Dodaj do ulubionych

Do Kamila Myszyńskiego

10.09.15, 07:07
Czy prawdą jest, że jako osoba utożsamiana z Ruchem Palikota gorliwie wspiera Pan działalność związków homoseksualnych na terenie naszej gminy? Dlaczego publicznie krytykuje Pan fakt przekazania działki na parafię Mysiadło? Mam nadzieję, że tym razem nie usunie tych pytań.
Obserwuj wątek
    • madzia19681 Re: Do Kamila Myszyńskiego 10.09.15, 07:14
      ddd
      • madzia19681 Re: Do Kamila Myszyńskiego 10.09.15, 07:25
        A no, bo my jesteśmy tacy "poprawni politycznie" :) Szanujemy inne religie, tylko swojej nie potrafimy. Kiedy wyznawcy innych wyznań budują swoje świątynie - siedzimy cicho, bo jesteśmy bardzo tolerancyjni. Kiedy część z nas potrzebuje kościoła katolickiego - zaczyna się wielka nagonka ludzi "nowoczesnych", "oświeconych", tolerancyjnych i miłośników ciszy, co to im dzwony kościelne przeszkadzają. A najlepszym przykładem jest to, że na działce obok Mysiadła powstanie cerkiew: warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1,34889,10360672,Hagia_Sofia_z_Ursynowa__pierwsza_cerkiew_od_stu_lat.html nowawarszawa.pl/tak-bedzie-wygladac-nowa-cerkiew-powstanie-tez-kolejny-meczet/
        Nie słyszałam ani razu, by ktoś się oburzył na tę lokalizację. Mieszkańcy Ursynowa są szczęśliwi, że to na granicy Ursynowa i Mysiadła, a nie w centrum ich dzielnicy. A wszyscy, którzy tak oprotestowywali budowę kościoła katolickiego w Mysiadle siedzą cicho. Bo są tolerancyjni. Bo ta cerkiew to dla prawosławnych, nie dla katolików, musimy być przecież tolerancyjni.I nie zapominajmy, że ci, którzy najbardziej walczyli z budową kościoła w Mysiadle - polegli w wyborach, m.in.p. Kamil. Niektórzy radni widząc co się święci, zdążyli zmienić zdanie i poprzeć budowę kościoła :) piaseczynskie-rozprawki.blog.onet.pl/2013/06/24/ug-lesznowola-kosciol-w-mysiadle/ www.facebook.com/npmlesznowola/posts/731698956876036
        Osobiście - nie mogę się już doczekać kiedy ten kościół w Mysiadle zacznie się budować :)
        • chytry.lis Re: Do Kamila Myszyńskiego 11.09.15, 08:49
          osobiście wolę cerkiew niż meczet

"Kościół prawosławny długo szukał działki na Ursynowie, którą mógłby dostać od miasta w zamian za grunt przy Wolskiej 139 utracony po wojnie na mocy dekretu Bieruta. " - cytat.

Skoro oni mogli pójść na wymianę to dlaczego kościół katolicki nie oddał nam w zamian terenów po zajezdni trolejbusowej?
          • klara.01 Re: Do Kamila Myszyńskiego 11.09.15, 12:49
            Kościół katolicki nie oddał nam tej działki, ponieważ zajezdnia była już taką działką zamienną za grunty położone w centrum Warszawy. Cały paradoks polega na tym, ze najpierw Piaseczno przekazało Warszawie grunty pod zajezdnię, następnie stolica się na nich uwłaszczyła, a koniec końców, aby uwolnić się od roszczeń zakonu do swoich gruntów przekazała mu działkę zamienną właśnie w Piasecznie. W ten sposób Piaseczno dało się zrobić w bambuko. Miał być tramwaj do Piaseczna, a wyszło jak zwykle.
          • madzia19681 Re: Do Kamila Myszyńskiego 11.09.15, 12:58
            O matko! To utraciliście te tereny na mocy dekretu?! Ojej... to kościół Wam je zabrał i teraz powinien oddać?
            www.powiat-piaseczynski.info/piaseczno/27-kultura/568-

A na poważnie - wolisz cerkiew niż meczet? Świetnie, jak dobrze pójdzie to może i na obie się załapiemy. Hagia Sophia była kiedyś świątynią chrześcijańską, a potem meczetem... Może być tak, że teraz będzie cerkiew, a potem meczet. Wszystko przed nami.

I sam Chytry lisie potwierdzasz to, co wyżej napisałam - jeśli ziemię dostał kościół prawosławny - wszystko jest ok. Jeśli kościół katolicki - jak śmie wyciągać łapska?!
            • k.myszynski Re: Do Kamila Myszyńskiego 11.09.15, 15:55
              Jestem z wykształcenia teologiem adwentystycznym. Nigdy nie byłem przeciwko kościołowi w tej gminie bardzo łatwo jest komuś "dorobić gębę", byłem i jestem przeciwko oddawaniu działki kościołowi katolickiemu za 1% nominalnej jej wartości. Wobec zadłużenia gminy Lesznowola, które dzisiaj wynosi 59 mln zł. Wyciąganie takich kwiatków zapewne jest związane z praca dla Pana radnego Kani. Panie radny Marcinie Kanio prosze o informację jakie ma pan doświadczenie w kwestii zamówień publicznych ?. To wcale nie jest łatwe zadanie jak się wydaje. Dalej czemu nie będzie w tym roku boiska przy Centrum Edukacji i Sportu w Mysiadle ?. Dzisiaj przecież głosowanie było w tej sprawie boisko powstanie w latach 2015-2016.

Co do wyborów, to mój komitet wyborczy zaproponował realny program. Część została zrealizowana przez obóz wójtowej. Mówimy tutaj o wyodrębnieniu funduszu sołeckiego czy też realizacji Centrum Sportu. Jednak w naszym wydaniu Centrum Sportu miało działać inaczej. Na razie ciężko jest cokolwiek powiedzieć o tym tworze poza pracą Pana Kani i Grochali. Liczę, że w przyszłym tygodniu otrzymam odpowiednie wyjaśnienia w tej jakże ważnej sprawie.

Co do kościoła to dodam, że mija nie długo rok od decyzji przekazania działki. Zapytajcie w gminie czy została wyodrębniona geodezyjnie działka pod nową parafię ?. Zauważcie nic się w tej sprawie przecież nie dzieje. Jakoś my jako opozycja niczego nie blokujemy. Widzieliście, abyśmy to robili, a może zdejmujemy krzyże. No są granice absurdu, jestem osobom wierzącą, ale zawsze będę sprzeciwiał się oddawaniu ziemi za darmo. Zwłaszcza, że mamy problemy finansowe, do tego nie wiemy jak skończy się kwestia gruntów KPGO Mysiadło. Przecież minister administracji i cyfryzacji cofnąl decyzję o komunalizacji tych terenów...Czy Państwo coś dowiedzieliście się o tych terenach i tym co się z nimi dzieje ?. Mam telefony i ludzie się pytają, a ja znam jedynie dokumentację w tej sprawie, ale ostatecznej decyzji nie znam.

Ataki na moja osobe były i będą. To Państwo podejmą decyzję czy nadal popierają decyzje KWW M.J Batyckiej-Wąsik, czy też działania opozycji. My po wyborach podjęliśmy następujące działania:

1. ponad 350 podpisów w obronie Wydziałów Komunikacji i Architektury w Urzędzie Gminy Lesznowola.
              2. Sprzeciwienie się podwyżce diet dla radnych z 1500 zł na 1800 zł...
              3. Zajmowanie się polityka społeczną. Wpływ na bieżącą politykę. Dzisiaj na sesji Rady Gminy Lesznowola podjęto uchwałę dotycząca mozliwości wynajmu obiektów dla osób potrzebujących mieszkania wobec braku mieszkan komunalnych. Pisałem w tej sprawie do gminy, bo spotkałem się z bardzo trudnymi zyciowymi sprawami mieszkańców. Wymagały odejścia z domu, ale nie było gdzie.
              4. Sprzeciw wobec zatrudniania radnych w jednostach podległych gminie.

My działamy proszę Panstwa nie bierzemy za nasza pomoc, ani złotówki, a dokładamy własne środki. Szkoda, że druga strona potrafi robić tylko hejt. Brakuje merytorycznych rozmów na temat gminy Lesznowola i kierunków jej rozwoju. Prosty przykład podczas kampanii samorządowej zaproponowaliśmy debatę komitetów wyborczych w Łazach. Byli wszyscy poza KWW M.J Batyckiej-Wąsik. My się dialogu nie boimy i podpisujemy się zawsze własnym imieniem i nazwiskiem. W przeciwieństwie do naszych oponentów.

Dzisiaj podjąłem takie działania:
              Obecność na sesji Rady Gminy Lesznowola
              Spotkanie z przedstawicielem zarządu Polskiego Związku Piłki Siatkowej.

Robię to z pasji i chęci zmian. Nie dlatego, że dostaję za to dietę...

Z wyrazami szacunku
              Kamil Myszyński
              Dziennikarz lokalnej gazety "Ale Numer"
              Autor bloga www.politykalesznowola.blog.pl
    • k.myszynski Re: Do Kamila Myszyńskiego 11.09.15, 16:12
      Co do mojej obecności w Ruchu Palikota to byłem, bo zawsze dla mnie polityka społeczna i pomoc drugiemu człowiekowi jest najważniejsza. Na terenie powiatu piaseczyńskiego organizuje wiele akcji i imprez, które wprost pomagają najuboższym. Robię to, bo wiem ile jest barków w pomocy społecznej rozumianej według bezusznych przepisów prawnych. Co do związków homoseksualnych to ciekawe. Dobrze, że nie okazało się, że sam jestem gejem. Wspieram i mam przyjaciół o tej orientacji. To dziwne, że ludzi cały czas klasyfikujemy na biały czy czarnych. Dla mnie liczy się człowiek i jego czyny, a nie czy jestem gejem...Dodam, że dzisiaj jestem w stowarzyszeniu Nowoczesna. Zbierałem nawet podpisy pod dworcem PKP w Nowej Iwicznej. Nie boję sie kontaktu z Państwem i zawsze słucham każdego naszego obywatela. Nie raz pokłócimy się, ale wiem, że w końcu znajdziemy wspólne pole do działania. Działam juz cztery lata i poznałem wielu znakomitych ludzi. Potrafię współpracować zarówno z lewicą jak i nawet skrajną prawicą. Wszyscy siebie szanujemy, bo tak się postępuje w dorosłym życiu. Wpis, którego dokonał nieznany mi człowiek pokazuje, że przed tym Panem jeszcze sporo nauki. Zwłaszcza szacunku dla drugiego człowieka.

Z wyrazami szacunku
      Kamil Myszyński
      Dziennikarz lokalny gazety "ale Numer"
      Autor bloga www.politykalesznowola.blog.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka