Zakamieniona woda 31.08.15, 10:07
        To prawda. Wystarczy poczytać www.zmiekczacze.com/twarda-woda/.
        • rogersen Re: Zakamieniona woda 31.08.15, 23:33
          michalbak5 napisał(a):

> To prawda. Wystarczy poczytać <a href="www.zmiekcz...
          Wciskanie filtrów czy zmiękczaczy to wyciąganie kasy!
          Płacimy za wodę, jak za zboże, to ma ona spełniać standardy jakościowe a nie tylko nie zawierać bakterii.
          • janoush Re: Zakamieniona woda 04.09.15, 10:44
            Zgadza się. Ale do czasu aż LPK zastosuje przemysłowe zmiękczacze wody (o ile w ogóle jest taka możliwość), to trzeba sobie radzić. Ja kupiłem stację uzdatniania do domu i uruchomiłem jak zalewana była instalacja ogrzewania podłogowego.
            BTW, zmierzyłem twardość wody testerem kropelkowym i wyszło, że wynosi ona 22 dH !!!.
            • tomas-dlonias Re: Zakamieniona woda 06.09.15, 20:21
              akurat twarda woda zawiera minerały które nie są szkodliwe dla zdrowia. wręcz przeciwnie ich przyjmowanie jest wskazane a woda uzdatniona chemicznymi zmiękczaczami jest pozbawiona tych minerałów.
              owszem dla pralek to problem ale nie dla ludzkiego organizmu.
              • rogersen Ściema! 07.09.15, 00:11
                Wiesz co to znaczy mieć kamienie?
                Nie życzę tego nikomu!

Minerały te znajdują się także w warzywach i zbożach, ale nadmiar wapnia powoduje odkładanie się ich w organizmie. Równie dobrze możesz powiedzieć, że np. w mleku jest więcej wapnia a w twarogu to już pełno. Tylko mlekiem i twarogiem nie myjemy włosów, nie pierzemy ubrań.
                Są normy jakościowe wody. Z tego co widzę po ilości osadu, są to normy "pozorne".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka